Jumaat, April 24

Persiapan Harian Anak-Anak ke Taska

Hari Ahad ni dah fly! Terobang untuk berkursus. So triple IMAN terpaksa ler tinggal sama Nenek, Mami, Mak Ngah & Dedek ya. Eh, Mami pun travelling. Kesian anak-anak Ibu.

Rasanya ni lah paling lama tinggalkan diorang lama-lama. Entah macam mana lah rasanya nanti. Dah la besok kena kerja. Huhuhu.


Benda yang paling penting ialah persiapan diorang ke taska. Mesti sediakan check list supaya Usu diorang senang nak kemaskan barang-barang si dua beradik. Si kakak takde sangat cuma Nenek perlu buat bekal jer lah.

Semoga semuanya dipermudahkan. Insya Allah.


Ruang Tamu Simple Lagi Menggoda

Tempek lagi.. tempek lagi gambar. Adoi! Seksi nya ruang tamu ni. Kenapa la suka sangat warna merah ni. Takkan semua merah dalam rumah kan? Nanti jadi tokong Cina pulak. Oops. Takpe saya tempek jer.

Frame kosong merah tu lawa kan?
Temper jer. Hehehe. Nanti boleh lah deco macma ni. Tapi ruang tamu rumah saya takdelah luas macam ni. How meh????

Berangan jer lah dulu. Huuuuu.........


Cabinet Merah Hitam - Antara Impian dan Kenyataan

Sekarang geram sangat rasanya nak mendeco rumah, tapi kemalasan melanda. Kain pun tak habis-habis lipat lagi. Habis 1 batch, datang lagi 1 batch. macam manalah nak habis. Membasuhnya pulak hari-hari. Kalau tak, mau 10 towel dibasuh pada hari Jumaat, belum lagi towel yang kat umah. Yang 10 tu towel budak-budak taska 2 orang tu. Hehehe.

Lama kan tak bercerita impian rumahku istana, eh.. rumah ku hotel.. pun boleh lah. Hotel kan ada housekeeping hari-hari. Hahaha. Berangan ler tuh. Baiklah bercerita pasal rumah. Masa scrol wall di FB tetiba ada sesuatu kuch kuch hota hai. Auw! Apa tu? Jom jom tengok kat bawah ni.


Sangat menggoda lah uols. Seksi sungguh! Dengan tile putih lagi tu. Cantik kan? Cantik kan? Kalaulah saya ada rumah sebesar tu. Hmm....

Apapun, bersyukur jugaklah. At least impian saya telah menjadi kenyataan walaupun masih ada lagi rasa nak add on top up sana sini. See.... hawa nafsu perempuan ni tak pernah nak puas kan?


Sikit lagi nak sama kan? Mulanya memang plan nak buat sink sama macam gambar di atas tu. I mean tempat yang sama. Tapi kontraktor cabinet tu cakap dia takleh buat kat situ. Sob sob. So terpaksa buat kat tengah-tengah tu jer lah. Tapi, tak apalah. Syukur..syukur. Lepas ni nak mengemas rumah supaya jadi macam hotel lah. Ahahaha. Pastu si Iman cakap, wah... cantiknya rumah kita. Terima kasih Ayah, terima kasih Ibu! Ahahaha... drama queen betol anak dara ku itu.


Khamis, April 23

Kelebihan Adobe Illustrator Yang Anda Tidak Tahu

Phew! 11.30 baru masuk opis. Setelkan urusan printing banner & bunting untuk Kolej. Kena setelkan sebelum travelling untuk berkursus minggu depan. Esok ambil pulak. Tengok la kalo rajin keluar awal, kita ambik kalo malas, mintak driver ler ambikkan. Hehehe.

Lately, hampir setiap minggu saya dah buat design balik. Menajamkan skill lagi untuk menggunakan AI. Kalo takde kerja, takdelah nak mendesign. Nak design saja-saja? Hai.. banyak lagi benda lain boleh buat. Bila dah selalu guna AI ni rasa macam "menyesalnya tak kenal AI dari dulu lagi". Hehehe. Sekarang dalam masa sejam pun dah siap 1 design simple untuk page. Janji cukup info, memang AI memudahkan kerja. 

