Khamis, Mac 19

Download lagu Angin Kencang [OST Teman Lelaki Upahan]

Jom.. jom.. mai kita mendownload lagi
Kali ni lagu Noh Salleh pulak
Klik jer link tu
Pastu kat web tu klik button DOWNLOAD


Download lagu Angin Kencang - Noh [ OST Teman Lelaki Upahan ].mp3




Angin Kencang - Noh Salleh

Dalam silauan cahya
Membatas pandangan mata
Namun jelas ku lihat kamu
Biarpun ku sedar kau kian jauh
Tinggalkan aku yang rapuh

Angin kencang membawa kau
Jauh ke sana
Kau hilang terus tanpa khabar
Tidur malam ku mimpi indah ingat kamu
Ku merindui kamu

Apa yang ku fikirkan
Ini lah penyiksaan
Biarpun beribu tahun
Dan namun kau sentiasa di hatiku
Menuai senyuman mu


Download Lagu Rahsia [OST Teman Lelaki Upahan]

Jom Download Lagu Percuma!!
Hahaha!

Oit! Oit!
Nak buat comeback ke?

Dulu kan.. kakmim penah ada blog... sebelum blog ni lahir
Blog tu memang kakmim upload link lagu untuk download jer
Orang request.. kakmim supply
Hahaha!
Memang syok lah masa tu
Masa tu bujang lagi
Komitmen pun takde
Balik keja memang mengadap pc je lah kerja
Hihihi!
Ni sementara tengah rajin ni
Selamat mendownload di link yang diberikan ye...

Tajuk Lagu : Rahsia [ OST Teman Lelaki Upahan ]
Album : WWW.LAGUMY.COM
Duration : 00:03:45 min
Size : 3.53 MB
Artis : Ippo Hafiz

 


Download lagu Rahsia [ OST Teman Lelaki Upahan ].mp3


Sesambil dengar boleh karaoke sekali

Hihihihi

Lirik Lagu Rahsia - Ippo Hafiz

Waktu kau ucap dulu
Kata-kata racunmu
Membuat diri ini
Terus mati

Mengapa pula kini
Kau hadir dalam hidupku
Tidakkah engkau lupa
Kau pernah bunuhku

Tidakkah pernah terlintas di fikiranmu
Waktu kau senang benar untuk melepaskan
Sakit ini hanya aku yang rasa sayu
Kacau bilau meracau sakit hati ini

Yeah....

Korus
Kekasihku...
Kusimpan satu rahsia
Takkan pernah aku buka
Hingga tiba saat ini

Kekasihku
Kini kulebih bahagia
Tanpa dirimu disisi
Menyakiti, meracuni hati ini

Setapakku melangkah jauh
Setapakku meninggalkan
Setapakku mensyukuri kebahagiaan
Yang kukecap hari ini

Kekasihku
Kini kulebih bahagia
Tanpa dirimu disisi
Menyakiti, meracuni hati ini

Kekasihku...
Kusimpan satu rahsia
Takkan pernah aku buka
Hingga tiba saat ini

Ulang Korus

Setapakku melangkah jauh
Setapakku meninggalkan
Setapakku




Kerana Teman Lelaki Upahan




Ai.. tak pernah plak kakmim follow slot Akasia kat #tv3 tuh secara tegar
Tapi cerita ni memang best lah
Mungkin sebab ada shooting kat Kuching jugak kot antara faktornya
Sebab boleh tengok tempat yang kita hari-hari tengok dalam tv
Bukan selalu kan?

Hmm... kerana cerita ni jugak kakmim pergi Popular carik novel ni
Tapi baca sinopsis jer.. ahahaha
Nak baca? Kompom lah takde masa nak baca
Tapi si Iman Madihah pegi jaja cerita kat makcik-makcik dia yang Ibu ada beli buku TLU
Ahahaha
Anak.. anak..
Memang kuat enjen

Di samping lagu Ir Radzi.. lagu Rahsia ni pun best
Kakmim ni kan memang suka orang yang tak glamer
Entah sape la Ippo Hafiz ni
Tapi lagu ni catch.. tersuka plak

Lagi satu.. pelakon ceta TLU tu pun bukan glamer sangat pun
Sebab tu jugak kakmim suka tengok
Suka lah si EL tu... tinggi-tinggi pastu serabai
Time die smart.. hensem plak
Hihihih

Jom..layan




Khamis, Mac 12

Tahukah anda khasiat 4 keping tempe bersamaan dengan segelas susu?

