Jumaat, Februari 25

Aras kognitif dan taraf hidup

Dato' Siti dah melebarkan sayapnya ke bidang pengacaraan pulak.
Korang tengok tak talkshow terbaru Siti tu?
Kat Astro Ria
Saya tak tengok habis, saya tengok sikit jer
Tapi nampak lah Siti agak gugup dan nervous masa interviu Tun
Ye lah, sape yang tak nervous nak interviu orang macam Tun

Semalam masa slot 'Action Research' speaker kami ialah seorang Dr
Masa tu kami tengah berbincang tentang level kognitif
Tiba-tiba kan...

"You all tengok tak rancangan Dato' Siti yang interviu Tun tu? Saya kesian tengok dia (Siti)"

Tiba-tiba jer kesian kat Dato' Siti
Apa kes?

"Kesian dia, nampak sangat level kognitif dia rendah, nampak sangat dia nervous. Saya bukan nak rendahkan pendidikan dia, tapi dekat situ kita sendiri boleh tengok, orang yang level kognitif rendah akan tak konfiden bila berdepan dengan orang yang macam Tun (level kognitif tinggi). Ye lah, Dato' Siti tu setakat SPM jer kan? Saya tak rasa pun dia berjaya interviu Tun. Pengetahuan dia belum mencukupi untuk nak bertanya soalan dengan orang seperti Tun. Lainlah kalau Oprah, Aznil ke. Mereka tu memang dah diketahui kognitif tinggi."

Hmm...

"Tapi, dia (Dato' Siti) hanya sesuai menyanyi kerana bakat dia memang menyerlah di situ. Ingat, Teori Gardner! Manusia ada 9 kecerdasan. Dan dia(Dato' Siti) mempunyai kecerdasan muzik."

Tapi, memang betul lah. Korang pernah tak mengalami situasi takde idea nak cakap bila berdepan dengan orang yang berpengatahuan luas? Haaa... sebab kita manusia ni level kognitifnya tak sama. Dah tu, ada 9 cabang pulak tu. Sebab tu kalau bersosial, adalah baiknya kita bercampur dengan orang bijak pandai, sebab secara tak langsung kita boleh 'curi' sedikit pengetahuan dari mereka. Kan? Kan?

Kesimpulan kat sini, sangatlah penting untuk kita mengupgrade diri sendiri daripada baik kepada yang lebih baik. Sesambil kita blogging cerita pasal anak, pasal rumah, pasal perasaan, jangan lupa untuk follow blog-blog yang berunsur pengetahuan dan ilmiah. Contoh la yang paling simple, kalau tak pandai masak, google jer, semuanya ada kat internet ni. Tak tau masak nasik goreng, kat You Tube ada! Daripada tak pandai kan dah jadi pandai. Suami pun makin sayang. Senyum memanjang jer lah.

Dato' Siti nak jadi Oprah? Belum sampai ke tahap tu lagi.
Dan kalau diperhatikan manusia-manusia bijak pandai di dunia ni (mempunyai aras pemikiran tinggi) semuanya kaya-raya, contoh Mark Zuckerberg. Bijak lah tu kan, rambut takde uban lagi dah boleh mencipta 1 generasi baru, generasi Facebook. Korang pandai ke nak buat Facebook? Huh, saya pun tak pandai. Hehe. 

Contoh 1 lagi, Dato' Siti lah. Aras pemikiran dia yang tertinggi ialah cabang muzik, tengok, kaya tak kaya? Hehehe..

Nak lagi contoh, Dato' Nicol David. Aras pemikiran tertinggi ialah kinestatik. Dengan memanipulasi bakatnya dalam skuasy, sekarang dah pegang title 'Dato' walaupun umur masih setahun jagung.

Lagi? Korang pikirlah sendiri.

Tak semestinya tak pandai di sekolah, tak pernah belajar kat u, kita tak boleh hidup kaya, kalau kita tau aras kognitif kita di cabang mana, dan bijak memanipulasinya, insya Allah, kita boleh. Siapa yang tak tau Kek Lapis Dayang Salhah? Haa... buat kek lapis jer tu, boleh jadi terkenal seperti sekarang.

