Khamis, Mac 15

Cerita orang berpantang anak 2

Lamanya tak update. Bukan tak pernah nak update, berkali-kali jugak lah tapi bila nak publish ada jer masalahnya (saya pakai tablet so guna Blogger-droid app, memang problem bila line tak stabil). Area taman saya ni pakai Streamyx pun hampeh, wifi on off jer, apatah lagi berokband, tapi bila guna tablet berokband lagi ok daripada wifi Streamyx. Menci! Kekadang rasa baik takyah ada wifi kat umah.

Sejak saya tak menghupdate blog ni, sebelah siangnya kami 3 beranak jer 'terkurung' di rumah. Si ayah pergi mencari rezeki tinggallah saya seorang menguruskan seorang baby dan seorang toddler. Mak bidan akan datang sekali sehari untuk memandikan baby dan menguruskan saya, lain-lain saya buat sendiri seperti ibu yang tidak berpantang. Basuh baju, senang je masuk mesin, pastu sidai baju, dah tak peduli dah dengan muka berbedak sejuk, kaki berstokin, perut bertapal, ku gagahkan jua. Sapu rumah kalo malas, kalo rajin vacuum. Kalo supermalas tak sapu langsung, nanti ayah balik keja ayah akan vacuum. Masak selalunya waktu malam, terus untuk makan keesokkan harinya. Kekadang mak yang masak hantar kat umah so selamatlah tak masak. Huh, terfikir jugak, kalaulah kali ke2 ni pun ceaser, camnelah nasib ai. Dulu ceaser rilek.sikit sebab anak 1st, so leh konsentret ngan baby. Bila dah beranak sorang, kena pandai bagi-bagikan masa. Camnelah agaknya yang dah beranak ramai tu. #mode kagum, tetiba.

Tapi saya rasa bukan saya sorang yang senasib macam saya. Bagi yang berpantang di rumah sendiri mesti merasa pengalaman macam saya, malah mungkin ada yang lagi mencabar kan? Bukannya mak saya dok jauh, tapi mak masih bekerja, so takde chance ler nak bermanja-manja time berpantang camni. Malam-malam tu riuh jugak ler rumah kalo ahli keluarga besar berkumpul, kalo tak, macam gambar kat atas tu la kami 4 beranak. Saya akan melipat baju, Iman akan tolong bukakan hanger dan si adik tidur di sebelah. Ayah selalunya online kat bilik belakang, nanti dah selesai kerja-kerja melipat, tugas ayah pulak mengemas hanger yang bersepah. Biasalah budak umur 2 tahun buat kerja, selebihnya dibuatnya main.

Kekadang rasa tak berpantang pun ada jugak, tapi bila dah bertapal bagai tu, ingat jugak la diri tu tengah berpantang. Dan jamu pun saya bancuh sendiri. Dulu teringat masa kecik time mak berpantang, semuanya nenek buatkan. Mak dok dalam bilik jer. Adeh! #klmj mode, pulak dah.

Masa berpantang korang camne pulak? Share lah ye.

Published with Blogger-droid v2.0.3
Catat Ulasan