Kita jamu dengan gambar dulu lah ye. Hehehe.

Tempe saya masak

Haaa... tempe lah. Apa lagi. Makanan orang jowo yang dah jadi lauk 1 Malaysia. Melayu, Cina, India, Iban, Kenyah, Penan semua pun makan tempe. Sumber protein TeRRrrrrmurah.

Ini fakta tau bukan auta. UKM pun dah buat kajian pasal tempe ni. Tak caye baca nih:

KUALA LUMPUR 14 Jun - Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) berjaya membuktikan bahawa tempe mengandungi khasiat kalsium setanding susu.

Timbalan Dekan dan Profesor Pemakanan Dietetik UKM, Dr. Suzana Shahar berkata, penemuan tersebut diperolehi hasil daripada kajian yang dijalankan bagi mengenalpasti mengapa jangka hayat golongan wanita melebihi lelaki.

Walaupun umur lebih panjang katanya, majoriti wanita berusia 50 tahun ke atas di negara ini sering menghadapi masalah tulang reput.

“Untuk mencegah lebih ramai golongan wanita menghadapi masalah ini, pihak kami telah membuat satu kajian terhadap tempe.

“Hasil kajian mendapati tempe jika diambil pada kadar 130 miligram (empat keping) memberi khasiat setanding susu segelas,’’ katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita dalam sidang akhbar di Fakulti Sains Kesihatan UKM di sini hari ini. - UTUSAN ONLINE

Kan? Kan? Takde idea nak masak apa malam ni? Haa..  balik keja nanti pi la beli tempe. Goreng garing kemudian masak sambal. Perghh.. ratah jer pun sodap!!! Kakmim dah masak sambal tempe minggu lepas. Ni gambar minggu lepas lah ni. Hihihi.


Apakah penyakit talasemia?

Talasemia. Pernah dengar. Selalu dengar. Dan ada anak buah yang mengidap talasemia. 2 orang. Mereka adalah anak sulung dan anak keempat daripada 5 orang adik beradik. Sepupu kakmim dan wife adalah pembawa so kebarangkalian anak sulung memang tinffi untuk menjadi pesakit talasemia major. Memang dari kecik mereka (anak buah) nampak macam tidak sihat. Muka lah yang paling obvious, pucat! Hmmm....

Apakah sebenarnya talasemia?

Talasemia merupakan penyakit genetik sel darah merah. Pesakit Talasemia tidak dapat menghasilkan sel darah merah yang berkualiti dalam kuantiti yang mencukupi. Ini kerana gen yang mengawal penghasilan hemoglobin telah terjejas. Hemoglobin adalah satu protein di dalam sel darah merah yang berfungsi untuk membawa oksigen ke seluruh tisu-tisu di dalam badan kita. 

Bagaimana Talasemia merebak? Talasemia adalah penyakit genetik atau keturunan di mana anak mendapat gen Talasemia daripada ibu bapa. Ianya bukan penyakit berjangkit iaitu tidak boleh ditransmisi melalui darah, udara, air atau pun sentuhan fizikal. Lelaki dan perempuan mempunyai peluang yang sama untuk mendapat penyakit ini. Satu daripada 20 penduduk Malaysia adalah pembawa gen Talasemia. 

Apakah penyakit talasemia?


Terdapat 2 jenis Talasemia yang utama iaitu Talasemia minor (pembawa gen Talasemia) dan Talasemia Major (Pesakit Talasemia). Pembawa gen Talasemia tidak menunjukkan sebarang masalah kesihatan tetapi seorang pembawa gen Talasemia boleh menurunkan gen Talasemia kepada anak-anaknnya. Manakala pesakit Talasemia major akan menunjukkan tanda-tanda sejak dari umur 3-18 bulan.

