Selasa, Januari 31

Baju Awan Nano

Semalam awan nano.
Hari ni cerita awan nano lagi.
Begitulah lumrah, semalam jer berapa kali lagu Awan Nano berkumandang di radio.
Dah menang kan?

Ni pulak baju awan nano.
Dicilok dari Twitter AG.


Agaknya ni masa Hafiz dijemput untuk diinterviu di konti hot.fm semalam.
Tengok rambut tu, memang takleh sembunyi.

Tapi kan, sebenarnya lirik Awan Nano tu ada 'sesuatu'.
Pertama kali dengar memang agak pelik.
Dulu masa belajar Geografi, belajar tentang awan sirus, awan stratus, awan kumulus, kumulonimbus.
Takde pulak belajar tentang awan nano.
Dan bila dibaca balik liriknya, memang... ada sesuatu.
Awan nano tu rupanya 1 kiasan yang menjadi pelindung kepada seseorang.
Tak percaya?

Baca balik lirik Awan Nano ni.

Lihat ke arah sana
Serakan warna dan berarakan
Awan
Pabila terik panas
Segera hadirnya memayungi diri
Pabila kau dahaga
Sesegera turun hujan melimpahkan kasihnya
Pabila kau katakan
Akulah awan itu yang kau mahu
Begitulah awan nano
Setia melindungi diri
Tika panas mencuba menggores pipi
Dan bibirmu
Begitulah awan nano
Sering saja tak terduga hadir
Dan tak akan tercapai jejarimu
Kasihnya
Kasih tiada banding
Setia tiada tara
Bagaimanapun jua
Awan kekasih sebenarmu sayang
Walaupun tak akan tercapai jejarimu
Lihat diriku ini
Yang sesekali pernah kau bagaikan awan
Sehingga tak mungkin terlupa
Berikan belas sedari dulu
Sehingga tak mungkin termampu saksi
Setitis pun air matamu kasihku
Sehingga kau katakan
Akulah awan itu yang kau rindu
Akulah awanmu yang sedia
Melindungi dirimu tika panas mencuba menggores pipi
Dan bibirmu
Akulah awanmu yang sering kau rindu
Dan tak terduga hadirmu walau tak tercapai jejarimu
Kasihku
Kasih tiada banding setia tiada tara
Bagaimanapun jua
Aku pelindung dirimu sayang
Walaupun tak akan tercapai jejarimu
Begitulah awan nano
Setia melindungi diri tika panas mencuba menggores pipi
Dan bibirmu
Begitulah awan nano
Sering saja tak terduga hadir
Dan tak akan tercapai jejarimu
Kasihku
Kasih tiada banding setia tiada tara
Bagaimanapun jua
Aku pelindung dirimu sayang
Walaupun tak akan tercapai jejarimu

Kan?
Begitulah kasih Herman Tino, seorang bapak.



Iman Madihah 27 bulan

Iman Madihah sebenarnya seorang budak yang sangat pandai membawa diri.
Kalau kat tempat public dia memang independent.
Berani jer nak pergi mana-mana kalau tak dipimpin.
Kekadang tu siap main sembunyi-sembunyi, seronok pulak dia tengok kita kejar dia.

Dan tempat kegemaran Iman ialah playground di McD.
Kalau kita tanya idea dia nak ke mana, mesti dia akan jawab,
"Mimin D"
Maksudnya main di McD.
Tapi kalau budak-budak tak ramai, dia nampak macam bosan.
Asyik-asyik pergi makan.

Kalau budak-budak ramai, jangan harap ler dia nak makan.
Kalau budak-budak bising, siap la dia boleh marah-marah budak-budak yang besar daripada dia.

Itulah Iman Madihah.


Dekat umah pun macam tu jugak.
Kalau dekat umah, kalau dia dah bermain sorang-sorang, kekadang dia boleh cakap sorang-sorang.
Kekadang nyanyi depan dressing table.
Panjat atas katil dan tengok diri sendiri dalam cermin sambil nyanyi.