Anda bila lagi? 




Ibu Iman: rasa macam nak sambung belajar lagi... tapi bagi peluang Ayah Iman dulu lah :)



Khamis, Februari 24

Rabu, Februari 23

Pengalaman 1st time main go-kart

Hari ini seperti yang termaktub di jadual kursus
Aktiviti riadah kami ialah GO-KART
Wow! Masa mula-mula tengok jadual dulu, macam tak konfiden jer
Berani ke saya nak bawak go-kart?


Akhirnya terjawab jugak hari ni
Sangat best rupanya go-kart ni


Saya yang berbadan kecik, kepala besar, berbaju merah. Gambar ihsan dari FB member. Hehehehe

Perasaan tu.. of course lah
Mula-mula memang berdebar-debar
Masuk jer dalam go-kart tu, dalam hati, awat lak kaki tak sampai ni
Tekan pedal minyak guna hujung kaki je lah
Tiba-tiba terus badan tersandar ke belakang
Wah.. ini baru nikmat... tekan terus sampai laju
Tak laju tak feel... kuat gegar kalau tak laju
Bila nak sampai selekoh tu, nervous tau!
Takut gak terbabas
Rupanya bila kita belok, go-kart tu memang akan auto ikut
Seronok lah!
Sepatutnya main 3 lap sorang tapi hujan dah turun
Sempat habiskan 2 lap jer
Nak lagi rasanya....


Ibu Iman: boleh sik kita gi main go-kart di Kuching kelak Yang? hehehehe....


Hakikat cabut gigi

Adik: Kak, cabut gigi sakit tak?
Kakak: Sesungguhnya sakit gigi lebih sakit daripada cabut gigi.


Ibu Iman: sikmok ingat sakit gigi agik, ingat ajak gik dah sakit... iskk...



Selasa, Februari 22

Ibu, Engkaulah Ratu Hatiku

Bila Ibu tengok iklan ni kat tv, mesti Ibu teringat kat Iman
Iman, kalau tengok iklan ni, mesti terus segera bangun berdiri... automatically
Dan letak kedua tangan kat telinga, dan mulut pun ikut menyanyi
Bising jer mulut ikut budak pempuan tu nyanyi tapi dengar 'buuuuu' jer





Kita belajar microexpression sikit... berdasarkan gambar kat bawah ni.
Ini gara-gara Lie To Me lah ni.

Ini Iman masa 4 bulan, Februari 2010. Sila tengok muka Ayah.. full of contempt.. kenak Yang???

Ini ialah kesayangan Ibu.. microexpression Ayah lom dapat diterjermah.. adakah disgust? Hah??

Ibu Iman: kamek gik nak study camne muka urang yang contempt tok yang.. yang kamek tauk, bila urang pebulak jak... hehehe


Iman dan Berry

Hai Ibu!
Malam tadik kan Ibu, Iman pegi dapur, apa tek semua urang masak.
Iman nangga baju Iman banyak dalam baldi.
Haaaa....!
Iman keluarkan baju-baju Iman ya, Iman nak main baldi.
Iman nak ajak Berry main ngan Iman.


See Ibu!
Berry jak suka main ngan Iman, Ibu.
Usu ngan chik buat homework.


Ibu, Berry masuk dalam baldi.
Iman sookaaa!!
Har har har!


Berry tok sik pandei melawan, Ibu.
Boring lah main ngan Berry.


Iman dah kepak & boring main ngan Berry.
Bagus Iman nangga tv jak.

Kelak Iman story agik ngan Ibu.
Bye Ibu!
Love you Ibu!


Yang benar,
Iman Madihah

Penat gelak

Hari ni penat otak, penat otot
Penat otak sebab terima banyak input
Penat otot sebab gelak!

Gelak, gelak jugak
Nota 1 apa pun tak baca lagi

Gelak la sangat sekarang
Balik kolej karang banyak kerja dah menunggu


Ibu Iman: lepas tok nak berhibernasi di kolej...


