Khamis, Mac 31

Pelajar UNIMAS terjun tasik bunuh diri

Sik pandei juak ku nak ngomen pasal miak bunuh dirik di Unimas ya.
Kita bukan di situasi so nya sik boleh juak nak nganok nya sembarangan.
Kenak nya sikda keluarga kah? Atau kawan rapat kah?
Yang boleh nolong nya.
Nya macam mangsa keadaan jak.
Susah nak madah.
Sik tauklah, kenak muda-muda dah sik dapat nak solve masalah.
Complicated gilak kah idupnya sampei sik dapat nak mikir cara nak lari dari masalah ya?
Student pun banyak masalah kah?
Dolok masa aku student, masalah kewangan jak, sik cukup nak makan nyaman.
Tapi dari blog nya, macam berat gilak jak masalah.
Kenak oh?


Ibu Iman: kita sendirik pun sik tauk apa nasib kita isok ari..



Customer is always right

Al-kisahnya saya telah berdeal dengan seseorang semalam, untuk buat video korporat.
Dan dia bersetuju untuk berjumpa saya untuk berbincang dengan lebih lanjut.
Bukan saya request ye.
Saya setuju jer lah, makin mudah dan mempercepatkan urusan saya.
Nak dijadikan cerita, petang ni kami ada meeting pengurusan akedemik.
Saya terlupa semalam, sebab tu saya iya kan aje.
So saya sms lah seseorang tu, mintak maaf sebab tak dapat nak jumpa hari ni.
Kerana saya ada meeting yang diutamakan.
Tapi, yang peliknya, seseorang tu reply macam nak tak nak jer.
Macam nada marah pun ye jugak.
Dia bagitau minggu depan dia tak dapat datang.
Fine, kalau tak boleh, datang lain kali selepas minggu depan.
Set appointment lagi.
Lepas tu, dia cakap, 'k lah, saya takde kredit ni, takleh sms lg'
Eh, ape ke hal? Marah ke?
Bukan ke customer is always right?
Siapa yang customer?
Saya ke dia?
Kenapa dia macam hangin pulak?
Kena ikut masa dia ke ikut masa saya?
Saya pulak yang kompius sekarang.

Kalau dia tak boleh, saya boleh carik company lain.
Bukannya susah pun.

Saya masih tertanya-tanya sekarang kenapa seseorang tu macam tu.


Ibu Iman: salah kah aku ngensel appointment ya? aku ada komitmen lain yang agik penting bah


Rabu, Mac 30

Kajian Personaliti Manusia

Anda suka sesuatu kajian mengenai personaliti manusia?
Oh, saya suka.
Tapi, kenapalah saya masuk kelas sains dulu ek.
Kenapalah saya belajar tentang komputer dulu?
Mesti best kalau saya belajar mengenai sikap dan personaliti manusia.
Mesti boleh baca personaliti dan body languange seseorang.

Ayah Iman kan dia suka tengok Lie To Me.
Pernah tengok tak TV series yang tu?


Sangat menarik, ok.
Daripada cerita tu kita boleh belajar sedikit mengenai mimik muka dan body languange manusia.
Saya yang bukan hantu tv ni pun addict tengok series yang telah didownload Ayah Iman.
Tetap tak tengok TV, memang sah bukan hantu TV kan?
Ops, menyimpang pulak dah.
Sangat best kan orang yang buat kajian mengenai body language.
Dan pengetahuan macam tu sangat berguna bagi kerjaya seperti saya.
Yang berdepan dengan pelbagai ragam manusia.

Baru kejap tadi saya buat personality test di blog Cik Kaunselor Kita, Just Call Her V, ok.
Apa daa banyak sangat ok saya petang ni.
Kalau nak try, boleh lah ke blog beliau.
Untuk test tu kita akan disuruh memilih 1 gambar yang menarik pada pandangan mata kasar kita.
1 sahaja daripada 9 gambar.
Dan gambar pilihan saya ialah seperti di bawah.


Saya suka gambar ni sebab warnanya yang soothing & soft.
Design pulak abstrak.
Tau tak apa maksudnya?

Anda seorang yang mudah mesra tetapi berhati-hati. Anda sangat suka berkawan tetapi masih menghargai kebebasan dan suasana tanpa gangguan. Kadangkala anda suka menyendiri untuk meneliti semula makna hidup anda dan berseronok. Apabila anda memerlukan ruang untuk bersendirian, anda akan melancong ke tempat-tempat peranginan yang indah. Bagaimanapun, anda bukan seorang penyendiri. Anda berpuas hati dengan diri dan persekitaran anda dan juga menghargai kehidupan anda sepenuhnya.

Hampir samalah dengan diri saya.
Hmmm...
Ya atau tidak.
Semuanya juga mungkin kebetulan.
Itu hanya kajian manusia terhadap manusia.



Ibu Iman: mun ada agik, boleh la engkah kat entri V


Jackie Chan meninggal dunia?

