Khamis, Jun 28

Kini berS3

Irfan Mustaqim dah 4 bulan lebih baru nak pakai S3 yang saya beli dari seorang member di KUSSIS
Beli dah lama tapi entahlah tak tau kenapa tak pakai.
Saya ingatkan perlukan Y-connector untuk jadikan dual-pumping.
Rupanya lubang memang dah ada 2!
Cis!



Tapi slow sikit la S3 ni nak stimulate.
Lama jugak la nak tunggu.
Kalo Avent manual, sekejap jer SI dah keluar.
Tapi sekarang dah boleh dual-pumping.
Semangat nak pumping dan berpower pumping.



*Minggu ni mode berkursus.. huhu


Jumaat, Jun 22

7 hari @ 10 hari?

Dah setengah tahun 2012, saya belom ada sehari kursus pun lagi
Ye lah, cuti bersalin hari tu pun dah 3 bulan
Dan biasanya awal-awal tahun jarang orang anjurkan kursus kekangan dek bajet
Naik ofis hari tu terus apply kursus INTAN
Nak harapkan jabatan takut tak cukup kursus 10 hari setahun
Tahun lepas memang berlebih-lebih hari kursus setahun
JPA mensyaratkan 7 hari kursus setahun
Tapi KP kami nak at least 10 hari kursus dalam setahun

KPI Unit Latihan pulak setengah tahun ni takde orang takde kursus
Saya pun kena sound lagi sebab takde kursus
Huhu... semua orang yang cuti bersalin kena aim dalam morning prayer
Takpe, minggu depan saya ada kursus selama 5 hari
Maka akan pecahlah telur
Hihihihi

Malasnya nak kursus luar dari Sarawak
Risau nak tinggalkan anak bujang saya yang masih BF
Sebab tu mintak kursus INTAN kat sini jer walaupun tak banyak pilihan

Ada sesiapa yang nak kursus di INTAN?
Jom kita apply sama-sama!


Khamis, Jun 21

4 bulan selamat dilalui...

Sebulan lagi nak puasa.
1st time menyusu semasa puasa.
Agaknya macam manalah production nanti.
Risau, risau jugak tapi tak boleh risau sangat, kena positif.
Tapi positif jer pun tak guna.
Nak cari jalan camne nak solve in case drop production nanti.

Sekarang Irfan dah mula dibekalkan sebotol frozen EBM + 4 botol fresh.
Baca punya baca, dah konfiden nak mencairkan susu ais tu sebelum digunakan.
Ya, caranya lalukan pada air paip dan rendam sekejap dengan air paip biasa.
Bila dah cair boleh masuk dalam botol untuk dibekalkan kepada BS.
Correct me if I'm wrong.
Lea? Betul tak cara saya ni?

Risau EBM dalam fridge masih banyak tu yang tekad nak gunakan separuh.
Sebelum expired!
Sekarang stok kais pagi makan pagi jer.
Ada pun yang stok tinggal dalam chiller akan digunakan pada keesokan harinya.
Dah 2 minggu takde masukkan dalam freezer.
Memang rasa bersalah tu ada!

Sekarang saya ambik set trial Shaklee.
Dan makan kurma.
SI dah mula nak ok balik tapi masih malas nak buat PP.
Sampai bila nak insaf pun tak tau.

Baru jap tadi order habbatus sauda.
Pastu terasa nak try set 3M Shaklee ni jugak.
Semuanya nak try, nak cuba buat stok kembali.
Kat ofis pam cam biasa.
Balik umah DF dan tandem tapi PP tak buat!
Irfan sepanjang malam mengulat!
Bila bangun kol 5 pagi tengok mulut masih melekat.
Ibu pun tidor tak sedar-sedar.



Apapun kena terus percaya konsep supply and demand.
Tapi power pumping tu saya malas sangat nak buat.
Jeles tengok orang pam dapt beroz-oz.

Diharap dengan adanya supplement saya akan tetap bertenaga.
Dan yang penting Irfan dapat cukup vitamin dan khasiat dari SI saya.

