Selasa, Jun 23

Puasa, hamil dan menyusukan anak, menurut Fatwa Ibn ‘Abbas dan Ibn Umar

Alhamdulillah, hari ni hari ke-5 berpuasa walaupun dah 32 minggu. Masih gagah lagi. Harap-harap maintain gagah bila dah start kelas next week. Hihihi.

Bila pregnant, yang selalu menjadi kerisauan dan kemusykilan, perlu ke tak ganti puasa kalau tak berpuasa. Di sini  dikongsikan artikel dari Dr MAZA di FB untuk rujukan kita bersama.


Fatwa Ibn' Abbas dan Ibn Umar tentang wanita hamil dan menyusu?


Soalan: Sesetengah wanita mengandung dan menyusu setiap tahun. Amat sukar bagi mereka untuk berpuasa dan menggantikan puasa jika keadaan demikian. Adakah di sana pandangan fekah yang lebih mudah untuk golongan seperti ini?

Jawapan;

1. Fuqaha (sarjana fekah) bersepakat bahawa wanita hamil dan menyusu boleh berbuka puasa mereka jika tidak mampu. Bahkan wajib untuk mereka berbuka jika membahayakan diri ataupun anak dan janin.

2. Adapun gantian bagi puasa yang mereka buka itu merupakah masalah khilafiyyah yang para fuqaha berbeza pendapat mengenainya. Ada yang mewajib qada dan kifarah seperti Mazhab Syafie dan Hanbali. Di samping mereka membezakan antara berbuka puasa kerana bimbang keselamatan diri dan keselamatan anak. Ada yang mewajibkan qada sahaja di mana mereka seperti keadaan orang yang sakit. Ini pandangan Sufyan al-Thauri, Mazhab Hanafi dan lain-lain. Ada yang memberi pilihan antara qada dan kifarah seperti pandangan Ishaq bin Rahuyah (atau dibaca Rahawaih) seperti yang disebut oleh al-Imam al-Tirmizi dalam sunannya. Ada yang tidak mewajibkan qada dan tidak juga kifarah seperti Mazhab Ibn Hazm al-Andalusi dan ini dianggap ganjil oleh sesetengah ulama.

3. Ya! di sana sebenarnya ada pandangan dari dua tokoh ilmuwan sahabat Nabi iaitu 'Abdullah bin 'Abbas dan 'Abdullah bin 'Umar telah berfatwa dengan fatwa yang meringan bebanan wanita yang mengandung dan menyusukan anak tanpa mengira samada wanita itu kerap mengandung ataupun tidak. Menurut mereka berdua wanita yang mengandung dan menyusu jika buka puasa kerana bimbang keadaan diri ataupun anak hanyalah perlu membayar fidyah (beri makan orang miskin) tidak wajib qada (ganti) puasa.

4. Dalam riwayat al-Tabari dengan sanad yang sahih Ibn 'Abbas menyebut:
إذا خافت الحامل على نفسها ، والمرضع على ولدها في رمضان قال : يفطران ، ويطعمان مكان كل يوم مسكينا ، ولا يقضيان صوما
"Jika wanita hamil bimbang terhadap dirinya, wanita menyusu bimbang terhadap anaknya pada bulan Ramadan maka dia boleh berbuka serta ganti setiap hari dengan memberi makan orang miskin dan tidak perlu ganti puasa"

Dalam riwayat al-Daraqutni dengan sanad yang sahih, Ibn 'Umar atau Ibn ‘Abbas berkata:
الْحَامِلُ وَالْمُرْضِعُ تُفْطِرُ وَلَا تَقْضِي

"Wanita yang hamil dan menyusu boleh berbuka tak perlu qada"

Dalam riwayat sahih al-Daraqutni juga:
أنَّ امْرَأَتَهَ , سَأَلَتْهُ وَهِيَ حُبْلَى , فَقَالَ: أَفْطِرِي وَأَطْعِمِي عَنْ كُلِّ يَوْمٍ مِسْكِينًا وَلَا تَقْضِي

"Isteri Ibn ‘Umar yang hamil bertanya tentang puasanya, jawab Ibn 'Umar: "Kamu boleh buka dan beri makan setiap hari seorang miskin, tidak perlu qada (ganti puasa)".