Simptom penyakit talasemia

Antara gejala tersebut adalah seperti badan sentiasa lemah dan resah, kesukaran bernafas, perut buncit disebabkan pembengkakan hati dan limpa, tumbesaran terbantut dan terdapat perubahan pembentukan pada muka apabila anak semakin membesar. Rawatan bagi pesakit Talasemia ini dikenali sebagai rawatan transfusi darah sebanyak 1 hingga 2 kali sebulan dalam seumur hidup pesakit Talasemia. Rawatan ini akan mengambalikan paras hemoglobin ke tahap yang lebih baik dan tisu-tisu di dalam badan akan mendapat bekalan oksigen yang mencukupi. Namun, proses rawatan transfusi darah yang berpanjangan ini akan menyebabkan pengumpulan zat besi yang berlebihan di dalam organ-organ penting di dalam badan seperti jantung, hati dan kelenjar endokrin yang akan terjejas fungsinya. Justeru itu, rawatan penyingkiran zat besi amat penting bagi pesakit Talasemia major. Ia boleh diberikan secara suntikan. Pilihan lain adalah pembedahan membuang limpa bergantung kepada situasi tertentu. 

Rupa pesakit talasemia

Walaubagaimanapun, terdapat langkah pencegahan untuk mengelakkan Talasemia dan perlu dilakukan oleh pasangan yang hendak mendirikan rumah tangga sebagai langkah keselamatan. Langkah yang pertama adalah menjalani penyaringan darah bagi mereka yang mempunyai sejarah keluarga menghidap Talasemia. Langkah kedua, sekiranya anda mempunyai ciri Talasemia dan ingin berkahwin, anda perlu bersikap terbuka dan berbincang mengenainya dengan pasangan anda. Bakal pasangan anda perlu menjalani ujian darah untuk mengetahui sama ada dia juga mempunyai ciri Talasemia atau tidak. Langkah ketiga, jika kedua-dua pasangan membawa ciri Talasemia, mereka perlu mendapatkan nasihat dan keterangan lanjut mengenainya dengan penghadiri kaunseling genetik. Ini perlu kerana sekiranya kedua-dua pembawa gen Talasemia berkahwin, kemungkinan besar anak yang dilahirkan merupakan pesakit Talasemia major yang boleh membawa maut. Sekiranya kedua-dua ibu dan bapa adalah pembawa gen Talasemia, 25% kemungkinan anak mereka adalah pembawa Talasemia, 50% kemungkinan anak mereka adalah pembawa dan 50% kemungkinan anak mereka normal.


Isnin, Mac 9

Ter-update ler pulakkkk

Halu.. halu... lama tidak bersiaran langsung di blog kan?
Hehehe..
Nampaknya kena terima hakikat jugak bahawa kakmim bukan seorang blogger tegar dah sekarang
Kekadang tak teringat pun ada blog
Sungguh... kijam kan?
Nasib baiklah blog ni takde hati dan perasaan
Kalo tak mau direportnya kerana diabaikan
Atau difailkan perceraian kerana tak bagi nafkah
Wakakakaka

Hah? Hari ni apa mimpi update?
Ala.. dah update jangan ler tanya pulak mimpi apa
Aktiviti pagi ni ialah menyelongkar khazanah lama di blog
Kerana nak bantu BFF yang dalam persediaan menerima orang baru
Ye lah kakmim kan orang lama.. erk
Orang lama?
Lama lah tu.. anak dah 3.. oops
Sharing is caring la...
Dah member macam blur.. kita share jer lah apa yang kita pernah buat
Lagipun itu pun sebenarnya tujuan berblog

Selongkar punya selongkar.. jumpa jugak la entri lama
Tahun 2011.. masa pregnant Akim
Hmmm... Akim is Irfan Mustaqim ok
Sekarang senang panggil dia Akim jer
Dulu panggil Irfan
Tapi kat taska memang teacher panggil Irfan
Kitorang kat umah jer panggil Akim

Aha.. ingatkan masa sebelum dapat Iman dulu pernah buat entri pasal persediaan keperluan baby ni
Rupanya tidak uols
Masa nak dapat Akim baru sibuk buat kat blog
Tapi masa nak dapat Iman dulu memang ada 1 buku nota kecik khas untuk checklist ni semua
Segala arkib lama tu pun dah tak tau ke mana
Wassalamu je lah
Tapi rasa macam pernah jer buat kat blog ni
Agaknya di label lain kot
Hmm..tu lah.. dulu-dulu bukan tau kegunaan label di blog ni
Sekarang baru mak tau
Kan senang kalo buat jer entri ikut label
Memudahkan pencarian di blog
Tau? Haaa... baru mak tau
Hihihihi

Sekarang masa kelas.. budak tengah buat preparation presentation
So menyempat sekojap
Nanti-nanti kakmim bersiaran lagi yek
Hihihihi