Rabu, Februari 29

Tidur meniarap salah satu punca SIDS?

Baby Irfan sangat mudah terkejut bila tidur di waktu siang. Bila akak yang menjaga kami dalam tempoh berpantang ni melihat Irfan begitu, dia pun mencadangkan supaya Irfan ditiarapkan semasa tidur. Ya, saya memang pernah mendengar dan membaca mengenai bayi yang tidur meniarap tidak akan mudah terkejut. Malah Iman dulu pun saya pernah tidurkan secara meniarap semasa masih bayi. Walau bagaimanapun, hati saya masih was-was dengan apa yang saya baca dan yang saya dengar, so saya google mengenai baby yang tidur meniarap ni. Ye la, bila dah tiarapkan Irfan, nampak dia sangat gelisah, muka pun dah merah, risau jugak rasa hati melihat anak yang sekecil itu begitu. Mata pun tak lepas memandang si kecil. Sangat tak tenteram melihat dia tidur dalam posisi sebegitu.

Google punya google, saya sangat terkejut dengan apa yang telah saya temui. Nasib baiklah saya tergerak hati untuk mengkaji daripada terus mempercayai. Kredit untuk blog Mawaddah di atas perkongsian artikel berkenaan stomach sleeping (tidur meniarap) dan kaitannya dengan SIDS.




Apa itu SIDS (Sudden Infant Death Syndrome)?
SIDS adalah kematian secara tiba-tiba, untuk bayi yang berumur kurang dari setahun, yang tak dapat dijelaskan selain dari siasatan secara mendalam...Maksudnya, baby memang nampak sihat je sebelum ni dan tidak menunjukkan sebarang simptom penyakit.

Apa pula `Stomach Sleeping`?
`Stomach Sleeping` ni bahasa inggeris..Bahasa mudahnya, bayi yang tidur dalam keadaan MENIARAP.. 

Apa kaitan SIDS dan `Stomach Sleeping`?
Membiarkan baby tidur meniarap akan meningkatkan risiko SIDS..Memang ada pelbagai lagi faktor yang menyebabkan SIDS seperti bayi pra-matang, bayi yang lahir tak cukup berat, bayi yang terdedah kepada asap rokok, tetapi `TIDUR MENIARAP` adalah faktor utama penyebab SIDS...Melalui penyelidikan yang telah dilakukan oleh ramai penyeledik, bayi yang tidur meniarap, lebih ramai yang kena SIDS berbanding bayi yang tidur terlentang atau mengiring...Ibu-ibu boleh baca research yang dilakukan mengenainya disini. (klik disini)

Kenapa tak boleh beri baby kita tidur meniarap? 
  1. Baby adalah `abdominal breather`, iaitu bernafas dengan bantuan otot abdomen...Bayangkan bila kita beri baby tidur meniarap, maka, ia akan menyukarkannya untuk bernafas...
  2. Bila baby tidur meniarap, udara yang dihembuskannya (karbon dioksida) akan berkumpul..Membentuk seperti poket udara di keliling mulut baby...Terutamanya bila baby tidur di atas tilam yang lembut, selimut dan dikelilingi oleh `soft toys`... Jadi karbon dioksida yang berkumpul itu akan disedut kembali oleh baby...Menyebabkan, kadar oksigen dalam darah menurun...Untuk pengetahuan semua, ketidakmatangan sistem pernafasan baby menyukarkannya untuk adapt dengan jayanya terhadap poket karbon dioksida yang membentuk itu...atau apa-apa saja yang halang baby dari bernafas..Macam orang dewasa, bila terjadi situasi begitu, automatik kita akan ada coping mechanism..Terlentang ke...Ubah posisi ke...Walaupun dalam keadaan tidur..TETAPI BABY TIDAK BEGITU...
  3. Tidur meniarap memberi tekanan pada rahang baby menyempitkan salur pernafasan, lalu menyukarkan baby bernafas..


