Isnin, Januari 31

Kita Satu Malaysia

Asyik layan lagu jiwang jer
Malam ni layan lagu patriotik ler pulak
Biar menebal sikit semangat nasionalisme tu
Barulah bangga nak cakap KITA 1 MALAYSIA





Verse 1
Dunia kian berubah
Perubahan melingkari
Melaksana hasrat hati
Kejayaan terbukti

Verse 2
Dunia yang megah Dengan misi yang gagah
Kerana perpaduan
Kita masih bersama

Chorus
Kita satu bangsa, Kita satu Negara
Kita satu matlamat,oooo
Kita satu bangsa, satu Negara
Kita satu Malaysia

Verse 3
Bermulanya sekarang
Perjalanan dilaksana
Seia sekata sehati dan sejiwa


Verse 4
Membina masa hadapan
Menuju kejayaan
Kita semua rakyat Malaysia
Harmoni, saling menghormati

Chorus x2
Kita satu bangsa, Kita satu Negara
Kita satu matlamat,oooo
Kita satu bangsa, satu Negara
Kita satu Malaysia

Universiti Lim Kok Wing  - Lirik Tema 1 Malaysia 2010 


Ibu Iman: teringat zaman masa keja ngan BTN dolok...


Sempat ke tak ni?

Selamat hari Isnin... walaupun dah nak petang dah pun
Minggu ni budak-budak dah bercuti
Baru jer start kelas, dah cuti balik
So pagi tadi saya ambik kesempatan ke Wisma Hopoh
Tanya pasal baju korporat baru untuk staff
Last time buat hari tu tahun 2008
Ramai yang dah lusuh pun baju tu
Kesian kan?

Selesai sudah urusan baju korporat
Urusan baju t-shirt untuk dijual kepada student dan staff pun selesai
Urusan kerja-kerja untuk dihand-over kepada Pegawai Sukan yang baru juga tak selesai
Macam tak sempat jer ni
Ada 2 hari lagi nak kerja
Pastu PH lagi
Minggu depan struggle masuk kelas sendiri dan masuk kelas orang
Minggu 1 lagi akan ke Sintok untuk kursus 2 minggu

Macam tak sempat jer nak siapkan banyak kerja ni....

Ibu Iman: cepat gilak jak masa berlalu eh...


Ahad, Januari 30

Dil Use Do (Shammi Kapoor & Hemma Malini) vs SMS (Ria Amalia)

Mulanya Ayah Iman nak try nengok 'Ngangkung' yang baru habis didownload tapi file corrupt pulak dah. Kensel. Tapi ada cd Andaaz pulak depan mata. So layankan ajer,  best gak hujan² gini nengok lagu² dalam filem hindustan tahun 1971 tu. Lama tu, saya pun tak lahir lagi. Ooops, mak ngan bapak pun tak kawen lagi la. Ayah Iman pun sama tak wujud lagi kat dunia ni. Hihihi.

Lagu 1 ialah Dil Use Do, lagu yang kat bawah ni. Korang dengar la dulu, lepas tu baru saya bagitau.





Dah abis dengar? Familiar tak lagu Indon yang sebijik sama dengan lagu ni? Haaa... kan? Kan? Kalau yang tak tau lagu SMS, cuba plak tengok VC kat bawah ni.




Rupanya lagu SMS ni diciplak dari lagu filem Andaaz. Takde la hebat mana pun Indon tu. Hari tu heboh cakap Misha Omar copy lagu apa entah dari Indon. Tu kalau tak silap la. Malas nak ambik tau. terbaca  sikit jer kat blog gosip artis. Rupanya.... diorang pun copy lagu hindustan, takde sape pun heboh.

Ibu Iman: sik suka mun Ahmad Dhani jadi pengetua AF musim akan datang tok...


Sambal Kerang

Hari tu balik kerja terus pergi Choice Supermall.
Kalau driving sengsorang senang jer nak singgah mana-mana.
Kalau tumpang member atau member tumpang, takut plak member nak cepat sampai rumah.
Tak sampai hati nak singgah mana-mana.

Sebelum sampai di CSM memang dah target nak beli kerang.
Nak makan kerang masak kicap.
Tapi bila dah tengok kerang di CSM, semuanya kecik-kecik dan comel-comel belaka.
Macam tak puas jer kalau masak kicap.
Menu lain? Masak sambal je lah.

Hasil rembatan di Supermall, kerang kecik dah bertukar menjadi sambal kerang.
First time buat sambal kerang ni sebenarnya.
Selalunya rebus dengan serai atau masak kicap jer.
Ayahanda tengok ada sambal kerang atas meja siap tanya lagi, "sine oleh ya?"
"Aih, nak dipolah Mira tadik", Mak tolong jawab.
Kan? Kan?
Macam tak percaya kot macam mana sambal kerang boleh ada atas meja makan kat umah.
Selalunya kalau gi KL jer dapat makan sambal kerang.
Nampak sangat menu orang Melaye kan? Hihi.

Resepinya saya encang saja lah, macam buat sambal ikan masin tapi saya modified sikit.
Kalau sedap, sedap lah.
Tapi, nasib baik lah menjadi dan sedap.
Ayah Iman pun cakap, "nyamannn.."
Tapi kalau makan dengan nasik lemak lagi sedap.
Nyam nyam..

