Rabu, Disember 24

Balo Kito 2014 mencipta sejarah

Hmm... hari ni dah 24.12.2014.
3 hari telah berlalu.
Namun kehangatan Majlis Balo Kito 2014 masih terasa.
Gambar-gambar semasa majlis berlangsung masih menjadi viral di laman sosial dan juga di grup Whatsapp Balo Kito dan Dangsanak.
Ternyata majlis ini telah meninggalkan kenangan manis bagi semua keluarga Balo Kito dari Kampung Lingga, Sri Aman, Sarawak Bumi Kenyalang dan Dangsanak dari Kampung Burong Pingai, Brunei Darussalam.




Bah, kita menjamu mata dulu.


Utusan Borneo, 23.12.2014



Borneo Post, 23.12.2014

Alhamdulillah.. majlis Pertemuan Jejak Kaseh Balo Kito & Dangsanak Pureh Burong Pingai telah dilaksanakan dengan jayanya pada 21.12.2014 di Kompleks Belia dan Sukan, Kuching. Gambar di atas adalah Dangsanak seramai 132 orang yang telah membanjiri bandaraya Kuching selama 4 hari 3 malam. Mereka datang ke Kuching menggunakan jalan darat dan jalan udara. Syukur semuanya telah dipermudahkan.


Orang-orang kuat

Yup. Majlis ini tidak akan berjaya tanpa AJK Pelaksana yang berhempas-pulas siang dan malam untuk menjadikan majlis ini sempurna. Memang.. majlis ini belum mencapai tahap sempurna 100% tetapi ianya sangat membanggakan. Dan semakin bangga kerana Kakmim juga sebahagian daripadanya. Semuanya terasa berbaloi bila melihat wajah-wajah tua gembira pada malam tersebut. 

Tag urusetia

Plaque cenderahati dan plaque penghargaan generasi tertua Balo Kito & Dangsanak

Pentas
Dengan bangganya, persiapan pentas telah dilakukan kami adik-beradik #mfbn dan kazen-mazen #TheASAZ dan tidak lupa my dear hubby. Hehehe. Semuanya kami, daripada backdrop, deco scallop dan peralatan di atas pentas termasuk kain dan gong. Gong dan kain untuk deco dipinjam dari Kolej. Hihihi. Terima kasih Pengarah KKMG kerana tiada halangan meminjamkan kain dan gong untuk majlis kami ini.

Superman pun sibuk juga membantu. Hihihi

Kami semua boleh. Chaiyok #mfbn

DIY Guest Book dari kami the #mfbn


Seperti biasa, kalo handle majlis selalu lupa bergamba. Kalo time kerja pun macam tu jugak. Memula ingatkan boleh bergambar 1 famili sebab semua dah pakai 'uniform' tapi at last lupa jugak. Hihihi.

Bersama mfbn #2
Gambar ikhsan hp orang
Backstage ladies...pun ikhsan hp orang lain
Dari meja VIP Balo Kito & Dangsanak
Rombongan Dangsanak yang bertolak dari Brunei ke Kuching menggunakan bas

Sempat jugak mengadakan golf persahabatan yang telah dimenangi oleh Balo Kito
Di mana ada kemahuan, di situ jugak boleh bermain golf.

Apapun, tahniah kepada semua ahli kelurga Balo Kito dan Dangsanak Pureh Burong Pingai di atas penganjuran reunion keluarga yang telah terpisah berabad-abad lamanya ini. Semoga silaturahim di antara 2 rumpun dari Kepulauan Borneo ini akan berkekalan.Amin.






Jumaat, Disember 12

Disember Bulan Cinta

Okay. Dah Disember.
Misi November hampeh... tak tercapai.
Hihihi.
Sibuk.. memang tak dan nak menaip entri di ofis.
Di rumah, otak dah letih... memang tak larat nak on laptop segala.

Hari ni 12.12.14
Kita #throwback apa yang berlaku pada 12.12.08
Iaitu 6 tahun yang lalu.
Jeng jeng jeng!!!

Ya!!! Ini yang berlaku ya...

Berlakunya malam tadi.



Siang ni berlakunya ini...




