Selasa, Mei 31

Dah namanya perempuan

What can I say...
Dah namanya perempuan, mesti suka alat mekap
Walaupun Ibunya tak pandai langsung bermekap



Sabtu, Mei 28

Kisah si rambut midin

Saya selalu merindukan budak kecik ini.
Budak berambut sayur midin.

Kredit: Flickr
Atau lebih tepatnya, paku midin sebenarnya, yang bergulung berpintal².


Dulu masa kecik senang jer dia dihias.
Dipasang hairband, ok jer dari pagi ke malam.
Sekarang? Dah lawan tokey, ok.
Kat umah langsung takmo nak ikat rambut.
Dah la rambut mengerbang.


Kalau nak berjalan, atau nak main dengan kawan² kat luar tu, nak pulak cantek².
Kalau mood ok boleh ikat 2, kalau tak,single ponytail je la.


Aktiviti sekarang pulak suka nak mengajuk orang dewasa.
Apa yang kita buat, itu la yang dia ikut.
Dok umah nek wa, tugasnya menyapu rumah, melipat kain.
Tapi.. lebih ke main je lah.
Di rumah sendiri tak berpeluang buat semua tu kan?
Nek wa yang bekas guru tadika pulak, punya cara lain untuk mengasuhnya.
Buku pun buku budak 5-6 tahun yang nek wa guna-pakai untuk dia belajar main².


Alhamdulillah, dia suka semua jenis bahan bacaan.
Buku teks usu, buku nursery rhymes, katalog tupperware, majalah PaMa, Mastika, buku wirid solat, Dara.
Semua dia ambik, renung dan belek².
Jumpa pen, terus conteng.


Terserlah kan rambut yang tersesat tanpa hala tuju, tidak tentu arah.
Golong sana, golong sini dan semakin panjang.
Ikat pun sebenarnya macam tak ikat jugak.
Rambut midin, kata nenek.


Khamis, Mei 26

Apabila apai indai berFB?

Cerita pasal FB lagi. Sila jangan boring ok.

Tersenyum sendiri bila  view FB jiran-jiran. 1 famili ada FB, dari apai, indai, dan seterusnya anak-anak, itu semestinyalah. Baru semalam kan aku cakap, hampir semua orang mesti ada punye akaun FB. Mak aku pun ada FB. Serius, tak tipu. Tapi sebenarnya dia tak update pun. Selalu sape yang update? Adik aku lah. Mak aku nak ada akaun FB sebab nak tengok gambar & baca status orang-orang tertentu kat ofis dia jer. Huhu. Mak poret, anak poret. Bagus kan?

Baru jap tadi view FB jiran aku. Terus aku terfikir, siapa yang mainkan  untuk dia ek? Dia main sendiri ke, atau anak-anak die? Hihihi. Ye la, berdasarkan pengalaman bondaku yang tercinta, manadanye die nak update status sendiri. Tu yang aku boleh terfikir tiba-tiba, terus tersenyum-senyum tu. Heheheh.



Rabu, Mei 25

Entri sentap pasal realiti dan dunia FB

Mungkin ada yang sentap dengan entri aku kali ni. Harap dimaafkan ye.

Facebook atau FB, besar kecil tua muda, semuanya tau FB. FB dah jadi macam 1 kemestian kepada pengguna-pengguna komputer, laptop, smart phone dan handphone pada zaman sekarang. Tapi ada juga yang tidak mempunyai akaun FB disebabkan kekangan masing-masing. Tak semualah ada kan?

Aku, aku ni memang agak 'bising' sedikit di ofis. Aku nak berubah jadi pendiam sikit, tak boleh. Dah cuba tapi failed. Dalam morning prayer aku mesti bercakap, tak suka pun, aku kena juga bercakap kalau ada yang perlu dimaklumkan, dalam meeting pun aku terpaksa bercakap, untuk melaporkan aktiviti dan info dari Unit aku, sebab tu lah aku cakap tak suka pun, aku terpaksa juga bercakap.  Rasanya dulu aku bukan orang yang suka bercakap di khalayak ramai. Tapi tiba-tiba sekarang aku jadi extrovert.

Bagi orang yang banyak cakap macam aku ni, mungkin orang tak hairan status FB aku. Tambah-tambah lagi bila dah pakai BB, haruslah status diupdate selalu. Kalau tak, rugi jer bayar bil. Tak kurang jugak, kalau tak puas hati kat ofis ke student ke, FB lah menjadi mangsa luahan perasaan. Bagi aku, aku tak kesah, nyah tak kesah pun nak update benda-benda macam ni, janji cerita dalam kelambu tu tak update. Haram tu war-warkan kepada semua orang. Eii, tak malu ke? Aku pelik jugak sebab ada manusia yang suka buka pekung di dada sendiri. Kesian pun ada.

