Jumaat, April 29

Hero atau Kaki Ampu?

Bos baru report duty
Dan anda, seorang yang sangat berani bersuara
Memberitahu kepada Bos Baru semua masalah & konflik yang berlaku di ofis
Siap bagi cadangan itu ini

Anda nak jadi hero ke nak jadi kaki ampu?


Ibu Iman: pikir-pikirlah juak urang lain...


Bangga tak dengan bangsa sendiri?

Tak kiralah bangsa anda di luar sana
Saya ada sedikit tinjauan:
  1. Anda bangga tak dengan bangsa anda?
  2. Sekiranya anda Melayu, pernah tak anda menyesal kerana dilahirkan berbangsa Melayu?
  3. Melayu ni bangsa yang hina ke? Down-graded sangat ke?

Ibu Iman: ada urang besar dirik, sik bangga ngan bangsa Melayu, cuma bangga jadi umat Islam jak..



Bukan senang nak memimpin

Cuba kita lihat fenomena politik hari ini
Macam-macam isu yang 'dimainkan'
Ada yang menyokong, ada yang membangkang. ada yang atas pagar
Yang menyokong dan membangkang ni bagus, ada pendirian sendiri
Bagi yang atas pagar tu?
Itulah duri dalam daging
Mereka boleh masuk kepada penyokong atau pembangkang
Dan mereka boleh menghasut dan memfitnah di kedua-dua pihak

Aku memang jengkel dengan golongan atas pagar ni
Bajet diri tu baik, berkecuali
Tapi, mereka itu lah sebenarnya batu api


Ibu Iman: politik pejabat yang... erggghhh... fed-up



Khamis, April 28

KLMJ

Dalam kereta, nak pergi ke family dinner di luar

Adik: Apa maksud KLMJ?
Ibu Iman: Hah? Apa tu?
Adik: Ada budak update dalam FB, KLMJ
Ibu Iman : Entah, tak tau
Adik: Apa ek? Tanya E-ill lah, dia mesti tau



Sampai di tempat makan, cousin yang baru habis SPM pun ada (E-ill)

Adik: Ill, apa KLMJ?
E-ill: Kenangan Lalu Mengusik Jiwa (spontan jer dia jawab)
Adik: Apa? Hahahaha

Kami yang semua 20-an pun tergelak besar
Budak-budak zaman sekarang
Kreatif betul menggunakan akronim
Tak terlintas langsung pun KLMJ tu apa


Ibu Iman: 143 jak tauk... hahaha



Sik Ada

Dulu masa mula² positif pregnant
Awal² lagi dah kami gitau Iman
Yang dalam perut Ibu ada 'Adek'
So, Iman pun kiss perut Ibu
'Dek' 'Dek' - kata Iman


Dalam minggu ni, masa lepak² atas katil
Tiba² Iman kiss perut Ibu
'Dek', 'Dek' - dengan excited sekali
Alahai, kesiannya anak Ibu
Dia ingat lagi rupanya

Ayah pun dengar
"Ooo tedahhhh...." - kata Ayah
Ayah pandang muka Ibu
Dan kami berpandangan

"Adek dah sikda, nak" - Ibu cuba menjelaskan kepada si anak
Kesian si anak
Sambil Ibu buat action dengan tangan, bermaksud -tak ada-

Tadi masa adik Ibu dan Iman berdua-duaan di rumah
Tiba² Iman selak baju Mak Mok (adik Ibu)
Iman usap-usap perut Mak Mok
Seolah-olah sedang buat pemeriksaan kat perut si Mak Mok
"Sekdaaaa" - kata Iman, sambil tangan buat action sik ada

Alahai Iman...  semuanya dia ingat

Zaman berpantang Iman...keciknya Iman, sekarang...? Hihihi... 30hb ni genap setahun 6 bulan



Ibu Iman: baruk malam tadik cerita ngan Mak Mok, siangnya terus Iman cek perut Mak Mok gik, anng lah sik ada papa perut Mak Mok... hehehehe



Isnin, April 25

Masa berlalu..

Dah nak masuk bulan 5, sekejap jer masa berlalu
Banyak sangat kerja nak disetelkan dalam masa terdekat ni
Rasa tak sabar plak nak habiskan bulan 5
Bulan 6, cuti semester
Boleh lah rilek-rilek goyang kaki
Ye ye o jer aku nak goyang kaki kat ofis
Jangan bermimpi lah Ibu Iman oi!!