Heboh! Antara percaya & tak percaya je. Biar benar Jackie Chan meninggal. Rupanya khabar angin jer. Ayah dia la yang meninggal sebenarnya.

LOS ANGELES 30 Mac – Laporan yang menyatakan pelakon terkenal, Jackie Chan telah meninggal dunia adalah tidak benar dan beliau masih hidup dan sihat ketika ini, bertentangan dengan khabar angin yang tersebar di Internet semalam.

Laporan yang menyatakan pelakon seni bela diri terkenal melalui filem “Police Story” itu meninggal dunia akibat serangan jantung menyebabkan ramai peminat setianya terkejut.

Laporan daripada laman web Yahoo!7news dan berita Australia sebelum ini menyatakan pelakon itu meninggal dunia akibat serangan jantung di hospital Los Angeles. – Agensi



Ibu Iman: no komen...


Mengapa wanita hamil perlukan asid folik?

Apakah asid folik?

Asid folk adalah salah satu vitamin kumpulan B. Ia wujud secara semulajadi sebagai folat dalam kekacang, sayuran hijau, beberapa buah, dan juga yis and ekstrak daging lembu.

Kenapakah saya perlukan asid folik?

Asid folik menolong mencegah kecacatan tiub saraf seperti spina bifida. Spina bifida terjadi apabila pelindung yang menutupi korda spina bayi tidak menutup dengan sempurna. Ini boleh menyebabkan kerosakan saraf kekal.

Pada 12 minggu yang pertama dalam kehamilan anda, otak dan sistem saraf bayi anda sedang membentuk dan berkembang pesat. Oleh sebab itu, adalah sangat penting untuk mengambil folik asid setiap hari pada masa itu.

Dalam trimester kedua, iaitu dari minggu ke-13 kehamilan anda, anda boleh menghentikan asid folik. Namun begitu, jika anda mengambil asid folik sepanjang kehamilan anda, ia tidak akan menjejaskan kesihatan anda atau bayi anda.

Berapakah jumlah asid folik yang saya perlukan?

Sebelum anda hamil, anda dinasihatkan supaya mengambil 400 mikrogram (mcg) asid folik setiap hari. Kemudian, teruskan mengambilnya untuk 12 minggu yang pertama kehamilan. Adalah baik jika anda makan makanan yang kaya dengan folat.

Wanita yang telah mempunyai seorang anak dengan kecacatan tiub saraf mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat seorang lagi anak dengan kecacatan yang sama. Dalam kes ini, doktor akan mempreskripsikan dos asid folik yang lebih tinggi.

Jika anda mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti yang dipreskripsi untuk mengawal epilepsi, doktor anda mungkin mempreskripsikan dos asid folik yang lebih tinggi. Ini kerana ubat-ubatan itu menghalang keupayaan badan anda menyerap asid folik.

Apakah sumber makanan yang terbaik?

Makanan yang kaya folat adalah sangat baik bagi anda dan bayi anda. Makanan ini juga kaya dengan pelbagai khasiat yang diperlukan oleh anda berdua. Berikut adalah makanan kaya folat:

Makanan berikut mengandungi 100–200 mikrogram folat bagi setiap hidangan:
  • bayam, 1 cawan;
  • kacang bendi, setengah cawan;
  • asparagus, setengah cawan;
  • lentil, setengah cawan;
  • hati, 1 keping;
  • 11 kubis brussels;
  • kacang black-eyed beans, 4 sudu makan;
  • emping bran, 7 sudu makan;
  • germa gandum, 25g / 1 aun;
  • betik sederhana besar.
Makanan berikut mengandungi 50–100 mikrogram folat bagi setiap hidangan:
  • brokoli kukus, 2 pucuk;
  • buah oren saiz besar;
  • nasi putih, setengah cawan;
  • oat, setengah cawan;
  • kacang merah, setengah cawan;
  • jagung saiz besar, 1;
  • biji bunga matahari, 1 aun.
Sumber lain yang mudah didapati termasuklah telur rebus bersaiz besar, ikan salmon dalam tin dan ubi kentang tidak dibuang kulit.

Sila maklum: Asid folik dalam makanan akan dimusnahkan jika ia terlebih masak, jadi masaklah dalam kuali bertutup dengan jumlah air mendidih yang minima. Cuba makan sayur-sayuran yang dicelur atau dimasak menggunakan ketuhar gelombang mikro atau mentah.

Kredit: BabyCenter


Ibu Iman: Ztie si pengantin baru mesti ambik asid folik awal-awal tok... hehehehe


Selasa, Mac 29

Bukan mudah nak menjadi seorang blogger

Membuat blog amat mudah.
Tetapi mempunyai blog bukannya mudah.
Membuat blog, anda hanya perlu baca dan klik sahaja mengikut langkah-langkah yang disediakan.
Mempunyai blog?
Anda perlukan 1 komitmen!
Komitmen masa.
Komitmen idea.
Komitmen kemahiran bersosial.