Ni nak cerita pasal status di FB. Dulu, ada la ex-student aku ni, memang pasif lah dalam kelas. Tak bercakap, antisosial, slow learner dan kura-kura lah dalam kelas. Tapi bila habis jer Sijil, tiba-tiba status FB nya jadi meriah. Tak sediam atau sepasif orang nya. Semua gambar aktiviti kolej, gambar personal staf, semua dia nak komen, sampai lah aku geram sangat aku sound dia. 'Dulu masa kat kolej, kolej buat aktiviti taknak join, bila dah abis baru kecoh-kecoh nak join lah, apa lah.' Lecturer lain pun sama, sound direct kat dia. Terus diam. Adeh, terasa kejamnya diri ku. Suka nak down-downkan budak. Tapi betullah, aku ingga bah, kata orang Sarawak. Ingga. Tauk sik ingga?

Sekarang, ada sorang staff baru kami, pensyarah, tapi agak pendiam lah. Nak suruh bercakap punyalah susah. Senyum jer memanjang. Kadang-kadang masa meeting rasa macam nak jer aku tolong bukakkan mulut dia agar bercakap. Haha. Giler jahat aku ni kan? Rimas aku dengan slow-speaker macam ni. Tapi kan, yang anehnya, dia rajin benar update status FB, macam-macam pulak tu. Macam tak kena plak dengan personaliti dia di alam realiti ni. Pelik aku. Macam split identity.

Oops, adakah aku ni dalam kategori mengumpat? Er, poret jer. Hahaha. Tapi itulah kenyataan, kadang-kadang alam maya ni membuatkan kita keliru seketika. Sebab tu lah wujudnya split identity dalam diri seseorang tu.

Aku sendiri pun dah komfius ni, betul ke aku ni banyak cakap? Mungkin ke aku ni sombong? Hmm.... Hanya batu mengenal manikam. Biarlah aku jadi diri aku sendiri.


Jangan bimbang... Secret Recipe Halal


Bagi penggemar kek-kek di Secret Recipe, berita penemuan DNA babi dalam bahan yang digunakan untuk membuat kek di premis kek tersebut pada awal minggu ini sangatlah mengecewakan. Tetapi pihak Secret Recipe telah menyangkal dakwaan tersebut dengan menjawab email daripada pengguna yang meminta kepastian daripada mereka.Terima kasih kepada pihak 'Resepi Rahsia' kerana sanggup memberi penjelasan berhubung perkara ini.

Kredit kepada blog Mrs. Farizal

Ikuti kronologi email daripada seorang pengguna dan juga email jawapan daripada pihak Secret Recipe


Ini pula ialah email jawapan daripada pihak Secret Recipe.  



Diharap semua penggemar dan pengunjung setia Secret Recipe bertenang dan bersyukur kerana Secret Recipe sememangnya halal. Alhamdulilah.


Isnin, Mei 23

Iman Madihah dulu-dulu


See? Iman tahun lepas, ni gambar masa nak pergi CNY umah bos. Gelap, bulat, boyish. Serius tu memang trademark die lah. Tengok cara dia getapkan bibir tu, sampai berlekuk-lekuk dagu. Oh, rindunya Iman dulu-dulu. Iman sekarang dah makin lasak. Sebelum tidor dia yang arahkan kita untuk bacakan buku untuk dia. Kena baring sebelah dia. Kalau tak layan, mulalah dia membebel.

Tengok tang rambut pulak. Dulu rambut ala-ala baby boy. Sekarang dah panjang tapi kerinting. Nenek cakap rambut 'midin'. Kalau Sarawakian tu tau lah macam mana rupa sayur midin. Hehehe. Sekarang, Iman tengah obses dengan Marimar. Sikit-sikit nak tengok video Marimar. Kalau tengok gambar dia sendiri, 'Mar', 'Mar'. Eh, perasan pulak dia nak jadi Marimar. 

Rindunya kat Iman Madihah.



post signature

Terima kasih, Encik Pengalaman!

Terpaku seketika di depan pc, di lab bahasa. Tak tau nak mula dari mana. Student exam amali so agak sebok sedikit minggu ni. Tapi mungkin boleh la mengupdate blog yang diabaikan ni kot masa jaga exam tuh.

