Isnin, April 16

Masa berlalu



Sedar tak sedar, pejam celik pejam celik, Irfan Mustaqim dah pun 2 bulan. Terasa begitu cepatnya masa berlalu.

Published with Blogger-droid v2.0.3

Selasa, April 10

Android pun boleh dah!

Dulu orang yang pakai Ipong je dapat guna app Instagram, sekarang pengguna Android pun boleh! Kan Iman kan?

So now, apa yang membezakan Ipong dengan smartphone yang lain?

Tapi saya tetap pencinta BB, kerana BBMnya. Walaupun boleh guna Whatsapp tapi BBM tetap di hati.



Published with Blogger-droid v2.0.3

Isnin, April 9

Bottle feeding training

Hari Jumaat hari tu PH di Sarawak so si Ayah ada kat umah so hari tu la Irfan start bottle training dia. Seperti yang dijangka, misi GAGAL! Memang magic la kalo terus berjaya.


Sabtu cuba lagi, masih GAGAL. Down jugak, sib baik tak letak susu banyak, sayangnya nak buang EBM yang amat berharga tu.


Ahad, makcik plak yang train. Kebetulan bakal BS ni ada datang umah, tapi misi masih GAGAL. Takpe, cuba lagi.


Orang-orang tua dah mula bising Irfan taknak menyusu guna botol. Saya, pekakkan telinga je. Orang lama ni memang tak paham!


Published with Blogger-droid v2.0.3

Khamis, April 5

Si nanak

Best jer baca entri Lea, yang Nouri tak banyak kerenah. Kalau Irfan, dia lah banyak kerenah daripada kakaknya. Tak boleh dengar suara Ibu atau Ibu ada berhampiran dia, mesti terus ngek ngek. Sampai kami adik-beradik panggil dia 'Si Nanak'. Nanak dalam bahasa Serawaknya ialah terlebih manja. Hehehe. Heharap bila dah besar sikit nanti dia boleh independent macam kakaknya.



Published with Blogger-droid v2.0.3

Selasa, April 3

Ukur baju di badan sendiri

Pernah tak berlaku di ofis anda, yang orang penting berperwatakan sempoi, yang orang sokongan bermewah-mewahan. Apa yang anda fikirkan?


Bukan nak mendengki, mahupun iri hati, tapi hebat ye kemahuan mereka ini. Saya pun jarang nak memanjakan diri dengan barang-barang mahal dan berjenama.


Atau mungkinkah saya ini tak up-to-date, atau keturunan cucu cicit Hj Bakhil?


Published with Blogger-droid v2.0.3

Cuti bersalin 90

Wow! Seronok kan orang gomen leh cuti bersalin sampai 90 hari. Malah ada yang rasa tak cukup pulak. Tapi sebenarnya cuti lama-lama ni ada keburukan pada karier kita. Kebaikan memang pada famili tapi yang mementingkan karier tu memang fikir berkali-kali bila nak isi form cuti. Dulu saya juga mengalami dilemma 60 @ 90 hari.

Tapi bila difikirkan famili lebih penting maka saya decide 90 hari. Tu pun atas galakan suami dan juga rakan bloggers. Risiko yang saya kena ambil, saya memang tak berpeluang untuk dicalonkan dapat APC bagi tahun 2012 ni. Tipulah kalau saya tak teringin nak dapat APC. Memang certain jabatan ikut seniority tapi kalau usaha lebih seniority boleh tak diambil kira.

Takpelah, tahun depan saya akan berusaha. Fighting!

Published with Blogger-droid v2.0.3

Isnin, April 2

Carrier baru, aset Irfan

Biasalah bila jadi anak kedua jarang ada aset yang dibeli memang untuk dirinya. Irfan ni nasib baiklah boy, banyak jugaklah beli baju baru untuk dia, kalau girl confirm pakai baju gaun kakak Iman jer. Stroller dan car seat confirm dah tak beli. Baby cot pun memang pakai yang Iman jer dulu. Sampaikan buai pun tak beli, pakai yang Usu punya! Ibu dan Usu kan jauh sangat jarak umur, lampin Usu pun Nenek bagi kat Iman dan Irfan. Hehe.

Rajin plak update hari ni ye. Saya kat umah Mak ni. Hehe. Boring bertiga jer kat umah. Ayah Iman balik kerja pasni kitorang balik la. Besok rutin cam biasa kot. Huru-hara mode di umah sendiri bersama 1 baby dan 1 toddler.

Published with Blogger-droid v2.0.3

Iman Madihah: 2 tahun 5 bulan

Anak sulung penawar hati, penghibur duka lara, si Iman dan 'kawan-kawan'nya. Sekarang sangat protective, kalo orang gi umah dan dukung adik confirm dia sangat risau. Hanya Ibu jer boleh dukung Dek Pan dia.

Alhamdulilah Iman semakin mudah diberi arahan sekarang. Setakat nak mintak tolong ambik remote, buang pampers, onn/off kipas, ambik cawan sendiri kalo nak minum, dia ok jer. Tapi kalau dah konsentret sangat dengan chanel 613 dia atau sibuk 'membaca' atau 'mewarna' pasti jawapannya ialah 'gu jappp'. Kalau dah tunggu sekejap tu maknanya no lah tu. Hehe.