Semoga dipermudahkan perjalanan BF saya.
Ada sebulan lebih lagi nak cukupkan target 6 bulan.
Semoga terus bertahan selepas tu.
Aminnnn...


Irfan Mustaqim pagi tadi.
Walaupun takde bam-bam sangat tapi perasaan bangga sebab BF tu tetap ada.
Takde benda lain pun yang masuk dalam perut anakanda kesayangan kecuali SI.
Memang tak sama perasaan bila anak campur dengan susu FM.
Timbang masa 4 bulan hari tu 6.2 kg jer.
Apapun alhamdulillah, graf tetap naik.


Rabu, Jun 20

Air Asia Julai Promo

Kepada mereka yang berkenaan
Yang berminat untuk travel dalam Malaysia pada bulan ni
Ada promosi berpatutan daripada Air Asia
Boleh tengok sendiri yea
Semua harga adalah untuk return flight (pergi-balik)

RM250
KCH - KUL
KCH - BKI
KCH - PEN
KCH - JHB

RM300
KUL - BKI
KUL - BTU
KUL - MYY
KUL - SBW

RM200
Dalam Semenanjung
Dalam Sarawak

Sekiranya berminat, caranya email kepada saya di mfaizura@gmail.com
Nyatakan tarikh, masa, nama atau nama-nama penumpang dan luggage (sekiranya perlu)
Kemudian saya akan quotekan harga untuk anda

Sekiranya anda bersetuju dengan harga tersebut
Anda dikehendaki untuk membuat bayaran dahulu
Selepas bayaran diterima barulah saya akan proceed tiket anda

Jangan risau, saya adalah AGEN AIR ASIA yang sah



Selasa, Jun 19

Magic! Magic!

Tetiba Bos sound sebab saya takde buat 1 paper pun untuk persediaan kenaikan pangkat.
Alahai, malas betul lah nak buat.
Orang lain dah sibuk dari awal tahun hari tu.
Tapi disebabkan sebok 'membawa' perut dan berhibernasi pulak pastu.
Saya takde kumpulan dan takde tajuk research.
Memang pemalas tahap gaban kan?

Pastu mengharap keajaiban berlaku.
Orang lain semua dah ada data, tinggal nak buat writing jer lagi.
Bulan depan dah nak present.
Saya? Data pun takde.
Sampel pun takde sebab budak cuti.
Nak tak nak kalau nak buat kena pakai sampel staff je.

Idea magic timbul tetiba!
Pakai je data sedia ada.
Data yang dikumpul Unit Kualiti.
Sampel dari semua pelajar.
So sekarang dah ada sampel!
Hahaha.

Tajuk dah ada.
Literature review? Objektif?
Dah clear tang tu baru nak key in SPSS.
Gila tak gila, dapat ke tak nak buat magic.

Adoyai.

Target tak present.
Nak jilidkan je.
Itulah buat kerja last minute.
Memang malas sebab dah takde motivasi nak kerja.



Brownies Sulung

Bak kata ofismate saya, hari Ahad yang lepas ialah hari memasak sedunia bagi saya.
Hahaha.
Ye lah masak laksa lah, pastu buat brownies pulak.
Brownies tu tetiba nak buat sebab tengok blog Mama Aufa.
Macam senang jer nak buat.
Tapi memang senang pon.
Rasanya pun sedap jugak.
So raya ni malas nak buat kek dan biskut canggih-manggih.
Plan nak buat yang simple-mimple macam ni jer.
Buat kek lapis 4-5 biji bukan orang makan pun.
Baik buat yang reingan-ringan macam brownies ni.
Senang pun senang, kalo habis boleh buat lagi.


Resepinya pun senang nak dapat.
Yang ni resepi untuk setengah adunan.


