Rabu, Ogos 24

Wordless Wednesday #5

24 Ramadhan - Gotong-royong membuat biskut siput di pantri ofis
Biskut siput yang siap digoreng dan dipacking untuk diagihkan sesama sendiri

Selasa, Ogos 23

Nabila Huda tuntut cerai?


“Saya ke sini untuk membuat permohonan cerai kerana suami tidak mahu menceraikan saya. Saya sudah tidak mampu meneruskan perkahwinan yang berusia lebih tiga tahun ini.

“Saya tidak nafikan suami saya seorang yang baik cuma ada beberapa perkara yang menghalang saya meneruskan hidup bersamanya,” kata Nabila Huda Suhaimi yang mesra dipanggil Abil ketika ditemui di Pejabat Kadi Bahagian Perkahwinan, Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi), di sini semalam.

Dia yang terkejut kehadiran jurugambar The New Straits Times Press (M) Bhd, (NSTP) di pekarangan pejabat Jawi berkata, dia ke Jawi untuk memfailkan permohonan cerai terhadap suaminya, Zaidy Zailani, 30, bagaimanapun tidak dapat berbuat demikian kerana tidak membawa sijil nikah.

Katanya, dia mahu menyelesaikan kemelut rumah tangganya secepat mungkin kerana masalah yang membelenggu dirinya dan suami berlarutan lebih dua tahun sebelum disahkan hamil lagi.

“Apabila melahirkan anak (Keisha) saya harapkan ada perubahan dalam perhubungan kami. Bukan itu saja, memikirkan kesihatan juga membuatkan saya menangguh hasrat hati.


Kredit to: Lulu Pages 


Tak sangka kan? Macam bahagia jer artis-artis kita ni, tapi sebaliknya? Mesti dah tak tahan lagi dah nak tunggu habis bulan Ramadhan tu.




Isnin, Ogos 22

22 Ramadhan

Hari ni dah masuk 22 hari kita di bulan Ramadhan al-Mubarak
Ibu dan baby masih dalam keadaan terkawal, masih berpuasa
Alhamdulillah... baby sangat baik
Semoga dapat ler tamat hendakNya tahun ni
Amin..

Ramadhan kali ni bersahur berdua jer
Kekadang jer bertiga sekali dengan Iman Madihah
Dan Ramadhan kali ni dah 3x dah tak sedar bersahur
2x sebelum ni sempat minum air jer
Tapi pagi tadi, dah tak sempat apa-apa
Sedar jer dah 6.20 pagi!
Selalunya time tu dah gerak nak ke ofis
Memang gabra
Ketakutan - kelambatan semua orang (sebab car pool)
Mintak tolong member drive hari ni
Adeh, kebetulan minggu ni memang giliran saya
So saya pergi kerja lone ranger lah hari ni
Sampai ofis pun jam 8
Sepatutnya bulan ni masuk 7.30
Hmm... nak buat camne, bukannya dirancang pun

Sori la Ibu sik sengaja bah

Sian Ibu aher alu turun kerja, Iman ya tido aher malam tadi, nangis-nangis nak nengok yoyo (video)



Rabu, Ogos 17

Selasa, Ogos 16

Semangat Raya

Phew!
Dah tak semangat dah nak mengajar
Ada seminggu lagi kelas sebelum bercuti
Tahun ni raya tak seperti sebelum ni
Baju tak buat pun, beli jer
Ala kadar jer
Tapi tahun ni beraya di rumah sendiri
Macam manalah agaknya ek
Walaupun dekat jer dengan umah mak
Tapi takkan nak melepak umah mak
Mesti nak kena tunggu orang datang beraya di umah
Hmm...

Aidil Fitri 2010

Tahun ni Iman dah nak dekat 2 tahun
Dah tauk reti, kata orang Serawak
Dah pandai berlari, bermain dengan jiran-jiran, main mercun bawang
Mesti seronok
Popia untuk sampel pun dia makan
Rambut pulak makin golong-golong
Tak macam raya tahun lepas, belum curly sangat
Apapun sekarang dah terasa ketuaannya
Fikir anak yang lebih


Isnin, Ogos 15

Oops.. I did it again

13 minggu
Berat menurun daripada 46 kg ke 44.5 kg

"Kenapa ramai yang berat kurang hari ni", nurse bertanya kepelikan.
"Puasa...", jawab nurse yang seorang lagi.

Saya, hanya mampu tersengih je.

Dulu masa pregnant Iman Madihah, bulan puasa Hb low, drop ke 10
Terus dapat sticker berwarna untuk anemia
Tapi lepas tu, ok balik...drop masa puasa je

Sekarang berat pula drop
Nanti lepas raya nanti naik lah lagi, Insya Allah
Sekarang masih lagi puasa penuh... alhamdulillah
Teringin nak tamat puasa


Selasa, Ogos 9

Dan sebenarnya...

