Isnin, Mac 24

Solat Sunat Dhuha

Solat Sunat Dhuha boleh dianggap sebagai rasa terima kasih seseorang hamba kepada Allah SWT atas segala berkah hidup yang diberikan-Nya.

Rasulullah SAW tidak pernah meninggalkan solat ini tanpa keuzuran dan umat Islam amat dituntut melakukannya. Abu Hurairah pernah berkata: 

“Rasulullah SAW berwasiat kepadaku tiga perkara agar jangan ditinggalkan puasa tiga hari tiap bulan, dua raka’at Dhuha dan Witir sebelum tidur.”

Daripada Abu Dzar r.a., Rasulullah SAW bersabda: 

“Hendaklah masing-masing di antara kamu setiap pagi bersedekah untuk setiap ruas tulang badanmu. Maka tiap kali bacaan tasbih adalah sedekah, setiap tahmid adalah sedekah, setiap tahlil adalah sedekah, dan setiap takbir adalah sedekah. Menyuruh kebaikan adalah sedekah, mencegah keburukan juga adalah sedekah. Dan sebagai ganti daripada itu semua, cukuplah mengamalkan dua rakaat solat Dhuha.”   (HR Ahmad, Muslim dan Abu Daud)
.
Paling banyak yang dikerjakan oleh Rasulullah ialah lapan rakaat dan paling banyak yang disabdakan oleh baginda ialah 12 rakaat. Paling sedikit yang boleh dikerjakan adalah dua rakaat.
Nabi Muhammad SAW  bersabda: 

“Wahai anak Adam! Janganlah sekali-kali kamu malas mengerjakan empat rakaat solat Dhuha, maka akan aku cukupkan keperluanmu sehingga waktu petang.”   (HR Al-Hakim dan At-Tabrani)


Ruang Waktu dan Waktu Afdal 

Sesuai dengan namanya Dhuha yang bermaksud pagi, jadi ruang waktunya bermula kira-kira 20 minit selepas terbit matahari atau disebut dalam kitab-kitab fekah sebagai tinggi matahari daripada pandangan jauh sekadar satu al-Rumh atau batang lembing iaitu kira-kira dua meter. Waktu solat ini pula berakhir sebelum menjelang waktu Zuhur. Jadi, secara mudahnya batas waktu solat sunat Dhuha ini antara pukul 7:30 pagi hingga 1:00 tengah hari.

Waktu afdalnya adalah ketika sinar matahari kian panas. Berdasarkan sepotong hadis Nabi s.a.w. yang dirakamkan oleh Zaid bin Arqam, Rasulullah s.a.w. menjelaskan: 
“Solat Dhuha ini afdalnya ketika matahari telah meninggi dan kian panas sinarnya.” 
Imam Nawawi menghuraikan masa tersebut sebagai masa berlalunya seperempat tempoh siang hari iaitu pukul 10:00 pagi hingga 1:00 tengah hari (Kitab al-Majmu’ karangan Imam Nawawi).

Cara Ringkas Solat @ Solat Sunat Dhuha:  
Rakaat : 2,4,6 hingga 12
Waktu : 10 pagi atau antara 7am - 1pm sebelum waktu Zohor. 
"Solat Dhuha ini afdalnya ketika matahari telah meninggi dan kian panas sinarnya."
"Imam Nawawi menghuraikan masa tersebut sebagai masa berlalunya seperempat tempoh siang hari iaitu pukul 10 pagi hingga 1 petang (Kitab Al-Majmu;' karangan Imam Nawawi).


1. Rakaat Pertama "Allahuakbar"& Niat dalam hati :
✿ "Sahaja aku sembahyang sunat Dhuha 2 rakaat kerana Allah Ta'ala"
✿  Baca Al-Fatihah hingga akhir
✿  Baca Surah, pendek pun takpa. (paling elok surah As-Syams )
Niat Solat Sunat Dhuha

Surah As-Syams


2. Rakaat Kedua
 
✿  Baca Al-Fatihah hingga akhir
✿  Baca Surah, pendek pun takpa. (paling afdhal surah Ad-Dhuha)
✿  Tahiyyat akhir & beri Salam.. 
3. Doa  
✿ Mohon Allah murahkan rezeki kita..berkati kerja kita.
✿  Doa apa sahaja. Mengadulah pada Allah..
✿  Paling mantap guna doa ini khas untuk waktu Dhuha:


Jangan bimbang. Kepada orang yang tidak menghafal surah-surah yang disarankan iaitu surah al-Syams pada rakaat pertama dan al-Dhuha pada rakaat kedua, boleh dibaca apa-apa surah. Yang penting niat kita adalah ikhlas untuk Allah SWT.