Mempunyai dan memiliki blog sangat memerlukan komitmen, ya kawan-kawan.

Sebagai seorang blogger tegar, anda tidak mungkin akan membiarkan blog anda terbiar.
Sebagai seorang blogger tegar, anda berusaha untuk memastikan blog anda dikemaskini.
Sebagai seorang blogger tegar, masa minum pagi anda bersama kawan-kawan sepejabat mungkin akan dikorbankan.
Sebagai seorang blogger tegar, masa tidur anda mungkin akan menjadi lebih singkat untuk memastikan entri yang dihasilkan berkualiti.

Bayangkan, tanpa pengorbanan, blog anda tidak mungkin akan bertahan.

Tanpa follower dan pembaca, siapalah blogger.
Oleh itu, hargailah follower dan pembaca anda.
Jangan biarkan mereka kehampaan kerana masuk ke blog anda dan tiada entri terkini.

Susahkan untuk menjadi seorang blogger?


Ibu Iman: nak maintainkan blog bukannya senang....


Isnin, Mac 28

Meet The Blogger

Mostly semua yang attend wedding Ztie ri marek dah publish cerita pasal big day Puan Ztie, saya jak belom eh.  Lambat perauk saya juak. Hehehe.

Syiok aih, sik sangka juak Ztie dah reserved 1 meja nang khas untuk blogger. Bak kata Ayah Iman, harus ada logo 'Blogger' kat meja ya menandakan semua blogger tek. Kedong. Special nya juak mek orang tok. Tapi nang special pun ari marek, sebab semua baruk pes time bertentang mata. Selalu nangga gambar dari blog ngan FB jak. Sib bait jak semua dapat dikenal, kecuali kak Kembhoja lah. Sori kak, kamek nang sik kenal kitak mun kitak sik nalo kamek dolok. Tapi nang bestlah, rasa cam dah lamak kenal jak, macam Kak Khemboja ngan Kak Tikah. Ya jak paling dekat, ya lah paling banyak diloyar. Hehehehe.

Bak ari sebelumnya pergi McD jumpa Sahm, pegi wedding Ztie marek pun sik embak kamera. Nak ngembak kamera adik, besar gilak, malas juak nyawa ku, dah lah ngembak si kecik, Iman Madihah. Gambar diambik Ayah Iman sik best gilak, gambar diambik deng V baruk cun, tang betol jak view nya.  (Tangga lam FB V ada). Tapi, sekpalah, janji ada bukti nak? Tapi, yang sik bestnya sikpat nak bergambar ngan pengantin baru Ztie. Sob..sob.. 

Pandei²lah kitak orang nekak sapa dari kiri ke kanan. Rasanya sik perlu diperkenalkan agik lah. Well... hahahaha... rasa glamer jak hoh. Huhu. Ada gambar kak Khemboja, tapi sik berani nak publish takut nya sik suka. Sebab nangga kat blog nya pun nang sikda nya publish gambarnya. Amni sekpa, sik lamak gik nya akan fofular juak bah. Hihihi. Boh marah Amni ah, plentey² jak.

Bah, bah, bila tek kita nak bergathering agik?


Ibu Iman: gik mikir sine & aktiviti nak dipolah...


BerMcD bersama Mama Adam

Seperti yang dirancang, mini gathering sekdalah menjadi tapi berjaya lepak kejap ngan Adam Izz Haris ngan mama & ayahnya. Puas walaupun sekejap.

On the way ke McD. Keta park di TJ
Iman Madihah susah gilak nak diambik gambar nektok. Ngelepar, tok nasib bait dapat

Sebenarnya, aku ngan Mama Adam @ Sahm bukannya baruk kenal. Mek orang dah lamak dah kenal since sekolah menengah gik. Time ya mek orang tusyen sama. Cuma biasalah masing-masing terpisah, ada komitmen masing-masing gik, nang sik pernah lah nak jumpa. Last jumpa dolok masa Iman cek sebulan, nya ngembak Adam cek kunin di klinik ibu & anak di perumahan sia. Ya lah ria nya ajak jumpa,alulah ajak jumpa yang lain juak. Tapi rami yang ada komitmen lain so mek 2 ajaklah tek jumpa, ditemani kaum-kaum ayah sekali lah.

Nang rindok ati Iman Madihah ari ya. Sebelum ya tek tido, bila jak nya bangun, terus 'aok, aok' nunjuk rah tempat main ya. Gelorat sa jiwa nya nangga miak lain main, makan pun sikit jak. Iman dah rindok ati main, baruklah Adam datang. Tapi Adam gik malu-malu, takut nya ngan Iman kali. Iman macam nak nulak ada juak. Ngan miak laki lain gik dah nak berkelaie bertolak nya atas ya.

