Khamis, Jun 16

Hackers aka Penggodam

Banyak entri di blog-blog pagi ni berceritakan kisah si hackers aka penggodam ni. Bila baca punya baca, rasa cuak jugak sekiranya blog ni dihack, walaupun tak glamer tapi takut jugak lah, in case. Kita hanya merancang kan?

Tips untuk mengelakkan daripada dihack oleh blogger Zulfahmi Abidin

Lepas tu, para hackers ni makin mengganas pulak. Bukan saja blog personal yang mereka nak godam, laman web rasmi organisasi kerajaan pun menjadi mangsanya. Di antaranya ialah:

SabahTourism.com – Hacked + leaked
Tour Malaysia (Not Tourism Malaysia) – Hacked
Tourism Malaysia – Unaffected
UiTM Penang – Hacked
JBiotech - Hacked
Social Welfare Department (Ezi2Care) – Hacked
CIDB – Hacked but back up 12:20am
Land Public Transport Commision – Hacked but back up 12:15am
1Malaysia – DoS / Switched off 3:45am
Malaysian Communications and Multimedia Commission - Unaffected
ASEANConnect – DoS / Switched off
Malaysian Meteorological Service – DoS / Switched off
Ministry of Education – DoS / Switched off
Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia – DoS / Switched off
Bomba - DoS / Switched off
TMNet - Unaffected


Perbendaharaan Malaysia - DoS / Switched off
Kementerian Kerja Raya Malaysia - DoS / Switched off
Parlimen Malaysia – DoS / Switched off
Malaysian Treasury – DoS / Switched off
University Kebangsaan Malaysia – DoS / Switched off
Jobs Malaysia – DoS / Switched off
Information, Communications and Culture – DoS / Switched off
Human Resouce Ministry – DoS / Switched off 3:59am
National Sports Council – DoS / Switched off
Polis Diraja Malaysia (PDRM) – DoS / Switched off
Kredit to: Princess MOMOY

Hmm... bijaknya mereka ni kan? Mesti dah takde kerja sangat dah tu.


So apa langkah berjaga-jaga yang patut kita buat sekarang???



Catat Ulasan