Tapi kenapa orang lebih prefer Photoshop? Kenapa orang suka nak belajar Photoshop berbanding Illustrator? Macam saya dulu jugak lah. Tak kenal maka tak cinta. Dulu taktau pun camne nak guna Illustrator ni. So mana-mana pun kalo design mesti sinonim dengan Photoshop. Tapi bila dah kenal, dah cinta, Photoshop tak pandang lagi ler uols. Hehehehe. Illustrator memang lagi senang daripada Photoshop. Trust me!

Oklah, saya bagitau siapa yang bagus guna Photoshop, siapa yang bagus guna Illustrator. Kalo yang suka edit gambar tu memang wajiblah guna Photoshop. Kemestian tu. Tapi kalau yang suka design baju ke, logo ke, poster ke, lebih jimat masa kalo guna Illustrator. Betolll! Illustrator main drag-drag, copy paste jer. Cuma kena kreatif nak buat susun atur font dan vektor jer.


Hoyeah!! Jom jom kita tengok dulu apakebenda PS dan AI ni. PS ni mula digunakan sejak 1988 lagi dan semestinya fungsinya dari dulu ialah untuk mengedit gambar. Hari ini pun orang masih menggunakan PS untuk mengedit gambar. Malah, lebih dari itu. Untuk design web pun boleh.

AI pulak awal setahun dilancarkan daripada PS ni, iaitu pada tahun 1987. Fungsinya lebih kepada untuk design logo dan sekarang penggunaannya lebih meluas dalam pembuatan produk digital.

Tapi kan, kita takleh pulak nak paksa orang nak guna PS atau AI. Kalo orang tu rasa dia lagi senang dan mudah nak guna PS, teruskan. Sebab benda ni skill individu. Mungkin sesetengah orang dia memang dah hafal semua shortcut key fungsi-fungsi dalam PS so dia rasa senang lagi daripada dia menggunakan AI, kita patut terus bagi galakan kepada orang tu. Tapi personally, AI ni mudah sebab kita boleh download banyak vektor dari Internet. Dan dari imej vektor tu lah kita olah mengikut citarasa kita. Hehehe. Short cut sungguh kan?

Kesimpulan yang dapat disimpulkan (hasil pembacaan dari SINI) ialah:

Photoshop
  • Graphics: Raster
  • Current version: Photoshop CS6
  • Popular tools: Brush, healing, type, clone stamp, blur, image adjustments and filters
  • Used by: Designers, artists, photographers, film and video professionals, and illustrators.
Illustrator
  • Graphics: Vector
  • Current version: Illustrator CS6
  • Popular tools: Pen, blend, warp, mesh, type, pathfinder, and masks
  • Used by: Designers, artists, illustrators, animators, publishers, film and video professionals.
Tapi, bagi saya, saya memang suka AI sebab ada banyak vektor yang best yang kita boleh download dari Internet. Hehehehe.


Rabu, April 22

Resepi Congo Bar dan Brownies

Hujung minggu selalunya saya makan sedap-sedap. Cheat day katanyer. Hahaha. Badan pun rasanya dah melebar jer sekarang. Takpe, janji sihat dan bahagia. Akak layan jer anak tekak. Ahahaha. Last week hari Sabtu order combo congo bar dan brownies dari sorang member baker saya. Dulu permah buat brownies. Dulu lah. Sekarang malas lah. Order jer senang, terus masuk mulut, ngapp! Ahahaha. Tapi kita layan resepi dulu lah. Nampak senang kan? Nanti rajin saya buatlah. Hehehe.

Apakah Congo Bar? 

Congo Bar ni adalah brownies + cookie dough + choc chip cookies. Kesimpulannya... Congo Bar ini seperti brownies. Selalunya brownies guna coklat sebagai bahan perisa utama, manakala Congo bar gula perang dan mentega. Rasanya seperti caramel. Manis, chewy, lemak, wangi. Tekstur seperti kukies coklat cip lembut. Bahan penambah kesedapan congo bar ini ikut sukahati. kacang walnut, kacang pecan, kelapa, Coklat M & M. Tapi bahan wajibnya coklat chip.

