Isnin, Februari 27

Berbedung

Tak tau pulak apa istilah 'berbedung' dalam BM standard. Berbedung dalam term orang Serawak, macam ni lah. Baby akan 'diikat' macam gambar Baby Irfan kat atas. Tujuan orang dulu-dulu buat macam ni supaya bila besar nanti jalan tak kengkang. Logik jugak lah. Lagi 1 hal, bila baby dibedung, baby akan berusaha untuk 'melepaskan' dirinya maka ini akan menggalakkan baby mengeliat, bila baby mengeliat, otang tia cakap baby cepat membesar. Tapi, bagi saya, bila baby dibedung, kebaikannya baby tak mudah terkejut semasa tidur.

Dulu Iman Madihah sangat tak suka dibedung tapi lain pulak adiknya, Irfan sangat suka dibedung. Kalau dia tak boleh tidur, bagi susu pun takmo, bedung jer, confirm terus tidur. Irfan ni memang agak manja sikit daripada kakaknya. Dulu masa di wad bukannya nak tidur dalam baby cot, berhimpit-himpitlah kami 2 beranak di atas katil. Irfan ni suka sangat tidur dipeluk. Kalau bangun tengah malam pun suka diriba, kalau letak atas lengan dan dipeluk-peluk, tidurlah dia. Masing-masing ada perangai tersendiri. Iman lain, Irfan lain.

Published with Blogger-droid v2.0.3
Catat Ulasan