Sent by DiGi from my BlackBerry�A� Smartphone

Ahad, Februari 20

Dari Iman untuk Ibu

Assalamualaikum....

Hai Ibu..
Ibu buat apa?
Ibu ada study nota Ibu sik?
Ibu boh bingong k..
Iman happy-happy jak sitok
Kek La salu jaga Iman
Malam tadi Iman tido umah nek atok
First time Iman tido umah nek atok
Ibu sikda pun embak Iman tido sitok
Hehehehe...


Iman tolong nek atok packing barang bah Ibu
Ya lah Kek La embak Iman tido sia
Ibu tauk sik nek atok nak gi Tawau?
Nak agak nek usu ngan wa Azim ngan usu Nana
Pagi-pagi senang lah Iman terus antar nek atok ke airport

Ibu, Ibu...
Pagi tadi Kek La gerak Iman
Awal menarrrr...
Paduhal nak antar nek atok gi airport
Baruk ari minggu ya Iman antar Ibu kat airport oooh, Ibu
Mala jak Iman gi airport

Sampei jak kat airport, Iman terus ingat
Ada kereta bergerak!
Iman suka main kereta ya koh Ibu
Masa nek atok nak masuk departure hall ya lah
Iman nengok kereta ya
Terus Iman berekot Ibu
Iman nak main kereta ya
Iman sik lalek Ibu, Iman sik mandik pun
Kek La tukar baju Iman ajak
Tapi Iman dah sik mamai bila Iman nengok kereta ya
Bestnyaa!!

 
Ibu, adakah mak ngah madah tok first time Iman main kereta ya?
Iman salu dah main kereta bergerak tok Ibu ooh?
Mak ngah sik tauk
Usu baruklah tauk
Ria usu sedia coin 50 sen pakei Iman main di airport masa antar Ibu

Ibu!
Kat airport ada KFC duhal!
Iman baruk perasan ada KFC lah Ibu
Terus Iman bisin-bisin madah ngan mak ngah ngan Kek La
Ibu, iman nak makan KFC
Lapar Iman bah belum makan gik pagi tek
Tapi, mak ngah suruh Iman bergambar ajak...


Iman tauk..
Mesti mak ngah BBM ngan Ibu
Komplen Iman bisin jak kat airport
Mestilah... boring Iman bah semua miak kecik diam ajak
Iman bisin lah
Baruklah meriah, Ibu oooh??

Ibu, Ibu..

Lamak Ibu sik ada mala jak Iman jalan
Salu jak mak ngah embak Iman gi sine-sine
Gi ambik chik lah, best Ibuuu!!

Petang Iman gi klinik
Tapi Ibu boh la riso
Iman batok sikit ajak, ada kahak
Iman sik pandei buang
Mun Ibu ada, pandei Iman buang sikit
Ada Ibu ajar Iman ludah kahak ria
Tapi Iman dah sik ingat agik dah
Hehehehe...


Bye Ibu!!
Cantik nak Iman, Ibu?
Iman dah besar
Kelak Iman ambik Ibu di airport k..
Iman nak main kereta bergerak agik lah..
Hehehhee...

Bye bye Ibu..
Take care..
Jangan lupak study k
Iman sayang Ibu
Iman rindu Ibu juak

Love you, Ibu!!!!
Muah... muahh!!


Yang benar,
Iman Madihah

Sabtu, Februari 19

Letters to Maryam

Sorang-sorang kat bilit
Pergi bloghopping sana-sini
Till terjumpalah sigek blog tok: Letters to Maryam
Baca punya baca
Godek punya godek
Alu nangis sampei kembang mata!

Teringat ngan my Iman Madihah
Ibu rinduuuuuuu.... Ibu nak peluk cium Iman
Adehhhh... kuar agik air mata tok

(Al-Fatihah to Adik Maryam Safiyyah)


Ibu Iman: Ya Allah ya tuhanku, Kau peliharalah keselamatan satu-satunya cahayamata ku, Iman Madihah, Aminnnn.....



Sabtu di perantauan

Ari tok ari Sabtu
Kelas seperti biasa, cuma malam jak free
Masa take 5 kol 11, call Ayah di Sukmaville, nanyak Iman.
Iman baruk bangun tido!

