Selasa, Jun 28

Iman & bebear

Ibu gago kursus 2 ari tok
Iman update gambar Iman ngan bebear Iman jak lah

Iman sejuk bah lam keta Mak Mok


Yang benar,
Iman Madihah

Sabtu, Jun 25

Zon Inggar bersama Kak Lehot



Minggu tok nang gago urang kat FB ngan Kak Lehot tok
Baruk ari tok dapat mukak rah YouTube
Nang perey eh!
Cerobeh do mulut Kak Lehot eh!

Episod jodoh tok nang sentap lah
Nang mena kata Kak Lehot
Arum bulak haus tangga umah rempuan diturun nait
Tapi sik juak nikah²

Bah nengar gik nun kerepak Kak Lehot
Pisan!
Hahaha


Khamis, Jun 23

Baju sama pun nak kecoh


Tersengeh sorang saya bila baca Oh!Bulan
Yusri KRU didapati mengenakan baju yang sama semasa dating dengan Erra Fazira
Dan sekarang dengan Lisa Surihani pulak
Memang baju oren yang sebijik sama
Ye la takkan dia beli 2 pasang yang sama warna kan?

Baju sama pun kecoh
Kesiannya jadi orang glamer ni kan?
Semuanya jadi bahan perbualan
Nasib kamulah Yusri
Dah dapat pun awek-awek hot
Tak pernahnya tak hot
Daripada Syasya Elite, Wardina, Erra Fazira (ex-wife), Maya Karin, Fasha Sandha
Dan yang terkini Lisa Surihani

Err... ada yang tertinggal?
Atau ada yang tersilap?


Majlis Resepsi sebelah lelaki

Hujung minggu yang lalu ialah majlis resepsi Mak Ngah Iman di sebelah lelaki
Kalau masa sebelah perempuan hari tu tema ialah turqoise
Sebelah lelaki pula ialah tema purple

Layan gambar je lah ye


Cuba perhati betul-betul pengapit pengantin perempuan tu






Selasa, Jun 21

Red Kitchen Cabinet

Alhamdulillah..
Impian selama ini hampir menjadi kenyataan
Red kitchen cabinet dah half way dipasang di rumah


Tak sabarnya nak tunggu semuanya siap dipasang
Semoga semuanya dipermudahkan
Amin...


Jumaat, Jun 17

Wanted!

Kanak-kanak dikehendaki!
Berumur dalam lingkungan 1-2 tahun
Disyaki telah memakai tudung Ibu tanpa kebenaran untuk photoshoot gambar bersaiz passport.



Khamis, Jun 16

Sekitar Majlis Persandingan 5 Jun 2011

Pengantin: mfbn85
Tempat kejadian: Semariang Aman

AJK Protokol bersiap-sedia di awal pagi
Suasana di khemah 1
Suasana di khemah 2
Team marhaban

Team hadrah
Team silat
Ketibaan pengantin

Fondant wedding cake + cupcakes

Berakhirnya majlis
Eh, itu kakak pengantin la!
Ini pulak anak buah pengantin


Hackers aka Penggodam

Banyak entri di blog-blog pagi ni berceritakan kisah si hackers aka penggodam ni. Bila baca punya baca, rasa cuak jugak sekiranya blog ni dihack, walaupun tak glamer tapi takut jugak lah, in case. Kita hanya merancang kan?

Tips untuk mengelakkan daripada dihack oleh blogger Zulfahmi Abidin

Lepas tu, para hackers ni makin mengganas pulak. Bukan saja blog personal yang mereka nak godam, laman web rasmi organisasi kerajaan pun menjadi mangsanya. Di antaranya ialah:

SabahTourism.com – Hacked + leaked
Tour Malaysia (Not Tourism Malaysia) – Hacked
Tourism Malaysia – Unaffected
UiTM Penang – Hacked
JBiotech - Hacked
Social Welfare Department (Ezi2Care) – Hacked
CIDB – Hacked but back up 12:20am
Land Public Transport Commision – Hacked but back up 12:15am
1Malaysia – DoS / Switched off 3:45am
Malaysian Communications and Multimedia Commission - Unaffected
ASEANConnect – DoS / Switched off
Malaysian Meteorological Service – DoS / Switched off
Ministry of Education – DoS / Switched off
Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia – DoS / Switched off
Bomba - DoS / Switched off
TMNet - Unaffected


Perbendaharaan Malaysia - DoS / Switched off
Kementerian Kerja Raya Malaysia - DoS / Switched off
Parlimen Malaysia – DoS / Switched off
Malaysian Treasury – DoS / Switched off
University Kebangsaan Malaysia – DoS / Switched off
Jobs Malaysia – DoS / Switched off
Information, Communications and Culture – DoS / Switched off
Human Resouce Ministry – DoS / Switched off 3:59am
National Sports Council – DoS / Switched off
Polis Diraja Malaysia (PDRM) – DoS / Switched off
Kredit to: Princess MOMOY

Hmm... bijaknya mereka ni kan? Mesti dah takde kerja sangat dah tu.