Tok dah masa nak balit. Nak balit baruk nak bergambar. Leka gik berkepong ngan Iman ajak dah ajab nyawa.
Adam nak sayang Iman, tapi Iman jual mahal. Nangga olah anak dara ku lok. Ditulak nya palak Adam
Ibu-ibu jak suk kedirik nangga camera, anak-anak sekpat ditahan-tahan.
Dah lah sikda embak kamera ari ya, charger lupak di opis lu sikpat caj. Pakei BB ayah jak lah ambik gambar. Sik banyak juak gambar yang ada. Tapi, jadilah nak? Janji ada k update di sitok. Hahaha.

Lak lah kita keluar agik, kak Kembhojha madah mok embak Suchi, lak Nyza embak Nabihah, Kak Eda embak heronya 2 orang, lak V tukang ambik gambar. Hahaha. Tedahnya lok disuruh ambik gambar. Mun Ema lom beranak tek, dapat nya join juak. Kak Tikah, Amni, Yan, pengantin baru Ztie, lak kita jumpa gik. Sik puas eh jumpa kitak orang. 

Jumpa? Eh? Bila masa kita jumpa? Tungguuuuuuu..... next entri. Hihihihi...


Ibu Iman: next entri ya esoklah kali... hahaha


Sabtu, Mac 26

Mini Gathering

 Entri melekat-lekat. Scroll ke bawah untuk entri baru.


Kawan-kawan di sekitar bandaraya Kuching,

Apa kata kita polah mini gathering weekend tok?
Sapa mok join, join jak.
Sik perlu bayar apa-apa. American pay.

Tarikh: 26 Mac 2011 (Sabtu)
Masa: 3 petang
Tempat: Restoren McDonald (sebelah TJ)

Kenak McD? Sambil ibu-ibu berloyar, anak-anak boleh bermain-main di sia.


Ibu Iman: tetiba jak rasa nak molah gathering pas diajak Sahm, mama Adam tek


Jumaat, Mac 25

Hibernasi

Hibernasi menurut definisi saya sendiri ialah tidur di musim sejuk (untuk haiwan). Malaysia ialah sebuah negara beriklim khatulistiwa, iaitu panas dan hujan sepanjang tahun. Takde maknanya istilah hibernasi untuk haiwan-haiwan yang bermastautin di Malaysia. Itu haiwan.

Manusia? 

Dulu saya pernah bagitau kawan-kawan kat ofis yang saya nak 'berhibernasi'. Bilik saya sejuk tau. Kalau orang masuk, mesti akan cakap, 'sejuknya bilik ni'. Fakta ye. Dan walaupun saya ialah homo sapiens, saya bukan haiwan ok, makanya saya pun layak menggunakan istilah hibernasi tersebut. Kerana bilik saya sejuk. Tak salah kan?

Ingin nak berhibernasi tapi tetap tak boleh (ni kes bos lembap lah ni). Otak saya ni selalu jer fikir nak buat itu, buat ini. Bila duduk dan mengadap laptop kerajaan Malaysia ni, fikir nak update entri jer. Nak baca blog. Apa kes?

Sebenarnya. Saya nak buat majalah untuk kolej. Memang teringin sangat. Sedang dalam perancangan. So. Takde maknanyalah kan istilah hibernasi untuk saya?



Ibu Iman: boleh ke sik nak proceed tok?


Extreme - More Than Words




Hari ini dan semalam kerjanya asyik mendownload the 90's English songs jek
Oh, I like... mengimbau zaman-zaman muda remaja dulu
Di sekolah, di kampus..

Ibu Iman: boring nak ngagak kerja eh..


Khamis, Mac 24

Makanan Antioksidan yang Terbaik dan Rahsia Anti-Penuaan

Penuaan adalah proses semulajadi yang dapat memberi kesan besar pada kesihatan dan kecantikan. Mendedahkan kulit secara berlebihan pada sinar matahari, pencemaran dan pola makan yang tidak sihat adalah salah satu sebab utama yang boleh mempercepatkan proses penuaan. Sebahagian besar warga kota kini sentiasa berada dalam tekanan adalah lebih cenderung untuk mengalami proses penuaan dengan lebih cepat. Hal ini menyebabkan mereka mudah letih, memiliki kulit yang kusam dan meningkatkan risiko mendapat penyakit kronik atau degeneratif. Bagi melambatkan proses penuaan, adalah sangat penting untuk memastikan tubuh anda mendapat antioksidan yang mencukupi.

Antioksidan ditemui terutamanya dalam buah-buahan dan sayur-sayuran. Antioksidan membantu mencegah kerosakan oksidatif pada tubuh kita dan dapat membantu dalam mencegah penyakit kronik. Beberapa contoh antioksidan adalah vitamin A, C, E, beta-karoten, lycopene dan selenium.

Antara sumber antioksidan yang baik meliputi:

1. Epal mengandung vitamin C yang melindungi sel-sel tubuh kita dari kerosakan oksidatif. Pektin, serat yang larut ditemui dalam epal membantu menurunkan kolesterol darah dan kadar gula.