Resepi untuk sambal kerang:

Kerang (direbus dengan serai yang diketuk - pastu buang kulit)
Bawang besar (dipotong 6)
Minyak untuk menumis
Cili giling Adabi
Air asam jawa
Sos tomato
Sos cili
Gula
Garam

Bahan untuk menumis:
a. Cili kering
b. Bawang merah
c. Bawang putih
d. Bawang besar
e. Sedikit belacan (option)

Cara-cara memasaknya:
1. Bahan-bahan a - e ditumbuk atau dikisar
2. Panaskan minyak
3. Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk/dikisar tadi
4. Kemudian masukkan cili giling Adabi dan gula
5. Setelah angkat bau, masukkan kerang dan air asam jawa
6. Masukkan sedikit sos cili dan sos tomato yang telah dibancuh bersama
7. Masukkan garam secukup rasa dan juga bawang besar yang dipotong 6
8. Tunggu sambal sedikit pekat barulah diangkat

Selamat mencuba..!

Ibu Iman: bila gik nak molah soto tok? nak nunggu soto Makcik A.S.T.I.N.A, terpaksa nunggu raya kelak lah jawabnya.. hehe


Sabtu, Januari 29

Dulu melidi, sekarang...?

Geli hati sambil sengih bila tengok gambar yang diupload oleh Cik BFF saya di FB. Macam kurus sangat masa tu. Eh, bukan macam, tapi memang kurus! Hahaha. Penggunaan word 'macam' tadi macam tak sedar diri jer yang sendiri memang kurus. Alahai, kesian awak Ibu Iman. Sampai sekarang masih jugak tak membesar, macam tu ajer. Tapi at least berat tu meningkat ler jugak. Kalau dulu tahun 2003 = 39 kg, sekarang 2011 masih pegang rekod 44 kg. Takpe la janji sihat dan bahagia. Iman tak kesah. Hehehe.

Kan? Kan? Semua melidi kan? Sekarang takde la melidi sangat macam ni. Kami telah 'membesar' walaupun tidak banyak. Hehehehe.


Ibu Iman: dulu melidi, sekarang? boleh dikatakan macam tu jugak lah... hihi


Jumaat, Januari 28

Anda seorang 'Camwhore'?

Anda suka snap gambar sendiri?
Lepas tu upload ke FB atau Twitter?
Haaa... andalah orang yang dicari-cari.

Anda ialah seorang camwhore!!!
Hihihi..

Tau tak siapa yang berkongsi hobi dengan anda?
Datuk Siti Nurhaliza.

Kredit to twitter Siti Nurhaliza
Empunya wajah cantik ini amat gemar meng-upload gambar di laman twitter sebagai pengubat rindu buat peminat. Selain itu, ramai juga yang merasakan mereka berasa lebih dekat dengan Siti Nurhaliza selaku penghibur no.1 tanah air. Tiada lagi kompromi atau protokol untuk mendekati artis kesayangan mereka. Nah 140 patah perkataan, kemungkinan besar Siti Nurhaliza akan menjawab sahutan anda.

Sumber: OhBulan


Wahai Blogger Kuching

Nangga entri urang yang molah gathering among blogger, macam best jak.
Ingin aih!!
Camne tok?

Ibu Iman: mahu tapi malu...


MTV "Sedetik Lebih" - Anuar Zain

Alamak!
Pagi-pagi Jumaat ni terjiwang lebih pulak.
Hihihi.
Sedap sangat lagu Anuar Zain ni.
OST untuk Hikayat Merong Mahawangsa.






Setiap nafas yang dihembus
Setiap degupan jantung
Aku selalu memikirkanmu


Dalam sedar dibuai angan
Dalam tidur dan khayalan
Aku selalu memikirkanmu


Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa


Kasihku…ku amat mencintai kamu
Kerana kau beri erti hidup
Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya


Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan
Ku bersyukur adanya kamu


Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia
Asal masih adanya kamu

(EDRY ABDUL HALIM, KRU Publishing Sdn Bhd)

Dengar laaa... best tau!
Suka bangattt..

Ni gambar lepas kahwin... sekarang susah nak  bergambar ber2.. mesti ada si pempuan kecik tu jer

Ibu Iman: mek tauk kitak baca tok, mek sayang kitak... lagu tuk untuk kitak... kelak kita lagu sama-sama lam kereta k... ;)



Suka Jumaat tapi..

Semester ni timetable saya langsung tak best!
Kelas semuanya petang.
Dan kelas petang Jumaat adalah paling membosankan!

Orang lain dah semangat nak cuti hujung minggu.
Saya masih terkedek-kedek nak masuk kelas.

Dan supaya student tak ponteng.
Petang Jumaat saya pasti akan buat kuiz.
Hehehe..


Khamis, Januari 27

Cute as a button


Cute as a button konon.
Tapi...
Tengok rambut tu.... failed!!
'Ungsak-angsei' kata urang Serawak.
Hehehehe...


Yang terindah itu hanya sementara, kak..

