Rabu, Oktober 24

Mana perginya yang 2 tu?

Pelik
Semalam 261
Hari ni 259
Mesti 2 orang dah unfollow dah

Kenapa ek?

Entri kat sini boring kot

Hmmm....
Akak dah tak reti berblog dah
Boring kan asik cerita benda yang sama je?

Takpelah, janji ada catatan untuk diri sendiri
Nanti Iman & Irfan boleh baca
Insya Allah


Selasa, Oktober 23

ESP untuk semua

ESP atau Energizing Soy Protein bukan untuk ibu yang menyusu sahaja. Tanggapan tu sebenarnya auta. ESP adalah untuk seisi keluarga, untuk semua kerana ESP membekalkan tenaga berterusan yang bertahan selama beberapa jam selepas diminum kerana ia mengandungi 5 jenis Vitamin B yang diperlukan tubuh, serta kalsium separuh daripada jumlah keperluan seharian.

Oleh sebab itulah saya berani katakan ESP ialah minuman untuk semua!



Bagi ibu bekerjaya, kini anda tak perlu risau, anda boleh menjadi superIbu yang bertenaga hingga ke petang dengan segelas ESP sahaja! ESP sedap tau!

Nak cuba keenakan ESP? Boleh email saya di mfaizura at gmail dot com (mfaizura@gmail.com)



Kenali Shaklee

Sebuah syarikat yang berlandaskan falsafah dalam menawarkan produk mesra alam dan kesihatan yang baik. Shaklee selaras dan patuh pada prinsip yang telah dibina oleh pengasasnya, Dr Forrest C Shaklee.


Bermula semenjak 50 tahun yang lalu dan telah berada di Malaysia semenjak 2 dekad. Shaklee adalah jenama yang tidak asing lagi bagi produk supplemen yang terkenal dengan kualiti dan berkesan.

Shaklee Malaysia menjalankan operasi perniagaannya mengikut garis panduan Akta Jualan Langsung 1993 dengan Lesen Jualan Langsungnya yang bernombor AJL93747.



Isnin, Oktober 22

Happy Birthday, Love...!

Tetiba terbaca entri Saya tanpa BFF
Terus terkenangkan nasib diri
Ya, saya tiada BFF
Sobb...sobbb...
Cuma ada suami yang sudi jadi BFF saya

Sebenarnya
Hari ni birthday BFF saya
Birthday Ayah kepada anak-anak saya lah!
Hehehe


No present, no celebration
Just love, love, love..
Love from Ibu, Iman & DekPan



Melentur buluh atau rebung?

Hai, salam Isnin
Lamak dah sik ngerepak hal miak dalam blog koh
Dah lamak gilak
Hihihi
Sebabnya dah malas dah nak ngerepak
Mun dolok rajin, masa belom kawen dolok
Bila dah kawen, dah beranak, adoh, malas nak nganok anak urang
Saklah urang madah ngajar jak, sik mendidik
Sebab susah juak mun nak melentur rebung dah tua tok

Kotan tek dah lamak gilak sik masuk kelas
Masuk pun sik ngajar gilak, assist jak
Jarang juak lah nak nengar miak presentation
Sekali sidak present, masih juak sik berubah
Camnelah nak ngajar oh
Masih juak masih maok bersapik
Sampei bilalah kitak orang nak belajar ngaut makanan dikpun
Hmmm... susah... dah terbiasa gilak

Tapi ada juak lah yang maok usaha dikpun
Mana yang datang ke kolej sebab mak bapak nyuruh
Ya lah masalahnya
Sik disapik, biar kelaparan sik makan
Kelak kantoi masa exam
Dalam kelas main FB ajak
Malassssss ku dah melarang
Sidak bukan miak kecik agik
Nak dianok-anok selalu nak?

Ya jak lah kengerepakan untuk ari tok
Sikdalah manas, just entah lah..
Terkilan sebab walaupun tukar sem, tukar miak
Tapi perangei tetap sama!
Sik berubah juak


Jumaat, Oktober 19

Konon-konon

Konon-kononnya tek ari tok nak menyetelkan kerja-kerja untuk minggu depan
Tapi..
Malas kuuu....

Ok, pagi tadik dah cun dah molah kertas test miak... abis sekerat jalan jak
Pasya alu ke lauttttt tujunya koh
Skema gik lom berpolah
Alu layan You Tube
Sik pernah-pernah koh kamek layan You Tube
Nangga VC lagu
Nang nostalgia eh nengar lagu lamak

Pasya tek ingat nak rest sekejap jak
Alu ke petang layap main intenet tok
Layap baca blog urang masak-masak
Berangan nak masak ya, masak tok
Adoh, lapar alu perut
Stok ESP dah abis di opis
Sik sabar nak balit umah
Nak masak n nak makan

Sok ujung minggu
Plan nak 5S umah
Lamak umah x ber-5S sejak ada anak kecik tok
Dapat ndak kah isok
Mudahan juak bapak nya 2 ya sik embak berjalan
Mun dah berjalan ya..
Mah wa mekkkkk

Alulah impian tinggal impian
Harapan ku hancor berkecai
Alu ari Senin masih kedak ya juak umah

Cobalah oh.. mun ku ada bibik
Dapat juak meringan beban di umah nun
Munnnnn jakkkkkkkk......