5. Maka wanita yang menyusu atau hamil itu jika mampu berpuasa, maka wajib mereka berpuasa. Jika tidak mampu mereka boleh berbuka dan diganti pada hari yang lain. Jika dia sekadar mengganti puasa sahaja, maka itu juga memadai. Ini pendapat yang dipilih oleh sebahagian para ulama. Jika keadaan yang sukar seperti dia sentiasa mengandung dan menyusu saban tahun disebabkan kekerapan anak dan menggantikan puasa menjadi beban untuk dihimpunkan selepas itu, maka jika dia sekadar membayar fidyah sahaja, maka itu merupakan salah satu pendapat fekah yang boleh diamalkan. Islam itu bersifat mudah dan memberikan kelonggaran kepada mereka yang kesusahan.

6. Maka, Ibn ‘Abbas dan Ibn ‘Umar itu lebih memudahkan kaum wanita yang mengandung yang biasanya memakan masa selama 9 bulan kemudian kemudian diikuti dengan kelahiran dan menyusukan anak pula selama 2 tahun. Jika mereka diwajibkan qada tentu satu yang agak membebankan untuk menghimpunkan semua yang mereka tinggal dalam tempoh tersebut. Apatahlagi jika tahun berikutnya mereka mengandung lagi.

Jumaat, Jun 19

Keistimewaan oat sebagai makanan utama bersahur

Assalamualaikum!

Selamat berpuasa di 2 Ramadhan. Alhamdulilah 1 Ramadhan berjaya dilalui dengan tenang dan lancar. Adek Baby pun alhamdulillah, berpuasa penuh semalam. Kakak Iman pun macam tu jugak. Syukur. Dan tahun ni merupakan kali ke-2 Kakmim berpuasa di trimester ke-3. Mudahan dipermudahkan sehingga ke penghujung Ramadhan kelak.

Hari ni hari ke-2 bersahur. Kalau diikutkan tahun lepas, sahur kami sekeluarga on-off. Selalu jer terlajak. Tahun ni harapnya tak lah. 

Hmm.. apa untuk bersahur? Hari pertama semalam makan nasi berlauk, ayam masak merah dan kacang panjang tumis kicap. 


Ayam masak merah, Kakmim style, semestinya tak pedas

Kacang panjang tumis ayam berkicap

Masak untuk dinner sekali dengan sahur. Ayam masak merah pun permintaan si anak dara. Pagi tadi pula bersahur dengan nasi putih dan sambal udang kering je. Dan mengejutkan, berseleranya makan macam ni! Tapi memang dah diduga pun sebab sambal ni memang signature family Kakmim dan memang selalu menjadi pembuka selera. So next, rasanya nak makan benda yang simple lagi, Macam telur goreng? Hmm...

Telur goreng selalunya memang lauk utama semasa bersahur, Sebabnya memang tak berselera nak makan time pagi-pagi buta macam tu. Tapi kesian pulak dengan kakak Iman kalau makan telur goreng setiap hari. Dan perancangan lepas ni akan ikut menu kakak Iman ler jawabnya.

Tapi.. Kakmim terasa nak cuba sesuatu yang baru. Yang tak pernah dicuba sebelum ni. Selalnya kalau bersahur memang akan makan nasi. Paling tak sempat pun makan kurma. Pasni Kakmim nak try makan oat pulak. Kenapa oat pulak?

Cuba tengok ranking tu?

Haa..kenapa oat? Apa istimewanya oat ni sampai ia di ranking pertama makanan paling mengenyangkan untuk berpuasa.

Keistimewaan Oat

Oat  mengandungi serat yang membantu memperlahankan kadar penghadaman nutrien dalam makanan. Ini memastikan semua nutrien dalam makanan digunakan oleh badan serta mencegah masalah ketidakselesaan perut seperti sembelit dan buasir.
 
Ia mengandungi lebih banyak kalsium, protein, magnesium, zat besi, zink dan vitamin E berbanding makanan bijirin lain seperti gandum dan rai.