Kalau dia layan tab.
Muka confirm serius gila.
Tengok buku atau majalah pun macam tu jugak.
Sampai bertemu kening.
Gelak jer kalau tengok dia serius macam tu.
Macam Ibu masa pregnantkan dia.
Hahahaha.



Isnin, Januari 30

Fenomena awan nano

Semua dah sedia maklum Awan Nano nyanyian Hafiz AF menjuarai AJL ke-26 malam tadi. Ada jugak ler dengar sok sek yang tak puas hati dengan kemenangan tersebut. Ye lah, penyanyinya dari Sarawak. Padahal yang menang, lagu Awan Nano tu sendiri, iaitu lagu ciptaan sifu Datuk M. Nasir. Kekadang aku rasa rtis dari Sarawak selalu jer tak dilayan seperti artis dari Semenanjung. Bukan artis jer, even kalau aku sendiri ada tugas rasmi di Semenanjung pun selalu bertanya soalan yang pelik-pelik. Kekadang tu menyentuh sensitiviti betul.

Oklah, takmo emosi. Biarkan mereka dengan labu-labunya, Kalau Sarawak ni bukan salah 1 negeri dalam Malaysia, aku rasa Sarawak boleh kot. Ok, ok, enough. Nanti ada pihak yang sensitif. Jom layan pic Iman Madihah malam tadi. Bukan Ibu nya buat tau, mentang-mentang Awan Nano menang, tapi memang original rambut sama ngan Hafiz Awan Nano. Hahaha. Tak kuasa I nak menggolong rambut anak sekecil Iman macam tu.




Gambar-gambar diambil selepas makan oreo cheese cake malam tadi sempena santapan untuk menonton AJL. Hehehe.

Last but not least, Hafiz AF

Jumaat, Januari 27

Bodoh Sombong

Setiap kali semester baru, kenapa mesti ada jer pelajar yang bodoh sombong?
Saya dah boleh agak dah sape yang ego, bodoh sombong ni.
Kalau orang lain, tengah khusyuk buat kerja, dia akan tertoleh-toleh sibuk tengok orang lain.
Bila ditanya, atau nak tengok hasil kerja dia, ada jer alasan yang dia bagi.
Dah tak tau, takmau tanya.
Saya pun tak tau nak terang macam mana.

Dan, pelajar yang sebegini sememangnya telah dilabel oleh semua pensyarah.
Dalam kelas lain pun macam tu jugak.
Kalau ada assignment kumpulan, mesti orang takmo dia masuk kumpulan yang sama.
Dan, terjebak lah dia ke dalam lurah kumpulan bodoh sombong.
Hmm.. dalam 1 kelas tu mesti ada at least 1 kumpulan ( 2-3 ) orang yang blur.
Dah tau blur, berlagak lagi pandai, tu lah yang dinamakan bodoh sombong.
Muka confident jer boleh buat, tapi..

Dekat sini bukan nak carik muka confident tapi yang boleh dan reti buat.
Yes, di sini more to hands-on & practical.
So, jangan ler berlagak, adik-adik.
Nanti keluar dapat Sijil pun tak guna sebab memang tak reti pape.
Nak salahkan pensyarah, of course, selalunya kamilah yang disalahkan.
Tapi cuba korang yang menuding jari tu berada di tempat kami.
Masuk kelas, mengajar, rasakan, macam mana nak solve budak macam ni.
Taknak berbunyi sepatah haram pun.
Susah la.

Kalau kami jer yang bersungguh-sungguh nak mereka boleh dan reti buat.
Tapi mereka sendiri???
Memang susah.