Rumah pun dah berseri macam ni



Hehehehe...
Tak sangka 6 tahun dah berlalu.
Dan hari ni Kakmim dapat jemputan majlis kawen seorang blogger.
Ya! Ertinya 6 tahun dah kenal melalui blog dan masih kontek hari ni.
Walaupun jarang berjumpa tapi selalu ada di laman sosial.
Begitulah penangan blog.
Dari tak kenal jadi kenal.
Dan rasa macam excited pulak nak ke majlis Fieza cik adik yang gila purple ni.
Heharap dapatlah jumpa blogger yang lain.

Anyway, selamat menghitung hari untuk menukar status single kepada married ye cik adik Fieza!
Insya Allah kamek akan datang ke majlis kitak kelak.



Sabtu, November 1

C30H-1: Kenapa saya tak suka berselfie?

Cabaran Hari-1: 1 gambar terbaru anda dan 5 fakta tentang diri anda

Alamak. Nak gambar terbaru ke? Nasib baik 2 hari lepas saya dibukakan hati untuk berselfie semasa nak ke tempat kerja. Masa driving pulak tu. Nasib ler dah time tu jugak gelorat kata orang Serawak, atau kejeron.. hah? Excited lah tu.. nak berselfie. Bukan selalu tau Kakmim kompiden selfie. Ahahaha... ye lah saya bukannya muda remaja lagi nak berselfie bagai. Takde masa nak buat semua tu. Baik ambik gambar anak Kakmim yang comel-lote gitu. Haih? Masuk lif tekan sendiri. Hihihi..

Kakmim

Yezza. Ini gambar terbaru Kakmim. Memang baru. Yang serius hari Rabu. Yang tak serius hari Khamis. Hari ni hari Sabtu. Baru kan? Hehehe. Ok tak ok? 

  1. Tapi ni lah hakikat, dah 33 tahun dah tahun ni. Kalau nak diikutkan dah 10 tahun jadi blogger. Tapi blog yang mula-mula dulu dah tak boleh nak access di http://nagacute.blogdrive.com/. Nak login balik of course password akak dah lupa! Apa leh buat. Email yang masa guna blog tu pun dah lama tak login dan of course sekali lagi dah taktau password. Semuanya jadi sejarah je lah.
  2. Kakmim tak suka selfie. Sebab? Adakah Kakmim tak kompiden dengan kecantikan rupa paras Kakmim? Ahahaha. Cantik ke? Itulah masalahnya. Alhamdulillah, tetap bersyukur apa yang telah dikurniakan. Sebab tak suka selfie? Sebab Kakmim rasa... rasa apa yek... orang Serawak cakap ingga kedirik. Hmmm... kalo paham bisa. Tapi... Kakmim suka jer tengok orang selfie. Cuma sendiri nak buat tu rasa, eh, ko tak muda lagilah nak selfie bagai macam. Please lah sedar diri. Okbai.
  3. Suka benda-benda positif. Sejak menShakleekan diri sampai sekarang, Kakmim suka word yang positif. Aura positif. Environment yang positif. Kawan-kawan positif. 
  4. Gila cheese dan coklat! Suka sangat benda-benda yang ada kombinasi 2 ni. Especially Choc Cheese Secret Recipe! Haipppp!!! 
  5. Last but not least, Kakmim punya 1 lagi impian nak ada sorang baby girl. So ada girl, boy, boy dan girl. Semoga dipermudahkan dan dimurahkan rezeki. Doakan ye!

Dah. Cukup dah 5 fakta mengenai diri saya. Cabaran hari pertama pun telah terjawab. Ada 30 hari lagi. Huhuhu. Bertabahlah menghapdet Kakmim.



Pre-tajuk untuk November

Semangat nak update sebab dah ada tajuk nak mengarang. Boleh macam tu? TQ Whiteymommy sebab sediakan tajuk-tajuk untuk November ni ye. Harapnya berterusan lah dapat mengupdate blog ni. Hehehe.

Sepanjang November nih saya akan terus menaip berdasarkan tajuk-tajuk bawah ni:
Boleh ke? Ya..saya tengah mencabar diri saya. Doakan ye!

