Rabu, Februari 25

Tom-Yum-Goong

Aku tok antu tom yam.
Hehehe.
:minimo_12:

Mun dah menjejakkan kaki ke KL nang wajib bila makan tomyam lok ku carik.
Susah nak carik tomyam nyaman di Kuching tok koh
But recently aku dah nemu port tomyam yang nyaman di Kuching.
Yeay!
Suk suk.
:minimo_28:


Tom-Yum-Goong!
Ya lah nama kedei diberik.
Ownernya urang Terengganu, bininya urang Serawak.
Tok pun aku tauk dari member seopisku urang Melaya.
Nya kenal ngan owner Tom-Yum-Goong tok.



Dah nama kedei pun Tom-Yum-Goong.
Of course la yang special di sitok tomyamnya.
Yang lain dari yang lain di sitok nya jual tomyam putih.
Sik banyak kedei yang jual tomyam putih bah.
Dan rasanya,yummy!
Rasa tomyam di KL eh.
Jarang tomyam di Kuching tok nyaman bah.
Nama pun kedei urang Melaya.
Dah urang masaknya pun diimport dari Siam.
Berasap bah telinga makan.
Nang best!
:minimo_41:
Sekali sirup rasa nak lagi.
Recommended!



Selain dari tomyam, kat kedei tok ada jual pelbagai gik lauk yang dijual di Melaya sinun.
Contohnya yang sikda ditemu di sitok ialah Ayam Goreng Kunyit.
Sik pernah nemu kat kedei-kedei makan di Kuching tok.
(Sik tauk la mun kitak orang pernah nemu)
Aku nang sik pernah la.
Mun ku masak kedirik Ayam Goreng Kunyit eh.
Nang sik sama ngan rasa di kedei di KL.
(Mala jak KL ooh.. hahaha)
Kenak la sidaknya goreng lagik lembut dan empuk isik manoknya.
Ya la aku musykil gilak.
Macam-macam cara dah aku coba.
At last ramek ngan tepung jagung baruk isik ayamnya lembut dan garing.
Hehehe.

Tapi nak nektok aku dah sik bingong dah.
Rah Tom-Yum-Goong tok semua ada.
Telur bungkus? Telur Bistik? Paprik?
Paprik kat sitok pun nyaman koh, nang ada rasa kemelayaannya.
Sebelum tok aku pernah makan di area Matang.
Ada ka patut Ayam Papriknya rona putih.
Rasa sos tiram aih.
Kali sik pernah makan ayam paprik kali.
Tuija juak nak berjual.
Cheh.
Nyaman gik aku masak.
Hahahaha.
:minimo_20:



Sesapa mok try tomyam putih di Tom-Yum-Goong tok.
Dekat jak sik jauh.
Rah area Satok ya jak.
Di antara Boston Cake House ngan SACOFA.
Sebelah blok ZECON sia.
Mun kitak orang dari PJ, pakei jalan nak nuju traffic light nak ke Celcom ya.
Mesti nemu kedei tok bah.

Tapi mun urang rami servis nang ada lagging sikit la.
Tapi bagi aku mun berbaloi nunggu aku sik kesah.
:minimo_39:

post signature

Catat Ulasan