Isnin, September 24

Kisah Stok Yang Sifar

Hari ini secara rasminya stok EBM telah mencecah ke angka sifar
Sifar?
Sifar lah, 0
Dah habis!

Malam semalam dah adik bbm nak mintak sedekah stok
Ok, sharing is caring
Walaupun tau dalam freezer memang dah tak banyak stok

Cukup-cukup jer untuk cover hari ni
Sebotol untuk si abang, dan 2 botol untuk si adik

Berserah je lah


Jumaat, September 21

Kisah Transformasi

Kadang-kadang
Si iblis dan syaitan membisikkan
Supaya..
Aku rasa menyesal beli rumah sekarang
Tak suka kalau perasaan tu datang
Aargh..

Isk.. 
Kenapa aku lemah sangat ni?
Macam tak tahu bersyukur je
Nasib baik dah ada rumah kan?
Ada jugak aset
Alhamdulillah

Sebenarnya rumah aku sekarang ok
Ok sangat
Tapi kalau famili datang
Ramai-ramai famili datang
Rumah aku terasa kerdil sesangat
Al-maklumlah famili aku besar
Dan ramai
Suka pulak makan-makan
Kesian diorang

Sebab tu aku mengimpikan rumah sebijik!
Atau tak dapat sebijik, semi-d pun ok
At least ada ruang bergerak kalau buat majlis

Rumah aku sekarang 1 tingkat setengah
Bahagian atas tu memang bilik tidur semata-mata
Ada 2 bilik tidur
So ruang bawah tu je lah kalau ada keramaian
Bilik atas memang jarang orang naik
Tapi master bedroom pun aku rasa tak cukup luas
Aargh!
Kenapa mesti perasaan macam ni datang sekarang?

Dulu
Aku memang jatuh cinta pandang pertama dengan rumah aku sekarang
Masa tengok show house lagi dah terpikat
Tapi masa tu dah fully-booked

Tetiba bila buat fasa baru
Ada pulak buat promo kat supermarket
Dan aku pun terus booking
Dan sekarang memang dah setahun lebih pun dok situ

Jahat kan aku?
Boleh ada perasaan tak bersyukur camtu
Betul la manusia ni memang tak pernah puas

Untuk menghilangkan rasa aku yang tak best ni
Aku semangat nak transform rumah aku sekarang
Tapi semuanya perlukan RM
Takpe lah, slowly

Tahun depan, 2013
Aku nak sofa baru
Nak curtain baru
Nak buat customized interior design
Dah, cukup!

Target tu je ok

Tapi sebelum tu
Aku nak jual sofa aku yang sekarang
Dah dapat jual sofa tu 
Baru dapat beli sofa baru

Curtain aku plan nak tempah awal
Pastu bayar ansuran
Harap-harap bolehlah macam tu

Yang customise tu?
Yang tu kena ada cash baru berani nak approuch Encik Tukang tu
Argh... kenapa nafsu ni macam tak tertahan je

Dapur dan kitchen cabinet?
Cukup lah
Nasib baik yang tu aku puas hati
Takde perasaan nak rombak
Mungkin sebab semuanya taste aku

Masa memFB tetiba aku tengok ada hamba Allah upload gambar
Macam aku kenal!
Memang ye pun
Kitchen cabinet aku

Tak sangka pulak ada orang google
Siap upload kat FB
Suka, suka



Mudah-mudahan hajat aku nak buat tranformasi ni kesampaian
Amin...

Ingatlah wahai aku
Bukan senang nak memiliki sebuah rumah impian
Bersyukurlah kerana sekurang-kurangnya kau dah ada rumah

Ada paham?


Khamis, September 20

Kisah Si Ibu Susuan

Alkisah si adik dah tak punya stok
Ini angkara 'rehat' mengepam semasa hari raya
Makanya si kakaklah yang patut bertanggungjawab
Menyediakan SI untuk si adik, Azalea Maisarah


Ini cooler bag pagi semalam
Penuh!
Tambah lagi dengan bekalan Abang Irfan
Tapi syok jugak prepare susu banyak-banyak macam ni

Sejak dah start solid food ni bekalan susu Irfan dah dikurangkan sebotol
Dulu bawak 5 botol = 20 oz
Tapi kadang-kadang tak habis pun 5 botol tu
Habiskan 4 botol je

Sekarang
Bawak 4 botol je
4 botol x 4 oz = 16 oz
Makan pulak 2x sehari
Pagi dan petang

Alhamdulillah, cepatnya masa berlalu




Kisah si S3 yang merajuk

Yup, Spectra 3 atau S3 tengah 'rest' sekarang.
Di rumah nun!
Bukan rosak, tapi dah tiba masanya untuk diservis.
Tak hantar servis pun lagi.