Mitos dan Fakta tentang tidur meniarap...
  1. Mitos: Bayi akan tersedak susu kalau muntah...Fakta: Mengikut AAP (American Academic of Pediatrics)..Bayi yang lahir cukup bulan dan sihat tidak akan tersedak susu mahupun dengan air liur yang berkumpul jika tidur terlentang...Boleh rujuk di sini ye..(klik disini) 
  2. Mitos: Bayi tidur lena...Memang tak dinafikan tentang ini...Fakta: Banyak lagi cara yang boleh dilakukan supaya bayi tidur lena..Contohnya, iringkan bayi, malapkan lampu...Alihkan segala gangguan yang ada seperti perlahankan TV, radio dan etc..
  3. Mitos: Elak perut kembung..Fakta: InsyaAllah, kalau breastfeed baby, kemungkinan untuk kembung itu amatlah tipis..Untuk yang masih belum berpeluang Bf baby, anda boleh pastikan baby tak kembung dengan burp baby..atau beri susu yang sesuai dengannya...

Sekarang macam-macam boleh terjadi. Baik kiranya kita mencegah daripada mengubati sebelum menyesal kemudian tidak berguna. Bagi ibu-ibu di luar sana, sebelum mempercayai sesuatu, baik kiranya kita mengkaji dan study sedikit apa yang baik dan apa yang tak baik untuk anak-anak kita. Anak adalah anugerah daripada Allah, hargailah mereka dan lindungilah mereka sebaiknya.



Isnin, Februari 27

Berbedung

Tak tau pulak apa istilah 'berbedung' dalam BM standard. Berbedung dalam term orang Serawak, macam ni lah. Baby akan 'diikat' macam gambar Baby Irfan kat atas. Tujuan orang dulu-dulu buat macam ni supaya bila besar nanti jalan tak kengkang. Logik jugak lah. Lagi 1 hal, bila baby dibedung, baby akan berusaha untuk 'melepaskan' dirinya maka ini akan menggalakkan baby mengeliat, bila baby mengeliat, otang tia cakap baby cepat membesar. Tapi, bagi saya, bila baby dibedung, kebaikannya baby tak mudah terkejut semasa tidur.

Dulu Iman Madihah sangat tak suka dibedung tapi lain pulak adiknya, Irfan sangat suka dibedung. Kalau dia tak boleh tidur, bagi susu pun takmo, bedung jer, confirm terus tidur. Irfan ni memang agak manja sikit daripada kakaknya. Dulu masa di wad bukannya nak tidur dalam baby cot, berhimpit-himpitlah kami 2 beranak di atas katil. Irfan ni suka sangat tidur dipeluk. Kalau bangun tengah malam pun suka diriba, kalau letak atas lengan dan dipeluk-peluk, tidurlah dia. Masing-masing ada perangai tersendiri. Iman lain, Irfan lain.

Published with Blogger-droid v2.0.3

Ahad, Februari 26

Baru 14 hari..

Baru 14 hari berpantang. Hidup dah bosan giler. Sib baiklah bersalin normal, bebas ler jugak nak bergerak ke sana ke sini di rumah sendiri. Teringat dulu masa aku bersalinkan Iman, limited la jugak pergerakan tapi digagahkan jugak turun naik tangga supaya cepat recover.

Baru 14 hari berpantang, mata dah sakit nengok rumah sendiri. Orang lain buat kerja dalam rumah kita tak sama dengan tuan rumah sendiri yang buat kerja. Sabor je lah, sikit hari lagi akan ku kerjakan rumah ku ini seperti sedia kala. Yang sakit matanya bila nengok dapur ku yang comel itu berselerak, tile tak berlap, dapur berminyak, ohoo..not my type! Kalo mak yang kat dapur tu, ok lagi, mak akan lap tile, lap dapur. Tapi kalau adik aku, hadoi, namanya budak belum nak berapa matang, semuanya nak kena cakap, nak kena arah, aku pulak jadi malas nak bossy-bossy. Penat! Kalau makcik aku yang ada kat umah, lagilah aku penat. Tanya itu, tanya ini, taknak usaha onkan dapur gas sendiri. Akakkk jugak yang nak ke dapur. Sekarang aku dah gagah, dulu masa 'kecederaan' masih kritikal ari tu, payah jugak ler aku nak bergerak laju dan pantas ke dapur dan ke ruang tamu. Sekarang ok alhamdulillah, kalo dah tak payah berbengkung, ke The Spring pun aku leh pegi. Haha.

