Khamis, Disember 29

Saya pilih 60..!


Alhamdulilah, pagi tadi dah selamat mendengat taklimat SBPA di Politeknik Kuching. Sebelum ni dengar cakap-cakap orang jer. Bila dah dengar sendiri, nampaknya SBPA ni not bad jugak. Banyak jugak kebaikannya. So far so good la sebab ada 3 fasa, nanti fasa ke-2 2014 JPA akan revise lagi.

Kalau nak difikirkan famili, mesti nak pencen awal, tapi dulu dah sign pencen 58, sekarang tukar fikiran lagi, pilih pencen 60 tahun. Insya Allah kalau dipanjangkan umur, mungkin masa tu dah tak mengajar lagi, mungkin dah jadi Pengarah ke. Siapa tau kan? Atau tukar ke skim lain ke, yang ofis lebih dekat dengan rumah? Siapa tau kan? 

Apa pun kita hanya merancang, Dia juga yang menentukan. Rugi sesiapa yang tak pilih SBPA ni sebab syarat-syarat perkhidmatan tetap ikut SBPA, gaji jer yang masih SSM. Insya Allah SBPA ni ada la jugak kenaikan gaji tahun depan.


Catat Ulasan