Itu la kak, tadi masa driving nak ke opis syok sangat kan?
Pasang lagu kuat-kuat pastu melalak dan melalak tak hengat dunia.
Lepas tu?
Kan mood dah transform dah.
Kan? Kan?

Masa untuk bertukarrrr!  
Jadi Ultraman Pink  Pulak dah

Kakak jawab:

Nak buat macam mana kan?
Hari tu ingat tak confirm
Rupanya hari ni confirm sudah
Semuanya dah dihantar ke HQ

Macam tak percaya jer
Macam mana ni???

Ibu Iman: tak tau.... blur


Fasha Sandha, what you give, you get back, dear..

Hihihi. Mau gelak jahat dulu. Seronok tau follow kisah cinta Fasha Sendat dan Jejai. Dulu kata Nora Danish 'perampas' Jejai dari dia. Ye la dia buat statement dia yang kenal Jejai dulu daripada Nora Danish. Tup tup.. sekarang ni apa sudah jadi??? Manyak kisian oooh. Hihihi... gelak jahat lagi.

Itu la. Orang cakap, what you give, you get back. Hihihi.. gelak lagi. Apa yang bagus sangat Jejai tu? Manyak duit? Sendiri mau ingat duit bukan segala.

Lagi.. orang manyak cakap, restu orang tua itu penting. Dulu pernah terbaca yang bonda si Jejai ni memang tak berapa nak berkenan dengan si Fasha Sendat. Tengok la gambar kat bawah, walaupun dah bercerai-berai tapi asik nak bawak bekas menantu bercuti sana-sini. Mana tak jeles Fasha Sendat kekasih hati si Jejai. Isk.. isk.. isk..



Walau bagus mana pun lakonan si Fasha Sendat, kat rumah kami ni memang haram tengok cerita dia. Harus ditukar ke chanel lain kalau muka Fasha Sendat muncul kat depan tv tu. Meluatlah dengar suara sendatnya tu. Ditambah lagi dengan kes² peribadinya daripada dulu lagi. Dulu pernah jugak heboh kes narkoba. Ingat? Tak ingat? Hehehe. Dia cakap dia cuma pergi rumah kawan jer. Tapi, tak siapa pun tahu kan? Tengok Radhi  OAG, berapa tahun dah menagih, baru sekarang terkantoi masuk rumah Pengasih.

Sekarang, wait & see saja lah. Kita layannnnnn jer kisah² percintaan artis ni. Hihihi.


Fasha Sendat jadi covergirl untuk majalah ni. Mesti hangat di pasaran kan? Kempunan dia nak nikah ngan Jejai. Mungkinkah mereka bersatu kembali? Eceh eceh..


Ibu Iman: Hanya mampu gelak² jer..


Rabu, Januari 26

Strawberry Hemangioma dah mengecil...!

Apakah....??


Jangan ingat gambar 18SX pulak ye, tuan-tuan dan puan-puan.
Sebenarnya....


Ini ialah strawberry hemangioma anak dara saya.
Yang letaknya di pipi sebelah kanan.
Yang menjadi pemanisnya sejak berusia 30 hari lagi.
Masa lahir takde lagi strawberry hemangioma ni tau.

Kenape? Tak percaye?


Tengok tu Iman Madihah tengah tido.
Time tu lah masa Ibu curik snap gambar 'strawberry' Iman.
Tak best jugak lah bila 'strawberry' ni makin mengecil.
Dah takde dah trademark Iman.
'Strawberry' ni lah yang selalu orang tegur kalau bawak Iman jalan-jalan.
Especially Chinese la, sebab diorang cakap ada 'ong' sebab kaler merah.
Tapi melalui pembacaan, semakin baby membesar,
'Strawberry' ni memang akan semakin mengecil dan seterusnya menghilang.

Nak tau dengan lebih lanjut lagi apakah Strawberry Hemangioma?
Sila-silalah klik entri mengenai Strawberry Hemangioma ni.



Selasa, Januari 25

Transformasi 2011 - dari sukan ke multimedia

Seperti yang orang-orang di luar sana tak sedia maklum, tugas di kolej komuniti ni bukannya setakat mengajar tapi kami juga buat kerja-kerja amal. Titik.

Kalo yang kerja di politeknik, confirm, tetap dan berpencen memang mengajar jer. Takde melibatkan kerja-kerja admin. Tapi kalau kat kolej, kalau goyang kaki, bukan warga kolej ler jawabnya. Uwekk..

Selain mengajar kami juga kena buat tugas sampingan, yakni kerja amal tadi. Selama saya menanggung tugas S41 (Pegawai Sukan) saya tak pernah pun claim elaun menanggung tugas. Baik kan? Sebab tu saya cakap kami buat kerja amal.

Selama hampir 2 tahun, dari 2009, saya buat kerja bukan bidang saya. Saya tak bersukan. Saya memang bukan orang sukan. Tiba-tiba kena jadi Pegawai Sukan. Nak menolak tak boleh, sebab itu keputusan muktamad. Dan at last hari ni saya dapat satu perkhabaran, lebih kurang 12 tengah hari tadi, saya telah ditawarkan menjadi Pegawai Multimedia. Haruslah saya melepaskan jawatan Pegawai Sukan saya itu. Rasa macam tak best pun ada jugak. Sebab syok jugak la merancang program sukan budak-budak ni walaupun saya tak bersukan. Hi hi.