Salah satu kompenen penting di dalam oat iaitu Beta-Glukan yang mampu mengurangkan kadar kolesterol di dalam badan. Ia terdiri daripada serat yang mudah larut di dalam saluran pemakanan dan menghasilkan lapisan seakan-akan agar-agar (gel) yang bertindak mengumpulkan kolesterol berlebihan bersama-sama bahan seakan-akan kolesterol.

Oat juga boleh memberikan perut berasa kenyang dalam masa yang lama. Menurut Panduan Diet Malaysia 2010, separuh daripada pengambilan bijirin penuh harian terdiri daripada bijirin penuh, iaitu 2-4 saiz sajian sehari. Jadi jika anda berasa mengantuk dan hilang tumpuan terhadap sesuatu kerja yang memerlukan berfikir seperti belajar, ambillah oat sebagai makanan yang mampu memberikan anda tenaga dan khasiat yang anda perlukan.

Kan? Dulu masa sekolah selalulah jugak breakfast oat bila mak buatkan. Lepas tu bila semakin dewasa jarang-jarang dah makan oat. Ada pun bila teringin jer. Lepas ni nak kena beli stok oat la. Dulu semasa berpantang memang stokkan oat untuk breakfast tapi selalu jer tak habis sampai ler expired. Membazir betul. Nak try test uji Kakak Iman makan oat jugak. Nak tanya dia mana yang lebih mengenyangkan dan memberi tenaga sepanjang hari berpuasa. Hehe.


Khamis, Jun 18

Hutang


Bercerita pasal hutang, nang pelik urang kinek tok. Urang yang dihutang gik pandei malu nak nagih urang yang berutang dengan nya. Ne gayo ya? Nak direct nagih lagik lah segan. Haih, sapa yang berutang? Hadohh. Sik takut urang kedak tok kali, sik bayar hutang. Mun urang nak dihutang ya sikmok menghalalkan duit yang dihutang nya, macam ne? Kenak sik terpikir ooo??

Nektok banyak cara kita berkomunikasi nak oh? Yang paling glamer, whatsapp lah. Ok, in case urang ya sik ada whatsapp, selalunya memang sms lah, back to basic. Tapi sms pun sik direply. Mun whatsapp dapat juak kita nangga double tick rona biru, oh, nya baca ajak tapi sik reply. Ya nang ngelat lah ya.

Tapi.. hutang lamak lom bayar. Ada hati agik nak berutang baru. Tetiba direct whatsapp kita makei nombor lain. Apakah? No way lah man! Sekali ku dah kena, 1000x ku jerak. Dolok nak nolong keloarga lah kata nyo, tapi ya lah.

Haih, baruk stat posa alu ngerepak saya tok. Ok lah saya sik ngerepak agik. 


Selamat berposo nyo!



Selasa, Jun 16

Servis Murah Design Cover Page FB

Tadaaa! Blog berwajah baru sudah. Mekap-mekap sikit.. touch-up, touch up. Ok lah ya nak? Lejuk juak nangga sama jak dari tahun ya tek. Kedong malas nak molah kerja, jadilah kerja di blog tok. Ahaha. 

Sik lamak gik posa ooo? Makin cepat jak rasa masa berlalu. Banyak benda nak dikarang dalam blog tok, pakei baca dudi ari, tapi malas koh. Ya lah susah mun malas. Semua sik menjadi. Tapi kerja opis jadi oi! Kerja di sitok jak sik jadi. Sik penting juak nak oo? Sik apalah.

Eh, kedong seminggu 2 tok saya malas nak ngagak kerja hakiki. Bukan apa, malas nak nyuruh otak berfikir jak, jadilah kerja-kerja di AI. Adalah juak beberapa cover page FB kawan-kawan yang dah dipolah. Mun maok boleh jak komen or PM saya, saya boleh design pakei kawan-kawan. Tapi ada servis cas lah. Hehehe. Pakei cover GST. Hihihi. 

Antaranya ialah:

Page Shaklee

Page Shaklee

Page Butik Muslimah

Page Homemade Pizza

Page Shaklee

Eh, baruk perasan. Rupanya banyak page  Shaklee duhal. Ada gik 2-3 orang masih KIV sebab sidak masih belum cukup material pakei engkah di cover page. Yang siap tok semua yang material sedia ada.