Kronologi Cinta Berdarah (bahagian II)

Malam tok tek pandei nak KLMJ mode indah
Rajin indah nak nyilak balit entri² lamak koh
Apa dimimpi kah?
Lom tido ne nak mimpi

Aok tek koh
Pandei suk indah baca entri² nok lamak dolok
Ya lah nak molah bahagian ke-2 gik pasal entri tok
Mun sesapa lom pernah maca nok bahagian 1 ya
Rajin² lah mengelik dan membaca
Di sine?
Aoklah, sik dipadah di sine ne urang tauk
Di sitok bah, kelik jak tak orang sitok
Kronologi Cinta Berdarah bahagian 1

Bila dibaca² tek nang cerita macam cerekarama tibi tiga jak
Sik tauk lah menar ke nisik
Pandei² kitak orang maca menilailah

Pasal urang laki bahagian 1 ya tek
Nak cerita nya suk gilak ngan I tek
Sampei ada berberik lagu tek
I pun sik ingat juak, nang ada kah nya berberik surat oh?
Mun lagu ya nang ada seingat I
Sebab nya merik pakei emel
Lagu Menanti Sebuah Jawapan ya eh
Lagu ya lah
Tapi time ya I sik tauk lagu ya
Pas dengar, udah lah
Sik ku tauk ngan kumpulan ya time ya
Tedahhh..

Aokkkk...
Suk gilak tek konon
Pas I nikah, setahun pas ya nya nikah juak kohhh
Yah, yah..
Nok namanya urang laki
Anak setahun sorang sik salah I
Suk gilak lah tek
Konon...
Gelik sa ujung ati I tok koh
Eh, Adek duhal nigak
Patut rasa gelik²
Hihihi..

Ok lah nong sekalian alam
Saja jak sesi berkenang kita tek
Mun miak mudak nektok madah KLMJ mode
Mun dalam derio Serawak.. sesi berkenang
Dengar kitak orang ari Sabtu kol 10 pagi
Suk indah I nengar koh
Haha

Bah.. bah..


Khamis, Januari 26

FB vs Twitter

FB atau Facebook seakan-akan 1 kemestian bagi orang-orang zaman sekarang. Dan begitu juga Twitter. Tapi masih tak ramai yang aktif bertweet.

Begitulah juga dengan diri ku ini, tak sah kalau tak jenguk FB. Seakan-akan tak connected dengan dunia luar. Entah hape entah punya perasaan macam tu. Walaupun kekadang tak update apa-apa tapi tetap jugak nak baca dan nak tengok gambar-gambar yang orang post. Adakah aku ni seorang stalker? Nantilah tunggu aku muhasabah diri, baru aku boleh bagitau korang sama ada aku ni seorang stalker ataupun tak.

Twitter aku, on off on off jer. Kalau boring, on lah twitter. Bukan apa, malas nak baca bebelan-bebelan manusia yang difollow. Dah tu sape suruh follow kan? Follow sebab nak tau cerita la, sedap sikit nak poret atau 'makan daging manusia'. Isk isk isk... Takde lah sampai melahap macam tu sekali. Aku on twitter bila nak membebel tak puas hati dengan orang ke, meluat ke, benci ke. Sebab benda tu semua tak boleh buat di FB. Nanti update di FB, seantero alam tau. Tak suke! Tak suke! At least kat twitter orang yang follow kita je tau. Tu pun diorang tak tau sape yang kita bebelkan tadi.Ye tak?

So kesimpulan kat sini, FB tu lebih kepada untuk bercerita atau 'membuka pekung di dada' kita sendiri atau kalau nak lagi antap, show off or nak ngeso dengan makhluk sekalian alam yang lain. Tapi twitter ni lebih low profile. Kalo ko taknak, jangan follow. Kat FB kalo ko taknak ko boleh jugak unfriend tapi orang tu tau la nanti ko unfriendkan dia, pastu jadi pulak kes-kes lain seperti kecik ati dan sebagainya. Susah kan jadi manusia bertopengkan malaikat di FB. Di twitter, takyah pakai topeng, kalo ko takde follower lagi lah sedap ko merapu sorang-sorang. Biar jadi orang gila cakap sorang-sorang janji hati ko puas!

Heh. Itu pendapat aku jer. Korang mesti ada pendapat korang sendiri. Kalo berani, ulas lah!


Aksi Noh & Mizz Nina di ranjang

Wow! Romantiknya. Matured pulak Noh bila bermisai. Memang photoshoot yang 'nakal' dan daring dari mereka berdua. Memang omputeh punya style!


