Rabu, Disember 21

3rd Trimester

Berapa hari lagi kita nak meninggalkan 2011. Cepatkan masa berlalu? Dan minggu ni Adek dah minggu ke-31, nak masuk 8 bulan dah. Ada sebulan lebih lagi Iman Madihah nak bergelar Kakak.

31 minggu baby bump baru nampak. Kesian cleaner kat ofis, terkejut beruk diorang tengok baby bump saya tiba-tiba membesar. Bila ditanya, "Dah 7 bulan, kak". Hahaha. Itulah saya, masa pregnant Iman dulu pun masa 7 bulan barulah nampak macam perempuan pregnant. Sebab tu jugak orang macam tak percaya. "Eh, sekejapnya dah nak bersalin." Nak buat macam mana. Sebab mak saya pun macam tu jugak.

Untuk kali yang ke-2 ni, tak banyak persiapan yang perlu dibuat macam Iman dulu. Masa Iman dulu memang zero. 1 benda pun tak ada so semuanya kena beli. Sekarang, bolehlah bajet sikit sebab barang-barang Iman yang masih boleh diguna tu, Adek boleh pakai. Kesian kan jadi anak ke-2. Ha, sebab tu lah saya invest sikit masa beli barang-barang Iman dulu. Biar kata orang, alah membeli, menang memakai. Mana yang boleh tahan lama tu, belilah yang berkualiti dan mahal sikit pun takpe, kata nak pakai lama. Huhu. Macam barang yang pakai buang tu, takpe lah beli yang murah-murah, sebab pasni mesti tak boleh nak pakai lama. Boleh terus buang.

Bila dah dikenang-kenang dah nak 8 bulan, tapi persiapan 1 apa pun tak ada lagi. Cuma:

Ibu care:

Confinement lady - Dah booking
Toileteries - Belum
Nursing bra - Belum
Disposal panties - Belum
Ubat-ubatan - Belum
Maternity Pad - Belum
Stokin - Belum

Feeding

Breast Pump - Belum
Termos - Belum
Feeding Bottle 2 oz - Belum
Bottle and Teat Brush - Belum

Clothing:

Baju lengan panjang - 1
Baju lengan pendek - 1
Seluar panjang + socks - 2
Mittens and booties - 2
Handkerchief - 3
Hat - 2 (Kakak Iman punya)
Baju lengan panjang Kakak Iman - 2
Baju lengan pendek Kakak Iman - 3
Seluar panjang Kakak Iman - 2
Seluar pendek Kakak Iman - 2

Nursery:

Baby cot - Kakak Iman
Tilam - Kakak Iman
Baby Pillow + Bolster -Kakak Iman
Baby Pillow + Bolster Case - Kakak Iman
Bumper - Kakak Iman
Kelambu - Kakak Iman
Receiving blanket - Kakak Iman
Cadar - 1
Feeding pillow -1
Baby blanket - Belum

Bathing

Bath tub - Belum
Toileteries - Belum
Towel - 2

Diapering

Changing Mat - Belum
Baby wipes - Belum
Disposable Diaper (Newborn) - Belum
Diaper Rash Cream - Belum
Napkins -1 pack

MISC

Bakul baju Adek - Belum
Pelbagai jenis minyak - Kakak Iman
Hanger - 2 


*Minyak pel_r jer belum ada, in case Adek yang keluar nanti boy.

See? Banyaknya benda yang belum beli. Bukannya apa, masih blur taktau nak beli apa. Sekarang dah bolehlah beli sebab dah ada checklist ni. Nak sangat beli romper tapi tak sure lagi baby girl ke boy. Hari tu dah scan maybe boy, tapi tak sure. Pasni nak ke private clinik pulak nak scan untuk kepastian lagi. Hari tu Sister tu dah tunjuk 'telur' Adek tapi tak berani lak nak confident sangat. Nanti mengharap lebih, susah pulak. Yang penting Adek sihat dan sempurna. Jantina, tak kisahlah, mana-mana. Memang la nak baby boy, tapi kalau takde rezeki mesti Allah suruh usaha lagi tu. Hehe..


Catat Ulasan