Rabu, Oktober 29

Terselap

Ok. Tok kisah #throwback
Mun urang Serawak madah terselap

Ari tok 29 Oktober 2014
Mun 5 tahun yang lepas, ari toklah Kakmim nyerah dirik di SGH
Apa tek nak operate
Sebab baby rilek gilak duduk di dalam nun

Awal pagi dah ke SGH
Tapi sampei jak di Mat Ward lom ada katil
Nurse madah "Pegi jak kitak kuar minum lok, kelak dah beranak sik dapat makan nyaman agik"
Oh, baiklah nurse
Sungguh baik hati mu nurse
Alu lah Kakmim dengna laki Kakmim pegi bekfes
Tapi sik juak jauh ne dijalan mek duak
Nun di Hung Hung ya ajak
Tedah... rasa pelarian jak rasa
Dah lah nak makei gelang hospital ya
Hihihi

Hmm.. yang sik best nya Kakmim sik ingat Kakmim makan apa time ya
Sik apa lah ooo...
Dah lepas minum makan apa indah
Alu nait agik ke wad
Dah ada dah katil
Alu diberik baju pink yang mahal dan kaccc gill ya
Alu dirasuk...berkemas barang apa indah
Alu laki tek balit
Alu lah Kakmim sorang dirik di wad ya
Berserah jak time ya oi!
Hahaha

Ya sehari sebelum ceaser
Esok ari (30.10) baruklah Kakmim dibelah perut
Dan baruklah officially seorang IBU

Ya jak lah tek terselap Kakmim ari tok
Cun gilak timing koh

Oklah. Daaa~


Jumaat, Ogos 22

Malaysia Berkabung #mh17

Hari ni seluruh Malaysia menghormati ketibaan jenazah mangsa MH17 yang dipercayai ditembak di Ukraine pada 17 Julai yang lalu dengan bertafakur selama seminit setibanya kapal terbang yang membawa jenaza touch down di KLIA. Sedih. Mereka tidak berdosa tetapi perancangan Allah itu pasti ada hikmahnya. Mereka tetap dipanggil ke alam yang abadi di sana kerana Dia menyayangi mereka. Al- Fatihah buat semua mereka yang beragama Islam. Walaupun tidak mengenali mereka, tetapi perasaan sedih dan hiba tu tetap ada.

Al-kisahnya hari ni kami di ofis ada meeting pengurusan. Masa meeting kami take 5 sebentar untuk memberi penghormatan terakhir kepada jenazah mangsa. Sebaknya.


Beramai-ramai menonton TONTON untuk live telecast dari Kompleks Bunga Raya. Alhamdulillah. Insiden macam ni hikmahnya kita semua bersatu-padu, ye tak? Lepas tu kami sambung balik la meeting. Walaupun sedih dan hiba, hidup tetap perlu diteruskan.

Semoga keluarga dan waris mangsa tabah dan redha dengan ketentuan ini. Sangat sedih melihat gambar adik Abderrahman, satu-satunya anak kepada co pilot Ahmad Hakimi. Comel sangat. Apalah yang budak sekecik tu tau. Agaknya macam manalah mak dia nak explain kat dia bila dia dah mengerti makna kematian tu nanti.

Kiri: Abderrahman dan ayahnya, Kimi... happy jer diorang
Kanan: Abderrahman seakan mengerti kesedihan rakan sejawat ayahnya yang didukung semasa solat jenazah

 
Anak tunggal salah seorang pramugari MAS yang menangis di sebelah keranda ibunya. Hancur rasanya hati ini melihat kesedihan anak-anak ini.


Ya Allah.. peliharalah anak-anak yatim ini ya Allah. Tempatkanlah ibu bapa mereka di kalangan mereka yang beriman di sisiMU.

Al-Fatihah




Rabu, Ogos 20

Mee tomato simple lagi enak!

Sebenarnya semasa pregnant Imran, saya teringin sangat nak buat mee tomato selepas tengok FB member. Bukan makan ye. Tapi nak buat. Nak masak. Sebab saya memang bukan penggemar mee tomato. Kalo nak order di kedai pun saya akan order mee hongkong, adik beradik mee tomato jugak kalo di Sarawak ni.