Inilah konsep yang berani dari majalah WW (Wanita dan Wawasan) untuk Love Issue sempena bulan Februari ni. Macam baru pernah je ku dengar nama majalah ni.


Nampak sangat dah tak tengok pun majalah hiburan. Kalau ke kedai, mesti cari Pa Ma je. Al-maklumlah majalah ibu-ibu, ah, rupanya saya sedar diri saya bukan remaja lagi. Huhu.



Hari makan-makan

Sekarang kalau rasa nak makan, cakap jer, Ayah Iman mesti akan bawak carik makanan tu. Sayang Ayah, thank you so much, Yang. 

Kekadang tu takmo jugak makan yang kat kedai, kena la masak sendiri, ikut tekak sendiri, ataupun ada jugak yang nak Mak jugak yang masak. Air tangan Mak jugak yang lalu tekak. Biasalah kan?

Kekadang tu, kalau dah rasa nak makan, kol 10 malam, tang tu jugak la Ayah Iman ajak keluar. Iman pun no hal, dia memang budak yang tido lambat, so senang je kalo keluar malam-malam. Hehehe.

Masa cuti CNY ari tu, last day cuti, malas sangat nak masak. So misi hanya jalan-jalan cari makan. Hmm.. kedai confirm banyak tutup. Tetiba teringat Kopi O Corner, kedai yang memang jarang sekali saya pergi. Ye la kedai tu bukak siang jer, saya pulak siangnya di daerah lain. Hihihi. So, kerjanya mencuba menu yang tak pernah dimakan ler.

Dan menunya ialah, set talapia bakar!


Memang terbaek lah, wa cakap lu. Saya pun memang pencinta ikan. Memang sukaaaaaa sangat! Tak perlu cecah kicap pedas pun takpe sebab ikan tu memang dah dibakar dengan sambal yang pedas.


Makan memang tak hengat dunia. Iman makan nasi goreng USA jer. Dia nak mintak ikan tapi sorry to say, Ibu cakap jer pedas, terus dia geleng-geleng kepala. Iman pun sorang lagi hantu ikan. Sama macam Ibu. Nasi goreng USA biasa jer, tak semeriah dan semenarik di Semenanjung sana tu.

Pastu, Ayah Iman cakap nak order lagi tak? Kami order roti daging + cheese + mayonis, tapi Ayah Iman cakap roti apa ntah, tak hengat. Saya on jer sebab rasa boleh masuk lagi. Hehehe.


Ni haa rotinya, pastu perut cramp sebab over kenyang. Amek kau! Kami bertiga tapi airnya 4 gelas. Hihihi. Memang sekarang perlukan 2 gelas air kalo makan kat luar, tak cukup kalau segelas, Iman pun dah segelas.

Ngegeh tak Iman dengan spec nya? Nak jugak paksa Ayah pakai spec dalam kedai supaya sama dengan Iman. Isk isk isk...


Rabu, Januari 25

Selamat tahun naga 2012

Setiap tahun pastinya saya dan keluarga juga akan bergong xi fa cai menziarahi rumah colleague. Dan seperti biasa rumah wajib pergi ada 2 buah rumah jer. Pastu taktau nak ke mana, ke MBO ler jawabnya.

Iman Madihah tahun ni bergong xi fa cahai dengan cheong sam. Kebetulan jumpa saiz yang sesuai, apa lagi, rembat 1 la untuk Iman.


Dan kaum ibu di rumah Puan Liu. Besarnya Ibu Iman. Memang jarang ambik gambar masa pregnant. Besar sebegini rupanya saya ye. Hihi.


Iman takde dalam gambar sebab dia sibuk melawat-lawat rumah orang. Tengok tu, tengok ni. Main sorang-sorang.  Macam anak tuan rumah pulak dia hari tu dengan cheongsamnya.


Selasa, Januari 24

Kisah di sebalik perfume

Hai. Selamat bersiaran di musim cuti. Selalunya kalo weekend ke cuti ke malas nak update. Tapi hari ni memandangkan seluruh alam masih lagi tido, dah tak tau nak buat apa, so boleh lah online ye tak? Hehehe.