Berkenaan doa pula, boleh baca  mana-mana doa yang berkaitan tetapi lebih afdal baca doa solat Dhuha yang khusus. Doa itu sememangnya cukup baik dan sempurna untuk memohon keberkatan rezeki dari Ilahi.


Dalam satu riwayat Rasulullah s.a.w. bersabda yang maksudnya :
“Barangsiapa yang menjaga sembahyang Dhuhanya nescaya diampuni Allah baginya akan segala dosanya walaupun seperti buih di lautan.” (Riwayat Ibnu Majah dan At-Tirmidzi) 




Mereka menang di Kajang

Aman wall muka buku hari ni tanpa fitnah, kata nista, hina-menghina.
Kerana?
Kerana mereka menang.

Kalau mereka kalah?
Confirm memang macam-macam tohmahan keluar di wall muka buku.

Hmm....



Isnin, Mac 17

Ayah kerja hari Sabtu

Yup.
Saja nak buat rumusan.
Rumusan hujung minggu yang telah berlalu.
Hujung minggu yang tak best.
Kenapa?

1. Ayah kerja hari Sabtu
Faktor utama.
Kerja 8-5 lagi tu.
Macam biasa lah kalau Ayah takde kami anak beranak akan bermalasan di bilik tido.
Bergomol-gomolan.
Bermalas-malasan.
Hai...malasnya.

2. Ayah kerja hari Sabtu
Malas nak bangun awal.
Malas nak kemah umah.
Sebab?
Takde orang tolong.
Harapkan anak?
Anak tolong selerakkan lagi, ada lah.
Selalunya Ayah yang vakum.
Ibu masak-masak prepare brunch.

3. Ayah kerja hari Sabtu
Cuaca panas tapi malas nak membasuh.
Baju-baju baby adek tak basuh lagi.
Kalau basuh hari tu mesti dah setel dah.

4. Ayah kerja hari Sabtu
Semua plan tergendala.
Bilik bawah tak kemas lagi.
Sebab sekarang kami dok master bedroom kat atas.
Nanti pantang takkan nak turun naik kan?
Tapi....belom kemas lagi ni.
Cuak jugak.
Tetiba plak terveranak awal ke.

5. Ayah kerja hari Sabtu
Tak bestnya.
Ahad pun malas sebab dah rasa miss hari Sabtu.
Ahad pulak terpaksa jadi hari Sabtu.
Selalunya hari Sabtu hari membasuh.
Terpaksa membasuh di hari minggu.
Petangnya baru nak keluar, kain semua dah kering.
Kerana malas tak angkat masuk dalam
Balik jer malam.. hujan.
Ah, buhsannya.

Hari ni Isnin.
Rasa nak cuti.
Tapi tak boleh sebab ada kelas.
Takpe, seminggu jer kelas.
Semoga hari ni dipermudahkan.

Jumaat, Mac 7

Bekerja tapi macam tak

Hari ni kerja tapi macam tak kerja je.
Kepala pusing dari pagi.
Dah la dengan badan yang tak selesa.
Tak tahan, terus jer chexk in awal di surau.
Dan menidurkan diri sampai Zohor.
Pastu lapar plak.
Bila dah lapar KFC jer lah jawabnya.
Kedai kat depan kolej tu kalo lambat memang takde lauk dah.
Nak order boring plak.
Bila dah kenyang, senak lah pulok.
Aduyai..
Lapar salah, kenyang pun salah.

Warkah buat Adek Baby

Assalamualaikum Adek Baby

Di saat Adek Baby dah 32 minggu baruk Ibu nak nulis dengan Adek Baby di sitok. Sorry Adek Baby. Sesungguhnya Adek Baby nang menyenangkan dan memudahkan Ibu. Sik ada pun Adek Baby menyusahkan Ibu selama 32 minggu Adek Baby dalam rahim Ibu. Makseh Adek Baby. Ibu sayang Adek Baby. Ayah pun sama, Kakak, Abang semua sayang Adek Baby.