Gik badmood. Ayah tok pun urang gik mamai terus disnap


Macam dah ninggi jak anak Ibu, sikda gik tubuh yang gebu
Pasya sik lamak pas ya ada gik mms dari cousin, madah nak embak Iman gi Boulevard.


Adeh, diberik sidak makei baju t-shirt Polo tok duhal
Macam boboy lah Iman gia
Terit jak ikat rambut 2 tapi dahi luas


Pasya ada gik Kek La (adik) mms gambar Iman 
Sampei leleh air liur urang kotan suk gilak
Terubat juak rindu nangga mms dari sidak di sinun


Ibu Iman: rindu nak embak Iman raon... baruk jak seminggu... ada seminggu gik.. 


Jumaat, Februari 18

Siri Program Latihan 1 Malaysia anjuran Kolej Komuniti Mas Gading

Ini ialah iklan khidmat komuniti dan akan melekat di sini buat sementara waktu. Sila scroll untuk entri terkini. Terima kasih.

Kami, Kolej Komuniti Mas Gading menyediakan program Latihan 1 Malaysia untuk komuniti di sekitar bandar Bau, Batu Kawah, Matang, Serian dan Kuching.

Untuk mengetahui apakah program latihan yang ditawarkan, anda dipelawa untuk LIKE page Kolej Komuniti Mas Gading seperti di bawah dan dari situ anda boleh mengetahui jadual untuk latihan 1 Malaysia yang berlangsung setiap minggu di Kolej Komuniti Mas Gading dan di kawasan sekitarnya.


Yuran penyertaan ialah RM1 per jam. Kepada yang berminat, anda boleh respon di page Kolej Komuniti Mas Gading atau menghubungi Penyelaras Kursus Pendek di 082-763730.

Penyertaan secara berkumpulan adalah dialu-alukan. Sekiranya jabatan/persatuan/pertubuhan ingin menyertai program ini dan ingin kursus dibuat di tempat mereka sendiri, pihak kolej boleh mempertimbangkan perkara ini.


Kolej Komuniti, Peneraju Komuniti Berilmu & Berkemahiran



Kami ialah institusi pengajian tinggi awam di bawah Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia dan beroperasi di Lot 742-750, of Parent Lot 726, 94007 Bau, Sarawak, 8 am - 5 pm (berhadapan dengan Siti Cafe)



Iman & aiskrim


Di suatu pagi, di hari Sabtu, di rumah baru
Iman mok juak makan aiskrim nya dirik pun
Sikmok disapik
Layan jak lah


Ibu Iman: akan banyak lah entri pasal Iman sampei minggu depan... ehehehe


Renovation in progress part 2

Ari tok Chap Goh Mei so sidak sikda datang kerja ari tok.
Tok ialah progress umah ari marek (Rabu).

Belakang udah didindin dan dipasang penjan.

Penjan dalam umah udah didindin juak.

Sok sik tauk lah sidak nya molah apa gik.
Mun aku ada di Kuching, cepat giklah sidak molah.
Ada juak terpaksa dipostpone lok nunggu aku balit.
Ayah Iman sikmok molah keputusan sorang-sorang.

Ya jak lah.. dah ngantok, line berokband ijo.
Bongok!


Ibu Iman: percayaklah Ema, banyak RM diperlu nak masuk umah baru..



Khamis, Februari 17

Ibu, cepat balit...!!

Ibu.
Lamaknya Ibu gi work?
Iman rindu Ibu.
Malam-malam Iman tidur dengan Ayah ajak.
Mun Iman terbangun tengah malam, Iman carik Ibu.
Iman lupak Ibu gi work.
Iman toleh belah kiri, Ibu sik ada.
Toleh belah kanan, ada Ayah.
Ayah peluk Iman bila nangga Iman bangun.
Tapi Iman sik maok Ayah.
Iman tampar muka Ayah.
Iman maok Ibu juak.
Iman nangis koat-koat.
Mesti Ayah sikda madah ngan Ibu nak?
Ayah sikmok Ibu bingong.
Tapi...
Iman sikmok Ayah peluk, ayah sik boleh gurin dekat Iman juak.
Mun Ayah nak gurin pelok Iman, Iman tampar Ayah agik.
Iman mok Ayah duduk ajak.
Iman maok Ibu.
Mok Ibu juak!
Iman nangis agik nyerin-nyerin, Ibu.

