Khamis, November 12

Perubahan

Ari tok Iman dah 14 ari dah. Gambar di atas masa Iman umur 6 hari. Ari Isnin tek embak Iman gi Klinik Malaysia Jaya untuk nursing Iman ngan Ibu, terus nurse timbang Iman. Iman dah 3.4 kg dah. Alhamdulillah. Iman dah makin besar. Geram ngan Iman. Sik lejuk nengok muka Iman. Ya paduhal rasa jadi Ibu. Rasa masih sik cayak ada juak especially masa breastfed Iman, nengok muka Iman, cam sik cayak jak dah ada anak kedirik.

Dah 2 minggu dah jadi Ibu, kekadang rindu juak masa-masa pregnant dolok. Makan macam-macam, minum air ais. Nektok sedih da jak. Gik mula-mula ria nang jaik ati ngenang nasib dirik. Dah la makan nasik lembik. Terimak jak la janji cepat bait.

Wound lepas caeser rasa cam dah ok dah. Nurse kat Malaysia Jaya pun madah ok. Sidak madah kemas jahit doktor ya. Alhamdulillah. Dari lepas discaj dari hospital sidak observe wound ya. Dah minggu ke-2 tok memang dah semakin ok rasanya. Pati ikan haruan baruk 3x diminum tapi ikan haruan fresh dah berapa ari dah makan. Bila makan ikan fresh, pati sik minum dolok. Harap-harap cepat la bait. Sik sabar nak menghabiskan pantang tapi tapal belum berpakei gik. Gine mok abis pantang? Huhu. Mesti panas mun makei tapal. Tapi perut tok rasa sedih jak nangga. Ada strechmark, maka dah disapu bio-oil dah dari awal. Dah la, flat! Rindu saat masa Iman masih dalam perut.

Hmm.. weight progress? Last cek di Malaysia Jaya, timbang 57 kg. Lepas discaj, timbang 51 kg. Lepas seminggu turun ke 47 kg. Hari tok dah 2 minggu turun 46 kg. Memang terasa perubahan yang mendadak. Jari-jari kaki yang doloknya mengembang telah menyurutkan diri seperti macam bukan jarik aku. Nampak tulang! Gia kah kaki ku dolok...? Macam sik percayak koh.

Apapun nang banyak perubahan lepas dapat Iman. Tidur malam dah sik selena dolok. Masa pregnant urang salu ngadu susah nak tido malam tapi aku alhamdulillah, lena jak tido. Kekadang memang ada juak rasa sakit ya tapi maybe aku tired, keja pun jauh, letak jak palak rah bantal mesti terus tido. Nektok? Iman nyusu badan sejam sekali. Then lepas nya nyusu nya sikmok tido. Layan nya kelakar lok sampei Ibunya tertido, bukan Iman tido. Hehehe. Then baru Ayah pun turn bila Ibu tido. Dah pagi lepas urang bang Subuh dah embak Iman tranfer umah dibah nyuruh nya nyenyak tido. Mun di bilit mek orang panas gilak kali ya la Iman selalu bangun. Sikmok membiasakan Iman tido lam aircond, susah kelak bila pegi umah urang yang sik beraircond. Biar jak la tido berkipas angin jak walaupun aku ngan Ayahnya nang kepanasan, dah biasa beraircond ne ndak. Biarlah Iman kepanasan jangan nak merentah dah besar kelak, nak ke sine-sine susah mok carik aircond. Sikmok Iman gia eh.

Dah sik sabar tunggu Iman besar kit, dapat berik Iman k baju gaun gik. Hehehehe.

post signature

Catat Ulasan