2. Brokoli kaya dengan vitamin C, beta-karoten dan indole-3-karbonil (suatu antioksidan yang memecah estrogen). Brokoli dapat membantu mencegah kanser dan penyakit jantung. Para saintis mendapati bahawa sayur-sayuran adalah yang terbaik sebagai anti-penuaan dan sebagai makanan anti-kanser.

3. Lobak merah mengandungi beta-karoten. Beta-karoten sangat baik untuk perlindungan daripada pelbagai jenis kanser, penyakit jantung, bahkan untuk memperlahan pembentukan arthritis.

4. Kacang merah kaya dengan mineral seperti zat besi, magnesium, kalium, kuprum, thiamin, dan fosforus. Kacang merah mempunyai anti-penuaan dan sifat anti-kanser. Selitkan kacang merah dalam diet anda supaya dapat menjaga sel-sel menjadi sihat dan untuk mencegah penyakit kronik seperti penyakit jantung dan kanser.

5. Anggur Merah telah dikelaskan sebagai salah satu sumber terbaik antioksidan baru-baru ini. Anggur merah adalah tinggi fenol (sebatian antioksidan), vitamin C dan resveratrol. Resveratrol dijumpai dalam kulit buah anggur merah. Hal ini membantu untuk meningkatkan gula dalam darah, selain memiliki anti-inflamasi dan sifat anti-kanser.

6. Bayam kaya dengan riboflavin, vitamin B6, kalsium dan besi. Sebatian-sebatian yang ditemui dalam bayam boleh menguatkan sistem kekebalan tubuh kita.

7. Ubi Keledek mengandungi beta karoten, yang dapat melambatkan proses penuaan dan mengurangkan risiko terkena kanser jenis tertentu. Ubi keledek kaya dengan serat, kalium, vitamin B6, C dan E. Ia juga tiada lemak dan rendah kalori.

8. Tomato mengandungi lycopene dan yang baik untuk mencegah katarak, kanser, selain membantu menajamkan fikiran. Lycopene juga bagus untuk kesihatan prostat.

9. Biji Gandum mengandungi vitamin E untuk mencegah kanser prostat pada lelaki dan melambatkan perkembangan penyakit Alzheimer. Mereka juga mempunyai asid fitat (yang dikenali sebagai IP6), suatu antioksidan yang melindungi terhadap hati, usus besar dan kanser payudara. Contoh biji-bijian termasuk gandum, beras merah, wheat germ dan lain-lain.

10. Teh hijau merupakan minuman antioksidan terbaik. Jepun telah mengiktiraf teh hijau sebagai minuman yang baik untuk mencegah penyakit degeneratif. Ini adalah kerana teh hijau tinggi dengan polifenol (sebatian antioksidan) yang membantu mengurangkan risiko penyakit stroke, jantung dan kanser.

Selain mengambil sejumlah besar antioksidan, untuk melawan penuaan, menyekat pengambilan gula dan lemak, meminimumkan pengambilan makanan terproses, minum 8 gelas air setiap hari, pilih susu rendah lemak dan daging tanpa lemak, digalakkan mengambil  ikan, bersenam 3 kali seminggu, dan memastikan emosi stabil dan ceria. Dengan cara ini, dengan mudah anda boleh mencapai kecantikan zahir dan batin.

Kredit: Shareena Delaila Bte Mohd Samin, Penasihat Pemakanan (Universiti Putra Malaysia)


Ada aku kesah?


Nak komplen kat blog sendiri pun salah ke?
Kalau aku diam, baik takyah ada blog.
Aku komplen kat sini, kat blog aku ni, ko pun bukan ada rugi apa-apa kan?
Itu cuma pendapat aku, bagi aku slot tu menjengkelkan.
Ada aku kesah ko suka ke tak?


Ibu Iman: ada juak urang macam ya, kesian nya sik ada blog.. haha



Rabu, Mac 23

Saya tanpa BFF


BFF ialah istilah yang budak-budak sekarang gunakan untuk bestfriend atau teman yang paling rapat.
Best friends forever.
Entah kenapa bila difikirkan sekarang, tiada istilah BFF dalam hidup saya.
Saya tidak punya teman yang betul-betul rapat dan faham akan diri saya.
Kecualilah suami saya.
Saya mencebik sikit pun dia tau saya tak berkenan.
Uurgh, gara-gara Lie To Me lah tu.
The truth is written all over our faces.

Saya rasa BFF saya pada masa lalu semuanya telah beransur hilang dalam diari hidup saya.
Mereka masih wujud tapi mereka tidak mengetahui kewujudan hati dan perasaan saya.
Maka itu bukanlah BFF yang setia menemani kita di saat susah dan senang kan?

Kesimpulannya, saya tiada BFF!