Sesungguhnya bulan ni banyak sangat cabarannya. Bulan ni la bulan terakhir nak buat persiapan nak sambut ahli baru dalam keluarga, bulan ni jugak perfume abis, godaan nak beli BB baru. Adoi, banyak sungguh lah nafsu-nafsu membeli. Udah ler bulan ni payday awal. Pastu lama plak tu nak tunggu gaji bulan 2 nanti. Sib baik nanti bulan 2 nanti terima habuan 'kutu'. Hehehe. Memang dah plan pun nak kutu bulan 2 senang nak cover kalo ada perbelanjaan di luar dugaan. Sekali lagi terima kutu bulan 12 nanti, sebab nak bayar hadiah birthday si Emily hitam ku. Hihihi.

Cabaran yang saya berjaya tepis baru² ni ialah cabaran membeli perfume. Bangga tau dapat menepis cabaran membeli dari Encik Suami. Bangga dalam hati jer la. Hehehe. Beliau dah beli Dunhill idaman beliau sebab tu nak saya beli yang baru jugak. Takpe, nanti saya akan beli jugak. 

Mengimbau setiap perfume yang pernah dipakai, semuanya ada kenangan tersendiri. Kalau zaman study dulu, memang favourite perfume ialah Avon. Ye la zaman tu mana mampu lagi, memang pakai yang roll-on Avon jer la. Banyak yang saya dah pakai, lupa dah. Tapi yang paling saya ingat ialah:

dan juga, of course Women of Earth:

Legend kan Women of Earth Avon ni? Tapi, masa pakai Haiku dan WoE ni pun zaman dah kerja lepas study. Masa tu kerja biasa² jer, gaji cukup² makan jer. Masa kat kampus memang takde chance ler nak pakai perfume yang main pancit² ni. Hehehe.

Dan, zaman membeli perfume yang mahal² tu start bila dah kerja gomen. Biasalah kerja dah tetap, gaji pun agak ok. Boleh lah membeli lebih untuk diri sendiri. Hehehe.

Untuk tahun 2011, saya cuma pakai 2 jenis perfume jer. Sekali pakai 6 bulan. lama ler jugak nak habiskan. Pasni takmo beli banyak² ml lah, beli yang 30ml je la. Ok, lepas ni. Misi nak abiskan cepat jer. Bulan 4 nanti baru ingat nak beli. Insya Allah. Sebab nak beli sekarang pun tak lama lagi nak berkurung di umah, tak pakai perfume pun, pakai minyak² untuk ibu² berpantang jer. Hihi.

Awal tahun 2011, saya masih continue pakai Clinique Happy (for men). Hihi. Entah kenapa saya suka bau Clinique Happy yang keras tu. Lama wo nak abiskan sebab ingat lagi saya beli kat Penang masa holiday ke Penang bulan Oktober 2010.


Lepas tu bila dah tak tahan bau yang keras ni, saya dan Encik Suami beli Diesel ni. Saya suka botolnya sebab ada jaket. Seksi. Hihihi. Bau boleh tahan la.



Lepas ni ingat nak beli yang ni:


Nak mengimbau zaman² muda remaja masa tak kawen lagi ler konon. Tapi Moschino ni takde jual kat Parkson. Kena beli kat airport jugak. Bukan apa saya suk abeli kat Parkson sebab boleh dapat baucar. Dapat baucar 30 boleh ler beli baju sehelai kan? Kan? Kan?

Ada hati nak beli J. Lo ni jugak:


Tapi mahal. Sekarang ni bajet tak boleh mahal².  Tapi bau memang, superbbb. Pakai J. Lo ni masa sebelum dan semasa kahwin. Lama sangat nak habiskan sampai mintak tolong adik pakai sekali. masa ni beli 1 set sekali dengan losyen tu. Losyennya pulak blink-blink. Memang puas hati lah. Mahal tetapi berbaloi. Tapi tu zaman muda remaja takpe lah melabur lebih.