Sebenarnya last 2 week tak sempat pun nak memblogkan kisah si S3 ni.
Pagi tu seperti biasa kol 9 pagi nak pam.
Pasang ler S3 seperti biasa dan on.
Tapi takde suction!

Nervous!

Adakah susu takde? - Itu yang dulu bermain di minda.
Tak boleh jadi ni.
Padahal sebelum pam ada jer rasa 'sengatan' kat bahagian cik B.
Tak mungkin susu takde.

Tapi tunggu jugak lah.
Tapi puas menunggu, setengah jam takkan takmo keluar jugak.
Suction memang takde rasa apa-apa pun!

At last try ler picit cik B.
Oops, ada jer SI memancut.
Uwaaaaaa! S3 yang buat hal rupanya.
Terus rasa nak nangis.
Takkan tak pam, stok bukan byk pun.
Dan takde hari dalam sejarah saya tak pam langsung.
Lainlah kalau kat umah, si Irfan ada 'mengepam'.

Nekad.
Hari tu balik awal.
Kol 1 pm dah keluar.
Balik dan tak kembali lagi ke ofis.
Tulis jer dalam buku keluar bawak anak appointment klinik.
Nak buat camne, pam tetap pam.
Nasib baik ler si manual Avent ada di rumah.

Sampai di umah terus sambar si Avent yang telah lama dianaktirikan.
Tapi dia jugak yang setia berkhidmat sampai sekarang.
Makin best pulak bermanual balik dah.

Begitulah kisahnya si S3 yang merajuk itu.

**Mem Azza Haini - Bukan kitak yang tertinggal episod tapi kamek nang sekda cerita. Hehehehe





Rabu, September 19

Kisah si Ibu yang terlupa

Pagi tadi elok jer dah bangun awal, bersiap awal.
Sempat kemas rumah sikit-sikit.
Pastu Irfan pulak bangun, tapi dah nak hampir bersiap.
Takpe sebab semua dah ready.
Seronok kalau tiap-tiap pagi macam tu.

Sebabnya.
Malam sebelumnya semua dah setel.
Paginya tinggal nak touch up sikit-sikit jer.
Bertenaga pulak malam semalam.
Mata pun tak ngantuk sangat.
Hairan jugak.

Tapi.
On the way nak gi kerja.
Dah ler driving sorang-sorang hari ni.
"Alamak, storage bottle tertinggal!"
Frustnya.
Baru jer nak suka-suka senyum-senyum.
Pagi-pagi tak kecoh di rumah.
Tapi lain pulak hal nya.

Masa kunci gate rumah tu memang perasan ada sesuatu.
Sesuatu yang tak lengkap.
Jengok dalam kereta, beg pam sudah, cooler bag sudah.
Buku sudah, bekalan kunyah-kunyah pun sudah.
Macam semua sudah.
Rupanya yang dalam beg pam tu yang tak sudah.
Adeh, frustnya.

Sebelum ni memang simpan plastic bag storage dalam beg pam.
Tapi masa travelling hari tu dah abiskan semua.
Lupa pulak nak top up balik.
Ada jer kat rumah nun.
Sedih tau.
Storage bottle tu boleh jadi motivasi buat diri sendiri.
Berbunga jer rasanya hati kalau dapat pam penuh 1 botol.
Petang masa packing cooler bag pun rasa bangga jer.
Chewah.
Betul, memang rasa ada kepuasan kalau dapat pam banyak.
Sebab tu kalau bf ni, makin banyak hasil kita dapat masa mengepam.
Makin ketagih pulak nak mengepam.
Kan? Kan?
Mesti ada yang setuju kan?

Tapi, takpe.
Walaupun kat supermarket kat pekan Bau ni takde plastic storage.
Apatah lagi yang botol.
Penyelesaiannya tetap ada.
Pam tetap pam, okey.


Simpan jer dalam Elianware.
Bukan Tupperware ye.
Hehehe.

Yang penting mesti pam.
Walaupun masih guna manual sekarang.
Macam malas nak pergi repair/servis S3 tu.




Khamis, September 13

Untuk sahabat-sahabat di KUSSIS

Walaupun flash mob ni pada tahun 2011 tapi saya baru jer tengok tau.
Tetiba jer  tangan ni rajin nak menaip -klcc flashmob- kat YouTube lepas tengok ada sahabat post kat FB.
Meremang bulu roma bila dengar background music.
Macam menyuntik 1 semangat baru dalam diri.
Iyerrr...




Entahlah.
Sejak melahirkan Irfan ni, makin taksub pulak dengan word BF.
Join pulak support group (KUSSIS) kat FB, makin bersemangat untuk menyusukan Irfan dengan SI je.

Alhamdulillah, makin ramai ibu bekerjaya yang berjaya menyusukan anak sekarang.
Walaupun sibuk dengan tugas di pejabat, dengan meeting lagi, travelling, tapi masih tetap mengepam.
Semuanya demi si kecil, masa depan kita dan juga bumi ni.
Kerana merekalah khalifah di atas muka bumi ni pabila kita dah tiada kelak.