Ibu Iman: kenak urang suka gilak nangga cd oh? kenak aku juak ngadap blogger tok?


Suara Hati 2

Kenak lah rasa makin boring ngan kerja nektok?
Dah lah miak molah hal.
Sik pernah nak jumpa miak bagus.
Nang miak 'kurang upaya' ajak ditemu.
Biuk nyawa ku.

Dengan pemalasnya.
Dengan salu sik datangnya.
Dengan sikmok ngantar kerjanya.

Nang ngembak palak s**u ngan bigik p***r ajak eh ke kolej.
Buang duit kerajaan jak nak bantu sidaknya sekolah.

Mana nak bagus nak benar mok belajar ya alu kena tempias juak oleh sidak kedak tok.
Fed up nyawa.


Ibu Iman: rasa nak jadi sukarelawan masa election jak eh! ada sik oh? camne nak apply? sesiapa tolong lok!!



Cara-cara memasang spec

Auntie-Auntie,
Iman ada spec, Mak Udak Iman berik dolok
Mun Iman masok Emily Ibu, terus Iman ambik spec Iman
Spec Iman warna pink
Iman suka spec Barbie kat Boulevard tapi Ibu sikmok beli
Iman ajar Auntie-Auntie cara pakei spec k..

Mula-mula lap cermin spec lok k baju

 Pasya baruklah pasang, engkah kat telinga

 Coba test lok nangga jeraya... perghh

 Kepak eh... lamak gilak nunggu Ibu balit work tok

Betol nak Auntie, cara Iman pakei spec?
Ibu, kelak belilah spec baru ngan Iman
Spec tok dah lamak dah
Kelak Ibu ah.. please...



Yang benar,
Iman Madihah


Selasa, Mac 22

Si seksi Miera Liyana


Geli-gelemam aku tengok baju yang Miera Liyana ni pakai. Hampir menampakkan tetek. Er, siapa Miera Liyana ni? Ala... yang berlakon cerita 'Kamelia Katrina' di Astro Ria tu, yang berlakon jadi adik tiri Elyana. Dalam cerita tu nampak ayu je dia, macam gadis Melayu terakhir gitu. Tapi...

Berikut ialah kenyataan mohon maaf Miera Liyana kerana berpakaian sedemikian:
Saya memohon maaf kepada yang tidak menyenangi apabila melihat saya berpakaian seperti ini. Saya tidak sempat mencuba terlebih dahulu pakaian ini kerana baru mendapatnya daripada pereka fesyen pada pagi tadi. Saya sendiri yang memilih pakaian ini kerana nampak sangat cantik dan lain dari lain. Tak sangka pula apabila pakai, jadi seperti ini. Kalau saya pakai tiub, nampak tak cantik pula sebab pakaian ini terdedah di belakang. Saya bersedia menerima teguran orang ramai dengan terbuka tentang pakaian saya ini dan berjanji tidak akan melakukan kesilapan yang sama.
Logik ke alasan macam tu?



Ibu Iman: nya sik rasa 'berangin' ka makei baju camya ooh?


10 perkara yang perlu anda tahu

1. Tidak mengambil sarapan pagi


# Apabila seseorang tidak mengambil sarapan pagi, paras gula dalam darah akan menjadi rendah. Ini akan mengakibatkan kekurangan bekalan nutrisi pada otak dan menjadikannya kurang aktif.

2. Terlebih makan

# Ia akan membebankan pembuluh darah otak dan mengurangkan kuasa mental otak.

3. Perokok

# Asap rokok akan mengakibatkan sel-sel otak terjejas atau terbakar dan boleh mengakibatkan penyakit ‘Alzheimer’.

4. Penggunaan gula yang berlebihan

# Pengambilan gula secara berlebihan akan mengganggu penyerapan protein dan nutrisi. Selain daripada itu, ia akan mengganggu perkembangan otak yang sihat.

5. Pencemaran udara

# Otak adalah pengguna oksigen terbesar dalam badan manusia. Pencemaran udara boleh menyebabkan pengurangan bekalan oksigen ke otak dan keaktifan otak.

6. Terlebih tidur

# Tidur adalah bagus untuk merehatkan otak tetapi masa tidur yang panjang boleh mengakibatkan sel-sel otak kita mati.

7. Menutup muka ketika tidur

# Tidur sambil menutup muka akan mengakibatkan otak menerima lebih banyak karbon dioksida berbanding oksigen dan ini akan membawa kerosakan kepada otak.

8. Membiarkan otak bekerja semasa kita berada di dalam keadaan kurang sihat

# Bekerja semasa anda kurang sihat boleh mengurangkan keberkesanan otak dan juga membawa kerosakan kepada sel-sel otak.

9. Kurang berimiginasi

# Berfikir adalah satu cara terbaik untuk melatih otak kita. Kurangnya berimiginasi boleh menyebabkan tahap kecerdasan/keaktifan otak menurun.

