Rabu, November 23

Menghitung Hari Mengira Cuti

Cuti si Dia tinggal 3 hari jer lagi. Kemungkinan tak balik bulan ni, nak save cuti untuk bulan 12 nanti. Bulan 12 ada banyak PH. 

IMAN pun dah asyik tanya bila Ayah balik terutamanya si IMAN-2 dan IMAN-3. Hmm... kesian kat anak-anak. Bersabarlah semua kesayangan Ibu.




Lepas Gian

Lamanya dah tak memblogkan diri. Terasa gian plak nak menaip dan mengarang. Tapi macam biasalah bila dah bukak Dashboard ni terus taktau dah nak menaip apa. Padahal semasa gian nak berblog macam-macam jer idea nak dishare di blog. Hmm... baiklah, saya cuba. Saya cuba. saya taip lagi dan lagi k.

Bulan berganti bulan, hari berganti hari, kita semakin menghampiri penghujung 2016. Bermakna dah nak masuk 8 bulan jugak ler kami anak-beranak berjauhan dengan imam kami. Ya! Ayahnya IMAN nun tranfer di seberang laut sana. Sedih plak bila mengenangkan saat-saat awal PJJ. Tapi sekarang alah bisa tegal biasa. Nasib ada famili yang support. Sayang mak, sayang bapak, sayang adik-adik Kakmim. Tanpa mereka entah macam manalah saya nak survive dengan IMAN yang seramai 4 orang tu.

Sori, dah takde idea dah nak menulis. Saya publish saja ya. Haha!


Selasa, Mei 10

Terapi

Setiap orang ada terapi masing-masing kalo rasa macam ada something yang tak kena kan? Selalunya perempuan ni terapi dia mesti shopping. Kalo saya lah kan, tak semestinya shopping. Buat sesuatu yang saya minat pun dah boleh melupakan apa-apa yang tak best tu. Contoh? Saya buat yang kat bawah ni.


Lagi? Saya buat lagi.


Lagi? Saya buat kerja saya jugak la. Sesambil kan?


Kalo tengah semangat tu sehari saya boleh buat beberapa design. Kalo takde mood tu memang takde langsung atau ada tapi tak puas hati langsung.

Hmm... design ni terapi bagi saya.



Jumaat, April 22

7 hari lagi

7 hari lagi si Dia saya kembali ke pangkuan keluarga. Now mode menghitung hari. 2 minggu jadi 'ibu tinggal' memang azab jugak ler. Dulunya masa si Dia ada banyak kerja boleh bahagi-bahagi tapi bila dah sorang, haa... ko jawab ler sendiri. Dengan 4 orang anak. Hmmm...

Mula-mula dulu memang sedih jugak ler. Masa tu memang banyak idea nak ditaip tapi masanya takde nak bukak Blogger ni. Ingat nak update dalam page pun macam malas jer. So baru gagah nak bukak Blogger hari ni.

Oh, ya. Ke mana si Dia saya pergi? Beliau telah dapat promotion dan diarahkan bertugas di luar dari negeri kelahiran tanah air kami ini. Sob sob. Nak buat camne kan? Demi seperiuk nasi. Redha dan rela tapi... banyaklah tapinya sebenarnya. Pro ada kontra pun ada. Dan Dia dah mula bertugas pun kat sana baik takyah cakap tapi tapi lagi.

Oklah kita tunggu bila lagi nak update kat sini. Daa~



Khamis, November 26

#throwback: Baby baru 2.8.2015


Alhamdulillah.. masuk minggu ke-2 dah berpantang. Sik sangka baby keluar awal agik! 37 minggu! Sama macam abang Imran Mudzaffar juak. Dan yang paling best, baby Idlan lahir sama dengan birthday Ibu! Nang sik disangka-sangka.

Syukur Ya Rabb.. kerana memudahkan semua urusan kelahiran cahaya mata ke-4 kami.