Merancang Keluarga Secara Alami

Alhamdulillah, setelah mendapat sepasang anak, seorang puteri dan seorang putera, ramai yang menjangkakan saya akan merancang untuk mendapatkan anak yang ketiga. Ya, sebenarnya ya, mungkin berdasarkan pengalaman sendiri, rakan-rakan berpendapat sebegitu.

Soalan daripada seorang rakan lelaki, "mesti ko akan 'stop' dulu lepas ni kan? Hahaha... macam aku lah, dah dapat sepasang, rehat jap"

Sebetul nya macam tu lah, saya dan Ayah Iman pun nak merancang lepas ni nak jarakkan sedikit untuk dapatkan bakal adik Irfan, tapi kalau dah rezeki tu, terima je lah.

Kata nak merancang, tapi saya tak ambil atau guna 1 pun kaedah perancang keluarga yang disyorkan oleh pengamal perubatan. Sebelum cik P mula menjengah, saya tak risau sangat, tapi bila cik P dah datang balik, risau ler jugak. Nurse bagi pil, tak makan, sebab malas nak kacau hormon dalam badan sebab masih lagi nak bf Irfan. Mungkin tak menjejaskan pengeluaran susu, sebab memang ada pil yang dos rendah, tapi dah namanya dos rendah, baik tak payah makan kan? Sebab tu lah saya gali semula ilmu-ilmu biologi yang pernah kita belajar masa sekolah menengah dulu, perihal kitaran haid. Lupa dan keliru pulak bila dah nak jadi makcik-makcik comel ni. Hehehe.

Sebelum tu kita kena faham dulu apakah kitaran haid seorang wanita?


Dalam beberapa hari sebulan, kamu mungkin rasa sedikit kembung dan moody. Ini menandakan permulaan kitaran haid kamu, iaitu apabila period tiba. Bagi kebanyakan wanita, ia berlaku pada setiap bulan. Ia mungkin tidak terlalu kerap bagi sesetengah wanita yang lain.

Berapa lamakah satu Kitaran Haid?

Biasanya ia akan berpanjangan sehingga 28 hari tetapi ia bergantung kepada individu tertentu. Kamu boleh menganggap kitaran yang 21 hingga 35 hari sebagai normal. Hari pertama kitaran bermula merupakan hari pertama kamu datang haid. Ia akan berakhir sebelum haid kamu yang seterusnya bermula.

Apakah yang terjadi setiap bulan semasa kitaran?

Setiap bulan, selepas penghujung period kamu, otak kamu akan menghantarkan signal kepada telur yang disimpan di dalam ovari, untuk memberitahunya agar mula berkembang. Antara beratus-ratus telur yang disimpan di dalam ovari, hanya satu yang akan dibebaskan setiap bulan. Telur ini kemudiannya bergerak masuk ke tiub fallopio di mana ia menunggu untuk bersatu dengan sperma. Proses ini dipanggil persenyawaan. Sekiranya persenyawaan berlaku, maka terjadilah kehamilan. Jika tiada persenyawaan, telur itu akan pecah.

Pada masa telur bergerak melalui tiub fallopio, lapisan uterus kamu sedang disediakan oleh ovari sekiranya berlaku sebarang kehamilan. Hormon yang dibebaskan oleh ovari kemudian menebalkan lapisan uterus dan meningkatkan bilangan dan saiz pembuluh darah bagi menyediakan uterus untuk telur yang telah disenyawakan. Sekiranya tiada persenyawaan berlaku, lapisan uterus yang tebal ini akan runtuh. Period kamu akan bermula apabila lapisan yang telah pecah ini melalui serviks kamu dan terus ke vagina.

Sumber: Kotex Malaysia

Info yang lebih lanjut dan terperinci untuk mengetahu cara menentukan masa subur wanita boleh dibaca di blog Dr Zubaidi Hj Ahmad

Oleh itu, bagi mereka yang berniat untuk merancang keluarga tetapi enggan untuk menggunakan kaedah perancang keluarga yang ada di pasaran,  adalah sangat penting untuk mengetahui dan mendalami ilmu-ilmu biologi seperti ini. Bak kata pepatah, sediakan payung sebelum hujan, terlajak perahu boleh diundur. Hahahaha.


Khamis, Oktober 18

Kisah SLE

Pagi tadi dalam perjalanan ke ofis sembang-sembang dengan BFF
Ada member dia yang baru kawen, dah miss P 3 bulan
Ingatkan pregnant lain jadinya, rupanya ada cyst
Tapi bukan cyst masalahnya, sebab cyst memang dah biasa dengar dah
Member dia ni rupanya penghidap SLE
Yang saya sendiri baru pernah dengar

Apakah SLE?
Di sini saya kongsikan hasil carian di Google

SLE ialah penyakit kronik autoimun di mana antibodi dalam tubuh pesakit yang sepatutnya melindungi badan untuk melawan penyakit tiba-tiba `berubah’ dengan menyerang sel badan atau organ manusia. Dalam kata lain, ia satu gangguan sistem imun membabitkan sistem imun itu sendiri melawan bahagian-bahagian tubuh yang sepatutnya dilindungi.