Makanya harus ke tak saya ucapkan tahniah kepada diri saya sendiri?  Harus ke tak? Harus? Tak?

Sebelum ni memang saya nak lepaskan sukan ni, tapi bila dah dapat peluang, rasa macam sedih pun ada jugak. Sekarang ni masih blur nak buat aktiviti apa untuk budak-budak kalau saya jadi Pegawai Multimedia.

Bawak budak pergi RTM? Cats.fm? Kursus video editing? Outdoor photography? Kameranya? Mesti tak cukup. Hadoiii! Ada sifu leh tolong tak????


Kriteria persembahan yang diharapkan

Pagi ni ialah presentation pertama untuk pelajar final sem. Saya amat mengharapkan sesuatu perubahan selepas mereka menjalani latihan industri (LI) tetapi nampaknya belum ada yang boleh dibanggakan. Mereka masih membaca, slaid pun masih kebudak-budakan.

Bagi saya, pesembahan yang baik ialah:

  1. Perancangan persembahan yang teratur - di mana sebelum membuat slaid, mereka perlulah membuat draf untuk pengenalan, isi dan penutup (kesimpulan). Setelah isi-isi untuk bahagian ini sudah ada dan lengkap, barulah kita boleh membuat slaid Powerpoint.
  2. Penggunaan slaid Powerpoint - bahagian ini penting kerana Powerpoint yang memainkan peranan sama ada persembahan kita berjaya ataupun tak. Walaupun isi dah cukup dan lengkap tapi dipersembahkan dengan kurang baik, maka kurang baiklah persembahan itu. Bila menggunakan Powerpoint, pastikan font, saiz font dan warna font bersesuaian dengan latar belakang slaid. Sekiranya menggunakan latar belakang putih, pastikan warna font berwarna gelap, jika tidak, kebolehbacaan audien akan kurang di situ. Jika audien tak nampak, sukar nak baca, maka daya tumpuan dan konsentrasi pun kurang. Ini menyebabkan isi yang hendak disampaikan tidak dapat diterima dan difahami sepenuhnya.
  3. Bahasa yang digunakan - perlulah menggunakan bahasa Melayu standard yang boleh difahami audien. Jangan campur adukkan dengan bahasa Melayu, English dan dialek tempatan.
  4. Gambar dan ilustrasi yang bersesuaian - hendaklah tidak terlalu besar dan tidak terlalu kecil dan bersesuaian dengan isi yang hendak disampaikan. Penggunaan gambar dan ilustrasi dititikberatkan supaya persembahan tidak hambar dan membosankan selain memberikan pemahaman yang lebih kepada audien.
  5. Orang yang menyampaikan - iaitu pelajar haruslah berpakaian kemas, bername-tag, seperti seorang pelajar. Suara yang lantang dan pandai menarik perhatian audien di samping komunikasi mata dan body languange yang berkesan. Dan jangan lupa, salam dan pengenalan diri/kumpulan sebelum meneruskan persembahan dan terima kasih selepas tamatnya persembahan.
Bagi saya, sekiranya pelajar-pelajar saya dapat memenuhi kriteria di atas semasa persembahan ,saya sudah cukup berpuas hati. Saya tahu  setakat mana kemampuan pelajar saya. Kalau  mereka boleh menghuraikan isi tanpa melihat slaid, itu sudah cukup baik!



Isnin, Januari 24

Nur Kasih: Hero dan heroin nafi tinggal serumah


 KUALA LUMPUR 19 JAN 2011: Baru sahaja menginjak populariti, nama aktres Tiz Zaqyah tidak henti diselubungi kisah kontroversi. Satu per satu kisah kurang enak mengenainya diperkatakan bermula dengan kisah cintanya bersama aktor Remy Ishak, diikuti kisah dicop sebagai penganggu cinta Fasha dan kekasihnya Jejai, dan selepas itu gosip menagih cinta anak golongan kenamaan (VVIP) pula kedengaran.

Belum pun surut segala kisah tersebut, nama Tiz kembali menjadi tumpuan apabila kisah cintanya bersama Remy dibangkitkan semula. Keintiman mereka semakin dihidu masyarakat umum malah kedua-dua pasangan utama drama Nur Kasih itu kini dikatakan tinggal serumah pula.

Menafikan perkara tersebut jelas aktres berusia 22 tahun itu, kisah duduk serumah dengan Remy merupakan satu fitnah yang nyata.

"Saya memang berkawan dengan dia. Memang dia pernah datang dan melepak di rumah saya tapi bersama rakan-rakan lain. Bukan dia sahaja yang datang bahkan kawan-kawan lain pun sama juga. Saya pun tak faham bagaimana kisah ini timbul kalau ada bukti mengatakan kami duduk sekali saya harap orang yang membuat cerita itu mengemukakan buktinya," katanya ketika ditemui pada majlis preview telemovie, 7 lagu yang diadakan di Mutiara Damansara, di sini, malam tadi.