Baru 14 hari berpantang, hidup aku dengan baby Irfan, BB dan tablet je. Aku sampai dah tak tahu nak surfing apa lagi.

Baru 14 hari berpantang, aku tak boleh lah hidup macam ni! Tapi apakan daya, luar-dalam nak kena pakai lama, kenalah berkorban sikit. Ada 2 minggu lebih lagi. Tak lamalah tu.

Motif gambar tu pun aku tak tau you allz. Layankan jer.

Published with Blogger-droid v2.0.3

Sabtu, Februari 25

Sehari sebelum ber-4

 *Entri yang tertunggak...



Sabtu - 11 Februari 2012

Alkisahnya, sehari sebelum bersalin saya sempat jalan-jalan cari makan di restoren yang dah lama saya nak pergi. Entahlah, bagi saya yang belum ada pengalaman 'menunggu hari bersalin' saya dapat merasakan yang saya akan bersalin pada minggu yang berikutnya. Ternyata benar.

Pagi Sabtu itu, kami 3 beranak seperti biasa bersiap-siap untuk makan di luar. Memang target nak makan kat Restoren Tumis. Memang tak plan pun nak masak hari tu. Tapi kami terus lunch memandangkan memang dah waktu lunch pun. 


Lepas jer lunch di Tumis, makanannya so-so je, takde lah meletop sangat pun, Ayah Iman ajak jalan-jalan. Tapi saya nak pergi India Street dulu, nak carik anak tudung. Nak pakai masa berpantang! Hehehe.


Saya memang dah tak larat rasa nak jalan-jalan di shopping complex. Macam nak balik umah pun ada jugak tapi Ayah Iman ajak jalan-jalan kat Tugu Pahlawan. Hmm.. oklah jugak, penat jalan leh duduk kat situ. Lagipun kalo lagi banyak jalan, lagi cepat 'bukak jalan' orang kata. Maka berronggenglah kami 3 beranak di situ mengambil gambar. Cuaca pun mengizinkan, tak panas, tak mendung. Sejuk jer duduk-duduk tepi fountain.


Iman bagaikan seorang jakun yang tak pernah keluar rumah. Haha. Kesian anak Ibu. Ye la, bukannya selalu main kat tempat yang luas macam tu. Kalau main kat playground pun main kat McD je. Bila nak ambik gambar, start ler dengan posingnya yang entah hape entah perasan cute.


Suka sangat buat muka cute kalau bergambar. Mata kecik tu rasa cute la ek? Iman..Iman... Memang terhibur dengan keletah dia je.


Posing perasan cute. Lepas pose sibuk nak tengok camne rupa gambar dia. Pastu gelak. Nang ngegeh, kata urang Serawak. Bila Ibu bergambar pegang baby bump, Iman pun ikut pegang perut dia jugak. Iman cakap dalam perut Ibu ada Adek, dalam perut Iman, ada Pipin. Hihihi.


Dan last but not least, sebelum balik ke rumah Ayah Iman singgah di pasar Minggu Satok sebab saya nak makan ikan terubuk panggang dan kek SR.