Adek Baby, Ibu harap Adek Baby sihat. Pagi tok Ibu rasa sakit-sakit perut. Sebab Ibu kepak gilak kali Adek Baby. Ibu banyak gilak bergerak kali ooh? Sori  Adek Baby. Ibu terpaksa bergerak banyak sebab Ibu bekerja, Ibu perlu uruskan Kakak dan Abang juak, rumah kita agik. Semua Ibu perlu uruskan. Ibu harap Adek Baby sabar k. Sik lamak gik Adek Baby boleh lah keluar, dapat jumpa Ibu, Ayah, Kakak, Abang, Kakak Amoi, Abang Mirul, jumpa semua lah. Semua sik sabar jumpa Adek Baby. Adek Baby tunggu cukup term baruk keluar ok? Semoga Adek Baby sihat-sihat hendakNYA.

Adek Baby, Ibu sakit tekak tok. Mungkin Ibu kurang air kali ri marek. Palak pun dah penin-penin. Adek Baby doakan Ibu supaya sik demam k. Ibu sikmok demam, Ibu sayang Adek Baby.

Adek Baby, kelak Ibu cerita ngan Adek Baby agik k. Bye sayang.



Khamis, Mac 6

Arjuna Beta - lagu dari bonda untuk anakanda

First time dengar lagu ni terus jatuh cinta!
Alangkah bestnya kalo dapat buat lagu khas untuk anak-anak.
Jangan jadi anakku Sazali... udah ler.



Arjuna Beta - Fynn Jamal

Verse 1

Tak kanku biarkan walau ribut menyentakmu yang tidur
Datang petir menyambar
Jengking dan ular–
Bonda takkan berundur

Nyamanlah Arjuna beta
Mimpikan yang indah saja
Nanti bila kau buka mata
Semua tak serupa

verse 2

Kan ada satu ketika kau tak tahu mana nak pergi
Jalan betul, anakanda,
Tak jelas mata–
Ambil yang sarat duri

Hiduplah Arjuna beta
Biarkan jasad yang luka
Selama Tuhanmu ada
Takkan engkau tercela

Chorus

Ngeri tak terbayang mata
Bonda takkan ada sentiasa
Nanti moga kau tak lupa
Bonda memujukmu, anakanda

Hiduplah arjuna beta
Biarkan jasad yang luka
Selama tuhanmu ada
Takkan engkau tercela

Nyamanlah arjuna beta
Mimpikan yang indah saja
Nanti bila kau buka mata
Semua tak serupa




Rabu, Mac 5

Bestnya dapat title hubby tapi belom nikah



Budak-budak zaman sekarang
Belom kawen dah ada hubby
Sekali akak sindir... hihihi

Jangan marah, dik!
Saja je...
Selalu sangat tengok
Nanti tak jadi nikah, sape gak yang malu?
Kan? Kan?


Selasa, Mac 4

Hati-hati bila menggunakan debit card

23 Februari 2014
Hari yang sangat malang
Excited nak beli baju baby
Beli sekali dengan baju kakak dan abang
Dan macam biasa saya memang tak suka withdraw duit
Gunalah debit card



Cashier tu dah cakap, kalau boleh, boleh lah
Sebab mesin kat situ ada prob sket
Sekali cuba, tak boleh
2x juga tak berjaya
3x pun hampa
Kaki pulak dah cramp!
Memang petanda tak baik betol

Kali ke-4 guna mesin lain
Berjaya!
Ok... selesai

Itu kisah hari Ahad
Isnin berlalu macam biasa
Selasa menjelma
Terbuka hati nak cek akaun rimau
Kebetulan hari payday
Tapi payday bukan di akaun rimau
Aiks? Kenapa sikit benar balance?
Tak puas hati
Check transaction
Rupanya....