10. Jarang berfikir

# Jarang berfikir akan menyebabkan otak kita kurang aktif. Oleh itu, perbincangan yang membina boleh menambah keberkesanan kecerdasan otak kita.




Ibu Iman: macam sikda kerja jak tapi ada kerja...




Isnin, Mac 21

Beliang

Ri marek gi Emart.
Shopping hardware sikit pakei dapur baru.
Lepas abis bayar, stop kejap kat meja banquet kat tepi eskalator.
So kemaslah barang-barang tek so sik perlu lah embak troli turun dibah.
Iman tek dalam troli kejeron juak dah nak turun.
Ku turun lah tek, engkah di dibah.
Sambung tolong Ayah Iman kemas barang.
Sekali toleh gik nangga Iman dah sik ada!

Ibu: "Yang, ne Iman? Iman sik ada!"
Ayah: "Aih, kitak dah nurun nya tek duhal?"

Yarabbi! Nerves rasa nyawa.

Ibu: "Carik kat eskalator Yang, kali nya nak turun!"

Ngelepar jak mek 2 laki bini bercarik ngan sik kecik.
Sik lamak pasya ada jak Iman diembak Ayahnya.

Ibu: "Sine kitak nemu nya tek?"
Ayah: "Ya rah tempat basikal ya. Nya dah nak nait atas basikal dah"
Ibu: "Ya Allah, cepat na juak kaki nya eh. Isk..."

Terus ku ambik nya dari Ayah nya. Nya senyum-senyum tetak-tetak jak.
Sik nya tauk aku ngan Ayah nya dah berliang ati.

Ayah: "Rasa terhenti kejap nyawa tek. Rasa kosong jak Emart tok sik berurang"
Ibu: "Ya lah, pengajaran, sikpat layap agik dah Iman tok"

Pasya mek orang balit.
Turun dibah. Melimpas kedei jual magazine.
Iman dah ter-aok-aok, angguk-angguk palak dah nunjuk buku.
Adoh, nya mintak buku gik.
Cun juak tek ada majalah PaMa latest di kedei ya.
So aku singgah lah beli sigek.
Si Iman dah nangis, nunjuk buku.
Cariklah juak sigek buku ngan nya.
Mulut dah bisin, aok, aok.
Mun aok ya, retinya nya maok lah ya.
Dah lah sikda buku best, beli juaklah sigek.
Pasya gi bayar ngan cashier di dalam.
Pulang nya nangis gik ngan Ayahnya.
Berair mata nangis.
Terus cepat-cepat bayar then kuar agak nya.
Suk nya tek terus buka buku nya.
Siap jari tunjuk-tunjuk kat buku ya, macam menar jak baca.
Alu suk lah nya tek sampei ke kereta.

Mun sik tegal nya ilang sekejap tek, sik juak nak nurut kata nya.
Gik rasa berliang, gine mun nya menar diculik urang.
Sine nak carik ganti?????
Nauzubillah.. mintak simpang malaikat 44.

Iman & cousins. Nangga Iman lok, berolah kali jak rupanya. Dah lah nya sorang rempuan.



Ibu Iman: mode blur alu terembak-embak sampei ke opis.


Macam-macam hal

Lamak dah sik update, macam-macma hal berlaku.
Lak lah ku update.
Gik sekda mood tok.



Rabu, Mac 16

Cobaan... cobaan


Tadaaaaa.....
Dah boleh masak di dapur baru
Kotan kejeron eh... alu nak testing terus

Kerana kesontokan masa, ya lah balit kerja dah kol 6
Pas maghrib, pas abis ceta Kejora barulah bergerak ke rumah Iman
Testing ayam goreng jak lah.. hehe
Ya jak benda ada lam petais
Sik plan pun sebenarnya, rasa nak testing, on jak lah
Sesambil ya nyesah baju juak
Sebelum tok jemur baju jak sia
Washing machine dah lamak ada coma lom berpasang palak paip pakei machine ya jak gik
Baruk nektoklah baruk dapat bersesah di sia


Para-para pakei engkah garam ngan minyak
Cabinet belom gik... gine cara nak masang cabinet tok
Para nok sigek ya terlepas pandang pandei ke hujung dunia nun gilak


Dan.. dan.. dah lamak diperap
Akhirnya dibasuh dan boleh digunakan
Ada banyak agik yang nunggu masa nak dipakei


Gia lah urang baruk encerik berisik umah baru
Semua jak nak dicerita oh
Janji hati senang...bahagia... ada aku kesah?
Hahahahahaaaaa...


Ibu Iman: marek cuti so sik update lah... macam sik biasa... hehehe



Isnin, Mac 14

Iman On Board


Cantik tak?
Hehehe... aksesori untuk Emily Ibu
Kesian Emily, belom ada apa-apa aksesori lagi
Nanti Ibu cari aksesori lain lagi untuk Emily k


Berminat ke?
Sila-silalah berkunjung ke blog Mama Ruhil Imaan
Sebab Ibu tempah dari Mama Imaan
Ruhil Imaan muda sehari jer dengan Iman Madihah
Hehehe...


