Pages

1 Ramadhan 2019

Tahun ni dalam sejarah 1 Ramadhan tak dapat berbuka bersama keluarga, hanya ada suami jer. Kalau takde travelling, si suamilah pulak yang sebatang kara berbuka bujang. Hehehe. Ada pro & kontra jugak lah time travelling masa bulan puasa ni.

Actually, kami bengkel mula dari hari Ahad so memang dapat pakej untuk berbuka di hotel. Tapi kesian lah pulak Encik Husband yang penat teman kita tapi biarkan dia buka sengsorang. Eh, kenapa pulak dia temankan?

Gini, roomate saya ari tu tak masuk bilik sebab dia duduk bilik lain, temankan kawan dia yang dapat bilik sorang so saya bagitau lah kalo tak masuk bilik saya ajak husband saya dok sekali. Ye la daripada dok sengsorang kan? Dan dia pun terus bagi kad bilik, dia ambil kupon makan kat cafe hotel je. Tapi Encik Husband terpaksalah ulang alik KL-Putrajaya. Lepas sahur jer dia gerak ke Putrajaya.

Hari kedua bengkel tu habis dalam 5 lebih jugak. Nak ke bazaar, yang paling dekat bazaar di Medan Mara tu je lah. Depan hotel je. Pastu jalan jugak lah ke Sogo sebab nak makan donut mahal. Hahahaha. Seriously bila orang cakap bazaar Jalan TAR dah takde macam malas pulak nak ke area Dataran sana. Jauh jugak lah nak menapak. Tapi nasib baik jugak lah tak pegi sebab baca di posting netizen di FB macam tak meriah jer masa hari pertama hari tu. Macam kesian pulak baca nasib peniaga di situ.

Kalaulah bazaar di Jalan TAR tu, memang best cuci mata, tak shopping sakan pun takpe janji cuci mata. Hehehe. Semoga dipermudahkan urusan peniaga di bazaar Jalan Raja tahun ni.

Oh, ya.. kami laki bini buka kat bilik je hari pertama puasa ri tu. Makan pun takdelah meriah sangat sebab takmo membazir. Alhamdulillah memang tak membazir. Tak habis masa buka sambung lagi untuk sahur. Syukur... berkat kata Encik Husband bila makanan semua licin.

Saya hari tu beli ikan keli sambal je... dengan nasik putih. Gambar tak ambiklah pulak sebab rushing dah nak berbuka. Hehehe. Encik Husband nak makan lemang, saya nak ketupat palas, so beli lemang dan ketupat palas dengan rendang Tok. First time makan rendang tok, sedap rupanya. Hehehe.

Encik Husband habiskan lemang dia je, dia takmo nasik.

Ini donut mahal tadi tu. Hahaha. Donut ni takde kat Kuching sebab tu teringin nak makan. Selalu tengok jer masa kat KLIA. Donut ni jadi pencuci mulut kitorang.

Haa.. ini appetizer. Siapa yang tak kenal Tepung Pelita kan? Yang specialnya sebab Tepung Pelita Paya Jaras. Tahun lepas memang panjang Q beli di bazaar Putrajaya. Kat Mara tu pun Q jugak tapi takdelah sepanjang di Putrajaya tahun lepas.

Al-kisahnya Tepung Pelita Paya Jaras ni memula sampai di bazaar tengok tinggal tray je. Frust giler. Tapi lepas balik dari Sogo beli donut tengok ada van dia kat tepi jalan. Encik Husband cakap entah² diorang datang top up kot. Rupanya benar belaka!! Orang dah Q dah. Maka saya pun masuk Q jugak ler. Heheheh.

Semalam pulak, buka dalam flight je. Hahaha. Boleh pulak masa book flight tu tak teringat pun yang bulan puasa. 

Hari ni, insya Allah baru berbuka di rumah bersama #theimans dan famili yang lain. Korang plan apa berbuka nanti??



Kakmim

Blogger since 2008. On off blogger since 2013. Blogging is my passion. Now and forever.

2 comments:

fizalinolie said...

Mun dah berbaris ya orang beli. Nang nyaman lah ya. Kan?

Kakmim said...

Aok..nyaman. Nya ada rasa mcm bongkol tp bongkol berkuah gulapong.. Tepung pelita x basah cmya tp teksturnya lembut