Khamis, November 17

Singkol

Singkol
Tau tak apa itu 'singkol'?
Singkol tu dalam bahasa Melayu standardnya ialah JANGGAL
Apa yang nak dijanggalkan?

Hari ni nak dijadikan cerita ialah hari yang paling malas dalam minggu ni
Aku rasa 20% jer aku buat kerja hari ni
Selebihnya aku berFB dan BW
Lama dah tak berBW
Lompat sana, lompat sini
Usha situ, usha sinun
Dan tetiba rasa nak klik jer entri² zaman dulu²
Erk... begitu menggelisnya diriku membaca entri zaman tak matang dulu
Gambar sana, gambar sini, semua nak di'gambar'kan
Tetiba rasa ing ke dir pulak aku wei!
Tapi apa boleh buat, dah tu zaman kejahilan aku
Sekarang takde masanya aku nak buat macam tu lagi
Gi mana² kena bergambar untuk update kat blog
No! No! No! bak kata Iman
Banyak lagi kerja aku nak buat
Tapi yang peliknya dulu aku ada jer masa nak buat semua tu
Sekarang ni jadi takde masa pulak
Kenapa ek?

Adakah kerana beban kerja semakin bertambah?
Adakah kerana sekarang aku sudah punya anak?
Adakah kerana aku sudah ada rumah tangga yang perlu diuruskan?
Adakah kerana ...?
Adakah kerana ...?
Aku sendiri pun taktau kerana apa

Tapi
Syoknya kalau aku boleh menaip lagi dan lagi
Tapi
Aku rasa aku dah malas nak menyusun ayat nak menaip kot
Haa... mungkin otak aku perlu rehat agaknya

Mungkin?

Jumaat, November 11

Nombor binari 111111

Nombor binari lagi untuk tahun 2011 selepas 101111. Dan ramai yang memilih tarikh keramat ni untuk mendirikan masjid, mungkin ada yang sanggup tunggu pukul 11.11 pagi untuk disahkan sebagai suami-isteri kot. Hmm... apa sangatlah yang ada pada nombor kan? Heh.. tak kisahlah labu, janji mereka bahagia kan?

Semenjak 2 menjak ni line di ofis sangatlah down. Mungkin kerana pertukaran  leased line ke line MYREN. Kalau pakai leased line tak dapek lah nak berFB, wifi jer yang dapat sekarang tapi aku masih ada BB, selamat lagi, dapek lagi lah nak usha-usha status orang. Hihi.

Lama sangat dah tak menghasilkan entri berkualiti di sini. Kesian blog berhabuk. Saya bukan budak remaja lagi nak update cerita beli kasut, beli shawl, makan di situ, lepak di sini. Mungkin peralihan usia, entri di sini pun semakin dewasa dan berusia jugak lah kot. Nanti-nantilah story-mory lagi. Daa...

Muahs! Muahs!

Sabtu, November 5

30 Oktober 2011 - Happy 2nd Birthday, Iman Madihah!

30 Oktober 2011 Iman Madihah genap 2 tahun. Bangun jer tido dia dah tersengih-sengih, macam tau² jer hari tu birthday dia.

Ibu: Happy birthday, anak Ibu!!!
Iman: *senyum nampak gigi*... day-day Man

Di antara dialog Ibu dan anak semasa anak baru terjaga dari tido. 

So adalah sikit jamuan untuk birthday Iman, masa 1st birthday memang tak buat pun, ye la apalah budak umur setahun tau. Sekarang dah masuk 2 tahun, dia dah ada demand dia sendiri. Masa nak order kek pun dia tunjuk, Pipin!! Ingatkan taknaklah kek Upin Ipin, ye la birthday girl, nak la tema Princess ke, Dora ke, Barbie ke, tapi Iman ni obses sangat dah dengan Pipin nya.

Impian Iman akhirnya menjadi kenyataan. Birthday cake Upin Ipin! Order dari member jer, senang jer EI pun dah ada di Kuching, tak payah nak order dari Semenanjung dah.

Muka birthday girl yang excited giler. Memula day-day Man. Bila kek dah sampai, bertukar pulak ke day-day Pipin. Erkk... Pipin plak yang birthday. Tak sabar² nak potong kek bila kek sampai padahal tetamu tak sampai lagi.

 Iman tiup candle tak cukup kuat la. Kena Ibu jugak yang tolong.

Birthday girl yang ceria bersama Ibu. Ceria sangat Iman hari tu bersama kawan².

Posing sengeh sebab dapat hadiah banyak. Alhamdulillah.

Mana Iman ni? Tu diaaa...

Kesayangan Ayah dan Ibu, penawar hati Ayah dan Ibu, dah besar pun Kakak Iman. Semoga anak Ayah dan Ibu membesar jadi anak yang cerdik, pandai, bijak tutur-kata, hormat orang tua dan mendoakan kesejahteraan orang tuanya. Amin amin ya rabbal alamin. Semoga Allah sentiasa melindungi dan merahmati anak Ibu, Iman Madihah (Kepercayaan Yang Terpuji).