Selasa, April 30

Mistis File: Jigsclue

Berikut ialah entri di dalam 1 blog yang saya tengah follow dan baca sekarang. Saya copy di sini kerana takut blog ini akan dihack suatu hari nanti. Kandungan blog ini agak berat dan sensitif. Terlalu sayang kalau blog ini hilang begitu saja. Saya akan copy 1-1 entri yang berkaitan. Semakin lama saya baca, semakin sukar pulak saya nak hadam isi cenritanya, tapi pengetahuan macam ni sangat sukar kita nak dapatkan. So enjoy!

 Let's start the game!

 

Inbox: Memperkenalkan 'Jigsclue'

Written by Mistis Organization: Tuesday, November 25, 2008

Adalah amat sukar untuk mencantumkan kepingan-kepingan jigsaw puzzle yang bertaburan tanpa diberitahu dahulu apakah gambar yang hendak kita dapatkan.Jika kita membeli set jigsaw puzzle di pasaraya sekalipun,sudah semestinya di dalam pek jigsaw puzzle itu telah tersedia gambar yang telah lengkap sempurna buat panduan untuk kita mencantumkan jigsaw puzzle itu kelak.Tetapi lain pula dengan MistisFiles...

Di MistisFiles,anda akan bermula dengan kepingan-kepingan jigsaw puzzles.Tiada gambar.Tiada panduan.Noktah.

Setiap orang mempunyai permulaan yang berbeza.Ada yang bermula dengan beberapa kepingan,ada bermula dengan hanya satu saja.Malah kami tidak terkejut jika ada di antara Jigsauce bermula dari sifar.Ada kes lain di mana dia mempunyai banyak kepingan dan menguasai sumber-sumber yang penting dan besar,tetapi masih tidak memahami dan terketar-ketar mencantumkan jigsaw puzzlenya sendiri.

KITA SEMUA ADALAH PENGEMIS KEBENARAN.ANDA BERTANGGUNGJAWAB DENGAN JIGSAW PUZZLE ANDA.

Jadi,kami di MistisFiles akan cuba membantu anda.Ini bukan bermakna yang kami mengetahui segala-galanya.Tetapi kami di sini sekadar berkongsi bersama-sama anda apa-apa yang kami ketahui supaya dapat DIFIKIRKAN bersama.MARI KITA SAMA-SAMA MENCANTUMKAN JIGSAW PUZZLE KITA.

Dari masa ke semasa,kami akan menghulurkan jigsclue kami.Kumpulkan jigsclue ini dan simpan baik-baik.Kelak jika anda ingin bermain dengan jigsaw puzzles anda,keluarkan jigsclue ini dan jadikan ia panduan untuk meneruskan permainan anda.Kepada Jigsauce semua, ambil peluang ini.

INI ADALAH PERMAINAN. INI ADALAH MistisFiles.
 
 
 
 

Sana-sini PRU13... fakta dan kenyataan

Nak share di FB tak dapat, share di sini je lah. Status daripada Dato' Prof Mohammad Agus Yusoff, seorang tokoh akademik Pasca PRU12.

Sepanjang hujung minggu dari hari Jumaat hingga ke saat ini, saya masih di lapangan (di selatan tanah air) memerhati gerak kerja setiap parti yang bertanding. Hasilnya, saya mendapati perkara berikut:

i. Emosi politik orang Melayu lebih rapuh dari bukan Melayu. Oleh sebab itulah perang poster cukup meriah di kawasan Melayu bertanding berbanding dengan
di kawasan bukan Melayu.

ii. Emosi pengundi miskin lebih mudah dieksploit berbanding dengan emosi pengundi berada. Sebab itulah bendera parti lebih banyak terdapat di kawasan penempatan pengundi miskin berbanding di kawasan penempatan orang kaya.

iii. Nilai dan budaya politik pengundi bandar dan luar bandar berbeza sekali. Ini boleh dilihat dari sikap pengundi luar bandar yang mudah tertarik dengan cash handouts berbanding dengan pengundi bandar yang lebih tertarik untuk berbincang mengenai isu-isu sejagat.

iv. Pola pengundian kali ini masih lagi dipengaruhi oleh garis perkauman. Ini dapat
dilihat dari sikap pengundi Cina yang lebih cenderung menyokong PR dan pengundi Melayu di luar bandar yang lebih cenderung menyokong BN.