Selain dikenali sebgai congo bar ia juga dipanggil sebagai Blondies. Entahlah ia ke tidak. Nanti kita cuba.

Kenapa panggil ‘bar’? Sebab ia dipotong seperti bar, empat segi panjang tu.

Sedap ke? Kesedapan Congo bar ini bergantung bahan yang digunakan. Oleh kerana bahan utamanya gula perang dan mentega, carilah yang terbaik. Harum satu rumah. Guna mentega tulin bukan marjerin atau mentega campuran nanti kesedapannya kurang.

Mari layan resepinya..

Congo Bar  – 10 x 10 inci
  • 335g  Tepung gandum
  • 2.5 sudu kecil Serbuk penaik
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 150g Mentega
  • 400g Gula perang
  • 3biji telur (gred A)
  • 1 sudu kecil vanila
  • 330g cip coklat
  • 130g kacang pecan

Cara-cara;
  • Panaskan oven 180 darjah selsius. Alas loyang 10 x 10 inci.
  • Ayak tepung, serbuk penaik dan garam. Letak tepi.
  • Putar mentega dan gula hingga sebati.
  • Masuk telur satu persatu dan vanila. putar sebati.
  • Campurkan tepung. Putar hingga sekata.
  • Gaulkan kacang pekan dan cip coklat.
  • Masuk dalam loyang, ratakan dan bakar. 30 minit.
  • Keluarkan dari loyang, biarkan 5 minit dan potong.

Resepi dari OnePieceBakery.Com

BROWNIES adalah sejenis kek yang dipotong empat segi, yang berasal dari Amerika Syarikat dan sangat popular di negara itu. Dan kini brownies mempunyai peminat di merata- rata dunia. Kalau anda ingin tahu, Brownies mempunyai permukaan satu lapisan sangat nipis dan rapuh selepas dibakar akibat pengkaramelan gula. Kelainan brownies adalah pada teksturnya. Teksture kek adalah lebih lembut. Tetapi Teksture brownies adalah lebih padat, lembap dan apabila dikunyah seperti mengunyah gula- gula lembut. Ini adalah kerana Brownies lebih kaya dengan kandungan coklat dan gula, berbanding kek. Kemeriahan coklatnya meletakkan Brownies no1 dihari peminatnya. Walaubagaimanapun, brownies yang sedap menggunakan coklat yang bermutu tinggi. Walaupun harganya agak mahal - See more at: http://comelnyercupcake.blogspot.com/2012/06/apa-perbezaan-brownies-dan-kek.html#sthash.MzPQ4LHL.dpuf

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Apakah Brownies?

BROWNIES adalah sejenis kek yang dipotong empat segi, yang berasal dari Amerika Syarikat dan sangat popular di negara itu. Dan kini brownies mempunyai peminat di merata- rata dunia. Kalau anda ingin tahu, Brownies mempunyai permukaan satu lapisan sangat nipis dan rapuh selepas dibakar akibat pengkaramelan gula. Kelainan brownies adalah pada teksturnya. Teksture kek adalah lebih lembut. Tetapi Teksture brownies adalah lebih padat, lembap dan apabila dikunyah seperti mengunyah gula- gula lembut. Ini adalah kerana Brownies lebih kaya dengan kandungan coklat dan gula, berbanding kek. Kemeriahan coklatnya meletakkan Brownies no1 dihari peminatnya. Walaubagaimanapun, brownies yang sedap menggunakan coklat yang bermutu tinggi. Walaupun harganya agak mahal - See more at: http://comelnyercupcake.blogspot.com/2012/06/apa-perbezaan-brownies-dan-kek.html#sthash.MzPQ4LHL.dpuf

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Brownies sebenarnya di antara kek dan biskut. Bahan lebih kepada kek tapi rupa dan rasa lebih kepada biskut. Cuma tekstur memang tak sama dengan kek dan biskut, menyebabkan namanya brownies. Hehehehe. Tekstur kek lebih lembut dan spongy manakala brownies lebih padat, moist dan fudgy. Brownies bertambah yummy, indah dan best apabila wujudnya kekacang, choc chips, atau dihias dgn frosting choc yang melting rupa dan rasanya. Hehehe.