Hmmm...

Terkenang balik semasa mula² masuk mengajar di sini, student tak ramai, staff pun tak ramai. Kami semua bagaikan 1 famili. Balik kerja pun awal, 4.15 petang, tempat kerja pun dekat, kol 7.30 pagi daripada rumah pun sempat lagi punch. Tapi, itu dulu.

Sekarang semuanya dah berubah, tak sama. Tempat kerja dah jauh. Student semakin ramai, daripada 1 kelas untuk 1 semester, sekarang dah ada 2. Staff pun makin ramai. Bila makin bertambah, ragam pun pelbagai. Aargh.. tak tau nak mula macam mana.

Secara logikanya, apabila staff semakin ramai, kerja juga semakin mudah dan berkurang. Tapi rasanya beban kerja tetap sama, malah makin berat pula rasanya. Kenapa ye? Adakah kerana seniority itu bertambah bermaksud beban kerja juga semakin bertambah? Tapi? Gaji tetap sama juga. Memang tangga gaji juga bertambah, tapi apalah sangat naik 10 ringgit, 20 ringgit kan?

Hmmm...

Macam tak ikhlas pula bekerja bila mengeluh² macam ni. Tapi... tak apalah. Gaji mungkin sama, tapi pengalaman tu tak sama. Melihat dan merasai sendiri sesuatu yang berlaku tu tak sama. Sama seperti tengok orang makan dan kita makan sendiri. Kalau tengok jer, mungkin kita rasa macam sedap jer makanan tu sebab orang yang makan tu pandai mengekspresikan bahasa tubuhnya. Tapi, kalau kita sendiri yang makan, barulah kita tau makanan tu sememangnya sedap dan kita sendiri merasa kekenyangannya kerana makan makanan yang sedap.

Get what I mean? Ah, kalau tak faham, tak apalah. Biar saya sendiri jer yang faham. Kesimpulannya, pengalaman tu sesuatu yang kita tak boleh nak beli dengan wang ringgit. Pengalaman takde dijual di pasaraya mahupun dijual secara online. Pengalaman itu menjadi sangat bernilai dan berharga apabila kita melalui dan merasainya sendiri. Pengalaman itu akan mematangkan dan mendewasakan kita. Pengalaman itu sesungguhnya sesuatu yang sangat berjasa kepada kita dalam menghadapi liku-liku kehidupan ni.

Terima kasih, Encik Pengalaman!



Sabtu, Mei 21

Apabila manusia puas..

Happy mode, kawan². Tugasan telah banyak terlaksana. Walaupun bertukar menjadi zombie sekejap tetapi apabila semua yang dirancang berjalan lancar, hati menjadi sangat puas. Puas untuk seketika. Boleh lupakan sekejap tugasan-tugasan yang sedang menanti. Yes, jadilah, untuk seketika.

Bolehlah bersuka-ria tanpa memikirkan masalah² di tempat kerja. Kerja² di ofis memang tak pernah surut, ada saja yang sedia menunggu.

Untuk 48 jam seterusnya, saya sangat gembira. Lebih bersedia & bersemangat untuk menghadapi minggu depan. Insya Allah.



Isnin, Mei 16

Rahsia Wanita Mengikut Kedudukan Dalam Ahli Keluarga

Mungkin tidak ramai di antara kita yang pernah mendengar bahawa kita mempunyai beberapa sifat yang dipengaruhi oleh unsur-unsur alam seperti tanah, air, api dan angin. Perkara ini merupakan petua orang-orang Melayu bagi memilih pasangan. Bagi lelaki yang berunsur api elakkan dari memilih pasangan yang mempunyai unsur sepertinya.

Tapi itu hanyalah pandangan orang tua-tua. Penentuan unsur seseorang ditentukan melalui anak ke berapa dalam keluarga.
i) Tanah - anak pertama, kelima, kesembilan
ii) Air - kedua, Keenam, kesepuluh
iii) Api - ketiga, ketujuh, kesebelas
iv) Angin - keempat, kelapan, kedua-belas

Wanita berunsur Tanah
Tanah yang subur mempu membuahi tanaman yang hijau dan mekar. Wanita yang bersifat tanah biasanya mempunyai sifat-sifat seperti:

* Rendah diri di hadapan suaminya serta hormat dan patuh, setia serta rela berkorban demi kasih sayangnya kepada suami.
* Sebahagian sifat tanah, wanita jenis ini tidak cerewet, tidak suka bercakap meninggikan diri, tidak menyombong dan bukan seorang pemarah.
* Tenang dan mengamankan jiwa suami, selalu memberi galakan dan sokongan dan tidak suka membantah atau membangkang.
* Orang yang berperawakan manis dan lemah lembut, pembersih dan sentiasa menjaga kecantikan untuk suami.

