Khamis, Disember 29

Saya pilih 60..!


Alhamdulilah, pagi tadi dah selamat mendengat taklimat SBPA di Politeknik Kuching. Sebelum ni dengar cakap-cakap orang jer. Bila dah dengar sendiri, nampaknya SBPA ni not bad jugak. Banyak jugak kebaikannya. So far so good la sebab ada 3 fasa, nanti fasa ke-2 2014 JPA akan revise lagi.

Kalau nak difikirkan famili, mesti nak pencen awal, tapi dulu dah sign pencen 58, sekarang tukar fikiran lagi, pilih pencen 60 tahun. Insya Allah kalau dipanjangkan umur, mungkin masa tu dah tak mengajar lagi, mungkin dah jadi Pengarah ke. Siapa tau kan? Atau tukar ke skim lain ke, yang ofis lebih dekat dengan rumah? Siapa tau kan? 

Apa pun kita hanya merancang, Dia juga yang menentukan. Rugi sesiapa yang tak pilih SBPA ni sebab syarat-syarat perkhidmatan tetap ikut SBPA, gaji jer yang masih SSM. Insya Allah SBPA ni ada la jugak kenaikan gaji tahun depan.


Rabu, Disember 28

Menjadi Ibu dan mempraktis potty training

Perasaan bila pertama kali bergelar 'Ibu' memang satu perasaan yang indah, yang tidak dapat digambarkan dengan kata-kata. Sebaik saja terpandang wajah si anak yang masih merah, hilang dan lupa semua kesakitan ketika melahirkan. Syukur sujud kepada Allah kerana mengurniakan rasa ini kepada ku. Mungkin tak semua wanita berpeluang untuk merasai 'rasa' ini tetapi percayalah setiap yang berlaku bersebab. Allah Maha Mengetahui.

Mempunyai seorang anak seperti Iman Madihah adalah satu anugerah yang  tidak ternilai. Semakin hari, Iman Madihah berkembang menjadi seorang kanak-kanak yang cerdik dan pintar. Alhamdulillah, Ya Allah. Iman Madihah anak yang tidak banyak ragam sejak dari bayi lagi, walaupun dilahirkan songsang. 

Sekarang Iman Madihah telah berusia 2 tahun, sudah boleh diajak bersembang walaupun masih pelat. Boleh disuruh, walaupun kadang-kadang masih blur. Mudah minta maaf apabila dimarahi. Oh, alhamdulillah, mudahnya menjaga Iman Madihah.

Cuma, sukarnya nak praktis potty training untuk Iman Madihah. Memang perlukan kesabaran. Potty yang colorful dan bermuzik disangkanya toy. Tapi dia tau pulak potty tu untuk 'yak'. Boleh tak kawan-kawan kongsi pengalaman nak praktis potty training buat anak-anak sebaya Iman Madihah?



Selasa, Disember 27

Perbezaan Rhesus darah antara si ibu dan anak

Baru² ini kenalan kepada kenalan telah mati syahid selepas berjuang melahirkan anak dan saya difahamkan (melalui komen di FB) ianya berkaitan dengan si ibu mempunyai Rh negatif. Bila jer terbaca pasal Rh negatif, saya terus belek kad pink saya untuk menyemak sama ada saya tergolong dalam golongan Rh negatif atau positif. Mujur alhamdulillah, saya berdarah AB (+ve). Apa sebenarnya Rh (-ve) ni? Jom kita baca info yang saya dapat daripada Berita Harian Online.

MEMAHAMI komplikasi dan alahan sepanjang kehamilan mungkin tidak terlalu sukar buat bakal ibu, suami, ahli keluarga dan rakan, tetapi apabila timbul isu perbezaan rhesus darah (Rh - faktor resus) antara si ibu dan anak, tidak ramai yang tahu jauh sekali memahaminya.

Mungkin sebahagian daripada puncanya kerana komplikasi perbezaan faktor Rh jarang berlaku. Ini kerana hampir 90 peratus perempuan Asia memiliki Rh positif, manakala hanya dua peratus perempuan Melayu dikesan memiliki Rh negatif.