Brownies biasanya dipotong 4 segi dan berasal dari AS dan sangat popular di negara itu. Perasan kan brownies di Secret Recepi?. Dulu masa saya ke Bandung, saya pun beli brownies yang dikatakan popular di sana untuk dijadikan ole-ole. Masa tu brownies belom glamer lagi di kalarangan rakya Malaysia ni. Hehehe.

Kesimpulannya, brownies mempunyai lapisan yang nipis dan padat dan agak rapuh selepas dibakar akibat pengkaramelan gula. Kelainan brownies adalah pada teksturnya.  Ini kerana kandungan brownies lebih kaya dengan kandungan coklat dan gula berbanding kek.

Resepi yang mudah? Sangat mudah. Bahan pun simple jer.

  • 6 sudu besar serbuk koko
  • 1/4 cawan mentega cair
  • 1 cawan gula perang
  • 1/2 sudu kecil vanilla
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 1/3 cawan tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 1 cawan kekacang (optional mana-mana jenis kacang yang telah dipanggang)


Cara-cara


  • Panaskan oven suhu 160-170 darjah celcius. Taburkan sedikit tepung dalam loyang empat segi berukuran 18cm 
  • Masukkan mentega cair, koko, gula, vanilla, garam, tepung dan telur ke dalam mangkuk.
  • Gaul sebati. Masukkan kekacang jika mahu.
  • Masukkan adunan dalam loyang dan bakar lebih kurang 25-30 minit.

Resepi dari Kakinakl.Com

Gambar? Haa... gambar combo yang saya order last week ada lah. Gambar yang saya sendiri buat? Ada! Saya pernah buat di tahun 2012 tau! Brownies jer la. Congo bar baru tahun lepas glamer so memang tak pernah buat.

Ini saya order
Eh. Tak percaya? Klik jer link nih untuk Brownies Sulung saya. Hehehe. Pun ada resepi kat situ. Layannn..


BROWNIES adalah sejenis kek yang dipotong empat segi, yang berasal dari Amerika Syarikat dan sangat popular di negara itu. Dan kini brownies mempunyai peminat di merata- rata dunia. Kalau anda ingin tahu, Brownies mempunyai permukaan satu lapisan sangat nipis dan rapuh selepas dibakar akibat pengkaramelan gula. Kelainan brownies adalah pada teksturnya. Teksture kek adalah lebih lembut. Tetapi Teksture brownies adalah lebih padat, lembap dan apabila dikunyah seperti mengunyah gula- gula lembut. Ini adalah kerana Brownies lebih kaya dengan kandungan coklat dan gula, berbanding kek. Kemeriahan coklatnya meletakkan Brownies no1 dihari peminatnya. Walaubagaimanapun, brownies yang sedap menggunakan coklat yang bermutu tinggi. Walaupun harganya agak mahal - See more at: http://comelnyercupcake.blogspot.com/2012/06/apa-perbezaan-brownies-dan-kek.html#sthash.MzPQ4LHL.dpuf

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ

Selasa, April 21

#FreeMarketKuching - 1st time jadi contributor

Hai! Semangat nak mengupdate blog dari semalam lagi. Tapi semalam memang hari yang malang. Line internet problem pulak. Rasanya kat bilik saya jer kot. Sebab orang lain tak bising pun. Bila dah takleh online saya pun buat-buat menidurkan diri selepas handle meeting. Nak buat kerojer memang takde mood semalam. Hahahaha.

Baiklah, nak cerita pasal #FreeMarketKuching atau pasar amal. saya first time join free market ni. Mungkin kat Semenanjung memang selalu orang buat kot. Tapi saya memang baru pernah dengar dan terus register nama untuk jadi contributor. Awal lagi dah register dah... rasanya bulan 3 dulu kot. Tapi preparationnya macam biasalah. Kalau tak last minute tak sah. Hahaha. Free market buat hari Ahad, hari Sabtu baru sibuk nak packing baju. Hihihihi. Takpe, assistant ada. Baju-baju dan tudung memang dah ada dah cuma organizer nak dipacking cantik-cantik dan diletakkan saiz siap-siap. So SYMP... akak kan skema. Ahahaha.

