Jumaat, September 30

Iman 23 bulan

Sebulan lagi Iman Madihah genap 24 bulan
Waaa... tak sangkanya Iman dah nak masuk 2 tahun
Rindu pulak masa Iman newborn dulu
Hmm...


Ibu & Ayah sayang Iman gilak-gilak


Khamis, September 22

Iman Madihah & 'sesuatu'


Ini baby saya
Iman Madihah namanya
30hb depan genaplah baby saya ni 2 tahun

Belakangan ni baby saya suka sangat menangis
Sikit² nangis, sikit² marah
Dan tengah malam tadi, menangis yang sangat lama
Siap sepak-terajang saya lagi
Macam ada 'sesuatu' yang mengganggu
Badan pulak mengeras, jadi macam sangat kuat
Dibaca ayat kursi, ayat² Quran, diam sebentar, reda sekejap jer
Lepas tu menangis balik
Takde pulak tanda² sakit perut

Dan malam tadi bukan yang pertama kalinya
Cuma malam tadi berlarutan sehingga bangun pagi
Dah la tidur hampir 3.30 pagi
Bila ayah nak hantar ke rumah nekwa, baby nangis lagi
Sepanjang perjalanan ke rumah nekwa baby nangis
Sangat risau dibuatnya

Sejak minggu lepas, baby selalu ketakutan bila tengok cd Upin Ipin
Sebelum ni ok jer
Baby cakap, "Pipin..tuuu"
Manade siri Upin Ipin ada hantu

Kalau lepas nangis, saya suka tanya baby
"Kenapa baby nangis?"
Baby jawab, "tuuu"

Kadang-kadang, baby berlari ke dapur kalau Ibu sibuk di dapur
"Buuuu... ada tuuuuu"

Mungkin sesetengah orang takkan percaya dengan semua ni
Tapi, saya percaya
'Mereka' juga makhluk Allah
'Mereka' wujud di sekeliling kita
Cuma kita yang tak nampak
Selalunya orang cakap, budak kecik nampak apa yang kita tak nampak

Dan.. ini bukan kali pertama baby menangis malam macam ni
Masa baru² berpindah ke rumah ni dulu pun baby selalu menangis malam jugak
Pabila dah 'dibuang' baby ok
Cuma lepas raya ni baby kembali menangis malam lagi
Baby saya sebenarnya bukan anak yang suka meragam
Sejak kecil lagi dia memang senang dijaga

Saya risau
Malam ni pulak malam Jumaat
Terasa fobia pulak nak masuk tidur
Sebenarnya bila baby menangis di tengah malam
Saya ada terdengar bunyi² lain di luar
Saya tak pernah pun bagitau suami saya
Tapi malam tadi, suami saya pun dengar
Saya pun dengar
Ertinya ini bukan mainan perasan
Ianya betul²
Saya risau
Baby nampak apa yang kami tidak nampak

Hari ni saya ponteng kerja
Sebab risaukan baby
Nak bawak baby jumpa Ustaz
Tapi bila ke tempat Ustaz tu, hari ni bukan waktu rawatan
Terpaksa tunggu malam esok

Makanya malam ni kami tidur di rumah Nenek
Saya fobia!



Rabu, September 21

Isnin, September 19

Iman bam

Iman Madihah sekarang semua benda dia nak buat sendiri
Pakai kasut sendiri, stokin sendiri
Nak pakai pampers pun sendiri jugak

Tiba-tiba di suatu malam
Tanpa berseluar, hanya berpampers
Iman mencapai kasut dan stokinnya
Terus dipakainya ke kaki
Bangun jer, kasut dan stokin dah siap di kaki
Kemudian Iman nampak kopiah bapak (atok Iman) atas meja
(Iman panggil atok die 'bapak', nenek pulak 'nenek')
Dicapainya pulak kopiah, dipasang di atas kepala
Terus Iman 'bam' (solat)
Allahhu Akbar (tapi bahasa dia sendiri lah)

Iman memang suka bikin kecoh
Kalau dia tido, sunyi-sepilah rumah
Tengoklah rambut die, makin kerinting plak tu


Setelah sekian lama...

Dah lama tak mengupdate blog ni
Busy memanjang
Nak BW pun dah jarang
Lepas raya banyak pulak aktiviti & kerja nak submit
Sok nak ke Putrajaya lagi
Besok balik hari jer lah
Sib baik dah tau camne nak ke sana

Terkejut lak masa tranfer gambar kerja ada pulak gambar ni, ada orang yang candid ler tuh

Masa tengah interviu orang ler nih, ada orang sibuk ambik gambar pulak


Khamis, September 8

Aidil Filtri 2011 tanpa gambar famili

Gambar famili sememangnya 1 kewajipan masa hari raya
Entah kenapa tahun ni takde langsung pun bergambar time raya
Mungkin sibuk kot, kat umah sendiri
Semuanya kena sendiri, takde pembantu
Ayah Iman bantu pun setakat kerja-kerja orang lelaki jer
Macam tak best pulak takde kenangan 1st raya di rumah sendiri
Masa buat open house pun tak snap 1 apa pun gambar


Ada 1 jer gambar famili untuk raya tahun ni
Tu pun pakcik yang tangkap masa beraya kat umah dia
Hmm..
Kantoi pulak perut dalam gambar ni
Huhu..


Rabu, September 7

Wordless Wednesday #6

Suatu hari di hari raya

Si anak gadis cilik saya berbaju merah, bertudung merah, itulah Iman Madihah



Selasa, September 6

Kita hanya merancang

Di pagi 8 Syawal ni barulah ada masa nak update 'sesuatu' kat sini
Tu pun sebab hari ni saya dah masuk kerja
Kalau tak, berkulat la jawab nya blog ni
Apapun, selamat menyambut Aidil Fitri dan selamat berpuasa 6 ye!

Sedih dan terkilan
Bila dapat tau saudara yang sepatutnya melangsungkan perkahwinan pada hujung minggu ni
Terpaksa menangguhkan majlisnya
Gara-gara pihak lelaki buat hal
Bayangkan semua persiapan dah siap
Tiba-tiba pihak lelaki bagitau nak menangguhkan perkahwinan mereka
Tangguh pada tahun 2013 pulak tu
Tak masuk akal langsung!
Macam-macam boleh jadi dalam masa 2 tahun tu
Entah apa-apalah lelaki macam
Entah spesis apa
Geram!

Bayangkan...
Kad dah siap... cuma belum diedarkan
Hantaran dah siap
Baju kawen dah siap
Bilik pengantin dah siap
Dewan dah tempah

Semuanya 'burn'!
Macam s**l jer lelaki macam tu

Tapi
Kita hanya merancang
Allah jua yang menentukan

What you give, you get back
Trust me!