So apa langkah berjaga-jaga yang patut kita buat sekarang???



Iman dan tudung

Hai auntie-auntie sekalian
Iman nak story
Iman selalu pengilan kinek tok koh
Mun malam jak Iman pengilan
Masa pengilan Iman rami kawan
Iman suka main ngan kawan-kawan
Iman suka mam juak mun pengilan

Auntie, auntie..
Mun Ibu balit kerja, Ibu mesti terus buka tudung
Iman apa gik suka main tudung Ibu
Terus Ibu berik Iman pakei tudung
Terus Iman pergi pengilan


Auntie, auntie
Ok sik Iman pakei tudung syria Ibu??

Atau tudung tok?
Ne agik ok Auntie?
Lak Iman nak suruh Ibu beli tudung syria ngan Iman lah
Lalala....



Selasa, Jun 14

Shicida Method - Pendekatan Mendidik Anak Cara Orang Jepun

Memandangkan perkembangan Iman Madihah sekarang sangat cepat, saya inginkan sesuatu yang 'fresh' & 'agresif'' untuk mendidiknya supaya otaknya berkembang dengan sihat. Sekarang, kalau ajak Iman Madihah nyanyi lagu ABC, dia macam dah boleh ingat certain alphabets seperti O, Y dan Z, dan kalau nyanyi 'Little Finger' dia mesti akan cepat-cepat sebut  nombor 'nine' dan 'ten', mesti dia nak dulu daripada Ibu. Kalau ajak  nyanyi lagu Awan Nano, part 'Oooo'... mesti dia akan dulu daripada Hafiz. Sekarang dengar lagu dalam radio atau kereta, mesti dia akan ikut menyanyi siap dengan tangan bergerak-gerak. Alhamdulilah, makin cerdik anak Ibu.

Iman Madihah telah diperkenalkan dengan flashcard dan buku sejak 6 bulan lagi. Sekarang, gambar-gambar dekat buku dan flashcard semuanya dia dah tau walaupun takdelah semua betul. Tengok gambar biskut, dia akan cakap 'mamam', tengok gambar milk dalam gelas, 'aek'. Hari tu saya sebok mengupas kentang di dapur dan dia datang tengok, terus jer 'buah, buah, buah'. At least dia dah tau konsep kentang tu macam buah, dan semua dia panggil buah. Tengok frying pan yang belum dibasuh berendam air, dia cakap, 'sup'. Konsep tu dah ada, cuma ada yang perlu dibetulkan.

Pernah dengar Shicida Method? Iaitu 1 kaedah mendidik anak menggunakan otak kanan seperti yang diamalkan oleh orang Jepun. Tak salah rasanya kita mengambil contoh yang positif daripada bangsa lain kan? Bukannya nak mengangung-agungkan budaya orang lain tapi kita hanya mevariasikan kaedah mendidik anak di samping tidak membelakangkan ajaran Islam. Kalau difikirkan, Shicida Method ni memang banyak logiknya kerana kaedah ini membantu kanak-kanak berfikir dengan spontan dan cepat serta boleh mewujudkan '6th sense'. Di antaranya ialah:

  • Sewaktu anak hendak tidur atau tidur-tidur ayam,cakap padanya dengan sepenuh hati dan sejujurnya yang kita sayang kat dia, dia budak baik,dia anak soleh, dia budak kuat, dia budak pandai dan sebagainya sebab sewaktu tidur-tidur ayam itulah otak kanannya sedang bekerja manakala otak kiri sudah tidur. Tapi kena buat dengan seikhlas hati sebab kalau dalam keadaan marah, ia tidak menjadi. Kalau mereka sudah tidur, cuba ramas-ramas jari atau tangan dia atau picit-picitkan badannya supaya dia kembali dalam keadaan tidur-tidur ayam. Cuba pratikkan pada anak anda khususnya bagi mereka yang liat bangun pagi. Insya-Allah menjadi.
  •  Mula guna kad untuk ajar anak anda.Ada peserta yang ajar ABC-Z guna kad dalam masaseminggu sahaja,lepas tu mereka sudah kenal semua huruf dan boleh eja perkataan yang pendek-pendek. Buat atau beli kad banyak-banyak dan tunjuk pada mereka cepat-cepat seperti a…..b….c….d . Insya-Allah mereka tangkap sebab bila kita tunjuk laju-laju otak kanan dia akan bekerja keras untuk tangkap apa benda yang ditunjuk. Boleh juga buat atau beli kad 1, 2, 3 atau gambar-gambar tertentu.
  • Gerak kerja tangan adalah hasil dari otak kanan, jadi cuba ajar anakanda main tanah liat,main cat air (water colour), melukis, gunting kertas, origami dan sebagainya. Memang agak leceh dan kena kemas semula, tapi untuk kebaikan anak-anak apa salahnya berkorban sikit. Satu lagi cuba lukis gambar, contohnya rama-rama, tapi hanya sebelah badannya sahaja dan suruh anak-anak sambung lukis ikut apa yang anda lukis di bahagian satu lagi. Ini pun dapat mengaktifkan penggunaan otak kanan. Tahukah anda kenapa orang Cina dan Jepun kebanyakkannya pandai-pandai? Ini kerana mereka makan menggunakan kayu penyepit. Kayu penyepit mengaktifkan kerja tangan sekaligus membantu menggerakkan otak kanan.
  •  Jangan marah-marah atau tengking anak sebab mereka boleh simpan semuanya dalam otak kiri. Kalau tanpa sengaja marah atau menengking mereka, kembali semula kecara pertama dan minta maaf pada mereka dengan ikhlas.
  • Cuba bina daya imaginasi mereka dengan cara bercerita dan kemudian suruh mereka menyambung semula cerita tersebut. Walaupun cerita itu merapu pun tidak mengapa asalkan mereka punya inisiatif untuk berimaginasi .
  • Main teka-teki dengan mereka. Letakkan satu barang dalam kotak dan kemudian suruh mereka teka apakah barang tersebut. Untuk permulaan,berikan mereka pilihan untuk menggambarkan jenis barang dalam kotak terbabit seperti memberitahu warna,bunyi dan sebagainya. Lama- kelamaan mereka boleh bangunkan deria keenam (Sixth Sense) dengan menumpukan perhatian kepada benda yang berada dalam kotak terbabit. Ini semua adalah untuk mengaktifkan otak sebelah kanan. Tapi ingat semua permainan yang hendak dilakukan itu hanya boleh dilakukan selama setengah jam sehari. Tidak perlu lama-lama kerana ia boleh menimbulkan rasa bosan. 
 
Sebelum lakukan semua kaedah ini, pastikan anda mempunyai masa yang benar-benar cukup. Pendekatan ini memerlukan keikhlasan dan kesunggguhan. Dalam Islam sendiri pun menggalakkan ibu bapa bercakap dengan anak-anak ketika mereka mahu tidur kerana pada ketika itulah di antara waktu-waktu doa dimakbulkan. Seorang Kaunselor juga memberitahu, jangan suka menyebut JANGAN pada anak-anak kerana apa yang kita sebut itulah yang mereka ikut. Cuba ganti perkataan JANGAN dengan perkataan lain untuk menyampaikan maksud anda, misalnya – "Tolong senyap Along" berbanding "Along Jangan bising ”.


    Kredit to: Pak Cek Biola 



    Cuak

    Tiba-tiba rasa takut dan cuak
    Mungkinkah?


    Isnin, Jun 13

    Tasik Masja meninggalkan titik hitam

    Sumber daripada Google
    DaripadaNya kita datang, kepadaNya jua kita kembali.
    Salam takziah kepada cousin di atas pemergian suami tersayang pada malam tadi.
    Arwah mati lemas ketika hendak mengambil motorbot kontrol di tasik Masja petang semalam.
    Mungkin motorbot kontrol tu cuma penyebab, Allah telah pun mengatur semuanya.
    Begitu besarnya kuasa Tuhan, sekelip mata semuanya berubah.
    Semalam masih bermanja dan bermesra, hari ni semuanya telah tiada.

    Pada mulanya, mak call memberitahu husband kak Hani, bang Bus hilang ketika main motorbot di Masja.
    Rasa tak percaya pun ada jugak, mungkin dia pergi ke tempat lain kot, lupa nak bagitau.
    Tapi, bersiap²lah jugak nak hantar Iman ke Sukmaville dan join sekali cousin lain yang dah berkumpul di Masja.
    Belum gerak dari umah, adik antar sms lagi, bagitau mayat dah dijumpai.
    Speechless sekejap.
    Ayah Iman pun macam tu.

