Khamis, Jun 24

Memasang button 'LIKE' seperti di FB di Blogspot

Seronoknya bila boleh klik-klik button LIKE di entri kalau malas nak komen kan?
Macam tu lah yang saya selalu amalkan di FB kalau malas nak komen.
Klik 'Like' jer cukup.

Saya pun baru jumpa tutorial ni di blog ni.
Kredit kepada blogger tersebut.
Di sini saya pun nak share kepada anda yang dah terbaca entri ni.


Langkah 1 - Macam biasa, anda perlu log in Blogger >> Dashboard >> Design >> Edit HTML

Langkah 2 - Kemudian, dekat bahagian Edit Template tu klik Expand Widget Templates

Langkah 3 - Anda kena cari (Ctrl-F) coding <data:post.body/> di dalam coding HTML yang banyak tu

Langkah 4 - Lepas tu, copy koding kat bawah ni dan paste di  bawah coding <data:post.body/>       

<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>

Langkah 5 - Last but not least, klik Preview, kalau ok, takde error so boleh SAVE. 

Langkah 6 - DONE! 
    Senang kan? Kalau suka, silalah klik 'LIKE' tu.
    Terima kasih.

    Catat Ulasan