Teringat masa mula² kerja, pakai Diamond you. Ala yang Beyonce pakai tu. Mahal tu, bagi saya mahal la kalau dah above RM200. Tapi, ye la baru kerja kan, baru rasa duit sendiri ribu-raban dalam tangan, walaupun takde lah besar sangat pun gaji, tapi yang penting duit hasil titik peluh sendiri, tu yang nak hadiahkan kat diri sendiri tu.
Diamond ni lah antara perfume yang paling lasting bila saya pakai. Diamond yang baru sekarang pun sedap jugak baunya. Saya percaya mesti lasting jugak, harga pun dah mahal kan? Tapi takpe lah, sekarang kita nak carik yang ada 50 ml jek untuk menjimatkan perbelanjaan. Hehehe.

Dan setiap individu semestinya ada kisah di sebalik perfume kan? Ada yang tercium bau perfume ni, teringat ex-boyfie ke, ex-tunang ke? Tak mustahil kan? Perfume memang sangat mempengaruhi kehidupan kita. 


Jumaat, Januari 20

36


Ya. Hari ni dah 36 minggu. Alhamdulillah Adek dah ke bawah cuma belum engaged lagi. Hopefully kelahiran kali ni secara normal. Amin.

36 minggu membawa Adek, alhamdulillah semuanya dipermudahkan. Adek memang tak banyak ragam. Kakak Iman pun still macam dulu memang tak meragam. Alhamdulilah, Adek dan Kakak memang tak banyak menyusahkan Ibu dan Ayah. Semoga begitulah seterusnya nanti. Amin.

36 minggu membawa Adek, alhamdulillah takde morning sickness yang teruk. Setakat tak boleh hidu  bau-bauan tu biasa jer sebulan 2 je. Takde sampai muntah yang teruk. Migrain ke. Gatal-gatal ke. Alhamdulillah, takde. Makan pun ok jer. Alhamdulillah ya Allah.

36 minggu membawa Adek, rutin harian berjalan seperti biasa. Bangun pagi jam 5, buat sarapan untuk bekal, balik kerja jam 6, masak untuk makan malam sesambil baju dibasuh dengan sendirinya dalam machine. Sebelum tidur sidai baju dan kemas umah. Rutin setiap hari. Walaupun agak berat jugak ler membawa Adek, dengan keaktifannya yang melampau pada waktu malam tetapi alhamdulillah semuanya dipermudahkan. Semoga begitulah seterusnya selepas ini. Amin.

Maka, kerana semua kemudahan ini, saya percaya setiap anak rezekinya lain-lain. Kerumitannya lain-lain. Semoga begitulah seterusnya, diharap dipermudahkan segala urusannya. Amin.


Selasa, Januari 17

2012: Kakak dan Adek

Apabila hari tu semakin dekat, semakin pusing pulak bila memikirkan bila dah ber-4 nanti. 3 bulan pertama ok lah, masih cuti, bulan ke-4? Adek memang confirm ada yang nak jaga, Kakak pun sama juga, tapi takmo lah Adek dan Kakak di tempat yang sama. Kesian dengan orang yang jaga tu. Lepas tu, pusing nak memikirkan macam mana nak 'tranfer'kan Kakak dan Adek pada awal-awal pagi. Kalau orang lain maybe boleh macam ni, Ibu antar Adek, Ayah antar Kakak. Tapi.... dengan keadaan Ibu yang kerja 1 jam perjalanan dari umah ni? Memang confirm kena gerak dari umah tanpa menoleh ke mana-mana sebelum pukul 7. Kalau tak, merah ler jawabnya punch card. Nak antar Kakak atau Adek tu boleh, tapi tempat tu mestilah sehaluan dan sehala dengan tempat Ibu kerja. Adoi. Takkan semuanya Ayah. Kesian pulak dia.