Menurut Pakar Perunding Rheumatologi Hospital Putrajaya, Dr. Heselynn Hussein, penyakit ini berlaku secara tiba-tiba kepada seseorang individu dan puncanya tidak diketahui. Ia menjadikan sistem daya tahan tubuh menjadi berkecamuk dan bercelaru.

Jelasnya, penyakit ini menyerang individu secara tiba-tiba dan masa ia menyerang tidak diketahui. Ia mempunyai spektrum yang luas di mana ada pesakit yang mendapat penyakit SLE ringan dan ada yang memperoleh serangan sangat serius. Ia boleh menyerang kulit sahaja dan ia boleh menyerang sendi, buah pinggang, jantung, paru-paru, saraf dan otak.

“Penyakit ini boleh membawa maut kerana SLE berupaya menyebabkan kegagalan fungsi organ atau serangan SLE itu sendiri terlalu kuat yang dinamakan krisis lupus. Antibodi juga boleh memecahkan sel-sel darah merah dan menyebabkan pesakit kurang darah merah,” ujarnya.

Berbicara tentang simptom awal, Heselynn menerangkan penyakit ini tidak mempunyai simptom spesifik dan ia berubah-ubah mengikut individu. Secara umumnya, ada yang menderita demam, mendapat ruam, rambut gugur, sakit sendi, mudah penat dan kemurungan.

“Itulah sebabnya penyakit ini dinamakan penyakit seribu wajah kerana simptomnya berubah-ubah mengikut individu. Adakalanya sukar untuk doktor mengesahkan penyakit ini kerana wujudnya unsur-unsur penyamaran. Misalnya, salah satu simptomnya ialah sakit sendi sedangkan ada banyak lagi penyakit lain yang turut menyebabkan sakit sendi,” ujarnya sambil memberitahu untuk mengesahkan penyakit ini, pesakit yang sudah menampakkan simptom perlu menjalani ujian darah antinuklear antibodi (ANA).

Punca-punca
 
Punca sebenar penyakit ini belum dapat dipastikan tetapi kemungkinan besar mempunyai kaitan rapat dengan gabungan pelbagai faktor seperti genetik, hormon, sistem imun badan dan persekitaran seperti virus Ebstein Barr.Dalam kebanyakan pesakit SLE, terdapat gen-gen tertentu yang lebih banyak frekuensinya berbanding dengan mereka yang sihat.
 
Kebarangkalian mewarisi gen-gen itu adalah tinggi bagi keturunan pesakit tersebut biarpun bukan seratus peratus.Unsur ultraungu di dalam sinaran matahari merangsang sel-sel keratin di dalam kulit untuk mewujudkan protein-protein asing di permukaan sel.Kesemua faktor di atas akan berhubung kait antara satu sama lain dan mewujudkan antibodi terhadap tisu-tisu badan dan penghasilan kompleks imun.Kompleks-kompleks inilah yang bertanggungjawab terhadap kerosakan yang berlaku di dalam badan pesakit SLE.
 
Gejala-Gejala SLE
 
- Sakit sendi atau bengkak sendi/artritis
- Rasa lesu 50 peratus.
- Demam yang tidak tentu
- Pecah-pecah mulut
- Masalah kulit
- Buah Pinggang
- Sistem Saraf
- Gugur rambut
- Tompok-tompok merah atau ruam merah berbentuk kupu-kupu pada bahagian muka
- Kiraan darah putih yang rendah
- kiraan platelet rendah
- Sawan
- gangguan urat saraf.
 
Perhatian
Kebanyakan pesakit SLE sudah pun mempunyai gejala-gejala seperti di atas semasa berjumpa doktor.Gejala-gejala ini boleh timbul secara sendirian lantas menyukarkan diagnosis ataupun secara serentak.Ia juga boleh timbul pada masa-masa berlainan yang boleh menyebabkan tertundanya diagnosis SLE.

Diagnosis

Selain beberapa ujian darah yang diperlukan, ujian air kencing juga diperlukan bagi mengesan protein dan sel darah merah termasuk yang abnormal di dalam air kencing, di samping mengukur kandungan protein di dalam air kencing yang berkaitan dengan tahap kreatinin.
Penglibatan organ-organ dalaman seperti buah pinggang, perlu dikesan lebih awal kerana kerosakan organ tersebut berlaku secara halus sebelum siasatan darah menjadi abnormal.

Rawatan
 
- Menentukan keaktifan penyakit SLE dan penglibatan organ-organ.
Keaktifan penyakit merujuk kepada keradangan organ-organ yang terlibat dan darjah kerosakan organ merujuk pula kepada indeks kerosakan sesuatu organ itu.
 