Dengan pola sedemikian, siapa menang? Di akhir analisisnya, saya mendapati persaingan sengit di Johor adalah di kawasan parlimen berikut: Bakri, Labis, Gelang Patah, Segamat, Johor Bahru, Pulai, Simpang Renggam, Ayer Hitam, Sembrong, Muar dan Batu Pahat.

Di Melaka, status quo kekal dengan BN menghadapi saingan sukar di kawasan bandar yang majoriti pengundi Cina.

Di Negeri Sembilan pula, BN perlu berhati-hati sekali jika tidak mahu kerajaan bertukar tangan. Pada mulanya saya ingat BN cuma menghadapi laluan sukar di Seremban dan kawasan yang dimenangi oleh PR dalam PRU 2008, namun tinjauan akhir mendapati BN juga menghadapi saingan sengit di Kuala Pilah dan Tampin.

Esok saya akan pulang ke tempat kerja dan semoganya saya akan mempunyai lebih waktu lagi untuk menilai ulang data yang sempat dikutip ini.

Sekadar mengongsi pandangan untuk sama-sama memeriahkan PRU-13.

Isnin, April 29

Ini kalilah... nak tukar dan ubah!!

Saya nak tukar.
Dan ubah.
Ini kalilah.

Terasa dah jemu dah.
Dah suram.
Tak up-to-date.
Bosan!
Nak tukar!!!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Nak tukar curtain lah!


Entah kenapa saya pilih warna gelap dulu.
Sekarang dah bosan dah.
Mudah-mudahan rezeki sampai ke situ tahun ni.



Lusa cuti rupanya

Rupanya lusa cuti. Hari Buruh. Suka! Suka! Langsung saya tak ingat. Pagi tadi masa morning prayer bos dah remind jangan pergi ofis hari Rabu tapi saya masih jugak blur. Hahaha. 

Nak buat apa cuti sehari nanti ye? Hohoho. Sebenarnya dalam kepala banyak benda nak diluahkan menjadi ayat-ayat di sini tapi macam malas jer nak menyusun ayat. Kalau rajin, nantilah cerita lagi. Nak post gambar je lah. Semuanya gambar anak bujang saya.

Dari kiri ke kanan:

1. Irfan dan Nek Aji Tok Ki (moyang-cicit)
2. Irfan dan Ibu (ibu-anak)
3. Irfan dan Mak Ngah (ibu susuan-anak susuan)
4. Irfan dan Mak Mok (ibu saudara-anak saudara)


Sekian sahaja, entri bermalasan saya hari ini.


Jumaat, April 26

Entri bidan terjun

Ini namanya entri bidan terjun. Entri nak balik. Saya tak puas hati saya LIKE page PR pun menjadi soal. Itu tak boleh, ini tak boleh. Bukan ke itu hak kita sebagai pemilih. Kita perlu study semua parti tak kira kerajaan ke pembangkang ke, baru kita pangkah. Kalau semuanya tak boleh, kena pangkah kerajaan jugak tanpa usul periksa, baik takyah adakan kempen. 

Eh, macam pro PR pulak saya ni. Yes. Memang saya tau. Saya orang gomen. Sebab keja gomen. Memang patut pun sokong gomen. Tapi saya cuma NAK TAHU, bukan NAK PANGKAH pun PR tu. Errr... kalau saya nak pangkah pun itu hak individu kan? Eh.

Saya masih sayang bangsa saya. Takkan Melayu hilang di dunia. Please lah. Fikir secara waras dan rasional. Semua kita patut baca dan kaji Sejarah semula.

Sekian.



Khamis, April 25

Repost from someone's status on FB

Wajar dibaca dan fahami oleh semua rakyat Malaysia bahawa DAP dengan Malaysian Malaysia tidak akan mampu menjadikan dan melahirkan Perpaduan Nasional yang sebenar. Inilah perkongsian kuasa dan tanggungjawab yang perlu dipelihara dan terbukti berjaya.