Ayah pernah cakap nak ambik maid. Tapi.... banyak tapinya. Ibu tak berapa gemar la ada orang lain interframe. Biarlah semua diuruskan sendiri. Bunyi macam ego kan? Hmm... Pastu tak berapa nak percaya dengan Indon. Kalau nasib baik, ok lah dapat yang bagus. Kalau jenis yang ambik kesempatan, pemalas, sape nak jawab. Dah la nak ambik diorang ribu-raban wajib keluar, pastu belum habis kontrak dah lari pulak dari umah. Hii... risiko semua tu.

Sampai sekarang masih belum ada penyelesaian. Nak hantar Kakak sekolah, Ibu kena la hantar Kakak. Biar Ayah hantar Adik. Tapi sekolah mana yang menghala ke tempat kerja Ibu? Adoi..

Tahun ni usia meningkat lagi. Nasib baik Allah bagi rezeki untuk menambah umat tahun ni. Kalaulah makin tua baru nak beranak lagi, tak tau la larat ke tak. Dengan nak menguruskan rumah lagi. Muda-muda macam ni (consider muda lagi la) boleh la balik kerja, masak, uruskan rumah, bawa perut lagi. Alhamdulillah. Sepanjang pregnant Adek ni, Ibu dikurniakan kesihatan yang alhamdulillah, tak banyak ragam, takde morning sickness. Baru jer tadi cleaner cakap masa bersihkan bilik, cakah kitak ooh, aktif jak. Alhamdulillah. Terima kasih ya Allah. Tu semuanya kerana Allah mengizinkan.

Sampai sekarang masih tercari-cari jalan penyelesaian Kakak dan Adek. Kalaulah Ibu kerja di Kuching jer kan senang? Takde la semuanya diletak di bahu Ayah jer. Apapun, semoga semuanya dipermudahkan. Mungkin lepas ni Dia akan membuka pintu penyelesaian untuk semua ni. Insya Allah... aminnn.


Khamis, Januari 12

Botol Weego



Botol Weego Kakak Iman dah sampai semalam. Lupa pulak nak tunjuk kat Iman malam tadi. Balik rumah pun dah lewat, sidai baju dan tidur. Tak on tv langsung sebab takut Iman melekat depan tv tengok Jojo lah, Dibo lah, Timmy lah.

Hari tu masa booking nak beli, ingat nak beli 1 jer. Pastu teringat lak kat Adek, baik beli 2 terus. So takde la rugi sangat bayar kos posting. Hehehe. Ni untuk Adek yer. Preparation awal. Hehehe.


Kenapa Weego? First time ni beli Weego. Iman pun dah jadi pengguna setia Avent dah so kali ni nak try pulak botol kaca ni. Weego memang confirm BPA FREE sebab kaca. Alah membeli menang memakai. Untuk anak-anak, takpe.


Rabu, Januari 11

Kerja

Seronok bila kerja yang dirancang untuk disiapkan, siap, tapi kerja yang belum siap-siap? Adeh. Risau pun ada jugak memandangkan masa 'bercuti' semakin menghampiri. Apapun nak interframe gambar masa lawatan menyelia budak praktikal beberapa bulan yang lepas. Baru hari ni 'terjumpa' di FB kolej. Tak pernah pulak pergi menyelia diajak majikan untuk bergambar. Hihihi.




Rabu, Januari 4

Mee Maggie Kari

Sumber: Google
Siapa yang sik kenal mee Maggi? Terngiang-ngiang sayup-sayup di telinga iklan zaman kita gik kecik dolok koh, mee maggie, cepat dimasak sedap dimakan. Isk, nang nyaman mee maggi koh. Cabikk datukkk...

Arum bulak dah dekat nak 9 bulan saya tok nak makan mee maggi tapi ditahan-tahan jak sa nyawa tok. Ngenang tek nak, dirik ngembak sorang gik manusia. Dah la mee segera kedak mee maggi tok banyak MSG. Sik sampei ati juak nak 'jual ikan' atau selfish kata Kak Lehot nak makan barang sik berkhasiat kedak tok. Ya la nangga gambar ajak dah nelan air liur rasa. Ada la juak encerik sesudu bila adik di rumah nun makan, ya pun sesuduk kerin sik berkuah. Ooo tedah, kotan tek nak makan mee maggi gilak.