Published with Blogger-droid v2.0.3

Cerita-ceriti anak kedua

Lama dah tak menghapdet. Rasanya lepas 'merdeka' belom update lagi kan? Sorry ler kawan² yang ada ke sini dan tinggalkan komen, saya tak sempat pun nak reply. Irfan sekarang asyik 'bergantung' jer. Sukarnya jadi ibu cap susu gantung ni. Hehehe. Macam susah sangat nak ditinggalkan. Rasanya Iman dulu tak macam Irfan sekarang. Irfan memang lagi kuat manja daripada kakaknya. Orang² tua kata jaga baby boy memang susah time diorang kecik ni. Hmm... betul ke? Pempuan lain, masa kecik senang jaga, tapi bila dah jadi anak dara sunti masa tu la masa yang mencabar. Betul jugak ler kot.

Memandangkan Irfan masih fully bf, memang susah nak tinggalkan dia. Sebab tu saya tak shopping lagi! Uwaaa...sadisnya. Still online shopping lagi sekarang untuk meredakan 'ketagihan' tu. Hari tu bukan takde gi shopping complex, ada, cuma Irfan tak suka dok dalam stroller, tak macam kakaknya si Iman Madihah dulu. Adei, compare lagi. Kalau Irfan baca entri ni bila dah besar mesti dia kecik ati asyik comparekan dengan kakak Iman jer. Tapi itulah hakikatnya, saya pun stress bila Irfan meragam terus ajak Ayah balik. Tak sempat sambar apa² untuk diri sendiri, sempat beli baju Irfan jer tu pun tak larat nak pilih lama². Mana yang berkenan terus ambil dan bayar. Takde langsung nikmat bershopping. Huhu. 

Kali kedua bawa Irfan keluar agak ok sikit. Tapi tu pun lepak McD je. Sebelum ke McD saya dan Ayah pergi belikan carrier + car seat dulu. Dulu Iman memang tak pernah ada carrier ni, Iman cuma ada car seat yang untuk baby 6 bulan ++ jer. Iman dulu ok, senang nak ke mana-mana, dia suka tido dalam stroller. Si adik ni kena fikirkan cara lain pulak. Mula² si Ayah pergi survey dulu ada ke tak carrier yang sesuai, saya, Iman dan Irfan tunggu dalam kereta. Bila Ayah dah habis mensurvey, Ayah buat laporan pada saya. Giliran saya pulak pergi tengok. Ayah bawak Irfan dan sekali lagi Iman tunggu dalam kereta dengan Ayah. Bila saya puas hati, saya bayar dan angkat. Tu pun Ayah dah call Irfan dah nangis, kena bayar cepat². Mencabarnya, tak tenteram rasa nak membeli-belah.

Dalam carrier Irfan ok pulak. Oh, ya lupak nak cakap, Irfan dah tido dalam buai! Si kakak dulu bila dah lebih dari 3 bulan baru masuk buai. Irfan terpaksa awal dimasukkan ke dalam buai, kalau tak memang saya sengsara tak boleh nak buat kerja rumah. Dia tak nyenyak kalo tido dalam baby cot. Masa dalam carrier Irfan buat muka senyum je. Maybe carrier tu boleh ayun² terasa dalam buai so dia rasa selesa. So kurang sedikit stress bila keluar ke public untuk kali kedua.

Bercerita pasal NIP (nursing in public) so far I'm doing well & confident dengan bantuan nursing cover rembatan online shopping. FYI, di Sarawak ni, di Kuching khususnya, NIP belom menjadi trend lagi. Jarang jumpa nursing mom yang BF baby in public. Malah ada yang tak perasan pun saya tengah bf baby pun. Terjumpa jiran lama kat shopping complex. Dia tanya:

Ex jiran: Eh, cuti ke?
Saya: Aah, cuti bersalin.
Ex jiran: Oh, patut dia macam slim jer. Mana baby?
Saya: Ni haa... tengah bf. (Sambil saya tunjuk dalam nursing cover)
Ex jiran: Eh?

Kan? Mungkin dia tak tau kan? Tapi apa kejadahnya saya ber'fesyen' macam tu dengan nursing cover tu kan? Mungkin dia ingat saya pakai shawl kot.

Rasanya dah agak panjang saya menaip. Pakai desktop ni laju sikit nak menaip. Irfan mana? Ni ada kat pangkuan saya ni. Hehehe. Tadi mula² dia df saya menaip tapi bila dia dah kenyang terus jer tido di pangkuan dan saya meneruskan taipan. Pagi ni agak rajin mengeON PC dan terasa nak menaip. Maka terhapdetlah entri saya di bulan April pagi ni.

Oh, ya! Bila anak ke-2 ni kegilaan dan keterujaan untuk mengambil gambar anak sudah berkurangan lah. Teringat dulu ada seorang akak bagitau, masa 1st baby memang lah, penuh album dengan gambar baby, tapi nanti tengoklah bila 2nd baby. Ya, memang betul sis. Ambik tu memang ada jugak ambik gambar tapi tak heran pun nak upload ke mana². Nanti² lah saya upload gambar Irfan terkini ye. Saya malas nak meresize & masukkan watermark. Guna tab boleh ajer upload terus tapi tak dapat nak buat watermark, nanti orang jual gambar anak saya nanti. Takmo lah. 

Ok. I'm done. Till we meet again, entah bila agaknya. Harap lepas ni rajinlah menghapdet ye. Take care semua.