Saya sangat kagum pabila ibu-ibu yang berjauhan dengan anak tetapi masih tetap menyusukan anak mereka.
Walaupun terpaksa mengepam siang malam untuk dijadikan stok untuk si kecil mereka.
Semangat mereka tetap kuat.
Kalaulah saya jadi suami mereka, saya sangat-sangat terharu dengan pengorbanan EP mommies ni.
Mengepam dan direct BF memang tak sama sekali pengalamannya.

Mengepam, kita bermain dengan pam, storage bottles, storage bags.
Kalau direct BF, kita bermain dengan anak, cahaya mata kita sendiri!
Itulah hikmahnya BF.
Seharian di pejabat, balik jer kerja terus mengulit si comel kesayangan.
Secara tak langsung memang anak akan lebih rapat dan mesra dengan kita.
Kalau disuruh travelling, kerja outstation, kalau diberi pilihan ada pengganti memang sanggup tak pergi.
Sebabnya taknak berjauhan dengan si kecil.
Apatah lagi bila belum cukup 6 bulan.
Berat hati sangat-sangat!

Kawan-kawan yang tidak menyusukan anak, janganlah berkecil hati dan rendah diri.
Insya Allah masih ada peluang untuk kita menebus kesalahan kita pada anak-anak kita.
Pengalaman saya sendiri.
Kakak si sulung tak eksklusif BF pun.
Masuk jer kerja lepas habis maternity leave terus campur susu FM.
Itulah zaman kejahilan saya!
Sekarang bila tengok si adik eksklusif BF terasa bersalah dan kesian pulak dengan si kakak.
Tapi nak buat macam mana, yang dah berlalu tu tak dapat nak diputar balik.
Tapi saya bertekad untuk eksklusif BF anak yang kedua, dan insya Allah anak yang seterusnya.
Sekiranya ada rezeki lagi nanti.
Insya Allah.

Semoga niat BF saya kali ni sentiasa dipermudahkan.
Ada 5 bulan lagi untuk genap setahun.
Semoga hati saya sentiasa cekal dan tidak goyah dengan anasir-anasir luar.
Kalau boleh nak jer BF anak sampai 2 tahun.
Tapi taknaklah berangan lebih-lebih dulu.
Nanti diri sendiri yang frust menonggeng.
Biarlah upgrade dari 1 level ke 1 level.

Dan.
Terima kasih kepada sahabat-sahabat di KUSSIS yang telah banyak memberi sokongan selama ini.
2x join support group meeting sangat bermakna dan memberikan input dan semangat baru kepada saya.

I love breastfeeding!
Susu ibu adalah hak anak-anak kita.





*KUSSIS = Kumpulan Sokongan Susu Ibu Sarawak







Si gigi sulung

Cepat jer masa berlalu
7 bulan dah berlalu

Semalam
Ayah cakap Dek Fan dah ada gigi!

Macam manalah Ibu tak tau
Pelik kan?

"Betol! Check kat sebelah bawah, ada 2 biji dah nak tumbuh."

Ibu pun cuba la seluk kat gusi bawah Dek Fan.
Aah! Betol dah ada tajam-tajam kat bawah.
Seramnya!


Si Domok Cik Puan Lea pun dah tumbuh gigi
Hehehe..


Tahniah ye Ilham Nouri & Irfan Mustaqim



Rabu, September 12

Kenapa Wordless Wednesday?

Korang.
Mengaku blogger tegar.
Tapi kenapa mesti terikut-ikut budaya Wordless Wednesday?

Lainlah kalau blogger chipsmore macam saya.
Yang malas update entri.
Kejap ada, kejap takde.
Nang cun lah bak kata orang Serawak.
Update entri yang bertajuk Wordless Wednesday.

Entri yang setakat post gambar semata-mata.
Baik korang update Instagram jer.

Hah!
Apalagi? Nak update blog ke Instagram?




Selasa, September 11

Apa jaklah!

Macam ne oh?
Mun kita dah lejuk
Dah boring
Dah sik suka
Apa perlu kita polah?
Perlu sik padah ngan nya?

Makin sehari makin boring
Dah sik tekabir air agik dah nak melayan boring
Sik boleh jadi tok

Adoh doh..
Sapa dapat nulong kamek madah ngan nya oh?
Kamek dah sik maok nya agik
Kamek sik tahan camtok agik
Camne tok?

Eh
Nak madah ngan sapa?
Sorang pun sik tauk sapa

Sekda kenak mengenak dengan yang idup atau pun yang mati
Dengan manusia?
Nang jauh far away lah

Sekda kaitan langsung

Apa jaklah ooh!