Bah nong, coba kitak orang endiat gambar mee maggi dibah tok:

Sumber: Google
Nyaman sik? Maggi kedak tok lah nang suka saya makan, bertelor ngan berlimo. Perghh... nang nyams sekals. Tapi, ya lah, nangga gambar jak lah lok. Sabarrrrr.....

Tangga kitak orang, maggi goreng pun sodappppp.

Sumber: Google
Walaupun lauk nya telor ngan sayor besar taik ogek jak, pun nyaman apatah gik diperah limo. Adeh. Dapat ndak kah saya tahan rasa nak makan maggi tok oh???


Selasa, Januari 3

Logo baru KPT

Biasalah, tahun baru ada ajer yang berubah. Saya pun baru tau logo Kementerian tempat saya cari makan ni pun dah berubah. Dah transform, bak kata superhero dalam cerita kartun, bertukar!. Sana-sini transformasi sejak tahun lepas. Dan yang belum pasti lagi ura-ura logo Kolej Komuniti pun akan transform ke logo baru gara-gara pertukaran Ketua Pengarah yang baru. Mana-mana jer lah. Ego seorang pemimpin kan, mesti taknak pakai idea orang lain, tukar KP tukar logo jugak. Setakat ni dah 3-4 kali dah tukar logo.

Inilah dia logo Kementerian Pengajian Tinggi yang baru.


Penuh la dada baju korporat dengan logo kalau font yang besar gedabak macam ni. Ooops...




2012 nama saya 'ka . ka . mim'

Cuti tahun baru hanya duduk di rumah je. Mengemas, membasuh baju, melipat baju. Selesai membasuh, menjemur, selesai menjemur, melipat pulak yang sebelum ni tak terlipat. Agak banyak jugaklah stok baju-baju yang belum dilipat. Sebelum ni hujan lebat memanjang di Kuching. Baju-baju pun tak berapa nak kering. Bila matahari dah memunculkan dirinya, berebut-rebut keluarkan 'stok-stok' baju lama yang tak berapa nak kering tu, jemur lagi biar terkena pancaran sang mentari, baru puas hati. Nasib baiklah pakai Downie, kalau tak confirm berbau mashem baju-baju yang tak berapa nak kering tu.

Bila dah habis aktiviti melipat, boring-boring layan tab. Sambil layan tab, boleh tengok tv, sekarang dah rasa tak puas pulan layan BB sebab tab lagi luas pemandangannya.Sangat mengada kan? Tahun baru ni rasa nak jer tukar henpon baru jugak. Tapi sayang jugak dengan BBM. Setakat ni masih terkawal lagi nafsu nak menukar henpon tu. Sabar, tunggu Adek keluar dulu baru decide. Aha, bercerita layan tab tadi, dah tak tau dah nak buat apa lagi dengan tab, main game pun sudah, anak yang seorang pulak tido so takde geng nak berebut layan game, saya pun googling la "ibu iman" di Google. Boring tahap gaban ler tu. Maka terkeluarlah senarai yang berkaitan dengan 'ibu iman'. Adeh, ada 1 blog tu ownernya pun guna nickname 'Ibu Iman'. Ibu kepada 2 orang putera yang bernama Iman. Macam tak best pulak bila tau ada duplicate macam ni. Rasa macam nak tukar jer nickname kat blogsphere ni. Hmm...

Bila fikir punya fikir, nama blog mim . ya . ra . alif memang taknak tukar, sayang. Suka sangat. So saya decide nak tukar 'Ibu Iman' kepada 'ka . ka . mim' jer. Mesti takde orang pakai nama 'ka . ka . mim' tu kan? Saya dah google dah, tak percaya pergilah mengoogle sana. So secara rasminya di tahun baru 2012 ni saya akan guna nama 'ka . ka . mim'. 

Dan nama saya Mira, (kepada mereka yang masih tak mengenali saya tu). Er, hai! Hehe..

Ayah, Iman Madihah, Ibu

Salam tahun baru 2012 buat semua yang singgah di sini.