Gambar ketika masih ber-3 kerana keesokkan harinya (12.02.2012), Adek telah pun mewarnai kehidupan kami sekeluarga. Sebenarnya ketika berjalan-jalan tu saya memang dah rasa lain macam. Masa tunggu Ayah solat Asar, perut sangatlah meragam, rupa-rupanya contraction dah bermula. Bila balik rumah, tengok-tengok ada spotting, saya pun sms tanya Mak, Mak cakap tu tanda nak bersalin! Gulp! Adik-adik plak yang nervous. Ye la sebelum ni akak diorang tak pernah bersalin normal. Sebelum ni terancang, pegi hospital dan bersalin. Saya cepat-cepat masak nasik, masukkan baju dalam washing machine dan prepare apa yang perlu untuk ke hospital. Lepas tu cepat-cepat makan nasik & ikan terubuk panggang, makan kek SR, makan biskut semprit dan perkara yang saya jarang sekali lakukan, minum 1 mug air kopi O! Mak kata untuk selusuh. Minum jer lah, tapi saya tak lupa minum air zamzam jugak.

Sepatutnya Ayah Iman nak pergi tengok bola malam tu dengan adik ipar dan cousin tapi kensel! Dan pukul 12 tengah malam barulah saya dan Ayah bergerak ke SGH.



Jumaat, Februari 17

Irfan Mustaqim

Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah, Irfan Mustaqim bin Abdul Nizam telah pun selamat dilahirkan pada 12 Februari 2012 bersamaan 19 Rabiul Awal 1433H pada jam 9.37 pagi secara kelahiran normal.

Dan secara rasminya saya dan Encik Suami telah menjadi ibu-bapa kepada sepasang cahaya mata. (I.M.A.N.)

Terima kasih ya Allah di atas kurniaanNya.


Jumaat, Februari 10

Tahniah Mak!


Inilah ayahanda dan bonda saya.
Semalam Mak baru je dapat Pingat Perkhidmatan Setia daripada negeri Sarawak.
Bapak temankan jer di Astana Negeri.


Macam pengantin plak diorang.
Hehehe.
Tahniah Mak!



Khamis, Februari 9

Borang permohonan cuti bersalin

Dah sign tapi belum complete


Published with Blogger-droid v2.0.3

2 atau 3?

Quick update
Macam banyak jer agenda hari ni
Dan minggu ni ialah minggu ke-38
Saya belum apply maternity leave lagi!

Nak cuti minggu depan
Tapi macam banyak je  keja tak setel lagi
Dah la rasa tak larat dah nak berjalan laju
Kalau boleh semuanya nak buat depan lappy ni jer
Nak buat online!

Tapi... kalau nak jumpa in person, macam tak best pulak kan online

Dan yang paling haru
Masih tak decide lagi 2 atau 3 bulan
Memang nak 3 bulan
Tapi...









Kerja memang tak pandai habis kan?



Rabu, Februari 8

Support Group Meeting @ Sarakid Sarawak

4 hari bercuti termasuk weekend.
Semalam I cuti rehat sebab appointment kat klinik sebelah petang.
So macam biasalah, kalau kat umah memang malas nak update.

Hari Sabtu yang lepas ada SGM kat butik Sarakid di belakang Emart.
Sejujurnya inilah kali pertama saya menyertai SGM macam ni.
Excited pun ada jugak.
Ye lah, nawaitu tu memang ada nak EBF kat Adek nanti (Insya Allah)
Tapi ye lah, anasir-anasir luar masih terlalu banyak untuk ditepis.
Takde support daripada sesiapa.
Kesian kan?

Tapi, saya rasa perkara macam ni bukan berlaku kepada saya jer.
Mostly ibu-ibu di Sarawak ni belum ramai yang EBF.
SGM hari tu pun memang khas untuk ibu-ibu bekerjaya.
Memang Puan Azlina share macam mana dia menyusu dan menyimpan stok EBM semasa bekerja.
At least bila dah dengar pengalaman orang lain, kita pun akan bersemangat jugak.


Kalau surirumah senang lah nak EBF, tinggal nak atau tak nak jer.
Tapi, kalau yang bekerja tu memang 1 cabaran.
Tambahan lagi bagi yang selalu outstation, risau tau.
Tapi diorang pun share jugak pengalaman semasa bekursus.
Macam mana nak simpan stok EBM, macam mana nak tranferkan stok.
Memang banyak benda baru yang dapat hari tu.