Hai dan salam kekaburan
Tak tau nak update pasal apa
Tapi nak share lah khabar gumbira buat semua
Di bulan Ramadhan al-Mubarak ni
*mode senyum ON*

Ok, sila senyum dahulu :)

Sebenarnya...
Iman nak dapat adik!



*mode malu ON*


Jumaat, Ogos 5

Mercun & Orang Melayu



Mercun amat sinonim sekali dengan kaum Tiong Hua.
Kalau masa tahun baru cina tu tak sah kalau mereka tak main mercun.
Sebab bagi mereka dengan main mercun dapat memburu dan menakutkan hantu-hantu dalam rumah mereka.
Memang dah tradisi nenek moyang mereka.
Tapi...
Mercun pun sinonim jugak dengan orang Melayu pada hari raya.
Tapi sinonim dengan putus jari, mata buta, putus tangan.
Ha, itulah orang Melayu.
Bukan nak kutuk kaum sendiri ek, tapi itulah kenyataannya.

Kalau tahun baru cina pernah dengar tak berita orang cina putus jari main mercun?
Jarang kan?
Kalau hari raya?



Khamis, Ogos 4

Telur Dadar


Sesungguhnya semua orang kenal dengan menu yang paling terkenal seperti gambar di atas kan?
Kan? Telur dadar.
Atau kalau di rumah kami, kami panggil 'telur pok'.
Kenapa dipanggil 'telur pok'?
Sebab cara nak buatnya, kita perlu 'pok pok' kan telur tersebut.
Hehehehe.

Telur sememangnya macam buah kelapa.
Macam-macam menu yang kita boleh buat dengan telur.
Contohnya untuk menu telur dadar jer, macam-macam kita boleh modified lagi.

Contohnya, kalau saya, ada bermacam-macam cara yang saya campur dalam telur dadar.
Di antaranya:

  1. Telur dadar + bawang besar (bawang bakong) dihiris ikut suka + garam
  2. Telur dadar + bawang merah + cili dihiris ikut suka + garam
  3. Telur dadar + sosej dihiris nipis + garam
  4. Telur dadar + kacang panjang dihiris nipis + garam
  5. Telur dadar + daun saderi + daun sup dihiris nipis + garam
  6. Telur dadar + udang kering ditumbuk lumat + garam
  7. Telur dadar + mayonis + garam
  8. Telur dadar + kicap (tak perlu garam)
Setakat tu sajalah modification untuk telur dadar yang pernah saya buat. Kalau dah malas sangat, telur dadar letak garam pun dah sodap.

Anda-anda pulak macam mana? Ada idea lain tak nak tambah dalam menu telur dadar saya ni?


Penangan Mentega Golden Churn


Baru-baru ni disahkan yang mentega Golden Churn yang selalu digunakan oleh wanita-wanita di Sarawak untuk membuat kek lapis mengandungi DNA babi. Argh! Dah bertahun-tahun pun, dah sebati pun dalam diri ni kenapalah baru sekarang nak buat research. Patutlah hidup ni tak berkat. Tapi nak buat macam mana, dulu-dulu memang tak tau, bukannya disengajakan pun.

Tak lama lagi dah nak raya. Dilemma sungguh sekarang ni tau. Kena hati-hati pilih butter nak buat kek dan biskut. Pastu  risau jugak bila berziarah di umah orang, ye lah in case orang tu memang malas nak alert, sengaja memekakkan telinga, hentam beli or pakai jer kek lapis yang dibuat dengan mentega Golden Churn, risau jugak ni. Ye lah sekarang kita dah tau benda tu haram, kalau makan jugak, memang sah lah kita berdosa. Nampak gayanya kena tanya dulu dekat tuan umah, guna butter apa untuk buat kek. Satu lagi, kalau diorang tak samak acuan, mixer, dll, tapi guna butter lain, masih jugak berdosa kan? Macam mana ek? Takkan nak makan nak kena interview tuan umah dulu. Adehhh...


Selasa, Ogos 2

30


Alhamdulillah.
Hari ini 2 Ogos 2011 secara rasminya saya telah menginjak ke alam 30-an.
Tahniah untuk diri saya sendiri.
 (Tepuk tangan untuk diri sendiri)
Yeayy!

Apa ada pada umur kan?
Cuma ada nombor.
Walaupun umur 30 tapi jauh di lubuk hati tetap terasa 25 (chewahhh).
Wow...perasan.
Jangan marah, ye!

Iman semasa 15 bulan
Umur dah memasuki era 30-an.
Harus tambah anak lagi kan?
Hihihi.