Kronologi kelahiran baby Idlan Muhaimin (2 Ogos 2015, Ahad bersamaan 17 Syawal 1436H)

5.30 pagi: Sakit perut.. yang lain macam.. rasa macam sik nyaman ati jak.. macam mok beranak jak... so kiralah selang sakit... 10 minit! Sah... nang contraction. Tapi kali tok sikda cemar apa-apa. Sambil layan contraction sempat juak nyesah barang. Barang-barang baby sik jadi sesah. Ada yang lipat terus packing dalam beg hospital. Baruk nak packing beg ke hospital.. you you

7.00 pagi: Cal mak suruh Zila ke umah sebab dah sakit perut. Mak nanyak barang dah kemas lom? Huhu. Tengah ngemas la tok, hehehe. Iboh mare mak. Sik lamak pasya Miza pun datang. Berloyar-loyar lok. Mak pun datang juak ngan Zila. Contraction dah selang 8 minit. Baru gago nak mandik, sambil embak jam juak nak ngira gap contraction.
8.00 pagi: Makan minum lok before turun hospital. Nasib Mak sikda molah air kopi, pakei sulak kata urang pun. Hehehe. Lupak nya kali. Miza embak ayam paprik. Makan sikit jak sebab nahan sakit.

8.30 pagi: Gerak ke SGH. Jalan clear tapi banyak juaklah keta. Ayah sidak ngembak laju bila madah contraction dah selang 5 minit. Carik parking, syukur ada sebelah klinik pakar. Decide jalan ajak sikmok wheel chair mudahan mojor joros.

9.15 pagi: Sampei di Labour Ward, tingkat 4, nait lif emergency. Sampei di wad sikda urang. Syukur agik. Nurse terus entertain tapi sik register terus. Syukur eh sebab sikda urang, mun urang rami kompom stress bila kita lambat dilayan.

9.30 pagi: Masuk dalam, nunggu doktor gik cek VE. Dekat nak pukul 10 baruk doktor nunggah masang CTG & cek VE. Baruk 2 cm kata doktor. Tunggu sekejap katanya sebab mok confirm sorang doktor gik cek VE 2 cm.

10.30 pagi: Masuk gik sorang doktor cek VE. Dah 5 cm katanya. Tolak masuk Labour Room terus. So doktor sorang tadik ambik wheel chair dan saya terus ditolak ke LR. Sampei di LR baru nurse gago nak register. Berik jak IC dengan nya. Laki kamek ada di luar. Ok kelak kamek suruh nya regiater lok, kata nurse. Dalam LR doktor berik baju suruh tukar. Ok.. layan.. masih dapat tahan contraction. Pas pakei baju disuruh gurin. Gurin jak lah sebab dah ada rasa nak push dah. Pasya nurse midwife gik masuk. Doktor gago indah nanyak ada asma ke sik. Pasya gago set line nak masang drip. Dahlah doktor ya lombot. Dah cucuk tapi darah sik keluar. Nurse MW pun dah nyuruh cepat sebab nangga muka saya dah ngerisang. Bila sik juak dapat saya gik manas. Cepat kit doktor! Alu nurse gik set line, baru kuar darah. Dahlah doktor ambik darah ya lambat. Kena anok nurse MW agik doktor ya. Tetiba rasa nak kemeh terus keluar air ketuban. Paduhal ya rasa pecah air ketuban. Terus nurse MW suruh push. Last nya cek VE baru 7 cm. Tapi saya dah sik tahan. Nurse madah rambut baby dah nampak push jak terus. Ok saya push. Pasya nurse MW padah push agikkkk... 1 push yang panjanggg... ok kata saya... bismilahirrahmanirrahim... pushhhh... pasya nurse MW madah ok dah. Baby dah kuar. Nurse lain nangga jam. 11.12 pagi

Syukur. Terima kasih Allah dah mengabulkan doa saya. Permudahkanlah kelahiran anakku kali ini. Allah perkenankan. Syukur alhamdulillah.

Makseh juak semua kawan-kawan dan saudara-mara yang mendoakan saya mojor joros beranak. Nang mojor joros. Hadiah di hari kelahiran saya yang ke-34 juak.