Mengakui lelah dengan segala fitnah yang melekat pada dirinya, Tiz berkata dia semakin lali dengan permainan khalayak yang berkecimpung dalam bidang seni ini.

"Saya bosan dengan apa yang berlaku kerana segala cerita yang disebarkan tidak benar. Tapi amat sukar untuk saya mempertahankan diri sendiri kerana yang bercakap terlalu ramai. Namun saya bersyukur kerana masih ada keluarga dan rakan-rakan terdekat yang mengerti dan mengetahui siapa saya sebenarnya," jelasnya lagi.

Berdoa sentiasa dikuatkan hatinya oleh Ilahi, wanita berbintang Scorpio ini menjelaskan cinta masih belum bertamu dalam dirinya sementelah dia masih lagi muda dan banyak lagi perkara perlu difokuskan.

"Fokus saya kini hanya untuk kerjaya. Masih banyak perkara yang perlu saya lakukan untuk memperkembangkan kerjaya dan diri saya. Saya masih muda dan belum terfikir ke arah cinta.Biarlah masa dan waktu menentukannya," katanya mengakhiri perbualan.

Ibu Iman: suka tengok Tiz berlakon dalam Asmaradana


Sumber: murai.com.my


Part Time Stalker?

Pagi² on FB, nengok ler suggestion dari kawan², ada profile mamat ni yang nama macam saya kenal, tapi muka dah lain sket. Rupanya orang yang saya minat masa sekolah dulu! Hahaha. Kelakar. Entah macam mana lah saya boleh minat mamat tuh. Macam entah pape jer.

Korang plak camne kalau jumpa orang yang pernah korang minat? Berminat ke nak jadi stalker? Hahaha. Takde masanya nak jadi stalker, kan? Ooops.. Kadang-kadang tu saya jadi juga part time stalker tau. Hihihi. Saje.. takde kerja.... tengok² gambar orang. Camne life dia sekarang. Berapa orang anak. Anak comel tak. Hahaha. Memang takde kerja kan?

Apapun, saya bahagia dengan apa yang ada sekarang. Orang nak stalking, stalking ler. Nak buat hidup saya 'musnah'? Saya redha dengan ujianNYA. Allah itu Maha Adil dan Maha Mengetahui.


Ibu Iman: stalker ni kadang² menakutkan..


Ahad, Januari 23

Lelaki kendong handbag, perempuan lenggang kangkong

Hari Khamis yang lepas semasa saya lepak di LCCT menunggu flight nak balik ke Kuching, saya update status kat FB yang berbunyi:
kesian nangga urg laki ngembak handbag bini/tunang/gf..rempuan ya xda rasa bersalah kh?ooh la tedah..sampei juak rempuan ya..
Nak saya translate ke? Hmm..

kesiannya tengok lelaki yang bawak handbag bini/tunang/gf... pempuan tu takde rasa bersalah ke?
Lebih kurang macam tu lah selepas ditranslate ke BM standard. Tak sangka pulak status tu dapat respon dari member-member dan saudara-mara. Ada yang setuju, ada yang tak. Saya rasa mungkin ada yang terasa. Macam emo jer bagi respon. Tapi saya cuma menyuarakan pendapat dan ketidakpuasan hati saya. Memang betul saya tak suka tengok lelaki bawak handbag, yang pasti mestilah bukan handbag lelaki tu sebab lelaki tak bawak handbag!

Situasi yang berbulu mata saya tengok di shopping complex atau di mana-mana ialah di mana couple tu takde bawak budak, ertinya tak kawen lagi (masih bercinta) atau belum beranak tapi lelaki bawak handbag pempuan. Isk isk isk... sayang sangat pun takkan ler sanggup bawak handbag. Kalau saya, no way lah, sekarang dah beranak pun saya tak suka kalau Ayah Iman nak offer tolong bawak handbag. Sebab tu saya prefer guna sling bag. Melekat jer kat badan. Tak perlu laki tolong bawakkan sebab biasalah budak-budak kadang-kadang meragam takmo Ayah, nak Ibu jugak.

Tapi ada jugak yang tolong bawak handbag sebab si pempuan dah bawak 'handbag' bernyawa. Tu lain cerita. Tak sama dengan kes pempuan melawa bergaya jalan lengkang kangkong sementara si lelaki yang hensem macho bergaya bawak handbag pink ropol-ropol. Kesian... memang kesian.


Sabtu, Januari 22

Gambar majlis akad nikah Ayu Raudhah

Sweetnya Ayu Raudhah ni. Kan baik kalau teruskan bertudung. Kalau freehair tak berapa suka nak tengok, seksi! Apapun tahniah kepada mereka, Ayu Raudhah & Zaquan Adha.






Sumber: Beautifulnara.com



Jumaat, Januari 21

Apakah hamil anggur?