Semalam.. tercapai jugak hasrat nak buat mee tomato. Walaupun ala kadar, at least dah tak mengidam dah. Mengidam masak! Macam pelik kan? Senang jer nak membuatnya. Bahan-bahan pun mudah yang kita memang guna hari-hari.

Bahan kisar:
Bawang merah
Bawang putih
Bawang besar
Cili kering

 Kuah:
Sup Tomato dalam tin
1 biji tomato (dicincang)
Air rebusan ayam (kalo takde boleh masukkan kiub ayam tu)
Isi ayam (dipotong)
Gula
Garam
Sos tiram
Sos tomato
Sos cili

Aksesori:
Daging ayam (dicarik)
Fishcake
Bebola ayam
Sayur sawi (dicelur)
Tauhu
Daun sup
Bawang goreng
Tomato
Cili merah potong

Kalau nak pakai seafood (udang atau sotong) pun boleh jer.

Cara membuatnya:

1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan kisar sehingga naik wangi.
2. Masukkan gula pasir dan potongan ayam, tunggu sehingga masak.
3. Masukkan tomato cincang dan sup tomato.
4. Masukkan sos cili, sos tomato & sos tiram.
5. Kemudian, masukkan air rebusan ayam.
6. Masukkan garam, dah cukup rasa, didihkan dan angkat!

Untuk mee pulak.

1. Panaskan sedikit minyak.
2. Masukkan mee kuning.
3. Tuang kicap pekat dan kicap manis.
4. Kacau dan sedia untuk dihidang.


1st batch masa kawan nak datang tu, tak sempat dah nak goreng mee kuning tu. Tapi.. layan jugak. Dah 2nd batch mee tu baru sempat nak menggoreng.


Kalau makan dengan kicap pedas, lagilah layannnn. Hehehe.



Rabu, Ogos 13

Projek Wakaf untuk Surau SRK Encik Buyong

Satu lagi aktiviti Alumni sekolah rendah kami pada tahun ini, iaitu projek wakaf. Alhamdulillah 1st aktiviti iaitu Reunion Raya dulu dah berjaya dilaksana dan mencapai objektif. Diharap aktiviti kali ni pun begitu juga... mendapat sambutan alumni. Insya Allah




Selasa, Ogos 12

Dah 5?

Saya rasa semua ibu mengalami perasaan ini.
Perasaan pabila anak semakin membesar.
Dulunya kecil... dikendong... diriba.
Bila semakin membesar... perasaan lain pula akan datang.

Begitu cepatnya masa berlalu.
Oh, entri kedua pada hari ini yang menyentuh berkenaan masa.
Dulunya dia masih kecil.
Sekarang tahun ke-5, dia semakin besar.
Semakin cerdik.
Semakin cantik.
Semakin comel.
Biaq pi lah orang cakap masuk lif tekan sendiri.
Kalau tak kita sendiri yang mendoakan anak kita siapa lagi kan?

Dulunya... dia bergantung dengan kita.
Sekarang.. dia semakin membesar.
Dia boleh tidak bergantung dengan kita.
Sedih pulak rasa.

Dia boleh diharapkan menjaga si adik-adik.
Dia boleh membebel dengan si adik.
Dia ibarat ibu pulak kepada si adik pabila Ibu tiada berdekatan.
Betapa anak sulungku telah membesar.


Dan dia juga semakin petah berbicara.
Pandai bergaya.
Juga suka berposing bila bergambar.
Ibu memang angkat tangan, surrender.
Ibu dari dulu memang kaku bergambar.

Cepatnya dah 5 tahun.
Nasib baik ada si adik yang copy paste si kakak.
Rindu rambut golong-golong kakak.
Rambut adik pun dah golong-golong jugak.
Bezanya si adik... lelaki!





Mencari

Yep.
Saya masih mencari.
Dan tercari-cari.



Saya tidaklah terlalu cerewet.
Juga bukanlah terlalu memilih.
Saya sukakan simplicity.
Dan juga minimalis.
Kurang suka yang terlalu complicated.
Sebabnya blog untuk dibaca.
Gambar sekeping 2 untuk aksesori.