Kalau pokok berulat, tumbuh kulat, ranting tua kita cantas dan baja, sirami air jangan SESEKALI DITEBANG pokok itu.

Fahami sejarah dan USAH POLITIKKAN hanya kerana yang mewarisi kepimpinan terdahulu itu kini sarat dengan masalah. BERUBAH perlu didasari dengan ASAS yang KUKUH bukan BERUBAH KERANA SEKADAR MAHU BERUBAH (Change for the sake of Change).
 

Selasa, April 23

Mini Library, Impianku!

Habit bila dah agak berusia ni, beli majalah, tak habis baca, beli buku, tak habis baca, kalau zaman muda remaja dulu, beli novel petang, malam tu jugak bersengkang mata tak tidur malam nak habiskan 1 buku tu. Tapi sekarang dah lama giler lah tak beli novel. Tak minat dah baca novel. Kalau nak beli buku sekarang, selalunya beli buku parenting, buku motivasi, buku agama. Suka. Tapi masalahnya tak habiskan baca pun. Sebab tu saya prefer baca online. Sebab before tidor boleh baca bawak phone. Kalau buku ko nak bawak before tidor nak baca? Kompom, buku tu jadi buku. Dengan Irfan nya lagi nak berebutkan buku nya, dengan dia nak nenen nya. Senang bawak BB jer. Kecik pun kecik lah, jadi boleh baca sampai tertido.

Hari ni 23 April, hari Buku dan hari Hak Cipta Sedunia. Tadi masa nak gi kerja dengan hot.fm dengan topik ni. Adalah sorang caller tu, umur sebaya FF, dia kata last dia baca buku masa Form 5. Biar betul! Memang tak membaca langsung ke? Atau dia baca online kot. Tapi kesian lah kalau memang tak membaca buku (fizikal) atau online. Kesian sangat.

Impian saya, yang masih belom kesampaian. Nak buat mini library kat rumah IMAN. Buku memang dah ada koleksi. Novel lagi. Ada yang kat umah mak lagi. Tapi masih lagi kat rak yang biasa tu. Belom lagi terbeli rak yang besar untuk simpan semua koleksi tu. Majalah?? Banyak jugak. PaMa banyak, sayang nak buang tau. Sebab nanti boleh belek-belek lagi untuk rujukan. Banyak info parenting majalah PaMa tu.

Kalau dapat buat macam ni, memang awesome dan marbelles lah!


Ruang dah ada cuma perlu digabung sekali dengan bilik solat. Bilalah impian tu nak jadi kenyataan. Oh, mini library ku!


Macam ni pun best kan?? Stylo tapi tak banyak buku yang boleh muat. Ececeh... macam kau ada banyak sangat buku nyah... Hahaha


Oklah, oklah, saya berpijak di bumi yang nyata. Mini library + work station macam ni saya mampu. PC dah ada, Rak macam tu pun memang dah ada, cuma perlu tambahan lagi. Cheh... nak jugak over. Saya nak workstation yang agak besar sebab saya mengidamkan SOHO jugak sekarang. Adoh, Macam-macam kau nyah... Hahahaha... Takpe, nak kabulkan permintaan mini library dulu. Fighting! Chaiyok chaiyok!


Isnin, April 22

Bakal Penghibur?


Inilah dia bakal penghibur generasi-Y. Hehehe. Irfan ni lain sikit minatnya. Lebih ke arah muzik. Dari kecik lagi perut goyang-goyang kalau dengar muzik. Dan kegemaran dia sekarang ialah main gitar. Guna sikat pun boleh. Gimana tu?

Goreng gitar sambil nyanyi lah kot. Cicit Man Kidal? Hihihihi.

Tueja, kata orang Serawak. Macam ye-ye je dia pandai main. Hehehehe.



Khamis, April 18

The IMAN yang berdahi XL?


Tu dia. The IMAN saya. Berdahi luas kan? Orang kata pemikir. Nama Irfan tu pun dah maksudnya 'kebijaksanaan'. Mudah-mudahan bijaksanalah kedua-dua anak saya ini. Amin.