Mula-mula..dah siap masuk dalam plastik.. dah lekat sticker saiz. Susun ikut saiz dan jenis baju..konon.
Bila dah makin banyak.. dah tak larat nak susun ikut saiz dah.
Alhamdulillah... dekat nak kol 1 pagi jugak siap membuat sizing baju-baju kurung ni. Hampir 100 pasang semuanya.
Tudung-tudung pulak lupa nak ambik gambar. Tudung kitorang main longgok jer. Tak larat nak packing. Tudung masih dalam plastik yang tak pernah pakai pun ada. Alhamdulillah... tudung-tudung pun 'sold out'. Event sepatutnya habis pukul 11 pagi tapi kami pukul 10 setengah dah habis. Memang betul lah kata penganjur, menurut pengalaman beliau barang-barnag yang dipacking kemas dan cantik akan lebih cepat habis daripada barang yang dilonggok-longgok. Kami pun taknaklah nak sedekat barang kat orang main longgok-longgok. Biarlah dengan cara yang elok. Baju pun walaupun preloved tapi masih dalam kondisi yang baik dan cantik. Boleh untuk dipakai masa raya lagi. Daripada memenuhkan almari, baik sedekah jer kan?

Orang-orang yang datang free market tu kita boleh tengok jugak sebenarnya. Memang ada yang benar-benar memerlukan, tapi tak kurang juga ada jugak yang macam mampu jer. Tapi tak kisahlah, janji nawaitu nak bersedekah. Tak kiralah pada siapa. Yang macam tak bestnya, bagi yang datang lambat tu, bila barang-barang kami dah habis. Sedih jer nak bagitau barang kami dah habis. Tapi nak buat macam mana. Mungkin bukan rezeki diorang kot.

Macam ni lah situasi masa free market. Event ni dibuat di foyer masjid di Taman Sukma.
Memang sangatttttttt.... ramai orang. Ada lah 2-3 orang yang pengsan.
Ni di luar foyer. Orang tunggu giliran masuk ke dalam perkarangan foyer.
Servis gunting rambut free pun ada.
Poster promosi. Macam-macam ada. Bubur asyura pun sangat sedap!!!

Saya dan adik saya. Walaupun duduk jer tapi penat jugak, tak sempat nak merayau tengok barang-barang orang lain.
Ni masa barang-barang kami dah habis. Kami tolong orang sebelah pulak. Tu yang sempat berporet tu. Ahahaha.
Alhamdulillah... kami bersaudara turut sama menyumbang.
Insya Allah... ada rezeki... umur panjang... nanti kami nak jadi contributor lagi.

Walaupun keadaan tidak terkawal tapi tiada perkara-perkara yang tidak diingini berlaku. Pengsan tu biasalah, keadaan memang sesak sangat. Tapi yang bergaduh atau merusuh alhamdulillah takde. Mungkin lepas ni pihak penganjur boleh memikirkan tindakan penambahbaikan daripada event tahun ni. Apapun memang puas hati dan gembira sangat dapat menjadi salah seorang daripada komuniti #FreeMarketKuching ni. Alhamdulillah.

Jumaat, April 17

Cantiknya gelang you!


Alkisah semalam saya ke Bank Rimau. Bukak akaun untuk kelab kitorang. So prosedur nak bukak akaun tu ada verification Mycard dan cap jari. Bila Amoi staf Bank Rimau tu panggil kami pun pergilah ke kaunter. Tiba giliran saya.

Amoi: Eh, cantiknya gelang you. Mesti mahal.
Saya: Hehehe. (Blur.. tetiba jek)
Amoi: Betulllah. Cantik. Mahal you beli kan?
Saya: Err.. biasa jek. Kalau tangan you kecik murah lah jadinya.
Amoi: Eh, mana ada. Mesti mahal jugak ni. Saya ada tengok ini macam. Husband saya beli 1 set untuk saya masa harga emas drop hari tu. Tapi tak pakai. Sayang beli mahal-mahal.
Saya: Hehehe

Lepas tu terus scan ibu jari dan berjaya. Tutup cerita Amoi dan emasnya.