    Dan.
    Malam tadi kami terus ke umah Yan, bila tengok jer wajah-wajah comel anak² arwah, Ya Allah, sedihnya.
    Bila tengok cousin, lagilah, kesedihan tak dapat dibendung² lagi.
    Baru 35 tahun sudah kehilangan tempat berpaut, mujurlah ada keluarga yang sentiasa memberi sokongan.
    Semoga arwah ditempatkan di kalangan orang² yang beriman. Amin.
    Dan Kak Hani.. semoga terus tabah dan sabar demi Damyia & Darius.

    Anak² arwah, Damyia(berspec hitam) & Darius(baby) di majlis persandingan Mak Ngah Iman pada minggu lepas.


    Jumaat, Jun 10

    Positif dan normal

    Ibu Iman: Kenak oh kamek mun di umah kadang-kadang mesti terfikir-fikir juak apa plan nak dipolah di opis? (Kenapa ek saya kalau di umah kadang-kadang mesti terfikir-fikir jugak apa plan yang nak dibuat di ofis?)

    Ayah Iman: Ya retinya kitak workaholic. (Itu ertinya awak workaholic)

    Erk.. tersedak sebentar. Saya workaholic? Rasanya saya bukan! Tak pernah dan tak terfikir pun nak jadi workaholic. Tapi Ayah Iman dah beranggapan lain pulak.

    Saya cuma bekerja untuk kepuasan hati. Bila saya suka, saya buat. Bila saya tak suka, jangan paksa saya buat. Itulah saya. Kalau paksa jugak, memang tak menjadi.
    Baru-baru ni kolej kami ada menganjurkan 1 function. Besarlah jugak, melibatkan semua kolej komuniti zon Sarawak. Memang nama saya naik sebagai ketua, Ketua JK Program. Masa tu memang saya tension. Saya taknak. Sebabnya time tu saya baru jer lega lepas jadi Pengarah Program untuk 1 program kolej peringkat dalaman. Sampai 1 minggu jadi zombie. Baru jer nak berfoya-foya, tiba-tiba nama naik lagi jadi Ketua. Bengang sangat. Bukan mudah nak menjadi ketua, semuanya terletak di bahu kita. Semuanya kita nak fikir. Apatah lagi JK Program, lagilah, penat tu. Tapi, at last saya dapat jugak tolak jawatan tu, biarlah saya jadi AJK biasa, saya dah muak masuk meeting. Teringin jugak nak berehat macam orang lain. Tak sebok pun nak fikirkan pasal kolej. Gaji sama jugak.

    Akhirnya di hari kejadian, ingatkan tak jadi orang penting, tapi kerana kawan dan kolej, saya tetap jugak menjalankan tugas 'orang penting', 2nd time jadi floor manager, memang agak mudah dari yang pertama, tapi debarannya masih sama. Nasib baik tak bertukar menjadi zombie. Saya lebih relaks dan cool, namun kesabaran tetap juga teruji pabila student mula menunjukkan belang. Tapi, tu memang biasalah, tapi saya tabik dengan diri saya sendiri kerana telah berjaya mengawal amarah. Yeay! Bukan selalu tau! Saya masih dapat  berlembut di depan tapi di dalam hati tu menggelegak, siap dari luar auditorium saya tunjuk lagi pelajar tu kerana geram dan marah.
    Sekarang saya cuba belajar untuk menerima dan melaksanakan tugas yang diberikan seadanya, tanpa terlalu obses dan over komited. 

    Dan... saya berjaya! Buktinya program baru-baru ini, saya bukan orang penting di atas kertas (macam bukan saya), tapi tetap orang penting di hari kejadian, (semestinya itu memang macam saya), tetapi saya masih dapat berfoya-foya dan tidak terlalu memikirkan program tersebut. Saya tidak obses, saya tidak peka, saya tidak peduli. Wow, itu bukan saya yang selalunya.

    Memang sah kan saya bukan workaholic, saya masih biasa-biasa saja, saya normal.


    Selasa, Jun 7

    Sebok nak kawen

    Selamat pengantin baru buat saya, oops... silap, buat adik saya.
    Itulah penyebabnya blog tidak terusik minggu lepas.
    Bukan sebab PH yang panjang tapi sebab sebok nak kawen.
    Saya tak kawen lagi, tapi adik saya.

    Tahniah buat adik saya dan suami.
    Selamat menjalani kehidupan berumahtangga sebagai suami isteri.

    Dan semoga cepat-cepat bagi Iman Madihah cousin untuk dibuli.
    Erkk... tak dapat imagine camne Mak Ngah Iman pregnant.
    Hahaha.

    Saya suka baju akad nikah adik saya.
    Rasa macam nak nikah sekali lagi jer.
    Hihihi.