Baru-baru ni, jiran saya, juga member sekerja, seofis dan sekereta telah disahkan pregnant. Suspected twin! Alhamdulillah, kami pun turut tumpang gembira. Member saya tu dah ada sepasang anak so kalau dapat twin, alhamdulillah bertambah lagi menjadi 4. Tapi kegembiraan tu cuma sementara bila dia dirujuk  ke GH dan doktor mendapati hanya 1 jantung bayi saja yang dapat dikesan, tapi kantungnya 2. Aneh kan? So dia pun dikehendaki untuk membuat pemeriksaan darah. Selang 2 hari lepas tu, keputusan darah pun keluar. Dan dia dirujuk ke pakar pulak. Dan pakar telah menyarankan supaya kandungannya di'cuci'. Segera.

Selepas selesai 'cuci' saya ingatkan habis kat situ jer. Sebab sebelum ni pun ada jugak member di ofis yang 'cuci'. Rupanya member dan juga jiran saya tu harus dipantau memandangkan dia disyaki telah mengalami kehamilan anggur. Apakah itu hamil anggur? Bukannya ada buah anggur dalam perut ya. Saya pun ingin tahu dan saya kongsikan di sini.



Apakah itu hamil anggur? Hamil anggur (mola hidatidosa) adalah kehamilan abnormal yang disebabkan oleh sel dari plasenta (sel trofoblas) yang tumbuh secara berlebihan. Umumnya pada hamil anggur ini, tidak ditemukan unsur janin yang tumbuh dan berkembang seperti umumnya ditemukan pada kehamilan normal. Jadi dengan kata lain, bukan jabang bayi yang tumbuh tetapi hanya jaringan. Tetapi kadang-kadang ditemukan juga janin yang tumbuh pada hamil anggur dan ini dikenal dengan nama hamil anggur parsialis. Hamil anggur banyak ditemukan pada perempuan yang berusia muda dan pada kehamilan pertama.

Kenapa disebut dengan hamil anggur? Karena bentuk jaringan kehamilan yang bulat-bulat menggelembung seperti buah anggur. Bulatan ini berisi cairan dengan dinding yang tipis (mirip dengan anggur). Jaringan gelembung tersebut tidak memiliki pembuluh darah dengan bagian sel plasenta yang tumbuh secara berlebihan.
Penyebab hamil anggur sampai saat ini belum diketahui dengan pasti. Tetapi berdasarkan penelitian terakhir, pada sel plasenta (sel trofoblas) hamil anggur tidak ditemukan unsur keturunan dari ibu, hanya dari ayah. Jadi, hamil anggur ini adalah hasil dari pembuahan (konsepsi)yang tidak normal yaitu hasil dari pembuahan sel telur yang tidak mengandung faktor-faktor keturunan dari ibu.

Bagaimana gejala-gejala hamil anggur ini? Gejalanya terjadi seperti wanita hamil pada umumnya yaitu mual-mual, muntah dan gejala kehamilan lainnya. Tetapi pada hamil anggur ini penderita muntah secara berlebihan, denyut nadi cepat, jantung berdebar-debar. Juga terjadinya pendarahan (ini sering kali dialami oleh penderita hamil anggur) dan pembesaran kandungan yang sangat cepat (yang sering disamakan dengan gejala ibu yang hamil anak kembar). Karena itu untuk mencegah hamil anggur tersebut, ibu hamil yang menderita gejala-gejala seperti yang disebutkan di atas harus cepat-cepat memeriksakan diri secara mendalam agar diketahui apakah memang menderita hamil anggur atau tidak. Selain itu untuk mendiagnosa hamil anggur perlu dilakukan dengan pemeriksaan USG (ultrasonografi) karena gejala hamil anggur baru timbul setelah kehamilan cukup besar.

Jika sudah terjadi hamil anggur bagaimana penanganannya? Pengobatan hamil anggur dilakukan dengan jalan kuret hisap yaitu melakukan kuret sambil menghisap jaringan. Tindakan ini cukup dilakukan satu kali dan dilakukan dengan sangat cepat sehingga seluruh jaringan dapat dikeluarkan dan komplikasi terjadinya pendarahan dapat dikurangi.

Apakah wanita yang menderita hamil anggur dapat hamil kembali? Tentu saja, jika penderita ditangani dengan baik dan diketahui sejak awal maka penderita dapat hamil kembali. Umunya yang tidak dapat hamil kembali jika penanganan penderita dilakukan dengan salah sehingga terjadi komplikasi dari yang ringan sampai yang berat. Jika sudah terjadi komplikasi yang berat rahim harus diangkat dan ini yang menyebabkan penderita tidak dapat hamil kembali.


Sumber: Keluarga Cemara


Kehamilan Anggur

APABILA seseorang itu disahkan mengandung pastinya bagi yang amat mengingini kelahiran cahayamata akan menyambut berita itu dengan perasaan gembira. Naluri seorang bakal ibu tentunya mengharapkan agar kandungannya sihat sehingga tiba waktunya bersalin.

Begitupun, ada kalanya kandungan yang diharapkan selamat dilahirkan, tetapi tidak menjadi manusia, sebaliknya menjadi anggur pula. Fenonema sedemikian dinamakan sebagai 'mengandung anggur.'

Anggur? Mungkin terbayang dalam fikiran segugus buah anggur di dalam rahim wanita.  Di dalam perubatan perkara juga sebenarnya boleh dikategorikan sebagai sesuatu yang aneh.