Wanita berunsurkan Air
Air sifatnya bersih dan suci, sejuk, nyaman serta menghilangkan dahaga. Air juga sifatnya mencambahkan benih, menyuburkan serta menyegarkan. Wanita bersifat air mempunyai ciri-ciri seperti berikut:

* Menghidupkan hati suami menjadikan suami sentiasa bersemangat.
* Mengambil berat tentang suami dan kebajikan anak-anak serta tidak membiarkan anak-anak hanyut dibawa arus hidup.
* Hatinya bersih serta boleh membahagiakan suami dan anak-anak.
* Menenangkan hati suami bila si suami menghadapi masalah.

Wanita yang berunsurkan Api
Api sifatnya panas dan membakar tapi menerangi kegelapan malam. Ia juga menghangatkan kedinginan malam serta digunakan untuk memasak. Wanita bersifat api:

* Cintanya sentiasa hangat membara kepada suami serta kuat cemburu.
* Cergas dan cepat dalam geraklaku menjadikan dia seorang yang cekap dalam menguruskan hal-hal rumahtangga.
* Penasihat yang baik kepada suami.
* Pandai dan cekap menguruskan rumahtangga. Pandai menghias diri agar kelihatan cantik dan menarik dihadapan suami.
* Sentiasa waspada dan cepat bertindak bagi menyelamatkan keadaan.

Wanita berunsur Angin
Angin meredakan kehangatan, menjadi sumber tenaga. Wanita yang berunsurkan angin:

* Mempunyai sifat lemah lembut dan menyenangkan suami.
* Pandai memujuk rayu suami dengan kata-kata yang indah.
* Mempunyai perilaku yang bersopan-santun dan berpekerti mulia dan tidak suka menyusahkan suami.
* Pandai mewujudkan suasana selesa dlam rumahtangga agar ia sentiasa dipenuhi kegembiraan dan ketenangan

Kredit: 1001 Rahsia Diri

Anda bagaimana? Kalau saya, saya wanita tanah. :)



Ahad, Mei 15

Tenggelam - Timbul

Lamak dah sik update, busy koh, rasa macam sik cukup jak 8 jam di opis. Mala jak sik sedar dah kol 5, alu berebut-rebut packing barang sebab geng-geng dah nunggu. Maklumlah car-pool, susah kit nak balit aher. Mun driving dirik pun senang kit nak delay 5-10 minit, sekda urang kesah.

Tok pun di opis, jadi urusetia program 1 Malaysia, tapi molah kerja dirik pun. Mun sik, sik siap. Pasya mok claim cuti ganti juak. Hihihihi.

Eh, baruk sempat nak baca blog kawan-kawan seperjuangan. Mama Adam nanyak bila nak molah gathering agik, insya Allah minggu depan mok? Main bowling. Lamak sik main bowling, main tikam ke longkang. Insya Allah mun sikda papa lah. Takut ada urusan lain. Sik berani janji. Lak kita BBM k. Hehehe..

K lah kawan-kawan, lak da masa update gik. Daaaa~



Khamis, Mei 12

Wanita itu Dia

Serius dalam ceria. Begitulah kalau dilihatkan dari luaran wanita itu. Tetapi tiada siapa yang tahu kegusaran yang bergelora menggugat ketenangan hati. Mungkin wanita itu nampak kuat, tapi sebenarnya dia jua wanita biasa, yang lemah bila diuji. Pergolakan jiwa tiada siapa yang tahu. Minda selalu berkata-kata, mengkritik mereka sekeliling, memprotes ketidak adilan. Dan sebenarnya dia meronta-ronta inginkan kebebasan, tiada komitmen, tiada apa-apa. 

Dia tak perlukan apa-apa. Wanita itu cuma perlukan masa. Masa untuk memikirkan dirinya sendiri, bukan orang lain. Itu sahaja.



Selasa, Mei 10

Bala malapetaka

1 bala dah menunggu, belum setel lagi
Kemudian...
1 lagi bala dah menunggu
Dan..
Ada 1 malapetaka menunggu
Bila-bila masa....