ORANG YANG BERDAHI LEBAR

Ciri-ciri: Saiz dahi XL, lapang lagi luas mata memandang
Faktor-faktor Best: Tidak suka 'port' tentang hal peribadi orang lain, berjimat cermat.
Faktor-faktor Kureng: Sering disalah anggap sombong kerana berat mulut untuk memulakan bicara.



Kita tengok nanti, ada tak ciri-ciri ni kat The IMAN



Kamar Beradu Pengantin 2008

Tetiba je. Terasa macam nak buat preparation kawen. Sekali lagi? Hahaha. Syoknya kan? Adik ada 4 orang lagi belom kawen tapi macam lama lagi nak kawen. Bila nak kawen tu macam-macam perasaan ada, excited, berdebar, risau, bingung. Bingung tak cukup duit nak beli itu ini. Hehehehe. Dulu masa kawen hantaran saya takdelah macam orang sekarang sampai berpuluh-puluh ribu. Hantaran tu untuk majlis jer. Lain-lain kami prepare sendiri, share-share. Takdelah nak kikis duit laki semua. Dah kita ni bekerja, ada taste sendiri. Keluar jugak lah, bukannya untuk orang lain, untuk kepuasan diri sendiri jugak. Ye tak gitu? Hehehe. Rindu kat bilik pengantin dulu. Sekarang semuanya dah tinggal kenangan di rumah Mak. Aircond, curtain, built-in cabinet tu memang niat nak buat untuk Mak pun. Bawak lari katil dan side table je.


Dari pintu kamar....chehhhh....macam tajuk lagu pulak. Mengintai dari tirai kamar. Hikss. Dan yang bawah ni my built-in cabinet suatu ketika dulu. Yang ni titik-peluh saya yang baru setahun kerja time tu. Alhamdulillah. Sekarang dah digunakan oleh my parents pulak. Rumah sendiri sekarang takde built-in cabinet untuk master bedroom. Tunggu masyuk dulu. Nak jugak nanti. In sha Allah. Semoga ada rejeki sampai ke situ.

Alhamdulillah, kawen dengan hasil titik peluh sendiri. Bangga dan puas. Memang ada jugak yang tak puas hati tapi apa boleh buat. Tak semua benda yang kita nak kita akan dapat, dan tak semua benda akan sempurna seperti yang dirancang. Apapun tahun ni masuk tahun ke-5 kami hidup bersama, dan telah diserikan 2 orang cahaya mata. Alhamdulillah. Syukur sangat-sangat.



Rabu, April 17

My handmade brooch juntai-juntai

Hari ni saya belajar 1 kemahiran baru, buat brooch juntai-juntai. Ropanye... senang jer membuatnya. Cuma, nak atau taknak je. Pasni nak teruskan atau?? Haaa.... nak atau taknak??? Tu jer lah jawapannya



Selasa, April 16

Kek Batik Crunchy Last Minute

Ala... saya ni bukannya rajin sangat membaking pun. Ikut mood, kalo rasa nak makan buat sendiri, barulah membaking. Yang ni, kek batik crunchy, bekalan kudapan untuk saya di ofis hari ni. Dah lamaaaaaaaaa sangat tak buat kek batik. Hari Ahad hari tu membatik ler saya di rumah, last minit punya batik, hehehe. Tapi baru sempat potong pagi tadi. Hehehe. Rasanya? Rasa kek batik lah, sedap! Lagi sejuk lagi sedap, krap krup jer. Hehehe



Mati awal jika kerja jauh?

Salam Selasa. Hari ni tertarik dengan 1 keratan akhbar di FB. Mati awal jika kerja jauh??? Huhuhu. Saya pergi kerja 40 km, dari rumah ke pekan Bau, pergi balik dah 80 km, so saya tergolong orang yang mati awal lah kan? Hahaha. Ajal maut di tangan Tuhan. Kalau kita jaga kesihatan, pandai manage emosi dan stress takde kaitan pun dengan mati cepat. Semuanya di tangan Allah. Ni cuma kebetulan jer.