Ibu.
Malam tadik Iman sikpat tido.
Iman ajak Mak Ngah nengok guk kat YouTube.
Pasya Iman mintak pensel ngan kertas.
Iman embak masuk bilit Kek La sebab Iman nak tido ngan Kek La.

Ibu.
Iman nak lukis muka Ibu.
Sebab ya lah Iman mintak pensel ngan kertas ngan Mak Ngah.
Tapi Iman sik pandei lukis.
Kelak ajar Iman lukis Ibu ah.

Ibu.
Balit gik.
Iman sikpat tido malam tadik.
Ya lah Iman ajak Kek La gi dibah, bukan Iman nak makan.
Tapi Kek La berik Iman makan nasik.
Iman makan juaklah 2 suap.
Sian Kek La lelah nya ambik nasik ngan Iman.
Tapi Iman sik lapar.
Iman nak main dibah ajak.
Ne tauk Ibu balit.
Tapi sik ada juak.
Nenek pun alu bangun juak dengar Iman ngan Kek La keres-keres di dapur.

Ibu.
Iman sikda mood nak makan ri tok
Mun Ibu call bukan Iman sikmok cakap ngan Ibu.
Iman takut lak Iman nangis dengar sora Ibu.

Ibu.
Cepat balit k.
Iman rindu Ibu...


Yang benar,
Iman Madihah

Laporan terkini dari Sukmaville

Di saat jam di laptop menunjukkan angka 12:08 AM
Saya mendapat notification dari FB
Oh, adik saya tag saya
Mesti ada gambar Iman terkini
Ya.. benar!


Iman nak nengok guk dalam YouTube
Biasalah, kalau tak nengok guk, nengok meow, kalau tak pun, Upin
Macam tu lah Iman


Ibu Iman: rindunya nak kelaie ngan Iman...


Rabu, Februari 16

Mimpi Mainan Tidur

Malam tadik aku mimpi 1 of my classmate masa sekolah ninggal.
Ninggal ngejut.
Nang terkejut lah.
Ninggal tek sebab kanser pangkal rahim.
Kesian.
Masa didiagnos nya kanser ya, dah stage 5.
Ada kah kanser stage 5?
Selalu dengar stage 4 jak.

Entah papa jak lah mimpi.
Panjang umur kawan aku ya.



Renovation in progress

Alhamdullilah.
Kerja-kerja renovation untuk wet kitchen di rumah baru dah start 8.2.2011


First day dia datang, dia tebuk-tebuk dinding ni sebab dinding ni akan ditile lepas ni.
Sila abaikan towel merah itu ye.


Ini ialah batu-bata yang mengamboran.
Gambar ni jer diambil pada waktu siang sebaik sahaja balik kerja.
Gambar yang lain tu malam sebab malam jer lah ada kesempatan nak memantau.


Ini ialah worktop untuk meletak gas stove.
Oh, macam ni rupanya cara mereka buat yek.


Ini pula ialah sinki.
Nahh... terserlah kesempitan wet kitchen kami kan?
Nasib baik ler badan comel.
Ini fakta ok, berat saya tak cecah pun 45kg. Ahaks. Melidinya saya.
Nampak gaya kalau macam ni memang saya akan main masak-masak, sorang-sorang jer.
Best tu.
Hehehe.

Agaknya balik dari course nanti,
Dah nak siap, atau dah siap pun kerja-kerja renovation ni.
Ni yang buat makin tak keruan nih.
Huh, kejeron!