Jumaat, Mei 6

Tenggelam

Aku tenggelam di dunia blog
Cuma untuk sementara
Memang takde masa nak karang ayat dalam blog
Punyalah banyak kerja
Dah nak hujung sem, biasalah
Berhempas-pulas nak check tugasan & projek budak
Balik rumah dah tak larat nak online
On jer pc, Iman menyebok gak
Dia nak jugak
Malas nak berebut-rebut dengan budak umur setahun
Tak senonoh betul kan berebut dengan anak sendiri?

Kawan-kawan, maaf ya
Tak sempat nak menjenguk semua


Khamis, Mei 5

Sedetik Lebih version Iman Madihah

Hobi terbaru Iman
Menyanyi dengan penuh perasaan







Ibu Iman: macam mewarisi bakat ayah jak.. ahahaha



Selasa, Mei 3

Bahasa Jiwa Bangsa.. Banggakah kita dengan bahasa Melayu?

Tidak ramai yang mahu menerima hakikat bahawa sekolah vernakular menjadi punca kepada kelemahan penguasaan bahasa kebangsaan dan masalah interaksi antara kaum dalam mencapai matlamat perpaduan nasional. Sehinggalah kajian terbaharu tahun lalu, membabitkan 159 sekolah di seluruh negara, oleh Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (KPPK), mendapati ramai pelajar dari sekolah-sekolah terbabit tidak faham sama ada Bahasa Inggeris atau Bahasa Malaysia apabila mereka melangkah ke sekolah menengah kebangsaan dan menjadi dewasa.

Kajian sebelum ini, turut membuktikan perkara yang sama. Pada tahun 1993, lebih 61 peratus pelajar sekolah vernakular tidak mencapai tahap minima penguasaan bahasa Melayu. Perkara ini terus disenyapkan. Tidak seperti isu 1Melayu 1Bumi. Bila terkena pada batang hidung sendiri mereka diam, tetapi bila kena pada orang lain, heboh 1Malaysia. Kajian sebegini sememangnya amat tidak disenangi oleh parti-parti politik dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) perkauman yang ultra kiasu. Komen-komen dalam Malaysianinsider terus menyalahkan UMNO dan Barisan Nasional (BN). Kenapa UMNO dan BN dimangsakan dalam isu ini?

Selama inipun, kerajaan seolah-olah langsung tidak boleh menyentuh sekolah vernakular, walaupun sebahagian besar bantuan diberikan? Setiap kali penambahbaikan dibuat untuk memperkasa bahasa Melayu, akan ditentang habis-habisan. Ternyata, mereka memandang rendah kepada bahasa kebangsaan. Jika pandaipun bahasa Melayu boleh pergi ke mana? Lebih baik menguasai bahasa ibunda atau bahasa Inggeris! Ada juga faedahnya. Mereka tidak fikir langsung soal membina negara. Dalam kepala otak mereka adalah untuk mengekalkan warisan bangsa dan membina kekayaan. Persoalannya, boleh kita bekerja dengan aman, jika negara tidak stabil atau saling bercakaran?

Sudah berbuih-buih mulut saya bercakap dan lenguh tangan menulis. Tetapi setiap kali saya bangkitkan maka melompatlah kumpulan ultra kiasu? Adakah ini bukan bermakna mempertahankan 1Cina 1Bumi? Jangan terlalu menuding jari, takut memakan diri.

Kenapa perkara ini boleh berlaku? Semua sedia maklum bahawa bahasa ibunda adalah bahasa rasmi sekolah vernakular dan diajar dan pertuturkan hampir 24 jam, jika tidak tidur. Manakala bahasa kebangsaan hanya diajar lebih kurang 3 kali seminggu dalam jangka masa 40 minit setiap waktu. Begitu juga dengan bahasa Inggeris. Dengan makna, bahasa kebangsaan ini hanya ‘digunakan’ 2 jam daripada 5 hari persekolahan daripada 120 jam yang ada. Jika dicampur hari cuti Sabtu Ahad, bermakna bahasa kebangsaan hanya digunakan tidak sampai satu peratus seminggu dari 168 jam. Adakah ini wajar bahasa Melayu ‘dilayan’ sedemikian rupa dalam sebuah negara yang mendaulatkannya (Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan)?

Dengan scenario sebegini, bayangkanlah apakah bahasa kebangsaan boleh dikuasai? Nampaknya agenda membina negara masih terlalu jauh untuk dicapai walaupun telah lebih 53 tahun kita merdeka. Persekitaran dan sosialisasi politik hidup rakyat negara ini amat berbau perkauman sehingga membantutkan pengamalan dan penghayatan agenda besar negara. Akibatnya, agenda bangsa semakin besar dan besar kepala, manakala agenda negara menuju kepada kepupusan.