Walaupun saya masuk agak lewat hari tu, tapi lepas sesi tu boleh lagi tanya.
Dapat jugak kenalan-kenalan baru.
Yang lain bawak potluck hari tu, tapi saya terlupa tak bawak apa pun.
Tapi tetap ada makan-makan lepas sesi sharing.


Hari tu bukan setakat ibu-ibu jer berkumpul.
Kaum bapa pun ada sekali.
Anak-anak lagi lah, mana boleh tinggal.

Kalau ada sesiapa yang berminat dengan SGM untuk EBF mom ni, silalah ke FB dan like Sarakids Sarawak.
Apa-apahal Puan Norazlina akan update di situ.


Jumaat, Februari 3

FB Lubuk Rezeki

Tetiba pagi ni dapat sms:

Salam, Mira. Silla tok. Around 11 kelak kmk antar mknn ngan ktk.

Tetiba blur sekejap. Silla? Makanan apa?


Puas dok fikir, rupanya chicken pie yang saya order kat FB semalam.


Tak sangka kan? Makanan yang macam tu orang boleh buat online bisnes.
Sebelum ni orang jual biskut raya, cupcakes, apam polkadot.
Tapi yang ni, dia jual spagetti, pie, mushroum soup.
Siap dengan delivery lagi tu!
Apa lagi saya yang tercari-cari chicken pie ni pun order la dari FB budak ni.

Tapi, terlupa pulak gitau dia yang saya kerja dan hantar pada waktu malam.
Malam ni kita makan chicken pie la ek!
Yeay!

Betul kan rezeki ada di mana-mana.
Dan apa-apa jer boleh dijadikan sumber rezeki.
Sekarang ni pun memang trend cari rezeki online.
Senang gitu.
Tak tau nak buat blog, snap gambar, jual jer kat FB.


Harap-harap above bar la chicken pie budak tu nanti.
Tak sabarnya nak punch out petang nanti dan tunggu pie untuk dingappp.



Khamis, Februari 2

Amalan Romantik Mengekalkan Cinta Suami Isteri

1. Cium tangan suami dan dahi isteri setiap kali sebelum berpisah ke tempat kerja masing-masing.

2. Jika berpisah lebih dari sehari seperti untuk tugasan luar daerah, tambah rutin harian tadi dengan pelukan dan ciuman di bibir.

3. Walau sesibuk mana sekali pun, luangkan masa untuk menelefon pasangan sekurang-kurangnya sekali walau sekadar untuk bertanya apa yang sedang dilakukan.

4. Sentiasa ucapkan kata-kata sayang seperti I love you sepenuh hati sebelum keluar kemana-mana, menamatkan perbualan di telefon dan sebelum tidur.

5. Sentiasa mencari peluang untuk makan tengah hari bersama kerana pastinya ia tiada gangguan anak-anak jika pada hari berkerja.

6. Amalkan bertanya apa yang berlaku sepanjang hari selepas pulang dari kerja sebagai tanda mengambil berat dan memberi peluang pasangan meluahkan perasaan.

7. Luangkan masa untuk berbual tentang apa sahaja dari isu rumah tangga hinggalah politik semasa sebelum tidur.

8. Mudah berbaik jika berlaku sebarang pertelingkahan,jangan biar berlarutan walau untuk satu jam sekali pun apatah lagi berhari-hari. Jika boleh, biarlah berlaku dalam bilik ‘beradu suami isteri’ agar ia berakhir dengan ‘kemesraan’ jauh dari pandangan anak-anak.

9. Temani pasangan semasa menonton rancangan kegemaran mereka walau sambil membaca akhbar misalnya kerana apa yang penting ada berada disisi.

10. Jangan sesekali berpisah tempat tidur walau anak sudah berderet atau usia sudah meningkat kerana ia adalah salah satu amalan penting untuk mengeratkan kasih sayang.