Isnin, April 15

Program Belia Santai bersama TPM

Saja jer nak tayang muka di blog sendiri, gambar I bersama TPM ni. Hehehe. Ya, saya akui memang saya agak sibuk tahun ni. Kat ofis memang tak larat nak mengarang cerita di blog. Update FB je lah menyempat. Buktinya, saya sibuk kan? Sibuk dengan program kolej. Hahaha. Sibuk lah sangat. Hari ni tak sibuk. Kot. Ada tugasan yang masih lagi tertangguh. Ergh... apsal malas sangat ni Puan Mira oii!





Jalan-jalan?

Dan kerana 2 minggu berturut-turut busy dengan penyediaan dokumen untuk validasi, sampai anak-anak pun terabai, hujung minggu pun tak enjoy macam biasa, makanya hujung minggu hari tu pelawaan untuk 'lari' dari bandaraya Kuching dari mak pun diterima dengan hati dan tangan terbuka. Tak dapat check-in pun takpe lah (sebab fully booked) janji boleh jalan-jalan cuci mata bersama keluarga.


Kami ke Taman Negara Gudung Gading! 1 jam setengah dari Kuching, kami guna lebuhraya pesisiran dan naik feri di Batang Rambungan. Kalau guna jalan yang tak payah feri tu 2 jam jugak lah driving. Dan yang bestnya, sekarang ni memang masa untuk rafflesia berkembang! Tapi, saya tak pegi pun carik rafflesia tu, biasalah yan gpempuan kan sibuk dengan makanan, masak-masak lagi.


Ni lah dia rafflesia di Gunung Gading. Yang kaum lelaki jer yang pergi naik atas, ada lah kira-kira 1 jam macam tu untuk carik rafflesia tu. 

Ayah Iman dan rafflesia.  
Iman, dah besar kan?
Ibu Iman, tak membesar jugak kan? Haha

Rasa macam nak cuti-cuti Malaysia je. Nak makan-makan. Shopping-shopping. Oops... terlebih sudah. Ayah Iman target setiap tahun mesti bawak family jalan-jalan.

2009 - baru kahwin, honeymoon di Langkawi
2010 - Iman Madihah 1 tahun: jalan-jalan di Penang & Kedah, adik ipar kahwin di Changlun
2011 - Iman Madihah 2 tahun: jalan-jalan di KL je
2012 - Iman Madihah 3 tahun, Irfan Mustaqim 4 bulan: jalan-jalan Melaka, KL
2013 - ?

2013 masih menjadi persoalan. Ingat nak pergi Langkawi lagi, bawak Adik, tapi rasa nak pergi KK pun ada jugak. Nak pergi oversea? Tu nanti dulu, belum ada perancangan lagi, kecuali Singapore. Universal Studio?? Bestttt...

Apapun, kena kumpul RM dulu. Yeehaaa!


Kronologi Validasi

Semuanya bermula pada awal Disember tahun lalu.
Bila iklan kenaikan pangkat dibuka.
Maka busy lah kami, mengisi itu dan ini, menyediakan itu dan ini.
Dan folio pun siap juga akhirnya untuk dihantar ke sana.
Itu cerita tahun lepas.


Pertengahan Mac 2013, tarikh validasi pun diumumkan.
Masa tu tarikh takde lagi, cuma dimaklumkan 1-20 April.
Apalagi, kami pun busy lagi.
Menyediakan folio lagi.
Tambah apa yang perlu, buat apa yang tak ada.


Bilik pun masa tu tak perlu cakap lah.
Dah bertimbun dengan fail.
Sampai yang jarang masuk ke bilik kami, terperanjat beruk melihat keadaan bilik kami.
Gambar masa tu memang tak terfikir pun nak ambik.


Dan 9 April, tarikh keramat bagi kami.
Kami telah selamat divalidasi.
Proses validasi pun berjalan lancar.
Alhamdulillah, semuanya telah dipermudahkan.
Sekarang boleh lah konsentret tugasan-tugasan lain.
Dapat tak dapat tu belakang cerita.
Kalau ada rezeki, alhamdulillah.
Kalau belom ada rezeki, cuba lagi.
Yang penting kami dah cuba dan buat yang terbaik.