Keaktifan penyakit, diukur melalui sejarah klinikal, pemeriksaan pesakit secara teliti, ujian spesifik organ-organ dan serologi.
 
- Pengubahsuaian gaya hidup.
Diet yang sesuai bergantung kepada ciri-ciri SLE yang dialami pesakit. Mereka yang mempunyai SLE aktif memerlukan kalori yang bertambah.Rawatan steroid menambahkan selera makan pesakit SLE. Justeru, kebanyakan pesakit mempunyai berat badan yang berlebihan.Sementara itu peningkatan paras lemak berlaku di dalam pesakit yang mempunyai hefrotik atau yang diberi rawatan steroid.Oleh itu, mereka perlu mengawal pemakanan melalui pengambilan diet rendah lemak.Rawatan menggunakan ubat statin boleh diberikan jika paras kolesterol masih tinggi selepas pengawalan diet.Pesakit SLE tidak perlu mengambil vitamin kecuali jika mereka kurang selera makan.Kebanyakan pesakit SLE juga mempunyai paras vitamin D aktif rendah manakala pesakit yang menerima steroid perlu diberikan kalsium, vitamin D dan bisfosfonats untuk meminimumkan kehilangan tulang.
 
- Senaman; kekurangan aktiviti badan semasa berlakunya peringkat aktif menyebabkan kehilangan otot-otot badan dan pengurangan stamina.
 
Oleh itu seseorang pesakit digalakkan menjalani senaman secara berperingkat-peringkat.
- Merokok boleh meningkatkan risiko SLE. Perokok juga mempunyai keaktifan SLE yang tinggi.
- Elakkan tekanan kerana ia boleh menyebabkan SLE menjadi aktif. Perlu berfikiran positif sentiasa.
- Perlindungan kulit, seperti menggunakan perlindungan matahari SPF sekurang-kurangnya 45. Pesakit digalakkan memakai payung, topi atau baju lengan panjang.

Sumber: Berita Harian Online

Rupanya penyakit ni memang berlaku tapi amat jarang ditemui, bila gali punya gali pasal SLE rupanya ada jugak blog penghidap SLE. Jom la terjah bagi semangat kat Adik Deno ni.

Jom terjah blog DayangDeno (SLE fighter), kita sama-sama bagi semangat kat adik ni untuk mengharungi hidupnya yang telah dikuasai oleh SLE



Rabu, Oktober 17

Kisah Sarapan Pagi

Dari minggu lepas hajat di hati nak bawak bekalan dari rumah untuk bekfes di ofis
Akhirnya tercapai jua hajat hari ni
Semalam nak bawak bekal tapi nasi habis pulak malamnya
Malas nak masak pagi-pagi
Dan malam tadi saja makan takde nasik tambah so adalah balance
Cukup lah untuk makan pagi ni
Alhamdulillah
Dah habis pun
Walaupun hanya nasik putih, telur mata + kicap + kacang buncis goreng bertelor
Dan buah pisang baki bekalan semalam!
Hehehehe

Sejak semenjak 2 menjak jadi nursing mommy ni sarapan pagi saya selalunya berat
Memang selalu ambik nasik campur terus
Kalo tak nasik campur, nasik lemak
Tapi mesti yang berasaskan karbohidrat
Sebabnya kalo tak makan banyak, SI tak produktif nanti

Sebenarnya, sarapan pagi tidak menggemukkan
Walaupun makan berat-berat macam ni
Sarapan pagi sangat penting untuk membantu metabolisme badan kita
Supaya dapat bekerja dengan baik sepanjang hari
Kalau kita kenyang, bertenaga, so semangatlah kita nak buat kerja
Takdelah stress atau tension berbagai

Malah sarapan pagi sebenarnya lebih penting daripada makan tengah hari dan malam!
Kalau nak gemuk, makanlah banyak pada waktu malam
Amalan Rasulullah pun makan malam sebelum Maghrib
Macam yang diamalkan oleh kaum Cina
Kalau dari aspek kesihatan, kita memang tak digalakkan makan sebelum tidur
Sebab...
Sistem pencernaan kita akan mengambil masa untuk menghadamkan apa yang kita makan
Kalau lepas makan, terus tidur, camne sistem penghadaman kita nak proses kan?
Usus-usus dalam sana pun nak rehat jugak
Sebab tu amalan Rasulullulah makan sebelum Maghrib
Untuk memberi peluang kepada usus-usus bekerja
Dan selesai semuanya, kita pun mudah nak tido dan berehat

Oleh itu, cuba buat pemerhatian sikit
Bila kita ambik bekfes, kita akan mudah fokus dengan apa yang kita buat
Akan rasa tenang, happy dan ceria sepanjang di ofis
Berbanding kalau skip bekfes
Of course mood pun terus ke langit
Malas, boring dan semua yang negatif akan menjelma
Kerana perut lapar, mata mengantok, fikiran asyik teringat makanan je
Cubalah!