125gm mentega*
200gm cooking chocolate* 
(*melted & mix together)

3 biji telur
145gm brown sugar
1tsp Vanilla Essence

45gm tepung**
50gm tepung koko**

(**Diayak bersama) 

50gm chopped nuts - Terpulang nak guna kacang apa pon, saya pakai almond cincang


Cara-cara


  1. Pukul telur, brown sugar & VE sampai kembang
  2. Masukkan cooking choc + butter yang telah dicairkan bersama tadi
  3. Tambahkan tepung koko & tepung yang telah diayak bersama
  4. Masukkan kacang.
  5. Pastu macam biasa sapu mentega kat acuan (saya guna acuan 8" segiempat). Lapik dengan kertas minyak supaya tak melekat dan mudah dikeluarkan.
  6. Bakar dengan suhu 160 darjah C selama 25-30 minit.
  7. Siap untuk dihidangkan!


 




Isnin, Jun 18

Laksa Penang Homemade Pertamaku!

Jangan gelak ok.
Umur dah 31 tahun tapi baru pertama kali buat laksa Penang sendiri.
Selalunya beli jer ataupun kalo ada majlis kat umah, tempah jer.
Malas betol nak buat masak-masak dalam kuantiti yang banyak.
Tapi semalam sempena dengan Hari Bapa tetiba ada mood plak nak main masak-masak.
Maka, menjadi jugak laksa Penang saya yang pertama.
Encik Suami cakap, ok, sedap.
Bapak cakap pun ok.
Saya? Makan sikit jer.
Biasalah bila dah berhempas-pulak memasak saya memang akan makan sikit.
Pelik kan.
Tapi kepuasan tu datang bila orang lain makan.



Resepinya... biasalah google jer.
Macam tak biasa zaman teknologi di hujung jari ni.
Nak masak apa, taip jer, keluar berderet-deret resepi.
So, google lah resepi kalo terliur.
Hehehe.



Sabtu, Jun 16

Gambar berdua

Lamanya tak tangkap gambar berdua!!!
Kali terakhir?
Pun tak ingat bila.
Mungkin ada tapi tak ingat ambik guna HP siapa.


Raya pun tak ingat ada tak ambik gambar famili tahun lepas.
Malas dah nak bergambar-gambar sekarang.
Bukan zaman dulu-dulu.
Kalau ada pun tangkap gambar anak je bukan gambar ibu atau ayahnya.
Hehehehe.


Gambar berdua terkini, Jun 2012.


Jumaat, Jun 15

Ia kini milik saya

Percubaan membawa Irfan Mustaqim ke shopping complex menggunakan stroller adalah gagal. Maka sejak itu dia selalu ditinggalkan apabila kami hendak berfoya-foya. Kesian si bongsu Irfan, tapi takpelah, teringat peribahasa lama sayangkan anak tinggal-tinggalkan. Ooops?? Jangan buang anak sesuka hati ye *pesanan khidmat masyarakat*

Hendak dijadikan cerita sebelum naik ofis selepas bercuti 3 bulan saya mendapat perkhabaran menggembirakan bahawanya saya telah mendapat APC untuk tahun 2011 dan majlisnya semestinya nun di seberang Laut China Selatan. Bila dikhabarkan dengan Mak, beliau begitu teruja sekali untuk membawa kedua-dua cucunya bercuti ke seberang laut. Dan dipendekkan cerita kami sekeluarga pun pergilah ke sana menempah tiket yang agak last minute jugak la. Ye lah memang tak plan pun nak bawak Irfan yang baru 3 bulan tu berfoya-foya luar dari Sarawak.

Bila dah ke seberang sana sudah tentulah malas nak bawak stroller, dengan kebarangkalian Irfan enggan masuk dalam stroller lagi maka saya pun mencari alternatif lain. memiliki ring sling memang menjadi idaman saya sejak dalam pantang lagi kerana budak kecik Irfan ni sangat ler manja. Asyik nak dukung jer. Dan bila nak bercuti-cuti Malaysia terus jer idaman saya tu termakbul.

Dan saya pun kelabu mata jugak ler nak memilih yang mana satu idaman kalbu di Manjakuhappy. Akhirnya saya pun memilih polkadot merah-hitam yang ni. Tak tau ler mata ni suka sangat dengan kaler merah.



Nasib baik Irfan ok jer dok dalam ni. Tapi kalau dah lama sangat gelisah jugak. Tapi ok la. Boleh la berjalan dengan senyuman. Bila naik tren semua orang bagi tempat duduk. Orang-orang KL dah berubah lah. Tak pernahnya tak duduk, walau penuh mana pun tren pasti ada yang cuit bahu bagi tempat duduk. Macam tu lah orang Malaysia, berbudi bahasa budaya kita.