1,2,3,4x transsaction yang sama!
Pada hari Ahad tu!
Gila!
Mendidih darah

Bayangkan beli barang RM355.70
Tapi dah kena deduct Rm355.70 x 4!
Tak ke gila kau?!!
Rasa nak nangis pun benda dah terjadi
Terus takde mood Kebetulan hari tu ada appointment dengan orang di luar
So kemas-kemas barang
Pasni kuar terus ke bank rimau
Nak buat report
Time tu tak bagitau lagi kat Encik Suami
Bila dah ada di bank rimau, baru gitau Encik Suami
Dia pun datang la ke bank
Menemani isterinya yang tengah kacau-bilau tu
Terus takde mood dah

Orang bank rimau kata dia akan submit report ke KL
Dan akan ambik masa dalam 45 hari untuk dapat refund

Kalau itu rezeki saya, alhamdulillah
Kalau bukan rezeki saya... alhamdulillah jugak
Tapi tobat dah takmok pakai debit card lagi



Diari Selasa

Yezza.
Hari ni kembali masuk ofis setelah 5 hari bercuti (termasuk weekend).
Masuk jer toilet terjumpa auntie cleaner.

"Eh, ada rupanya. Ingatkan dah meletop"

Hihihi.
Ada jugak yang prihatin rupanya.
Saya belom nak meletop lagi la auntie.
Saya cuma bercuti.

Best ke tak best cuti?
Best... tapi penat.
Dok opis lagi boleh rehat.
Kat opis otak jer penat.
Kat umah, mental fizikal memang penat.
Serius.
No wonder pekerjaan yang paling mulia ialah ibu rumah tangga.
Surirumah ler.

Kalo nak diikutkan hati memang nak jer sambung cuti lagi hari ni.
Tapi memandangkan banyak lagi kerja di ofis yang masih tergendala,
maka dikuatkan hati untuk tidak menyambung cuti.

Nasib baik bekfes sedap hari ni.
Tadaaaa....

Meatball & veggie. Alhamdulillah
Serius rindu budak manja ni.
Bangun tido mesti tengok muka Ibu dulu.
Kalo tak, nangis.
Bila Ibu muncul jer, terus senyum... stop nangis dan "Ibu".
Suka layan Irfan Mustaqim bercakap sekarang.
Walaupun cakap hujung-hujung jer tapi dia faham apa yang kita borakkan.
Memang anak Ibu bijaksana, sebijak namanya Irfan = kebijaksanaan.



Isnin, Mac 3

Update secara laju!

Baiklah.
Quick update ok.
Sementara my little hero masih tidor.
Oh, ya. Saya cuti hari ni. BS si little hero masih bercuti.
Saya pun dah start cuti sejak hari Khamis minggu lepas.
Agak panjang jugak ler kan cutinya.
Bukan selalu pun.
Cuti bersebab.
Bukan cuti saja-saja.
Lagipun budak-budak masih cuti semester jugak.

Hari ni bukak blog takde apa-apa perubahan.
Cumanya tak sangka my bff masih lagi nak baca blog ai yang bersawang ni.
Ye lah berkurun tak update.
Bila ada orang respon baru baca, terus semangat nak update.
Hihihi.

Banyak benda nak update sebenarnya.
Semuanya dah save dalam kepala ni.
Tapi nak menaip dan meluahkannya dalam bentuk perkataaan tu yang M.
Huhuhu.
Semenjak 2 menjak ni memang agak M sikit la.
Nasib badan.

Sebab tak buat papa so saya klik-klik jer link blog yang saya follow.
Yang memang saya baca dari dulu lagi.
Rupanya memang ramai blogger yang dulunya katif sekarang jadi macam ai jugak.
Saya tak berkeseorangan lah nampaknya.
Hihihihi.
Ni angkara media sosial jugak lah kot.
Dulu masa aktif blog bukan suka pun nak update FB ke IG ke Twitter ke.
Bila FB dah jadi fenomena, kesian blog ai ni.
Terus diabaikan dan dianak tirikan.

Eh, saya dah nak masuk 32 minggu dah.
Baby bunmp rasanya comel jer.
Kali ni memang agak slow perubahan baby bump.
Tapi berat naik maintain.
2 kg lebih setiap kali check up.
Tapi bila dah 2 minggu sekali ni, tak tau plak berapa.


kata pun quick unpdate.
Nak kejar masa ni.
Terasa nak lipat baju yang menggunung pulak tu.
Sementara little hero masih tidor kan, kalo tak, tak dapek.
Dia mesti nak tolong jugak.
Ok bye.