Di sini saya kongsikan tips sarapan pagi yang sihat, dipetik dari entri Ummi Irfan

1. Sarapan sebaiknya mengandungi sekurang-kurangnya 5 gram serat, satu hidangan kalsium (setara dengan segelas susu atau yogurt) plus protein dan lemak. Elakkan pengambilan gula hingga 6 gram (satu sendok setara 4 gram).

2. Jika  tak ada waktu sarapan di rumah, Anda boleh membawa roti isi dan susu untuk dinikmati  semasa perjalanan atau pun setelah sampai di tempat kerja.

3. Telur dadar bahan makanan yang relatif praktis dan mudah disajikan. Kandungan nutrisi dalam telur iaitu vitamin A, B2, B6, B12, zat besi, kalium, kalsium, dan zat lain, sangat diperlukan tubuh kita.

4. Untuk mempelbagaikan sarapan, kita boleh mengambil buah kesukaan untuk keperluan  vitamin bagi tubuh.  Jika ada waktu di malam hari, blenderlah buah dicampur yogurt atau susu dan simpanlah di peti ais untuk diambil pagi harinya.

5. Bila Anda selalu tidak merasa lapar saat pagi hari, Zuckerbrot menyarankan agar Anda menghentikan makan setelah pukul 8 malam hari. Dalam dua atau tiga jam ke depan, jam biologis nafsu makan anda akan berubah.  Setiap bangun pagi hari, anda akan merasa lapar.

Soalan terakhir saya, anda dah sarapan?
Kalau belom, pergilah, tinggalkan sekejap kerja anda tu
Badan kita ni nak pakai lama
Lepas sarapan, top up lagi dengan ESP Shaklee lagi bagus!
Hehehehe...



Selasa, Oktober 16

Kisah LNPT

Lega rasanya bila dah hantar LNPT 2012
Pagi tadi rasa malas je nak buat
Due date ari Jumaat
Tapi bila dah bukak fail, belek-belek sijil, surat lantikan
Terus terlekat atas kerusi dan depan lappy
Dan finally, dah siap dan dah dihantar!
Yeay!


Kisah 8 bulan

DekPan dah 8 bulan
Alhamdulillah
Masih menyusu SI walaupun dah start solid food
Tapi SI agak merudum selepas Miss P kembali menjengah
Stok EBM memang dah habis
So sekarang hantar 3 botol jer kat BS
Semalam bagitau jugak kat BS kalau darurat bagi jer susu FM
In case kan?
Sedih memang sedih, tapi dah terpaksa
Tapi...
So far belom lagi lah...

Baru tau macam mana perasaan bila pam, dapat siconet je
Tapi malas nak sedih-sedih
Pam jer lah cam biasa walaupun outputnya sikit
Hati.. gumbiralah... gumbira


Ini DekPan yang ceria
DekPan sangat murah dengan senyuman
DekPan sangat manja
DekPan sangat comel di mata Ayah dan Ibu
DekPan... orang selalu ingat dia pempuan!



Isnin, Oktober 15

Kisah Raja Sushi

Setelah sekian lama berpantang makan sushi, hari tu saya dan room mate mensushikan diri waktu kerja. Takpe time tu budak cuti so memang takde kelas sebab tu berani mengularkan diri, drive jauh sikit ke bandar untuk memuaskan hajat di hati, err... hajat perut yang sesuainya.


Inilah dia Golden Ball kegemaran. Yang ni bukan sushi, yang ni telur rebus yang digoreng dan disaluti bread crumb, pastu letak crab stick & mayo kat atasnya. Sedap! Tak semestinya pergi Sushi King makan sushi jer. Menu lain pun ada kat situ.


Dan ini pula ialah Yakitori Negi. Yang ni pulak ialah isi ayam dada, dicurah sos + kicap masin + manis, biasa je sebenarnya. Sebab dah muak makan sushi makan jer lah benda lain selain daripada sushi.

Bila lepak kat Sushi King perut kena dalam mode yang tak seberapa lapar. Sebab makan sushi sangat sesuai makan dalam kondisi rilek-rilek ajer, santai dan sembang-sembang. Kalau lapar, tak puas makan kat sini. Yang bestnya tengok sushi-sushi bergerak di atas belt di depan mata. Itu sebenarnya feeling makan sushi!

Dan setelah 9 + 8 bulan, akhirnya saya makan sushi semula! Alhamdulillah.


Khamis, Oktober 11

Kisah Kain-Kain


Tok namanya stok kain baju
Bukan stok sebarang stok
Stok kain baju untuk dilipat
Tok baruk sebahagian
Ada gik di bilit atas nun
Yang memerlukan 'perhatian' untuk dilipat

Bilalah ada masa nak melipatnya
Baruk nak melipat sikit, Irfan dah mintak perhatian juak
Nasiblah nak..