Iman pun dah nak masuk 1 tahun 6 bulan
Tak lama lagi dah 2 tahun
Dah besar dah baby Ibu
Dulu kecik, bulat tembam jer
Bestnya picit-picit, gomol-gomol
Sekarang, kalau kita picit, dia picit kita balik
Hehehe...

Sekarang, dah pandai tolong Ibu jemur kain
Anak sulung perempuan ler katakan..
Hehehe...





Ibu Iman: Iman suka ngekot apa dipolah kita...


Maharaja Lawak... lawak sangat ke?

Bercerita mengenai Maharaja Lawak
Setiap minggu mesti ada jer orang akan update status FB mengenai rancangan ni
Best sangat ke?
Lawak sangat ke?
Kalau aku tengok, aku confirm aku takkan gelak guling² punyer
Kalau gelak pun, gelak gitu² ajer
Pastu confirm mode meluat aku akan on
Apa ke?

Entah, aku memang tak suka rancangan lawak ni, daripada musim Raja Lawak lagi
Tak pernah pun aku follow
Maharaja Lawak ni pun sama la terima tempias
Mungkin orang akan cakap dalam hati bila baca entri ni, "Eh, suka hati aku la suka Maharaja Lawak ni"
Dan aku jawab dalam hati jugak, "Sukati hati aku jugak la tak suka tengok rancangan macam ni"
Hahaha.. apa ke aku ni?


Aku ni... bukan seorang yang lawak
Aku akui...
Sebab tu aku tak suka Maharaja Lawak ni kot
Pastu aku ni jenis yang pengingga...
Apatah lagi dengan orang yang buat lawak untuk mendapatkan perhatian

Dan lawak tu sebenarnya tak lawak pun
Yang korang gelak kenapa? Tak lawak ok
Tu bagi aku lah.. aku tak suka lawak² ni pun dibuat pertandingan
Kalau memang lawak pun, biarlah natural, sense of humor yang natural tu barulah lawak sebenarnya

Oklah, aku memang tak pandai buat lawak
Dan aku tak lawak pun
Aku seorang yang serius
Yang baru kenal mesti ingat aku sombong
Aku surrender, yang penting hati aku baik
Hahaha..

Oh, nak hentam aku?
Eh, hentamlah..
Macam aku tak suka dengar Senduk Fifi
Ada aku kesah?

Aku ingga bah.. ingga!
Hahahaha...




Ibu Iman: angin apa kah aku tok?? meroyan nangga urang taksub ngan maharaja lawak ya.. syen mek eh.. hahaha


Ahad, April 24

Makan² di Hartz

Plan kali ke-2 nak lepak ngan blogger
Sapa yang muncul?
Ahak...
Orang yang sama, Mama Adam & famili
Dan ada muka baru, alhamdulillah, adalah pertambahan nak?
Kak Tikot & her member
Dan kami pun menghabiskan masa hampir 3 jam di Hartz SP ya


Dan yang sedihnya, bila balit, eh, lupak ambik gambar
Ada lah gambar tapi gambar sik proper gilak

Ada la nampak sikit muka Kak Tikot.. ehehe

Ne ndak lupak berambik gambar
Leka gago ngan hero & heroin tok


Nangga muka Iman merati Adam lok
Muka penjahat alu jak
Bahaya Iman tok, nya boleh mengganas dalam diam
Malam ria pergi birthday party, ada anak cousin (baru 52 ari) tido dalam bouncer
Digoncang nya laju² bouncer ya
Kali nya pikir anak patung nya kali
Beliang nyawa Ibu anak urang dipolah gia
Isk..
Nangga kerenah Iman lok, nak makan semangka sekali ngan kulitnya
Tapi..
Walaupun baru jak dapat ngumpul sorang (Kak Tikot)
Mek 2 Sahm iboh kira lah, mek 2 nang kerja ngumpul urang jak (partime)
Ok la, dapat beramah-mesra
Sik lah berkomen di blog ajak kita tok
Lak pas pay-day kita makan² agik k
Walaupun cuti tapi lom pay-day, ya urang sik mok kuar kali
Sekpa, ada lain kali bah
Mun sekda urang lain agik, tetap ada Ibu Iman ngan Mama Adam
Hahahaha
On nak Sahm?
Hahahaha