Isnin, September 10

Cahaya Mata

Sebenarnya sangat susah nak ambik gambar anak-anak saya yang 2 orang tu.
Kakaknya lah yang sangat susah bergambar sekarang.
Ada je songehnya kalau nak digambar.

Tapi, ada jugak lah daripada takde langsung.
Layannn...

Kakak & Adek: Makan-makan kat SCR

Kakak & Adek: Bangun tidur

Abang & Adek: Balik jalan-jalan dengan Adek Azzalea




Dabai fruit aka dabei

Dabai fruit atau orang Sarawak panggil buah dabei. Sedap tau.

Gambar ikhlas dari Google

Tapi kalo orang tak pernah makan memang tak boleh masuk. Dulu pernah bawak buah dabei ni masa study, tapi room mate tak boleh masuk rasanya. Masa tu bawak dabei dijeruk kicap, takpe lah, dia takleh makan, akak ni bisa ajer menghabiskannya.

Buah dabei ni hanya terdapat di Sarawak. Selalunya buah ni sinonim dengan musim durian. Kalo musim durian, melambaklah buah dabei ni di pasaran. Kalo buah dabei dah ada di pasar, ertinya dah adalah buah durian.

Selalunya buah dabei ni dicelur dengan air panas sehingga masak dan makan dengan garam. Tak makan ngan garam pun sedap jugak. Rasanya lemak-lemak gitu. Tapi famili saya suka cecah dengan kicap pedas. Pergh, meletop la. Sedap.

Kalo buat jeruk kicap pun sedap jugak. Boleh tahan lama simpan dalam peti sejuk. Tapi yang menu nasi goreng dabei di kedai-kedai makan kat Sarawak tu diorang pakai dabei jeruk yang dah dimasinkan, bukan dabei yang segar.

Baru-baru ni saya try menu lain pulak berasaskan dabei. Dabei celur macam biasa, kemudian dikupas, biji tu buang atau boleh makan juak, cungkil isi biji tu rasanya macam kuaci, hehehe... potong bawang besar, cili, kemudian tumis bawang dan cili, masuk ikan bilis, masukkkan isi dabei, letak garam sikit or kicap manis. Siap! Menjadilah menu baru dabei. Sedapnya makan dengan nasik panas. Hehehe


Mode lapar ni. Grr...




Selasa, September 4

Tersembul, Terselit

Pernah tak terjadi?
Di saat anda tengah kesengkekan
Tiba-tiba di celahan baju ke buku ke fail ke
Ada not-not kertas yang berwarna merah
Atau hijau
Atau lebih best lagi ungu!
Wahhhhh!
Sokaa! Sokaa!

Semalam masa balik kerja
Nak isi minyak dulu
Selaklah tempat letak cd dalam kereta
Nak ambik kad Bonuslink sebenarnya
Tetiba tersembullah not-not merah
Lagi, eh ada lagi
Ada 4 keping!
Hiiiii.....

Teruslah ai isi minyak full tank lagi
Tak payah dah bukak purse u'olss

Suka kan kalau selalu macam tu?

Heppp!
Of course lah
Itu memang duit I

Dulu pernah isi minyak, pecah not 50
Balance selit-selit jer kat mana-mana tempat CD
Sebab tu lah terjadinya peristiwa tersembul terselit semalam




 

Isnin, September 3

Bila Isnin

Kenapa mesti ada Isnin?
Kalau Isnin diganti dengan Selasa, kenapa mesti ada Selasa?
Kenapa?
Faham kan kenapa ada statement ni?

Teringat.
Dulu masa pregnant Irfan, bukak bekal kat pantri untuk breakfast.
Tetiba sorang staff lelaki masuk.

Dia- "Ko masak ke?"
"Aah."
Dia - "Sempat jugak ko masak?"
"Sempat, aku bangun kol 5 masak bekfes."
Dia - "Baguslah, wife aku tak sempat apa-apa, nak uruskan anak-anak lagi"

Tu masa ada Iman Madihah jer..
Aku bangun seawal 5 pagi dia pun masih nyenyak tidur.
Sekarang pukul berapa pun aku awal bangun kalau Irfan terjaga sama aku kena susukan dia dulu.

Sekarang dah lama tak bawak bekal dari rumah.
Tak sempat nak masak-masak di awal pagi lagi dah.
Nak goreng telur pun takut tak sempat.
Sempat jer rasanya.. tapi aku kena gerak awal dari umah.
Nak hantar Irfan lagi.
Daripada terlambat baik aku gerak awal.

Dah taktau nak bekfes apa kat kedai depan tu.
Berapa tahun dah menu sama je.


Rindu budak 2 orang ni!
Sama-sama bising.
Sama-sama masam.
Sama-sama busuk.

Tak puas cuti 3 hari.
Tak sabarnya nak tunggu hari Khamis!