Untuk page Kolej dah banyak juak dah dipolah. Ya lah best jadi Admin sukati jak nak nukar cover page ekot mode semasa, bak kata boss. Nasib juak saya tok pandei molah nak gitok nak? Macam sik lamak gik nak posa, cover page pakei posa udah ready dah. Hihihi. Cuma untuk Gawai ria sik terpolah sebab time ya audit MQA masuk ke Kolej.

Aoklah, pakei mengabadikan poster blog lamak, ya nya dibah tok:

Poster blog sebelum tok
Bih kurang jak nak dengan yang baru tok, sebab saya suka ngan gambar profail rempuan ya. Tang ada unsur-unsur seksi dan menyaspenkan jak. Ahahaha. Tapi blog saya baru tok lebih besar layoutnya. Kali mata tok dah sik berapa nak nampak kali. Maklumlah umur makin bertambah. Hihihi.

Ya jak lah lok.  K bai.


Isnin, Jun 15

Drama Band - Biarkanlah (Official Lyrics Video).



Semua pernah tercipta
Seakan terhapus sudah segala
Tak mampu ku kembali
Biarkan saja berakhir di sini

Biar patah hatiku
Biarkanlah
Aku pergi demi hidupmu

Biar hancur harapku
Lepaskanlah
Aku pergi demi bahgiamu

Semua janji terbina
Seakan sudah tiada bermakna
Tak mampu ku kembali
Biarkan saja berakhir di sini

Biar patah hatiku
Biarkanlah
Aku pergi demi hidupmu

Biar hancur harapku
Lepaskanlah
Aku pergi demi bahgiamu

Selagi kita masih bersama
Semakin ku terluka

Biar patah hatiku
Biarkanlah
Aku pergi demi hidupmu

Biar patah hatiku
Biarkanlah
Aku pergi demi hidupmu

Biar hancur harapku
Lepaskanlah semuanya
Aku pergi demi bahgiamu
Aku pergi demi bahgiamu
Aku pergi demi bahgiamu




Isnin, Jun 8

Pengambilan Collagen akan menegangkan kulit? Fakta atau auta

Terlebih dahulu kita perlu mengetahui, apa itu kolagen? Kolagen adalah salah satu komponen dalam badan yang berfungsi untuk menegangkan kulit.

Merujuk kepada gambar, kolegan yang lemah akan menyebabkan kulit berkedut dan ianya adalah proses natural sewaktu meningkat usia. 


Perempuan menghasilkan kolagen kurang daripada lelaki dan kadar kehilangan kolagen adalah kadar 1% setahun. Dijangka pada umur 50, perempuan akan kehilangan 50% daripada kolagen yang ada. 

Jadi adakah dengan memakan kolagen, kulit akan kembali menegang?

Tidak, kolagen hanyalah protien di kulit. Ianya tiada beza sekiranya anda memakan kulit ayam, daging, keju, telur atau, kacang. Hasilnya, ia akan dicernakan di perut dan hancur. Anda hanya akan menikmati zat seperti protein dan beberapa vitamin (bergantung kepada sumber vitamin). 

Setakat ini, tiada bukti saintifik yang mengatakan sekiranya memakan kolagen, ianya akan menegangkan kulit. 

Jadi bagaimana untuk mengekalkan kesihatan kolagen? 

Banyakkan memakan makanan yang mengandungi vitamin C, Omega-3, membasuh muka dengan pencuci yang mengandungi alpha hydroxy acids, dan bahan tambah makanan yang mengandungi Hyaluronic acid. 

Kesimpulan

Oleh itu, sebab itulah syarikat gergasi dunia kosmetic seperti Maybelline, Sheseido, SK II, L'Oreal, Olay tidak menjual produk collagen utk dimakan. Mereka lebih fokus pada produk untuk kegunaan luaran. Di Malaysia je kita jumpa produk kecantikan kulit yang kena makan. Lepas makan kulit taklah secantik mana, tapi buah pinggang dengan hati rosak adalah.