Last but not least, F1 driver, bukan dapat nangga bendalah tok, mesti nak main, pusin stereng pun jadi lah, sik perlu masok coin



Ibu Iman: mun ada surat lantikan pakei kelab blogger kedak tok kan best, dapat masok dalam SKT.. hahaha


Jumaat, April 22

Gathering Blogger Kuching


Bah, confirmlah tek oh, sok (Sabtu, 23 April 2011) kita lepak² makan di Chicken Harts, Sarawak Plaza
Jumpa di sia k.. kol 1 pm - 3 pm
Embak pasangan & anak masing², dirik pun bayar
Mun da papa, kontek jak sama dirik




Khamis, April 21

Gathering Sabtu tok!!

Mintak maap kawan-kawanku sekalian, ari tok tek sekda di opis, ada bengkel di KK Kuching, sekda embak laptop so sikpat nak update blog. Ingatkan nak update dari umah tapi sik sempat la pulak before pegi KK Kuching ya. 

Pasal gathering ya, tarikh nya ari Sabtu, rami yang prefer ari Sabtu bah. Masalahnya kamek tok sikda idea tempat. Agaknya di sine? Dalam palak kamek tok di Chicken Hartz jak yang senang nak lepak lamak. Ok sik?

Mun ok ari Sabtu, lunch hour lah. Ok sik kawan-kawan? Atau kol 3 pm seperti  yang dah divote.Sapa-sapa nak join, datang jak. Sekda idea tok memandangkan nang masih blur akibat 'kehilangan' ari ya. Datang untuk makan-makan dan beramah mesra jak. Okay nak?

Mun okay, sila angkat tangan macam saye. Hihihi... sila respon ok. Boleh tinggal no hp di komen, kamek sikkan publish lah. Mun sik, email ke mfaizura@gmail.com atau PM kamek di FB.


Rabu, April 20

Macaron..?



A macaron (French pronunciation: [makaˈʁɔ̃])[1][2] is a sweet confectionery made with egg whites, icing sugar, granulated sugar, almond powder or ground almond, and food coloring. The macaron is commonly filled with buttercream or jam filling sandwiched between two cookies. Its name is derived from an Italian word "maccarone" or "maccherone". This word is itself derived from ammaccare, meaning crush or beat, used here in reference to the almond paste which is the principal ingredient.[3] It is meringue-based: made from a mixture of egg whites, almond flour, and both granulated and confectionery sugar.

The confectionery is characterized by its smooth, domed top, ruffled circumference (referred to as the "foot"), flat base. It is mildly moist and easily melts in the mouth.[4]


Macarons can be found in a wide variety of flavors that range from the traditional (raspberry, chocolate) to the new (truffle, green matcha tea). The fillings can range from jams, ganache, or buttercream. Since the English word macaroon can also refer to the Coconut macaroon, many have adopted the French spelling of macaron to distinguish the two items in the English language. However, this has caused confusion over the correct spelling of the cookie/biscuit. Some recipes exclude the use of macaroon to refer to this French confection while others think that they are synonyms.[5]


Credit: Wikipedia


Dibayar untuk membuat blog?

Hari tu semasa admitted, kan orang tengah sibuk berkempen untuk PRN
Masa awal-awal pagi, time tu tengah nak check akaun blogger
Pastu segerombolan doktor (MO & HO) datang ke katil saya
Terpaksa la notebook diketepikan sebentar di bahagian kaki
Sementara MO mula menginterviu saya
Sebelum menanyakan condition kesihatan saya pagi tu
Soalan lain pula yang ditanya

MO 1: You kerja apa?
Ibu Iman: Lecturer
MO 1: Lecturer apa? Sains kah?
Ibu Iman: IT
MO 1: Oh, no wonder you ada blog
MO 2: Orang bayar you buat blog kah?
MO 1: No lah, see.. she has she own blog...
(Sambil MO1 menunjukkan akaun blogger saya kepada rakannya, MO2)
Ibu Iman: *senyum jer lah*

Adakah patut MO tu cakap saya dibayar untuk buat blog?
Muka saya ni macam muka pengkritik politik ke?
Mesti sebab ada isu orang dibayar untuk buat blog penyokong BN di Kuching
Hmm... mesti MO tu orang DAP...oops

Baru jap tadi tengok 1 video ni: Menilai kualiti wakil rakyat
Memang dah agak dah calon ni akan menang
Ingatkan power lah sangat
Rupanya...
Pas tengok nilailah sendiri

Eh, ada lagi.. sebelum MO check heart beat

MO 1: Jangan komen pasal doktor di sini dalam blog haa..
Ibu Iman: Hahaha... no lah


Ibu Iman: mun dah pendiam, sik pandei nak berkelakar, camne nak jadi YB???