Kandungan ini dikatakan sebagai 'anggur' kerana tiada janin di dalam kandungan. Apabila dilihat melalui ultrasound, hanya kelihatan buih-buih sahaja. Buih-buih tersebut sebenarnya hanya mengandungi air.

Jika berbalik kepada sejarah kejadian manusia, Allah menjadikan  Nabi Adam dari segumpal tanah dan dimasukkan roh. Kemudian Allah menjadikan Hawa sebagai pasangannya dari rusuk kirinya.

Bermula dari itulah, manusia terus berkembang. Kejadian manusia seterusnya melalui  wanita iaitu ibu, daripada nutfah atau air mani, bercantum dalam rahim. Kemudian nutfah akan diproses menjadi segumpal darah.

Apabila kandungan masuk bulan kedua ia bertukar menjadi janin dan kemudian alaqah. Selepas itu ia  menjadi mugdah (bentuknya bagai segumpal daging dimamah). Ketika inilah  ia melalui proses pembentukan organ-organ.

Kandungan di dalam peringkat alaqah, denyutan jantungnya boleh dikesan melalui proses scanning. Oleh kerana itu, apabila kandungan yang sepatutnya sudah berada di peringkat alaqah tidak dapat dikesan denyutan jantungnya,ia bermakna mengandung anggur.

Kalau dikaji salah satu kelainan yang berlaku ini dari segi perubatan, baka kromosom dan gen daripada pasangan tersebut agak luar biasa. Kemungkinan sewaktu percantuman benih berlaku kerosakan.

Kadang-kadang faktor pasangan yang terdedah kepada bahan kimia atau  racun atau gas tanpa disedari boleh  menyebabkan perkara ini berlaku. Begitu juga akibat jangkitan kuman virus yang tidak dikenali.

Ada andaian mengatakan ada makhlus halus mengganggu manusia ketika percantuman benih. Oleh kerana itu sewaktu bersetubuh, digalakkan mengikut sunnah Rasullulah saw dengan membaca doa terlebih dahulu.Di dalam diri setiap manusia ada syaitan dan jin berkeliaran dalam darah. Bagi wanita, tumpuannya di dalam rahim.

Di kalangan wanita yang mengandung anggur, mereka tetap mengalami loya dan muntah. Bahkan kadang- kadang pengalamannya loya dan muntah lebih teruk dari biasa.

Oleh kerana itu, apabila mengalami kelewatan haid daripada biasa, digalakkan untuk melakukan ujian air kencing. Kini peralatan mengadakan ujian air kencing boleh dilakukan sendiri di rumah dengan menggunakan 'home-test' yang boleh dibeli di farmasi.

Sekiranya melalui ujian ultrasound mendapati tiada janin di dalam kandungan, ujian air kencing juga perlu dilakukan. Kebiasaannya dalam ujian air kencing mendapati hormon BHCG meningkat dalam darah. Keadaan sedemikian perlu diawasi kerana risiko terdekat ialah pendarahan paling banyak dan melimpah boleh mengancam nyawa.

Bagi wanita yang mengandung anggur, rawatan yang perlu dilakukan ialah melakukan D&C. Proses D&C juga perlu dilakukan sebanyak dua kali. Rawatan D&C kali kedua dilakukan dalam tempoh 2 minggu dari rawatan pada kali pertama.

Proses D&C ini perlu dilakukan sebanyak dua kali kerana sel-sel kehamilan anggur ini berpotensi menjadi kanser rahim Chorio carcinoma. Bagi mereka yang pernah mengandung anggur, antara 5 hingga 10 peratus daripada mereka boleh mendapat kanser jenis ini.

Selepas melalui proses D&C pada kali kedua, pusingan haidnya perlu diawasi. Sekiranya kedatangan  haidnya tiada selepas itu, ia akan membahayakannya, kemungkinannya ditumbuhi kanser tersebut.

Ketika itu ujian air kencing dilakukan, keputusannya akan positif. Ujian darah boleh dibuat untuk memastikan hormon BHCG tiada dan sel-sel kehamilan anggur juga tiada.

Suatu ketika dahulu sekiranya seseorang yang pernah mengandung anggur dan dirawat sebaik-baiknya dua tahun selepas itu baru boleh mengandung semula. Namun, kini, selepas 6 bulan sudah boleh mengandung semula.  Namun sebelum mengandung, pihak doktor perlu memastikan hormon BHCG dan sel-sel kehamilan anggur sudah tiada. Namun, kanser Chorio carcinoma ini jika berlaku, ia boleh diubat dengan menggunakan ubat methrotrexe berbanding kanser jenis lain yang memerlukan kimoterapi.

Sebenarnya kehamilan anggur boleh berulang semula, namun pencagahan boleh dilakukan. Asid folik antara 5-10mg perlu diambil dalam tempoh 3 bulan sebelum kehamilan untuk mengelakkan kemilan anggur.


Sumber: Prof. Datuk Dr. Hamid Arshat


Sms - gayut - pasal ape ek?

Hai.