11. Amalkan sembahyang berjemaah semasa di rumah, berdoa bersama serta bersalam-salaman selepasnya.

12. Biasakan bergilir gelas atau pinggan semasa makan serta tidak segan atau geli untuk menghabiskan makanan atau minuman isteri atau suami.

13. Sesekali buatlah kejutan seperti membeli hadiah atau kad untuk peristiwa tertentu, memakai pakaian dalam yang seksi atau apa sahaja yang anda tahu pasangan pasti menyukainya.

14. Senda gurau dalam rumah tangga amat penting, ceritalah sesuatu yang kelakar, teka teki atau apa sahaja yang membolehkan anda ketawa bersama.

15. Sentiasa kenang pengorbanan masing-masing seperti susah payah isteri melahirkan anak dan suami yang berkerja keras menyara keluarga.

16. Sesekali tukar gaya penampilan agar ada kelainan serta untuk mengelakkan pasangan merasa jemu.

17. Apa sahaja masalah yang timbul, berterus terang dan berbincang bersama untuk menyelesaikannya.

18. Sentiasa menyimpan tekad untuk menjadi suami/isteri yang baik dalam rumah tangga bahagia kerana fikiran positif akan memudahkan anda mencapai matlamat tersebut.

19. Setiap pagi berikan kucupan tanda sayang agar harinya dimulakan dengan senyuman, dan malam bisikan manja tanda terima kasih sepanjang hari berbakti kepada keluarga yang dibina bersama.Tidak salah juga minta maaf andai hari itu ada perkara yang mengguris hati suami/isteri, jangan tunggu raya sahaja!

20. Jika amalan-amalan di atas tidak pernah dilakukan sehingga anda membacanya hari ini, jadikanlah ia sebagai titik permulaan untuk melakukannya tanpa rasa ragu dan malu.
Kredit: Dari FB
Saya sayang suami saya.. hehehehe

Hari yang ...................?

Salam hari Khamis.
Takde kelas hari ni bukan bermakna hari dangdut untuk goyang-goyang kaki.
Macam banyak jer kerja-kerja pengurusan sampingan yang nak disetelkan.
Bila nak cuti ni??
Haduii..



Rabu, Februari 1

Negatif = terlebih bayar ke?

Pelik bin hairan dengan Celcom Broadband saya nih.
Sebelum ni dah terminate pastu bila beli tablet aktifkan balik.
Nak pakai dekat tab tu.
Masa aktifkan tu, adala payment tertunggak yang tak dibayar.
Masa tu adik pakai, dia tak larat nak bayar lagi.
Tapi takde lah banyak pun, seratus lebih jer.
Pastu bil pertama selepas diaktifkan balik datang pada bulan 1 hari tu.
Yakni untuk usage bulan 12.


Eh, eh... jumlah kena bayar negatif lah.
Pastu semalam datang lagi.
I mean masuk dalam inbox la.


Masih negatif.
Saya tersalah bayar ke hari tu?
Hari tu saya bayar kat kaunter jer.
Betul ker terlebih bayar kalau negatif ek?
Risau pun ada jugak.



Jika mendidik anak

1) Jangan pukul anak dari lutut ke atas

2) Jangan gunakan tangan/anggota tubuh kita utk memukul anak dengan tangan dan jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita. nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control


3) Rotan/pukul anak di telapak kakinya . Secara saintifiknya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang ke bahagian otak

Sabda Rasulullah s.a.w.

“Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)”

4) Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).

5) Berikan anak anda pelukkan setiap hari (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk)

6) Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)

7) Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan (Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).

8) Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkaratermasuklah berbuat silap.

9) Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga,pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).

10) Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.

11) Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)

12) Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya.

13) Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.

14) Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).

15) Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.

16) Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri.

17) Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.

18) Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.

19) Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam,

20) Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.

21) Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.

22) Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.

“Anak-anak ibarat kain putih. Ibu bapa lah yang mencorakkannya menjadi yahudi, nasrani atau majusi”


Kredit: dari FB