Once a leader..

Apabila sendiri bermasalah...
Dan terpaksa pula menyelesaikan masalah orang lain
Pusingggg.... memang pusing
Terpaksa KIV dulu semua masalah tu
Stay diam-diam dulu kat situ yer masalah
*sigh*


Ibu Iman: malasnya nak berfikir

Selasa, April 19

Back to work

Back to work selepas seminggu (termasuk weekend) berehat
Blur... memang ada banyak blur
Ada proposal student belom bercheck... penoh meja
Ada kerja-kerja tertunggak lom berdesign..
Ada website yang perlu diresetup
Aargh... malasnya....


Isnin, April 18

Just a failure pregnancy

Alhamdulillah.. there's no more ectopic pregnancy
Just a failure pregnancy

Pengilan ri marek ~ sisters & cousins
Soul sisters

Ibu Iman: dah scan, 'dalam' dah clear, so sik perlu polah apa²..



Ahad, April 17

7 weeks & Ectopic pregnancy

Dulu saya cuma membaca tentang kandungan luar rahim (ectopic pregnancy)
Tetapi sekarang, saya melaluinya sendiri
Sedih, tipulah tak sedih, siapa yang tak sedih kandungan bermasalah

Lepas buat ultrasound, Dr Jenny bagitau ada kemungkinan ectopic pregnancy
Memang belum ada full diagnosis tapi melalui keputusan ultrasound, saya rasa macam sah
Saya cuma mampu tersenyum dalam tangisan

Keluar jer dari EPAU, saya dah tak kisah dah, air mata memang dah bergenang
Tunggu masa nak 'hujan lebat' jer lagi
Tak sangka rupanya sakit perut yang saya alami tu sebenarnya boleh mengancam nyawa saya
Syukur alhamdulilah Allah masih memberi peluang untuk saya bernafas sekali lagi

Kandungan Luar Rahim atau Ectopic Pregnancy membawa maksud, embrio yang telah dipersenyawakan membesar bukan pada tempatnya iaitu di luar daripada rahim. 98% daripada kandungan luar rahim ini ialah pada kawasan tiub fallopia dan ia dipanggil "Tubal Pregnancy". Yang lain-lain ialah di serviks, di dalam kawasan abdomen (omentum atau peritoneum) dan ovari.

Apabila seorang wanita di dalam jangka umur subur datang dengan sakit perut yang teruk, di sebelah kiri atau kanan bahagian bawah, maka mengandung luar rahim perlu diketepikan. Ini adalah kerana mengandung luar rahim boleh menyebabkan pendarahan di dalam perut dan boleh menyebabkan kematian.

Selain daripada sakit perut, pendarahan pada vagina yang seolah-olah datang period boleh mengaburi pesakit kononnya mana mungkin mengandung kalau datang period. Sedangkan ia bukan lah period tetapi pendarahan akibat mengandung luar rahim.

Beliau juga mungkin boleh mengalami tanda-tanda awal mengandung seperti terasa ngilu pada buah dada dan puting, pening dan loya atau muntah-muntah beberapa hari sebelum itu.

Sekiranya pendarahan terlalu banyak di dalam perut, pesakit akan mengalami pening-pening, rasa lemah badan, perut menjadi keras, sakit pinggang dan belakang dan boleh pengsan.