Emas ni, pendapat saya lah, bukan lambang kemewahan. Tapi sebagai pelaburan dan saving jugak. Manalah tau kot-kot satu masa nanti bila tiba saat-saat terdesak kita takde cash banyak, tapi nak perlu pakai. Boleh lah jugak cover-cover time tu. Sebab tu kalo ada rezeki saya prefer beli gelang emas. Kalo cincin saya tak suka pakai. Even cincin kahwin pun jarang pakai. Dan saya prefer cincin emas kuning tu daripada emas putih. Emas putih memang mahal tapi nanti nak jual balik takde harga. Dan rupa pun lebih kurang macam silver jer.

Sekarang pulak dah jadi trend berdinar, berdirham untuk beli dan simpan untuk simpanan. Ada ler jugak beli satu 2 jongkong untuk anak tapi tak banyak lagilah. Insya Allah lepas ni nak simpang emas jongkong pulak untuk saving anak-anak. Kalau simpanan macam ni memang susah nak dicairkan. Lagi selamat maksudnya. Hehehe.

Eh, gelang dalam gambar tu sekadar hiasan. Culik dari Google jer. Hehehe.



Rabu, April 15

Happy birthday, Imran Mudzaffar!

Tadaaa!!!


Lucu.  Muka ada senyum tapi takde gigi. Kikiki.

Hero kecik Ibu ni dah setahun hari ni tapi gigi baru nak masuk 2 batang. Kesian pulak Imran. Masih macam baby. Hehehehe. Sebab tu lah Ibu suka cakap Imran ni awet muda.Dah setahun tapi masih baby. Hehehehe.

Apapun, Happy birthday, sayang!! Semoga Imran Mudzaffar menjadi anak lelaki Ibu yang soleh dan berbakti kepada keluarga. Ibu sayang Imran.


Selasa, April 14

Sekarang..

Sekarang bukannya saya takde kerja. Ada. Tapi kelas dah takde lah, hanya buat kerja-kerja pengurusan sekarang. Hari ni mood nak buat kerja memang ke lautan dalam. Entahlah. Masuk jer bilik ai yang terperuk paling hujung ni, terus terbukak hati nak isi e-Filing. So setel bab e-Filing. Rajin jugak kan? Ala.. bukan susah pun, print jer e-penyata kemudian kelentong sana kelentong sini jer lah. Masih lagi cukai terlebih bayar. Tapi dalam payslip ada jugak potongna PCB. Malas nak ambik tau. Pelik, kata terlebih bayar tapi masih ada potongan. Apapun, memang tak paham bab-bab ni. Bukan nak aniaya diri sendiri, tapi memang malas nak faham. Ok titik.

Sekarang, kerja saya asik update page jer. Isnin lah paling sibuk. Bukan page sendiri, page Kolej tau. Dulu memang ini antara tugas saya lah. Tapi semenjak 2 menjak dah tak pegang post 'tu' lagi terus ler pencen sekejap. Pernah gak cuba nak update tapi memang takde 'kuasa'. Pastu tetiba bila tampuk pemerintahan bertukar, tugas tu disepak balik ke ai. 2 orang pegawai selepas ai tak buat kerja-kerja mengupdate ni kot. So sekarang memang tugasnya menghapdet jer lah. Tak susah pun nak menghapdet ni tapi macam sekarang lah bila mood ke Lautan Pasifik, memang 1 status pun nak tertaip di sana. Di sini, banyak pulak. Hahahaha.

Sekarang tengah fikir nak buat proposal research. Tajuk dah ada cuma takde action. Yang dibuat pun action research jugak. Mati ler ai. Malas ni bukannya boleh ditawar-tawar. Tapi kalo rajin tu datang, rasa taknak balik umah pun ada. Apa nak jadi dengan research akak ni. Apuu... insya Allah, last minit nanti mesti boleh. Last minit? Last minit pun last minit lah. Maleh nak fikir..

Sekarang... haaa... sekarang gatal ni menjadi-jadi jer tumbuh di badan. Kekadang malas nak ubat. Tapi bila dah tak diubat, digarunya pulak. Makin lah membunga-bunga di badan. Hmm... rasa macam terseksa pun ada jugak. Tapi ye lah, dah takdir. Takdir? Takdir ke? Entah lah.