Siap tidor lagi Irfan kat dalam sling. Memang manja suka nak kena peluk jer kerja dia.



Percaya pada diri

Walaupun pam punya pam hasil tetap tak seberapa
Tapi saya masih percaya pada diri
Susu masih ada dan mencukupi untuk si dia
Hasil pam jam 9.00 pagi tadi


Bagusnya brestfeeding ni
Nilai positif mesti sentiasa ada dalam diri
Kena yakin, rajin, tawakal, cekal
Semua ada lah!

Pasni nak try Habbatus Sauda lah
Persediaan untuk stok Ramadhan
Memandangkan stok dalam freezer di rumah bakal expired bulan 7 ni nanti



Khamis, Jun 14

Hari kelupaan

Pagi tadi dah sampai di umah BS Irfan baru teringat terlupa botol susu Irfan.
So hari ni ada 1 botol susu je untuk dia pakai sampai jam 6.oo petang nanti.

Pastu sampai ofis, siap mengepam nak simpan stok perahan.
Baru perasan terlupa masukkan botol kosong ke dalam beg pam.
Nasib baik ler ada storage bag dalam beg pam.

Macam mana ler semuanya boleh jadi tertinggal dan kelupaan hari ini.
Apa laa nasib..



Selasa, Jun 12

Gaji daripada Nuffnang

Saya dah mula menulis blog sejak tahun 2006 lagi, sekarang dah tahun 2012. Dan blog ni lah satu-satunya blog kesayangan saya yang masih kekal hingga sekarang. Blog zaman muda remaja dah dilupuskan untuk menjaga hati pihak² tertentu. Chewahhh.

Tapi saya bukan nak bercerita mengenai berapa buah blog yang pernah saya buat tapi nak bercerita mengenai 'gaji' daripada blog. Walaupun saya dah lama ada blog tapi memang tak terfikir pun nak mengkomersilkan blog sendiri. Segan ler kalo student search tetiba blog saya yang keluar dalam Google so saya sembunyikan blog saya. Itu dulu. Dan apabila penulisan blog saya semakin bertapis, saya dah unhide blog saya daripada Google dan masa tu baru saya pasang Nuffnang di blog. Hmmm... setakat ni ada jugak ler 'gaji' hasil daripada blog. Walaupun takdelah ribu-raban macam orang lain tapi tak sangka dapatlah jugak merasa gaji daripada Nuffnang macam orang lain.

Bila melihat 'gaji' selalu jer bertambah terfikir jugak, kenapalah dari dulu lagi saya tak bersimbiosis dengan Nuffnang. isk, nyesal pun ada jugak. Tapi menyesal dahulu pendapatan, menyesal sekarang dah tak boleh nak undurkan masa. Terimalah hakikat memang tu jer rezeki daripada blog yang saya dapat. 

Apapun saya tetap puas hati. Walaupun dah tak segian dulu mengupdate blog tapi tetap jugak 'bergaji'.Terima kasih Nuffnang! 


 

12.6.2012


Hari ini genap si bujang Ibu 4 bulan.
Masih fully bf walaupun susu tak semeriah orang lain.
Semoga dipermudahkan lagi perjalanan kami.

Last week baru balik cuti-cuti Malaysia.
Sepanjang bercuti memang jarang pam.
Akibatnya tanggung ler sendiri.
Stok dalam chiller memang takde.
Kais pagi makan pagi, kais petang makan petang je sekarang.
2 hari ni ok lagi masih cukup bekalan.
Stok frozen plak tak kacau lagi, masih ragu-ragu lagi camne nak pakai.
Selalunya dah transfer ke chiller 12 jam pun masih ada ais.
Pastu tak pakai, buang.
Masih kurang ilmu frozen EBM tapi macam takde masa je nak menggali ilmu.
Kepada nursing mommy yang terbaca entri ni diharap boleh share di bahagian komen ye.