Selasa, Mei 19

Cukai Terlebih Bayar... Alhamdulillah


Start GST yang lalu saya dah tukar akaun gaji. Takmo dah pakai bank yang susah amat dijumpai di Kuching. So akaun gaji bulan ni pun dah takde income lah. Tapi entah kenapa tetiba terdetik nak cek balance akaun tersebut. Alhamdulillah ada payment masuk daripada Kerajaan Malaysia! Wah! Wah! Alhamdulillah. Rupanya bayaran balik cukai terlebih bayar. Ok lah tu. PCB pun kena potong tiap bulan, eloklah terlebih bayar. Huhu.


Lepas tu baru sibuk nak bukak email. Ada rupanya LHDN antor email. Hehehe.

Apakah Cukai terlebih Bayar?

Bayaran balik cukai wujud apabila:
  1. Pembayar cukai telah membuat bayaran lebih daripada cukai yang sepatutnya,
  2. Pembayar cukai mempunyai lebihan cukai akibat taksiran cukai yang telah dikurangkan, atau
  3. Cukai yang dipotong daripada dividen melebihi tanggungan cukai pendapatannya dalam tahun berkenaan.


Catat Ulasan