Apapun kesimpulannya, kandungan saya yang kedua ini memang gagal
Instict saya kalau kandungan ni menjadi, Iman akan dapat baby girl
Tapi, tak kisah lah, mungkin ini dugaan Tuhan untuk saya dan keluarga

Rawatan yang seterusnya belum lagi bermula sebenarnya
Pada Isnin nanti barulah saya akan berjumpa pakar O & G untuk review result darah saya
Untuk sampel pertama hari tu, beta-HCG saya ialah 814
Harap-harap kandungan beta-HCG untuk sampel kedua akan terus menurun
Kalau masih tinggi, mungkin saya terpaksa melalui pembedahan Laparoskopi


Ibu Iman: pasti ada hikmahnya bah..



Sabtu, April 16

Amanat PM kepada semua rakyat Sarawak

*Klik gambar untuk tumbesaran skala pembacaan


Ibu Iman: apa nak jadi, tunggulah keputusan malam tok



Baru ku tahu

Tok lah calon PKR di N08 Satok.
Profil calon nang high-class, peguam syariee.
Orangnya boleh tahan, hensem dan kacak bergaya.


Tok masa penamaan calon ria.
Calon ditemani bini nya.
Lepas ya, bini nya tok lah yang neman nya merik bendera Keadilan ngan Ayah Iman.
Nang nya nunggu time urang balit kerja nya merik.


Kenak muka bini nya merut gilak oh?
Sik pandei senyum.
Apa ndak dibingong nya.


Lepas dapat business card calon tek, Ayah Iman dapat ngan bendera.
Alu lah nangga FB calon.
Rasanya ya bukan FB calon, nangga dari wall nya lah.
FB bini nya nama Dayangku.
Which is gambar pempuan freehair tok.
Ya lah pelik tek, adik ku madah masa nya merik bendera bininya bertudung.
Paduhal bukan orang yang sama duhal.
Lompat dari sigek ke sigek blog.
Rupanya Dayangku tok bini keduanya.


Tapi nikah koboi jak.
Nikah kat Thailand kata sumber blog.
Menar ke sik, wallahualam.


Menurut cerita di blog juak, bini nya tok dinikah nya masa bini nya tok dah pregnant.
Wallahualam.
Pas setahun pasya, dicereinya dah Dayangku tok.
Ya pun makei pos ajak dikirum nya ke Lawas nun.
Mun menar, tedah eh, gik biak ada jak.
Masa nya 2 tek hangat bergerek, Dayangku tok baruk 17 tahun.

 

Dah lah baby nya cute.
Tedah.

Tok sumber dari: RBF & GWM

Mun nak tauk cerita selanjutnya, klik jak link ya tek.



Ibu Iman: mun rasa nak bertanding, bersihkan nama dolok, kesian insan sik bersalah turut sama malu




Jumaat, April 15

Iman Madihah 17 bulan

Iman  yang semakin membesar, semakin cerdit dan semakin susah diambik gambar
Mulut dah lah bisin, suka morah apa dipolah urang
Mun urang nganok nya, nya nganok urang balit, ngerepak dalam bahsa nya pun
Mun dah berak, baruk nya madah nya 'yak'
Penggelik nak mati leput, lantei sikpat berminyak @ basah ikit, berjengkek jak berjalan
Sik suka makan benda licak, macam agar-agar, mashed potato
Nang pelik anak Ibu tok

Sengeh
Mula-mula takutnya ngan bendalah tok, pasya alu pakei tigak nya
Start lah muka serius

Ibu Iman: rindu Iman masa baby dolok, comel, gebu, montok, bulat....


Discaj tapi masih MC

Saya dah discaj, officially.
Tapi MC sampai hari Isnin.
Isnin nanti baru tau diagnosis dari specialist


Ibu Iman: ada function besar kat kolej, tapi aku sikda..


Khamis, April 14

Lari dari wad?

Kecoh
Setibanya di umah nenek, SGH call Ayah Iman
Tak patut, tak patut
Saya bukannya lari dari wad
Saya keluar dengan kebenaran

Tadi dalam pukul 9.00 macam tu, specialist O & G buat rondaan di wad
Mula-mula dia 'interviu' saya macam biasa, macam MO lain jugak
Soalan wajib:
  • Perut sakit ke tak? 
  • Masih bleeding ke tak? 
  • Banyak mana?
  • Ada rasa pitam-pitam tak?
  • Pening-pening?
  • Mual-mual?
  • Sakit belakang?
Lepas tu, cek mata, tengok tapak tangan, tekan-tekan abdomen
"Kalau u stabil, u can go home, rumah u area mana?"
Wah, hati sudah bunga-bunga
Memang saya stabil pun, alhamdulillah
"U go home first lah, then u come again, ambik darah"
"We need to compare 2 sample of yours then on Monday u come again, at EPAU"
Dalam hati sudah ada taman bunga dah
"Ok doc, I understand, before 7 pm I come again, if ada sakit perut, I come again"
Yeay!