Macam ya lah mun beranak kecik
Sikda helper, sikda bibik
Semuanya kedirik


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Rabu, Oktober 10

Kisah Ngutik Seorang Blogger

Rasa nak tetak pun ada bila baca sigek blog tok
Suka baca blog nya sebab nya nulis dari hati
Macam semua yang nya rasa nya luah dengan ayat-ayat di blog
Blog nya macam sikda gilak urang baca sebab sik banyak komen
Tapi aku suka juak baca sebab... best bah

Entri baru pagi tok tek nya madah nya rasa ngutik jak
Kenak?
Sebab bila ada urang yang sik dikenal baca dan komen rah blog nya
Aku lah ya yang suka komen
Hahahaa

Nya tok jenis update makei BB jak
Jarang gilak nya nangga blog nya makei laptop
Kotan nya nak bertapok dari abang nya katanya
Ya lah nya siktauk ada urang lain baca n komen entri rah blog nya

BIla dah bukak pakei laptop, alu rasa ngutik nya
Kali nya mikir stalker kali

Tapi ya lah adat berblogging
Ada urang berani merik komen, berani nunjuk muka
Ada urang komen tapi sik madah sapa dirik nya
Urang macam ya salu ditunggah urang 'Anon'
Atau nama penuhnya Anonymous
Eh, betol kah eja?

Apapun, best bah ada blog tok


Selasa, Oktober 9

Kisah Teringin

Teringin nak berniaga
Tetiba je kan?

Masalahnya takde idea nak meniaga apa
Nak meniaga baju baby dah ramai sangat persaingan
Meniaga tudung, dah ramai member buat
Meniaga baju, pun ramai

Teringin nak meniaga sesuatu yang baru
Lain daripada orang lain

Nak meniaga perkhidmatan
Apa je yang saya boleh buat
Tetiba je macam terasa diri ni OKU

Apa je yang saya boleh buat?
Selain menaip untuk menghapdet blog?

Huhuhu



Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Kisah Sharing itu Caring

5 Oktober bersamaan hari Jumaat
Saya ambil cuti rehat
Semata-mata untuk berkongsi pengalaman bersama mommy-to-be di KKIA Jawa
Saya terbuka hati untuk menerima jemputan rakan
Yang juga Pegawai Zat Makanan di klinik tersebut
Untuk sesi sharing
Memandangkan saya sedar kesedaran ibu-ibu di sini untuk BF masih kurang

Kekadang saya sedih dan kasihan bila melihat baby yang baru lahir diberi susu fm
Kalau boleh, saya taknak zaman kejahilan saya berulang
Walaupun Iman menyusu dengan SI sehingga 8 bulan
Tapi saya agak kesal kerana dia minum susu fm + SI

Walaupun peserta tak ramai
Saya berharap mereka yang hadir terbuka hati
Untuk memberikan susu yang terbaik
Untuk bayi mereka yang bakal lahir

Sesungguhnya susu yang terbaik
Ialah susu ibu!

 
Dapat souvenir daripada klinik

Bergambar bersama JM dan peserta sebelum bersurai


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Isnin, Oktober 8

Kisah Dah Lama Tak Cuba


Lama tak update guna BB
Kan dah tak ingat
Tapi atas bantuan Pakcik Google
Saya gigih mencuba
Tadaaaa...


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Kisah Jom BBQ

Alhamdulilah, 'Jom BBQ' yang dirancang macam ya ajak, jadi juak ahernya
Jadi dengan jayanya gik ya!
Sik sangka boleh jadi meriah macam ya
Siap berkanopi & berkarok indah!
Nang best jiran-jiranku yang sporting

Antara benda yang sikda diplan ialah PA system
PA system disponsor oleh Hj Pendi, antara yang senior di lorong ya
Nya diam umah anaknya
Mostly famili kat lorong mek orang sia yg awal 30-an
Anak baru sorang duak
Ne ndak palak gik gila-gila

Sekda pa juak nak dicerita
Share gambar-gambar jak lah
Insyallah kelak bulan 12 nak molah agik
Harap-harap jadi

Sepatutnya petang Jumaat dah sidak nak masang khemah tapi ujan lebat, so pagi Sabtu urang khemah datang ngator.

Lepas ya lepas asar dah sidak masang & testing PA system.

Seawal kol 5 sidak kaum bapak dah stand by nak manggang tapi ari ujan indah, kol 6 baruk stat manggang.

Antara yang dipanggang, udang & kerang.

Ayam wajib ada!

Jagong!

Favourite lamb!

Ikan pari bakar bersambal & kerang bakar

Dan macam toklah rupa mejanya bila dah makan!

Sebahagian kaum ibu.

Sebahagian anak-anak.

Dan karok time yang diulu oleh mc bidan terjun, aka Ayah Iman.

Kitak orang nang sporting, kata 'Penghulu' mek orang.


Yang meriahnya event malam ya dipolah di depan rumah IMAN.
Rumah mek orang nang paling cun di tengah-tengah lorong.
So semualah di depan umah.
Khemah, karok pun rah carpoach mek orang juak.
Ne ndak Irfan & Azzalea sik maok tido siang ya.
Sampei ke malam nahan mata.