Saya baru kembali bertugas hari ni setelah 3 hari berada di Melaka.
Pergi Melaka sebab ada meeting.
Meeting pegawai sukan, yang majoritinya lelaki.
Perempuan tak sampai pun 10 orang.
Malamnya pegawai-pegawai sukan & Pengarah-Pengarah pergi main bowling.
Tapi kami yang perempuan tak join pun.
Saya, semestinya merehatkan diri di hotel.
Apalagi, tido lah, kat umah manade peluang nak tido awal.
Hehehe.

Dari LCCT saya ke Melaka naik bas.
Saya dan seorang lagi member, pun perempuan.
Tapi member ni dari Utara.
Kami berjanji di LCCT sebelum ke Melaka bersama-sama.
Bujang lagi tapi tunang orang la.

Dalam bas sampai ke Melaka.
Sampai di bilik hotel.
Asyik sms jer kerjanya.
Tett.. tett.
Hehehehe.
Saya pun taktau apa yang disms nya.

Cheh.
Mengata orang jer lebih.
Dulu saya pun macam tu jugak.
Entah apalah yang disms dulu-dulu ek?

Kepada yang tak kawen tu, korang sms cerita apa ek?
Sekarang ni bila dah kawen, jarang jugak la sms.
Kalau sms pun benda-benda yang penting jer.
Takde la sms macam berchatting.

Nak bergayut dengan Ayah Iman sekarang masa travelling jer.
Tu pun takde sampai panas telinga macam masa couple dulu.
Nampak kan perubahan bila dah kahwin dan hidup bersama?
Ye la bila dah kahwin, dok sebilik, nak bergayut apa lagi.
Sound direct jer terus.
Hihi.


Ni Iman ni imaginasi jer tinggi tapi takde sape pun orang sudi bergayut dengannya.
Kesian anak Ibu, syok sendiri.
Ahaks.


psst: entri ekspress sebelum masuk kelas kol 9


Khamis, Januari 20

Kangen



Kangen? Apa itu kangen?
Kangen itu RINDU
Ya!
Saya kangen ini budak
Malam ni Ibu balik k

Iman Madihah 3 bulan

Masa ni Iman baru jer 3 bulan
Nak pergi open house chinese new year umah Bos
Muka takde perasaan kan?
Ibu jer excited

Kangen.. kangen..
Tak boleh jadi ni..



Rabu, Januari 19

NIZAMIR


mim ya ra = MIR
MIR ialah nama panggilan saya di kalangan member-member rapat semasa di U
Dan sampai sekarang nama tu terus melekat di kalangan mereka

NIZAM ialah nama Ayah Iman
No objection, bukan?

Hari tu saya dapat beg plastik ni dari tailor
Dia shopping di kedai NIZAMIR ni kot beli kain lining
So saya tunjuk beg plastik ni dengan Ayah Iman
"Wah, kita dah ada kedai eh"
Hehehe... berangan sungguh ye awak Ayah Iman.

Daripada tagline Akhlak Mulia Jamin Kejayaan tu
Saya rasa ni ialah kedai no 23 (kot), Jasmin Jawahar
Kalau tak pun rebranding, mungkin dia punya cawangan

Saya suka ke Jasmin Jawahar ni (di India Street) untuk beli kain lining
Sebab taukenya suka sangat melayan saya
Dan saya pun suka jugak meloyar buruk si tauke
Sesuai tak?
Pastu apa lagi, mintak kurang laaa
Setiap bulan saya pergi sini, bagilah kurang sikit, bos
Skrip biasa.. padahal bukan tiap bulan pun pergi kat situ
Huhuhu..


Selasa, Januari 18

Melaka lagi

Hari ni sampai hari Khamis saya akan bermesyuarat di Melaka
Melaka lagi...?
Dah ler naik 'belon merah', pastu kena naik bas lagi

Kenapa la tak buat kat ofis HQ di Seri Kembangan tu jer
Suka nak buat jauh-jauh
Kalau buat kat Seri Kembangan tu tak payah lah nak claim banyak-banyak
Itu pun tak fikir ke?
Haiyaaa...


Isnin, Januari 17

Makan-makan cake

Semalam balik dari main bowling, kitorang makan-makan di rumah baru.
Mula-mula plan nak makan kat Oriental Kitchen tapi tak jadi.
So proses menapau dan makan-makan di rumah jer lah.
Jom, jom, layan gambar.

Lauk-lauk yang telah ditapau

Makan-makan sempena birthday si baju coklat pada 17.01.2011, advance eh

Mem besar berbaju biru dan mem kecik. Sila abaikan curtain merah yang mahal itu

Vanilla Cake dari Taka, birthday cake si baju coklat tadi

Chocolate Indulgence dari Secret Recipe, birthday cousin yang jatuh pada hari ini jugak

My favourite ialah tetap dan berpencen, chocolate cheese from SR so yang atas ni tak layan sangat la
Tapi baru jer makan masa new year tu, makan-makan famili jugak
Sebab tu malam tadi cousin decide bertukar arah ke chocolate indulgence
Vanilla cake tu biasa je, saya tak suka sangat
Kalau Taka, saya sangat cinta chocolate fudge cake nya!!!!
Makan sampai menjilat pinggan, oopss... menjilat jari!
Hehehe..