Sebenarnya kita tidak ada pilihan dalam membina negara? Jika tidak dipaksakan dan diwajibkan agenda negara ini dihayati, sampai kiamatpun kita akan menghadapi masalah yang sama. Jika saban hari berinteraksi dengan orang sama, bahasa yang sama, sekolah yang sama dan budaya yang sama, media yang sama, di manakah titik pertemuan dan persamaan untuk dicari dalam masyarakat berbilang kaum? Bagaimanakah anak-anak ini boleh mengutamakan agenda negara? Maka tidak hairanlah jika mereka gagal. Kita sengaja menggagalkan mereka. Kita sudah bentuk mereka menjadi ultra kiasu sejak kecil.

Selaku Yang DiPertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru, di salah sebuah sekolah menengah yang majoriti pelajarnya datang dari sekolah vernakular di Ampang, masalah ini begitu ketara. Pelajar kelas peralihan, langsung tidak tahu bahasa Melayu mudah. Situasi sebegini tidak banyak bezanya apabila mereka bergerak ke tingkatan 1-5. Janganlah kita sangka bahawa mereka yang tidak berada di kelas peralihan bermakna bahasa Melayu mereka sudah baik!

Apabila keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) diumumkan baru-baru ini di sekolah saya sebutkan tadi, majoriti pelajar Cina gagal bahasa Melayu. Peratusan kelulusan SPM 2010 turun menjunam sebanyak 10 peratus. Semuanya gara-gara pelajar-pelajar bukan Melayu gagal dalam bahasa Melayu. Apabila keputusan SPM tidak meningkat, sekolah, pengetua, guru-guru dan PIBG disalahkan? Apakah tindakan ini wajar?

Bila ditanya guru sekolah vernakular, mereka menyalahkan guru sekolah menengah kerana tidak pandai mengajar bahasa Melayu. Persoalan saya, apakah yang yang kita lakukan untuk memandaikan mereka dengan bahasa Melayu ketika anak-anak itu masih rebung? Kita teramat sedih mendengar, kerajaan memperuntukan berbilion ringgit untuk penambaikan pengajaran bahasa Inggeris. Terkini, lebih 10,000 guru akan dilatih untuk memandaikan anak bangsa berbahasa Inggeris. Persoalan saya, bagaimana dengan bahasa kebangsaan? Berapa pula peruntukan yang disediakan? Berapa ramai pakar disediakan?

Benar, bahasa Inggeris penting untuk kemajuan, bahasa Melayu pula bagaimana? Manakah lebih penting antara agenda kemajuan dan agenda perpaduan (negara)? Tidak ketinggalan agenda patriotisme? Apakah negara akan maju jika rakyatnya tidak ada semangat sayangkan bumi tercinta ini? Kemajuan seperti ini tidak akan kekal lama.

Saya sudah letih memperkatakan perkara yang sama setiap kali. Bila tulisan ini disiarkan, saya akan dihina, dikecam dan dikeji. Sedangkan kita tidak pernah serius. Kita hanya mahu menjaga hati orang atau menjaga undi. Apabila NGO-NGO atau parti politik menyerang, kitapun menjadi kelam kabut. Akhirnya kita mengalah, mengalah dan mengalah, seterusnya kalah. Masalah terus menjadi masalah sehinggalah ke peringkat pengajian yang lebih tinggi.

Jika tidak percaya, berkunjunglah ke Kolej New Era, Universiti Terbuka Wawasan dan Universiti Tunku Abdul Rahman. Operasinya langsung tidak ada bezanya dengan sekolah vernakular, malah lebih teruk lagi. Universiti Merdeka telah wujud sebenarnya, dengan nama berbeza walaupun kerajaan telah bertindak mengharamkannya.

Tidak cukup dengan itu, mereka masih tergamak terus menekan kerajaan supaya memberi layanan sama rata dan sama sama kepada semua sekolah vernakular, mengikhtiraf Sijil Peperiksaan Bersama (UEC) dan banyak lagi. Pendek kata, selagi ada sekolah vernakular, tanpa dilakukan penambaikan secara tegas, selagi itulah terlalu sukar untuk kita mencapai perpaduan dan matlamat membina negara. Tunggu dan lihat akibatnya.


Kredit: Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah, Pensyarah Kanan, Kumpulan Penyelidik Politik dan Peradaban Islam, Universiti Pertahanan Nasional Malaysia, penulisan ini adalah pendapat peribadi beliau