Tapi, nang bestlah.
Bukan selalu dapat berkumpul gia.
Sidak bapak-bapak salulah lepak sama.
Sidak emak-emak, mun dah melepak juak alu 'jadi' kerja di umah.
Hehehe.

Insyaallah kelak nak molah lebih bagus gik dari tok.
Daripada lorong yang panjang ya, sik tauk juak berapa pintu.
Dalam 30 lebih buah pintu.
18 famili yang join malam ya.

Harap kelak bila molah agik lebih rami gik join, especially famili di belah depan nun.
Best bah, hidup sepakat membawa berkat.
I like!





Ahad, Oktober 7

Kisah Miss M Datang Lagi

7 Oktober 'Miss M' datang lagi
Setelah (9 + 7) bulan bercuti
Makanya output mengepam pun agak menyusut
Hari tu dah baca banyak info nak makan supplement apa time 'Miss M' bertandang
Tapi sekarang dah tak ingat dah
Tawakkal jer lah
Yang penting ada pumping macam biasa



Khamis, Oktober 4

Kisah Si Pelupa

Haiya, saya sudah tidak ingat macam mana mahu update blog guna mobile.
Macam mana ho mahu setting?

Aiyakkkk!

Macam best jak dapat update blog di mana-mana.

Mun jak mentimun.
Hahahahaha....



Rabu, Oktober 3

Kisah Rancangan Malam Minggu

Yes!
Malam minggu tok ada makan-makan.
Hohoho.

Pasal makan, sebut jak makan apa.
Bestnya!
Saya sookaa!

Sebenarnya dah plan dengan jiran depan umah nak molah ramah-tamah.
Tapi sampei abis raya alu sik terpolah.
At last plan nak bbq jak.

Sepatutnya last week ria dah bbq.
Tapi rami plak jiran-jiran ada hal lain.
Termasuklah Ayah Iman.
So dipostpone ke malam minggu tok.

Lamak juak dah sik berkumpul rami-rami.
Pakei rindok-rindok ati juak.

Dan yang penting nak berkenalan dengan semua jiran selorong.
Kamek orang di blok tengah & ujung jak bertegur sama dirik.
Yang blok depan pangsung sik kenal sapa.
Sik rindok juak camya.

Sebab ya lah saya molah FB group pakei jiran-jiran tetangga.
Dapat juak berporet walaupun jarang berjumpa time kerja.
Berporet di FB jak jadilah.
Hehehe.

Ada sapa mok join kah?
Hihihi.




Selasa, Oktober 2

Kisah Ibu dan Susu Ibu

Sekarang ni ramai ibu berkerjaya berjaya menyusukan baby diorang for at least 6 bulan. Oklah kan at least 6 bulan pertama baby hanya minum susu ibu jer, bukan susu formula atau air suam. Nak diikutkan bekerja dan menyusukan (I mean fully bf) memang sebenarnya sangat mencabar. Bayangkan di ofis/sekolah, nak tunaikan tanggungjawab sebagai pekerja lagi, nak tunaikan tanggungjawab kepada anak lagi, walaupun baby takde depan mata tapi tanggungjawab tu tetap mengejar seorang ibu di mana-mana.

Bagi ibu yang baru berniat nak bf baby secara eksklusif, persediaan mental, fizikal, moral dan kewangan tu sangat penting. Bagi ibu yang dah beranak 2 macam saya ni, di mana anak pertama tak fully bf, cabaran awal bermula dalam pantang lagi. Orang tua di sekeliling ramai yang tak menyokong baby disusukan dengan susu ibu sepenuhnya. Sedih, tertekan, geram, marah, semuanya menjadi 1. Kalau tak kuatkan hati, memang mudah terpedaya untuk memberikan baby susu formula.

Macam saya sendiri, emak saya sangat risau bila saya cakap nak fully bf adik Iman dulu. Sebabnya dia tahu saya selalu travelling sana-sini, camne dengan Irfan kalau saya travelling? Susah kan? Tapi saya tetap berdegil dan yakinkan mereka saya akan kumpul stok susu banyak-banyak untuk kegunaan semasa dah kembali bekerja nanti. Ok. Selesai. Mereka dah boleh terima Irfan hanya disusukan susu ibu je. Cabaran lain plak bila si Irfan takmo menghisap susu Ibu guna botol. Bising lah mak, mulalah pulangkan paku buah keras tapi saya tetap pekakkan telinga, fikir yang positif-positif jer. Nanti mesti boleh punya, mesti Irfan nak. At last, memang dia nak pun. Sekarang memang takde masalah nak hisap susu guna botol, kecuali kalau saya ada berdekatan, confirmlah nak yang original. Hehehe.

Bila dah masuk kerja pulak, kita kena korbankan sikit masa bersosial dengan kawan-kawan bila tak boleh lepak surau lama-lama, tak boleh sarapan pagi lama-lama, semuanya demi anak tersayang. Ada yang lebih penting daripada yang lain-lain, iatu mengepam susu untuk si anak! Tapi masa mengepam tu masih lagi dapat bersosial di alam maya, baca blog, baca artikel tentang kekeluargaan. Hmm... nampak tak pro dan kontra bila kita berniat nak bf kan anak. Tak susah kan? Daripada dok berporet, baik baca blog pakar kanak-kanak sambil pam susu untuk anak. Besar manfaatnya tu!