Ibu Iman: minggu ya tek nang gago.. sik sempat nak blogwalking & updating




Rabu, Mac 9

Iman Madihah - setahun 4 bulan

Sesampeinya di kolej, lepas lepak minum-minum pagi, aku onlah laptop. Nak start kerja. Tetiba laptop sik dapat on. Hmmm... tauk ku sapa entam. Iman lah ya malam tadi. Aku gago coba software pakei ngajar nya gago juak. Tandah jak ku nya nekan keyboard. Bila ditekan, macam-macamlah keluar di skrin nak? Suk lah nya tek, alu tepok tangan. Tandah ku ajak. Sak nya celik IT. Hehehehe. Bila aku dah shut down, dah padam semua dah power, minak betol jak tangan nya nekan button power ya agik. Pasya sempat ku maluk tangan nya, alu cepat gik nya nekan agik. Ya lah alu berolah sekejap laptop ya.

Ya cerita malam tadik. Awal ku tido malam tadik, 11.45. Hehehe... Awal lah ya. Salu 12.30 tengah malam tido. Iman ya jenis tido aher, bangun aher. Aku pun terbiasa juak ekot masa tido nya tapi bangun tetap awal lah. Sik pandei nak ngando gik dah mata.

Sik berasa dah setahun 4 bulan dah Iman. Dah sik chubby agik nya. Makin ninggi jak. Rambut makin golong. Tapi pelik gilak ngerokot golong nya. Nenek nya (mak ku) madah dolok rambut Ibu sikda kedak rambut Iman ya. Golong belakang jak, rambut depan sik. Iman lain, rambut depan lah golong koat sampei meluaskan dahinya. Hehehe.


Dah lah bila bergambar makin ngegeh. Mun nya ada mood, maok juak nya digambar, style terbaru bergambar nyingit palak. Mesti sidak adik-adikku bergambar diekot nya.

Pose singit palak.

Lepas abis kita snap, gago juaklah nya nak nangga. Mun urang baruk sampei umah, gago lah nya nanyak, 'mam' 'mam'. Nya nanyak apa oleh. Macam ria bapak ku balit dari ngabas urang di hospital, balit umah nya gago nanyak. Padah neneknya sik ada alu nangis. Isk, macam dipateh jak nya, padahal ne lah ada urang mateh mun balit berjalan ada beli makanan. Iman... Iman...


Suka gambar tok, tang besar jak nya. Sik sangka baby yang itam, muka serius, keluar 3.17 kg jak dolok dah besar panjang daktok. Dolok masa nya setahun 2 bulan, beratnya 9.8 kg. Sikmok makan gilak, sebab mok makan kedirik jak tapi nenen kus semangat. 


Alhamdulillah, Iman membesar dengan sihat dan perkembangan kognitifnya pun alhamdulillah, nang cepat. Nya pandei bercerita balit ngan kita even bahasanya nang sik dipaham kita. Ada 1 malam aku nyuruh Ayahnya baca buku sebelum nya tidor. Nya sik maok. Diambiknya buku ceritanya dari tangan Ayah, nya gik bercerita ngan Ayahnya, siap tangannya nunjuk-nunjuk gambar sidak mermaid, sidak mak tiri Cinderella. Tang menar jak nya bercerita ngan Ayahnya. Nya niru Ibu lah ya bercerita camya. Mun kita baca sesuatu ngan nya, mestinya narit tangan kita nyuruh nunjuk sine nak dibaca kita. Mun sik, siap jak. Bisin mulut nya. Iman... Iman...


Ibu Iman: gine ndak kah mun Iman dah pandei kelakar..


Home Sweet Home version 4

Last week nang nya sikda molah, so minggu tok baruk start agik
Sik lamak gik siap lah
Mun minggu ya tek terus proceed rasanya nang siap dah minggu tok

Susah nak dapat tile idaman, malas nak carik dirik pun, proceed jak apa yang ada
Worktop pun dah siap
Bahagian tempat memasak jak tile gelap
Yang berline hitam ya cadangan untuk para pakei engkah garam ngan aji ... hahaha

Ya jak lah dolok
Kelak dah siap update agik

Marek jiran sebelah madah umah nya hampir kena pecah
Berliang sa nyawa
Miak sekolah 5 orang
Tapi sempat ditangkap 2 orang
Diheret ke sekolah
Pengetua madah antar jak balai polis
Nang sik dapat agik dah miak ya
Nang dah 2 minggu dah sik turun sekolah
Bila dah diantar ke balai polis, semualah dapat ditangkap
Hari tok bicara... gik asa ko
Tawakal jak lah nak ninggal umah gia jak



Ibu Iman: sik sabar nunggu dapur siap... nak masak... hehehhe