So sekarang saya ada kat umah nenek, sebab siang-siang memang Iman hantar kat sini
Nanti petang nak ke Gynae Ward lagi untuk ambik darah
Full diagnosis will be reveal on Monday



Ibu Iman: Rasanya nang belom ada gik lah 'adik Iman' 



Day 2 - Gynae Ward

Hari ke-2 dah di GH
Memang takde treatment apa pun lagi
Cuma under observation jer
Dan takde sakit perut & heavy bleeding lagi dah
Tak macam before admit dulu (Selasa)
Petang ni (within 48jam) ambik darah lagi untuk hantar lab
Result sampel hari Selasa tu akan tau hari ni
Memang wishing for the best
Harap-harap betaHCG tak tinggi
Dan sampel hari ni juga semakin kurang
Hopefully...insya Allah
Kalau makin kurang tak perlu lah nak major operation
Tak perlu lah buang itu tiub fallopio
Kesian sama saya kalau buang maaaa...
Tinggal 1 saja lagi kilang telur

So far dok sini best la jugak walaupun boring
Sebilik ada 6 bed, 2 bed kosong
Kami 4-4 orang ni sihat-sihat belaka
2 (termasuk saya) cuma diobserve
2 lagi tunggu nak masuk OT
Kalau boring, kami lepak-lepak di koridor
Terisi jugak la masa lapang

Malam-malam Iman datang
Iman pun suka main kat sini
Trainee nurse pun suka layan dia
Biasalah Iman, friendly, mula-mula sombong
Pastu semua nurse yang lalu, dia bye-bye
Alamak, rindu Iman Madihah ler pulak...

Ok, doktor dah datang
Bye!


Rabu, April 13

Kandungan Luar Rahim

Apakah kandungan luar rahim?

Kandungan luar rahim atau kehamilan ektopia (bahasa Inggeris: ectopic pregnancy) terjadi apabila hasil persenyawaan, atau zigot, tertanam di kawasan luar rahim seperti di tiub Fallopio, ovari ataupun di dalam ruang abdomen. Zigot yang tertanam di pangkal rahim (serviks) juga dikira sebagai kandungan luar rahim.

Faktor risiko


Berikut ialah hal-hal yang meningkatkan risiko seseorang wanita mendapat kehamilan luar rahim:
  • Pernah mendapat jangkitan kuman pada kawasan pelvis (penyakit radang pelvis)
  • Pernah mengandung luar rahim sebelum ini
  • Pernah mengalami keguguran kandungan
  • Penggunaan alat perancang kehamilan dalam rahim (intrauterine contraceptive device)
  • Pembedahan pelvis
  • Bertukar-tukar teman seks/seks bebas
  • Usia yang semakin tua

Petanda dan simptom yang boleh dialami

Dalam keadaan biasa:
  • Tiada haid (kerana mengandung)
  • Pendarahan dari vagina (biasanya sedikit sahaja)
  • Sakit pada bahagian pelvis yang berlarutan
Jika berlaku kandungan tuba yang baru pecah:
  • Pitam
  • Pening kepala
  • Denyutan nadi yang laju
  • Tekanan darah yang rendah
  • Sakit pada bahagian bahu (kerana pendarahan di dalam abdomen mengganggu saraf phrenic yang terletak pada diafragma)
Diagnosis

Berikut ialah teknik-teknik yang biasa digunakan bagi mengenal pasti kandungan luar rahim. Mengenal pasti kandungan luar rahim pada peringkat awal adalah penting agar rawatan boleh dilakukan secepat mungkin.
  1. Mengukur aras hormon hCG (gonadotrofin korion manusia, human chorionic gonadotropin) secara berkala 48 jam sekali. Peningkatan aras hCG yang lebih rendah daripada peningkatan sepatutnya boleh menjadi bukti tentang berlakunya kandungan luar rahim.
  2. Kajian daripada imbasan alat ultrasonar (ultrasound). Jika kandungan luar rahim berlaku, imbasan ultrasonografi akan menunjukkan rahim yang kosong, malah boleh menunjukkan terdapat embrio yang terletak di kawasan lain (contohnya, tiub fallopio).
  3. Laporoskopi, iaitu satu teknik pembedahan dengan menebuk lubang pada abdomen dan melihat keadaan dalam abdomen dengan menggunakan kamera kecil (scope). Ini hanya dilakukan jika kajian aras hCG dan kajian ultrasonografi tidak memberikan keputusan yang memuaskan bagi membuktikan kewujudan kandungan luar rahim.
 Rawatan