Ada 1 lagi tips yang paling penting. Kalau nak bf secara eksklusif, pastikan jugak kita tak keseorangan. Kalau parents tak membantu, pastikan husband membantu, masa mengandung tu bincang dan bagitau husband akan niat kita nak susukan baby secara eksklusif. Sebab? Kita perlukan support daripada husband kita sebab masa bf ni ada ups and down. Susu tak selalunya meriah. Masa susu merudum tu kita kena ceria jugak, tak boleh stress. Lepas tu peralatan dan aksesori untuk bf ni bukannya 10 atau 20 ringgit. Makan ratus-ratus! Atau mencecah ribu! Sebab tu kena bincang dengan husband, walaupun nak guna duit kita sendiri tapi make sure husband tau kita habiskan duit kita ke arah mana, jangan plak kita dituduh boros nanti. Bf ni kena ada pelaburan, makin banyak kita melabur, makin kuat semangat kita nak bf kan baby. Ye lah, dah beli pam beribu-raban tapi nak pakai sebulan 2 je? Sanggup ke? Lepas tu nak pergi kerja, macam-macam lagi yang nak dibeli selain daripada pam, nak kena ada cooler bag jugak, ice pack lagi, poncho, macam-macam lah. 

Tak semua orang di sekeliling kita support bf secara eksklusif ni, sebab tu lah kita perlu join support group untuk bf mommies. Dengan join group macma ni, kita boleh sharing experience, tips, masalah dan sebagainya. Kalau ada masalah, ada pakar laktasi (LC) yang akan membantu. Lagilah semangat untuk bf, ada kawan-kawan mengepam, kawan-kawan bertukar-tukar pendapat.

Bf sebenarnya sangat seronok kan? Apatah lagi dengan bonding yang kuat dengan anak. Tak sanggup rasanya nak bagi baby susu fm bila dah serasi dengan rutin harian mengepam untuk anak. Memang agak mencuri masa bekerja  tapi anak itu pun amanah Allah. Oleh itu,  marilah kita mengutamakan keluarga tanpa mengenepikan kerjaya. 

 Semuanya, tepuk dada, tanya selera, nak atau tak nak?


Saya bukan camwhore, tak reti nak ambik pic sendiri.. huhuhu


Isnin, Oktober 1

Kisah yang dah lama tak bersiaran

Terasa lama dah tak bersiaran
Minggu lepas sehari jer masuk opis
Hari Isnin je!
Pastu Selasa ambik cuti
Sebab pergi register Kakak Iman untuk pre-school next year
Rabu, pergi bawak budak-budak lawatan
Khamis ambik EL sebab kakak dan adik tak sihat
Kena batuk dan flu
Jumaat, malas dah nak masuk opis
Terus je sambung cuti
Sabtu-Ahad berkurung dalam rumah sebab adik demam on-off
Sebab gigi dah makin membesar!
Lagipun Ayah plak out-station
Lepak umah Mak jer
3 malam berturut-turut
Malam tadi baru balik umah sendiri
Pheww!
Bilalah ada masa nak mengemas rumah
Adoi!

Budak yang demam nak tumbuh gigi hari tu
Tapi demam on-off jer
Sekejap panas, sekejap suam, sekejap ok
Ada 1 malam tu, kol 3 pagi, badan tetiba panas
Nak check suhu takde bawak termometer ke umah Mak
Apalagi bawak masuk toilet, basuh-basuh muka sikit, basahkan badan sikit
Rendam dalam baldi
Dan dia tak nangis pon!
Senyum-senyum lagi ada
Pastu Ibu pun nyanyilah lagu kegemaran dia.. baa..baa... black sheep
Dia goyang-goyang badan dan kepala lagi
Kompius pulak budak ni demam ke idak
Happy jer tak nangis

Lepas tu tidor berpampers je lah die sepanjang malam
Pagi-pagi bangun terus mandikan dia
Sepanjang hari tu lah berpampers je
Panas sikit, masuk dalam baldi
Memang boleh tahan budak Irfan ni
Tahan sejuk, tak macam si kakak
Hehehe


Ni budak yang lepas direndam dalam baldi pada jam 3 pagi
Pastu tak sampai 5 minit letak atas katil terus jer lelap


Sejuk mata memandang tengok si buah hati tido
Sejuk lagi mata kalau dia tak meragam dan tak merengek

Ini time dia teruja!
Memang tak boleh tengok flash camera, senyummmmmm jer

Hari Ahad Ayah balik
Ayah balik jer terus tak demam dah
Ke Adek ni rindu Ayah?
Tapi bukan 1st time Ayah travelling
Ayah dukung jer, lentokkan kepala kat bahu Ayah
Memang laahhh... anak manja
Huhuhu