Umumnya faktor Rh yang berbeza antara ibu dan anak dalam kandungan tidak menjadi persoalan untuk kehamilan yang pertama. Bagaimanapun apabila ibu hamil kali kedua atau ketiga dan seterusnya, perbezaan faktor Rh mula mendatangkan komplikasi kepada bayi, contohnya masalah kekurangan darah (anemia) yang teruk.

Pakar Runding Perbidanan dan Sakit Puan Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian, Kelantan, Prof Madya Dr Shah Reza Johan Noor, berkata faktor rhesus merujuk protein khusus yang ditemui pada permukaan sel darah merah.

Jika darah anda memiliki protein, anda dikategorikan sebagai Rh positif - iaitu faktor rhesus yang sangat biasa ditemui dan jika permukaan darah kurang protein, anda dikategorikan sebagai Rh negatif. Walaupun faktor Rh tidak mengganggu kesihatan, ia menjejaskan kehamilan.

“Bagi wanita yang memiliki Rh negatif, manakala suami pula Rh positif, kehamilan memerlukan penjagaan yang khusus,” katanya.

Jelas Dr Shah Reza, jika ibu memiliki faktor Rh yang berbeza dengan anak dalam kandungan, antibodinya akan mengenal pasti protein Rh pada si anak sebagai ‘bendasing’ dan masuk ke dalam sistem aliran darah anak serta menyerangnya. Ini akan menyebabkan bengkak dan kemusnahan pada sel darah merah.

“Bakal ibu sepatutnya tahu bukan saja jenis darahnya tetapi faktor Rh darah itu. Secara umum, apabila anda hamil buat pertama kali, doktor akan menyarankan ujian faktor Rh. Ujian faktor Rh ini adalah ujian asas darah untuk mengetahui sama ada anda Rh positif atau negatif,” katanya.

Katanya lagi, faktor Rh penting sekiranya ibu hamil tidak mempunyai faktor terbabit tetapi suami pula mempunyai faktor Rh, berkemungkinan anak dalam kandungan juga akan memiliki faktor Rh positif. Kehadiran rhesus positif pada janin akan mencetuskan pembentukan antibodi oleh badan ibu.

Ketika proses melahirkan, sesetengah sel darah merah bayi akan bercampur dengan darah ibu. Masalah berlaku jika ibu memiliki Rh negatif dan bayi Rh positif. Tubuh akan menghasilkan antibodi Rh selepas terdedah kepada sel darah merah bayi.

Antibodi ini selalunya tidak mendatangkan masalah pada kehamilan pertama, namun untuk kehamilan seterusnya, antibodi Rh ibu akan menjejaskan plasenta dan menyerang sel darah merah si anak. Anak akan berhadapan penyakit berkaitan Rh seperti masalah kurang darah atau masalah serius lain.

Jika anda Rh negatif, mungkin memerlukan imbasan antibodi bagi mengesan antibodi terhadap darah Rh positif. Andai tiada antibodi dihasilkan, anda memerlukan suntikan Rh imun globulin (suntikan yang mengandungi antibodi dalam darah) bagi mencegah tubuh menghasilkan antibodi ketika hamil.

“Jika bayi anda Rh negatif, semua ini tidak diperlukan. Namun jika dia Rh positif, anda memerlukan suntikan lain sebaik bayi dilahirkan,” katanya.

Jelas Dr Shah Reza, apa yang dibimbangkan ialah jika isteri mempunyai Rh negatif dan suami pula Rh positif. Oleh kerana bayi adalah gabungan baka ayah dan ibu, badan ibu akan menghasilkan antibodi untuk ‘menolak’ bayi yang dianggap sebagai bahan asing, membolehkan ibu mengalami pendarahan sama ada sebelum atau selepas melahirkan anak.