Teknik yang paling biasa dan paling berkesan ialah pembedahan untuk membuang kandungan tersebut. Ini dilakukan kerana kandungan luar janin tidak akan bertahan lama dan mempu mengancam nyawa si ibu. Kadang-kadang dalam keadaan yang mendesak, tisu yang terlibat juga terpaksa dibuang bersama-sama dengan embrio; contohnya ialah pembedahan salfingektomi (salphingectomy) iaitu pembuangan tiub fallopio yang terjejas disebabkan oleh kandungan tuba.

Namun disebabkan oleh perkembangan teknologi ultrasonografi, diagnosa kandungan luar rahim semakin kerap dapat dikenal pasti pada peringkat awal. Jika sedemikian, rawatan tanpa pembedahan boleh dilakukan, tetapi dengan syarat-syarat tertentu yang ketat. Rawatan bukan pembedahan ini termasuklah menyuntik pesakit dengan prostaglandin, kalium klorida atau methotrexate. Akibat daripada rawatan ini, embrio yang masih baru itu akan berhenti berkembang dan biasanya akan mengecut, diserap dan hilang di kawasan implantasi. Dalam keadaan lain, embrio tersebut mungkin akan diusir keluar bersama-sama dengan darah haid. Namun selepas rawatan seperti ini dilakukan, pesakit perlulah terus dipantau dengan ultrasonografi dan diukur aras hCG untuk beberapa minggu agar dapat dipastikan bahawa kandungan luar janin tersebut sudah benar-benar tiada.


 Sumber: Wikipedia


Day 1 - Gynae Ward

Hmm...
Memang dah bukan mungkin
Pasti
Iman belom ada rezeki jadi 'Kakak'

Start spotting hari Isnin
Dah risau dah
Ultra sound kat private je
Doc suruh pegi hospital terus
Call cousin (radiologist), dia suh jumpa dia petang
Ok...malam tu perut memang dah sakit dah

Selasa pergi kerja macam biasa
Bawak perut yang sakit, bawak hati yang risau
Setelkan kerja mana yang perlu
In case, admitted
Rupanya memang benar!

Sampai GH tepat seperti yang dijanjikan
Tapi cousin busy, sedang running case
Ayah Iman mintak tolong radiologist lain
2 orang radiologist baru dapat detect something
Something wrong
Rahim saya kosong!
So saya direfer ke EPAU

Alhamdulillah saya direfer kepada Dr Jenny
Doc yang operate saya dulu
Dia buat ultrasound, memang rahim saya kosong
Rupanya 'dia' di luar, dekat dengan tiub Fallopio
Ya Allah..

Pastu dia explain kepada saya apa sebenarnya yang boleh terjadi
So saya pun diarahkan untuk masuk wad untuk observation
Dan di sinilah saya mengupdate entri hari ini
Di Sarawak General Hospital ini


Selasa, April 12

Mungkin

Mungkin
Rezekinya belum tiba lagi
Mungkin
Inilah ketentuanNYA
Ya Allah..
Kau permudahkanlah segalanya


Ibu Iman: mungkin..??


Isnin, April 11

Gago urang gago juak nya

Angol nyawa eh
Minggu ya sepatutnya cuti tapi gago ngan program student
Malam bermalam ngan student di Kem Santubong
Siang ngerayo carik quotation
Weekend kursus pendek di kolej
Alu terkorban weekend 2 ari turun ke Bauk
Tauk sik boring driving ke Bauk eh

Turun jak kerja ri tok ada gik program ngan YB before election tok
Boring aih
Dah la nyawa malas tok
Ada bos baru datang, nak ngeso kemalasan ngan bos baru lah
Hua hua hua