Teringin nak mendesign template sendiri.
Tapi... tak reti.
Dan masa pun sangat mencemburui.
Oops... mungkin saya yang cemburukan masa.
Bukan masa mencemburui saya.
Masa 24 jam terasa seperti 8 jam sahaja.
Cepatnya masa berlalu.

Dan saya masih mencari.
Banyak yang masih dicari.
Tapi perlu ditemui.

Dan.. manusia.
Begitulah.
Selalu tak puas dengan apa yang ada pada diri



Jumaat, Ogos 8

Lukisan kakak

Lukisan si kakak. Harap-harap nanti dia dah besar dia bukak balik blog ni dan tengok lukisan masa umur dia 4 tahun 10 bulan.


Agak-agaknya kenapa lukisan ni ada 3 karakter? Ha.. jawab jangan tak jawab.

 
Dan ini pulak lukisan apa? Senang jer kan? Ini lukisan seorang cikgu. Tapi tengoklah cikgu tu mengajar B C A instead of A B C. Hehehehe

Gambar yang 3 karakter tu? Menjadi persoalan kami adik beradik. Last-last si Ayah yang dapat merungkai persoalan karakter yang sedang angkat tangan di tengah-tengah tu.

Lukisan tu ialah Elsa (Frozen). Iman cakap dia tak reti nak lukis Elsa, tu jer dia pandai. Ok lah kan? Hahahaha

Yang 2 tu lagi? Mungkin Anna & Hans kot? Mungkin lah. Hahahahaha



Selasa, Ogos 5

Superheroes Ibu

Ini superheroes saya. Abang dan adek.



Tengoklah si adek. Dia tengah geram. Adek macam kakak kan? Rambut pun dah golong-golong. Hehehehe.

Abang pulak? Orang cakap macam Ibu. Orang cakap la. Ibu pun tak tau nak cakap apa. Muka Ibu macam Abang ke? Hehehehe

Dah 2 rupanya anak lelaki saya... hehehehe


Cerita si kakak

Ini si kakak. Iman Madihah. Dah besar dah. Tahun ni dah 5 tahun. Dan for sure blog ni pun lebih 5 tahun dah. Hmmm....

Siapa yang follow blog ni, tau lah sejak bila blog ini wujud.



Kerana si kakak lah blog ini meriah. Dulu suka cerita pasal si kakak. Bila kakak dah ada adik, Ibu dah jarang cerita pasal si adik. Si kakak apatah lagi. Bila si kakak dah ada 2 orang adik, adik pulak dah jadi abang, makin lah Ibu membisu seribu bahasa. Sayangnya blog ni. Memanglah sekarang bukan zaman kegemilangan blog lagi, tapi nak tutup blog masih terasa masih ada cinta yang tersisa buat blog. Chewah. Lama tak mengasah bahasa. Asyik bahasa rasmi je. Dah lama tak membungakan bahasa. Rindunya zaman dulu-dulu. Zaman rajin mengupdate entri. Tapi itu dulu. Dulu zaman berdua, bertiga. Sekarang, berlima! Hah, hambek kau! Balik kerja memang takdan nak pegang lappy. Nak on PC lagilah. Kat ofis plak kalo tak banyak kerja baik akak gi tido. Penat tau. Hehehe. Sebab tu kena recharge, kalo tak maunya tertido sambil drive. Naya.

Kakak... terima kasih sebab kakak lah blog ini terisi. Ibu sayang kakak.



Isnin, Ogos 4

Raya berlima

Alhamdulillah. Tahun ni 1st time beraya berlima. Ayah, Ibu, Iman, Irfan dan Imran. Memang kecoh lah Ibu dengan triple I ni. Nak nak si kecik Imran ni kekadang takmo Ayah dokong. Ibu jugak. Si kecik Imran dah 3 bulan. Sepanjang 3 bulan si Adek dah 2x kena tinggal, Ibu pergi outstation. Kesian Adek. Tapi, alhamdulillah masih lagi fully bf. Syukur...


Selamat hari raya, maaf zahir dan batin dari kami sekeluarga.