Sistem darah ibu hamil akan mengenali sistem darah anak sebagai sistem asing dan seterusnya mencetuskan pembentukan antibodi yang akan melawan sel darah janin dan juga anak sejurus kelahiran. Akibatnya darah anak rosak serta berlaku pendarahan semasa dalam kandungan atau selepas kelahiran. Janin dalam kandungan juga mungkin gagal diselamatkan.

Sebab itulah pemeriksaan ultrasound penting semasa mengandung. Selepas kelahiran, ujian darah dilakukan pada anak.

“Menjadi amalan di Malaysia kumpulan darah serta faktor Rh ibu akan dikenal pasti semasa mereka hadir untuk pemeriksaan pertama kandungan,” katanya.

Mujur di negara kita, masalah rhesus darah bukan masalah kesihatan yang lazim dalam kalangan wanita hamil, namun ia tetap disaring serta dipantau kerana memberi kesan kepada kandungan dan juga anak yang baru dilahirkan. Penyaringan pada peringkat awal juga dibuat kerana sebarang masalah boleh diatasi pada peringkat awal pengesanan.

Jika pada peringkat awal kehamilan, si ibu dikesan berhadapan faktor Rh negatif, dia akan dipanggil untuk penyiasatan, runding cara lanjutan dan diberikan suntikan.

“Sekiranya suami mempunyai rhesus positif dan isteri rhesus negatif, kandungan pula kandungan sulung, maka pada minggu ke-28 kehamilan, ibu akan disuntik dengan ubat RhoGAM (anti D immunoglobulin).

“Jika ibu hamil untuk kali kedua dan semasa kandungan sulungnya tidak diketahui status rhesus atau tidak mendapat suntikan anti D, darahnya akan diambil dan diuji untuk kehadiran antibodi D, Anti D immunoglobulin tidak lagi diberikan. Ibu hamil itu akan diklasifikasi sebagai pesakit berisiko tinggi dan dipantau lebih teliti,” katanya.

Sebaik-baiknya jenis darah serta rhesus suami isteri perlu diketahui sebelum kehamilan. Sekiranya si isteri mempunyai rhesus negatif, perlu segera memberitahu doktor yang merawat terutama jika pernah berhadapan dengan masalah seperti berikut:

  • Pernah menerima transfusi darah.
  • Kandungan sebelum ini gagal seperti keguguran atau di luar rahim.
  • Pernah disuntik rhoGAM.
  • Rhesus darah suami positif.
  • Mendapat rawatan invasif perbidanan.

Walaupun saya tidak mengenali arwah, saya mendoakan agar arwah ditempatkan di kalangan mereka yang mati syahid dan tergolong dalam golongan yang dikasihi Allah. Mungkin isu seperti boleh dibendung daripada awal sekiranya doktor betul² teliti semasa di awal kehamilan, tetapi apa yang berlaku memang sudah tertulis sejak azali lagi. Perbezaan Rh antara ibu dan anak mungkin penyebab saja kerana Allah lebih sayangkan arwah. Semoga suami dan keluarga arwah redha dengan pemergian arwah untuk selama-lamanya.

Al-Fatihah..


Khamis, Disember 22

SBPA oh SBPA

Sana-sini orang sibuk dengan SBPA. Saya baru jer dapat borang tu semalam tapi tak sign lagi. Taklimat jabatan pada 29hb nanti di Politeknik Kuching. 30 tarikh last hantar, 29 baru nak taklimat. Hmm...

Kalau ditengokkan kenaikan gaji confirm memang sign tapi bila part pencen 60 tu, erkk... tu yang tak berani nak sign tu. Tunggu pas taklimat nanti lah... hehehe.


Best kan kalo jadi budak. Tengok gambar Iman, masa demam hari tu seharian taknak pakai baju, baju dia terkena muntah katanya. Macamlah ada 1 baju tu jer. Pastu petang-petang sebok nak main basikal kat luar rumah, tanpa baju! Bila auntie (jiran) tanya kenapa Iman tak pakai baju. Sebok bagitau Auntie baju Iman terkena muntah. Memang lah muka tembok, ringan mulut anak Ibu sorang ni.