Sekarang, baiklah ai jadi macam ini budak. Bestnya tak fikir apa-apa pun pasal hidup, pasal GST, pasal bil Astro, pasal menu makan malam ni, pasal esok nak pakai baju apa. Pasal pasal pasal. Best kan jadi budak. Semua kita yang uruskan. Hmm...


Masa ni sebelum dia pergi taska. Pergi bekfes dengan Ayah sekejap. Baju Superman tapi pakai topeng Power Rangers. Pastu order teh o peng, bukak topeng sikit. Gelak jer orang kedai dengan telatah si Superman ni. Itulah Irfan Mustaqim.

Sekarang rindu pulak dengan budak-budak 3 orang tu.


My Triple IMAN

  • Iman Madihah
  • Irfan Mustaqim
  • Imran Mudzaffar
Kesayangan dan cinta hati Ayah dan Ibu. Macam-macam ragam anak yang 3 orang ni. Setiap daripada mereka berlainan perangai dari kecik lagi. Ada jugak yang lebih kurang sama tapi kebanyakannya memang tak sama lah. Baru 3 orang kan? Bayangkan mereka yang mempunyai anak 6-7 orang. Mau tak pening dibuat melayan kerenah anak-anak. Yang 3 orang pun dah macam apa kalau pergi outing. Tapi tetap jugak Ayah dan Ibu bertabah membawa mereka outing. Kalau tak, jarang tengok dunia luar lagilah haru. At least dah biasa okay ler jugak, walaupun fenattttt.

Sekarang bila dah agak berusia kot, atau anak dah ramai, atau malas? Jarang sangat dah nak ambik gambar kalau outing. Dulunya masa zaman si Kakak, outing jer ambik gambar, untuk letak kat blog, kononnya. Sekarang, nak up di FB pun maleh. Hehehe. Mungkin faktor umur lah kan? Hahahaha. Ye lah zaman kegemilangan dulu-dulu dah berakhir. Sekarang zaman reda sikit dan senyap. Hahaha.

Baiklah, sementara ada gambo diorang adik-beradik, haruslah dishow off di sini. Sebelum external tu tamat tarikh luputnya, at least ada jugak kenang-kenangan di awan-awangan di sini. Layannn...















Hehehe. Hambik kau. Bukan selalu pon nak menghapload gambo budak-budak ni. Dan mereka inilah penawar hati kami suami isteri, The IMANs.



Imran Mudzaffar

Perasaan sekarang hanya nak update blog. Terasa lama sangat tak menaip di blogger. Sekarang, taiplah apa nak taip. Hmmm...

Ya. Sebenarnya saya jarang menulis pasal anak ketiga saya di sini. Kesian Imran. Mungkin itulah agaknya bila dah ramai anak. Anak yang pertama banyak sangat pulak ceritanya, yang kedua makin sikin dan yang seterusnya makin berkurang. Esok Imran Ibu dah setahun, 15 April 2015. Cepat jer masa berlalu. Umur Ibu pun dah meningkat. Tahun ni Ibu 34. Ya! 2015 -1981. Semakin menghampiri angka 40. Alhamdulillah cahayamata dah 3 orang. Amanah Allah tu. Ya Allah, permudahkanlah perjalanan kami sekeluarga.

Baiklah sebenarnya sempena ulangtahun Adek yang pertama esok, Ibu nak upload gambar Adek banyak-banyak kat sini. So far takde perancangan lagi untuk birthday Adek. Kan? Nampak tak di situ? Masa Kakak dulu memang takde sambutan sebab masa tu kami tengah travelling ke Utara, masa Abang, ada buat makan-makan sikit di umah. Adek pula, so far belom plan apa-apa. Takpe, Ibu tempek gambar Adek kat blog dulu lah.

Gambar ni diambil bulan lepas, Mac 2015. Tengok mimik-mimik muka Adek dari masam ke senyum. Senyum sebab dah berjaya meneran. Hehehe. Rindu Adek









Kalau rajin Ibu tempek lagi muka Adek di sini. Hehehe.