Ibu Iman: bukan entri nak show-off (ngeso) tapi untuk catatan dirik pun bab-bab penting dalam hidup.. penting semua tok.. macam nangga perkembangan Iman juak



Selasa, Februari 15

Oh...Tuhan ku rindu padanya

Chopp!
Layan lagu Camelia jap..
Tidur malamku tak lena
Asyik teringat padanya
Bilakah mentari memancarkan cahaya
Hanyalah dirinya bermain di ingatan
Oh...tuhan ku rindu padanya


See? See? Ayah rindu Ibu lah.
Ibu pun rindu Ayah.
Ibu rindu Iman jugak.

Ni apa kes ni? Main rindu-rindu?
Huhuhu.

Sekarang saya berada jauh di utara Malaysia.
Demi tugas dan kerjaya, saya gagahkan diri untuk berada di sini.
Kalau saya tak tolak kursus ni dulu, mungkin saya tak perlu fikirkan semua ni sekarang.
Sila rajinkan jari anda untuk mengklik link Di persimpangan dilemma untuk kisah lebih lanjut ye.

Tapi, semua tu kan ada hikmahnya.
Kalau dulu buat kat Institut Aminuddin Baki, sekarang kat UUM.
So, ok lah kan?
Baru tadi balik dari Padang Besar... hehehe.
Ok tak ok? <----- Ayat pujuk diri sendiri

Kat sini line berokband macam tu lah, kejap hijau, kejap biru.
So kalau tahap kesabaran tu tinggi, saya update lah blog ni.
Setakat ni takde assignment lagi.
Boleh lah saya bersabar nak merangkak-rangkak mengupdate.
Kelas baru jer start semalam, hari ni dah cuti.
Pihak urusetia siap sediakan bas lagi untuk ke Padang Besar.
Ok tak ok? <----- Ayat pujuk diri sendiri
Tapi saya ikut roomate balik rumah, kebetulan roomate orang Kangar.
So kami driving sendiri lah ke Padang Besar.
Haa..jangan tanya apa yang saya beli di Padang Besar!
Hi hi hi..

Pic masa kat airport hari Ahad tu.

Ibu Iman: rindu nak berkatik & bersakat ngan kitak Yang.. take care k.. love u!


Ahad, Februari 13

Please vote for Iman Madihah


Entri ini akan melekat sehingga cukup waktunya, sila scroll untuk membaca entri terbaru.
Terima kasih.


Family & friends, please vote for my IMAN MADIHAH ABD NIZAM. How to vote?

You must first like the Facebook Page of Cuties Baby at http://www.facebook.com/CutiesBaby, then navigate to the photos in the albums, then you will be able to "Like" the photo to cast your vote.

Please click here http://www.facebook.com/album.php?aid=46188&id=126677310717329 and LIKE - Baby #260 IMAN MADIHAH

Remember, only "Likes" at this Facebook Page ...will be counted as vote. If you have shared out the link, and your friends "Likes" your link instead of the photo at this Facebook Page, those "Likes" will not be counted as votes.

Thanks for your vote then!

Ibu Iman: saja jak.. sik la mengharap nak menang... dah ada gambar dah pakei bilit Iman di umah baru.. hehe... nama IMAN salah!! it suppose IMAN MADIHAH


Jumaat, Februari 11

Minggu yang bizi

Adalah dimaklumkan saya akan berkursus selama 2 minggu di utara pada minggu depan.
Makanya sebelum tidak menghadirkan diri dengan sebab yang kukuh.
Harusnya saya menggantikan kelas dahulu.

Disebabkan kesuntukan masa, saya cuma sempat menggantikan kelas seminggu jer.
Seminggu lagi akan digantikan selepas saya habis berkursus nanti.
Insya Allah.

Akibatnya minggu ni kelas saya pagi - petang.
Duduk dalam lab jer.
Harus tak beku.

Walaupun begitu, program tetap jalan.
Menteri KPT pulak turun untuk program di Lundu.
Makanya, sibuklah hari ini dengan semua persiapan.
Eh, hari ni saya kelas petang jer.
Sempat lagilah bergambar semasa tengah riuh-rendah tadi.
Hehehe...


Ibu Iman: saya nak tunjuk sticker DIY (katak ya) dengan Mr Hubby sebenarnya, tapi member snap sik clear indah..