Wednesday, January 5

Resepi Dim Sum (home made punya)

Hujung minggu lepas saya dan colleague buat parti tupperware sesambil belajar resepi baru. Kami belajar buat chicken pai, apple pie, peach pie, pau dan yang paling best, DIM SUM! Seumur hidup saya belom pernah lagi merasa dim sum so hari tu sendiri buat, sendiri makan. Hehehe.

Dim sum home made!

Kami yang tengah sibuk membalut dim sum dengan wantan
Resepi dim sum
Yang di atas ialah bahan-bahan untuk dim sum. Kulit wantan pula beli jer yang instant yang dijual di supermarket, pastikan halal ye! Dan yang paling best, kukus jer menggunakan steamer Tupperware. 15 minit jer. Mudah jer kan? Boleh la untuk dijadikan bekal anak-anak ke sekolah. Bapak-bapak pun boleh bawak bekal sekali. Hehehe.

Ni yang dah distim, nanti kalo nak stim jangan susun rapat-rapat dalam steamer tu eh.

Selamat mencuba!


4 comments:

nura nor said...

tumpang tanya..if guna udang sahaja blh x??

Anonymous said...

kalo udang dah jadi dumpling....

Bilik Hijau said...

teringin nak makan dim sum tapi kat Miri ni susah nak cari yg halal ...

ka . ka . mim said...

bilik hijau, try ler buat sendiri.. tp kulit dim sum tu kena cari yg halal la