Iman tak sebok pun nak sign option SBPA. Jeles. Kalau sign bebuta macam tu jer, boleh tak ek? Hihi...



Rabu, Disember 21

Penghujung tahun 2011

Sekali rasa nak update, update jer la. Takde maknanya nak Wordless Wednesday hari ni. Hihihi.

Bila nak menutup tahun ni, biasalah mesti bebudak cuti semester. Baru jer rasa nak rileks sikit tapi memandangkan tahun depan nak ambik cuti 3 bulan so terpaksa bekerja keras sikit hujung-hujung ni. Masa kritikal dan kecederaan. Tapi? Macam tak cuti jer, kerja sememangnya berlambak. Aduuu...

Semalam sepatutnya kena handle meeting untuk Unit tapi princess kat umah pulak demam. Tak sampai hati nak tinggalkan dengan Nek Wa so ambik la EL. Meeting pun terpaksa ditangguhkan. Kalau lepas cuti krismas ada staff yang masih cuti, terpaksa la dianjak ke tahun depan meetingnya. Huhuhu.

Dan pagi ni bila masuk ofis balik, bukak fail bengkel minggu lepas, rupanya ada 1 meeting lagi nak kena handle. Adehh... bila fikir pasal agenda meeting ni, bermakna kena buat kerja dulu baru leh bawa masuk meeting. 

Bila nak buat fail perancangan mengajar sem depan?

Yang penerbitan laporan tahunannya? Takutnya tak terbuat laporan tu. Dah ler 1st time ni. Mesti nak yang terbaik. Mesti.

3rd Trimester

Berapa hari lagi kita nak meninggalkan 2011. Cepatkan masa berlalu? Dan minggu ni Adek dah minggu ke-31, nak masuk 8 bulan dah. Ada sebulan lebih lagi Iman Madihah nak bergelar Kakak.

31 minggu baby bump baru nampak. Kesian cleaner kat ofis, terkejut beruk diorang tengok baby bump saya tiba-tiba membesar. Bila ditanya, "Dah 7 bulan, kak". Hahaha. Itulah saya, masa pregnant Iman dulu pun masa 7 bulan barulah nampak macam perempuan pregnant. Sebab tu jugak orang macam tak percaya. "Eh, sekejapnya dah nak bersalin." Nak buat macam mana. Sebab mak saya pun macam tu jugak.

Untuk kali yang ke-2 ni, tak banyak persiapan yang perlu dibuat macam Iman dulu. Masa Iman dulu memang zero. 1 benda pun tak ada so semuanya kena beli. Sekarang, bolehlah bajet sikit sebab barang-barang Iman yang masih boleh diguna tu, Adek boleh pakai. Kesian kan jadi anak ke-2. Ha, sebab tu lah saya invest sikit masa beli barang-barang Iman dulu. Biar kata orang, alah membeli, menang memakai. Mana yang boleh tahan lama tu, belilah yang berkualiti dan mahal sikit pun takpe, kata nak pakai lama. Huhu. Macam barang yang pakai buang tu, takpe lah beli yang murah-murah, sebab pasni mesti tak boleh nak pakai lama. Boleh terus buang.

Bila dah dikenang-kenang dah nak 8 bulan, tapi persiapan 1 apa pun tak ada lagi. Cuma:

Ibu care:

Confinement lady - Dah booking
Toileteries - Belum
Nursing bra - Belum
Disposal panties - Belum
Ubat-ubatan - Belum
Maternity Pad - Belum
Stokin - Belum

Feeding

Breast Pump - Belum
Termos - Belum
Feeding Bottle 2 oz - Belum
Bottle and Teat Brush - Belum

Clothing:

Baju lengan panjang - 1
Baju lengan pendek - 1
Seluar panjang + socks - 2
Mittens and booties - 2
Handkerchief - 3
Hat - 2 (Kakak Iman punya)
Baju lengan panjang Kakak Iman - 2
Baju lengan pendek Kakak Iman - 3
Seluar panjang Kakak Iman - 2
Seluar pendek Kakak Iman - 2

Nursery:

Baby cot - Kakak Iman
Tilam - Kakak Iman
Baby Pillow + Bolster -Kakak Iman
Baby Pillow + Bolster Case - Kakak Iman
Bumper - Kakak Iman
Kelambu - Kakak Iman
Receiving blanket - Kakak Iman
Cadar - 1
Feeding pillow -1
Baby blanket - Belum

Bathing

Bath tub - Belum
Toileteries - Belum
Towel - 2

Diapering

Changing Mat - Belum
Baby wipes - Belum
Disposable Diaper (Newborn) - Belum
Diaper Rash Cream - Belum
Napkins -1 pack

MISC

Bakul baju Adek - Belum
Pelbagai jenis minyak - Kakak Iman
Hanger - 2 


*Minyak pel_r jer belum ada, in case Adek yang keluar nanti boy.

See? Banyaknya benda yang belum beli. Bukannya apa, masih blur taktau nak beli apa. Sekarang dah bolehlah beli sebab dah ada checklist ni. Nak sangat beli romper tapi tak sure lagi baby girl ke boy. Hari tu dah scan maybe boy, tapi tak sure. Pasni nak ke private clinik pulak nak scan untuk kepastian lagi. Hari tu Sister tu dah tunjuk 'telur' Adek tapi tak berani lak nak confident sangat. Nanti mengharap lebih, susah pulak. Yang penting Adek sihat dan sempurna. Jantina, tak kisahlah, mana-mana. Memang la nak baby boy, tapi kalau takde rezeki mesti Allah suruh usaha lagi tu. Hehe..


Selasa, Disember 13

Aku terima nikahnya

13 Disember 2008
Aku terima nikahnya....
Maka bertukarlah status daripada 'Cik' ke 'Puan'
Dan bermulalah kehidupan berumah tangga

Alhamdulillah..
Syukur kehadrat Allah SWT
Hari ini 13 Disember 2011
Genap 3 tahun kami melayari bahtera rumah tangga bersama
Susah senang dilalui bersama
Semoga dipermudahkan segalanya sehingga ke akhir hayat kami

Oktober 2009 lahirnya Iman Madihah penyeri hidup kami
Dan kini kami menunggu kelahiran cahaya mata kami yang ke-2 pula bulan Februari nanti

Semoga kehidupan kami dirahmati dan dilindungiNya selalu
Amin..amin...ya rabbal alamin...



Isnin, Disember 12

Iman 2 tahun

Iman dan makcik-makciknya
Rasanya ini ialah 1st entri tentang Iman Madihah sejak dia berusia 2 tahun
Hmm... Iman sememangnya peminat tegar Upin Ipin
Tapi sekarang kegilaan Iman telah bertambah kepada Angry Bird
Pagi petang siang malam nak pakai baju 'dame' (Angry Bird)
Pergi mana-mana kalau nampak Angry Bird, seboklah dia "ih, dame"
Mulut dah ngerenyang, makin lebih, kata urang Serawak
Tapi tutur kata belum fluent
Kekadang bila kita tak faham apa yang dia cakap, dia marah
Mulalah jeling orang sana-sini
Kalau kita marah, sebok nak mintak maaf, "ap.. ap"
Kalau tak layan, dia nangis...
Kalau nak something, mesti ada "lisss..." (please) kat belakang
Kalau kita cakap, 'NO', dia akan balas "last..last"
Nak marah pun tak jadi..

Sekarang Iman dah ada kawan kat umah nek atok, iaitu cousin (anak Usu)
Mereka yang stay di Tawau balik Kuching bercuti
Entah kenapa Iman sangat obses dengan Azim (anak Usu yang sulung)
Iman... Imann...

Azim, Nana, Iman & Filzah



Sabtu, Disember 3

Warkah untuk Adik

Sebak. Tiba-tiba terasa sayu. Ibu rindukan Adik yang masih dalam rahim Ibu. Ibu harap Adik 'membesar' dengan sempurna dan sihat. Amin.

Ibu dah tak sabar nak 'jumpa' Adik.