Khamis, Disember 30

Iman dan DDH

Iman Madihah semasa belum lagi 30 hari

Semalam Iman Madihah jumpa Prof Hatta di SGH, untuk follow-up umur setahun.
Alhamdulillah.
Prof cakap kaki Iman stabil tapi kena follow-up lagi masa umur 2 tahun tahun depan.
Tapi kalau Iman lepas ni jalan 'ngengkang' kena set appointment jumpa Prof lagi.
"Ok, Prof, noted. Thanks!"
Lega.

Iman semasa lahirnya suspected DDH.
Apa itu DDH?
Sila baca entri sebelum ni, di sini.
Faktor utama, sebab Iman dulu breech & juga anak pertama.
Kaki asyik terangkat-angkat jer kalau dibuka bedung.
So doktor muda-muda yang check Iman pun risau.
Diorang pun refer Iman ke Ortho.
Kesian Iman masa umur sebulan dah kena x-ray.
Tapi nasib baik tu memang kerja Ayah, should be no problem.
Lepas x-ray, radiologistyang juga member & bos Ayah akan bagi report dulu.
Lepas tu jumpa Prof di Ortho, Prof akan report balik benda yang sama.
So far, dalam masa setahun Iman follow up takde report yang negatif.
Semuanya negatif.
Termasuklah test semalam.

Sekarang ni Iman jalan pun lom stabil lagi so tak nampak la kengkang nya.
Pas ni kalau kengkang, tak payah tunggu Iman 2 tahun Iman kena jumpa Prof lagi.
Harap-harap Iman normal.
Sekarang macam normal, tapi siapa tahu, semoga Iman ok, normal & stabil.

Alhamdullilah, Ayah Iman orangnya tau sikit-sikit bab-bab medical ni.
Walaupun bukan doktor.
So anything senang je nak refer dengan member-member yang doktor.
Kepada adik-adik yang belum kahwin tu cari lah jodoh dengan orang medical.
Orang medical kerja hospital kerajaan.
Hehehe.
Senang sikit nak berurusan di hospital nanti.
Ahaks.

Double standard, tak fair kan?
Lupakan yang tu.

Iman 13 bulan

Cepatnya masa berlalu, kan?
Terasa baru bulan lepas jer kuar dari OT.



Developmental Dysplasia of the Hip (DDH)

What is developmental dysplasia of the hip (DDH)?

Developmental dysplasia of the hip is a congenital (present at birth) condition of the hip joint. It occurs once in every 1,000 live births. The hip joint is created as a ball and socket joint. In DDH, the hip socket may be shallow, letting the "ball" of the long leg bone, also known as the femoral head, slip in and out of the socket. The "ball" may move partially or completely out of the hip socket.

The greatest incidence of DDH occurs in first-born females with a history of a close relative with the condition.

What causes developmental dysplasia of the hip (DDH)?

Hip dysplasia is considered a "multifactorial trait." Multifactorial inheritance means that many factors are involved in causing a birth defect. The factors are usually both genetic and environmental.

Often, one gender (either male or female) is affected more frequently than the other in multifactorial traits. There appears to be a different "threshold of expression," which means that one gender is more likely to show the problem than the other gender. For example, hip dysplasia is more common in females than males.

One of the environmental influences thought to contribute to hip dysplasia is the baby's response to the mother's hormones during pregnancy. A tight uterus that prevents fetal movement or a breech delivery may also cause hip dysplasia. The left hip is involved more frequently than the right due to intrauterine positioning.

What are the risk factors for developmental dysplasia of the hip (DDH)?

First-born babies are at higher risk since the uterus is small and there is limited room for the baby to move; therefore affecting the development of the hip. Other risk factors may include the following:

  • family history of developmental dysplasia of the hip, or very flexible ligaments
  • position of the baby in the uterus, especially with breech presentations
  • associations with other orthopaedic problems that include metatarsus adductus, clubfoot deformity, congenital conditions, and other syndromes

What are the symptoms of developmental dysplasia of the hip (DDH)?

The following are the most common symptoms of DDH. However, each baby may experience symptoms differently. Symptoms may include:

  • the leg may appear shorter on the side of the dislocated hip
  • the leg on the side of the dislocated hip may turn outward
  • the folds in the skin of the thigh or buttocks may appear uneven
  • the space between the legs may look wider than normal
A baby with developmental dysplasia of the hip may have a hip that is partially or completely dislocated, meaning the ball of the femur slips partially or completely out of the hip socket. The symptoms of DDH may resemble other medical conditions of the hip. Always consult your baby's physician for a diagnosis.

How is developmental dysplasia of the hip (DDH) diagnosed?

Developmental dysplasia of the hip is sometimes noted at birth. The pediatrician or newborn specialist screens newborn babies in the hospital for this hip problem before they go home. However, DDH may not be discovered until later evaluations. Your baby's physician makes the diagnosis of developmental dysplasia of the hip with a clinical examination. During the examination, the physician obtains a complete prenatal and birth history of the baby and asks if other family members are known to have DDH.

Diagnostic procedures may include:

  • x-ray - a diagnostic test which uses invisible electromagnetic energy beams to produce images of internal tissues, bones, and organs onto film.
  • ultrasound (Also called sonography.) - a diagnostic imaging technique which uses high-frequency sound waves and a computer to create images of blood vessels, tissues, and organs. Ultrasounds are used to view internal organs as they function, and to assess blood flow through various vessels.
  • computed tomography scan (Also called a CT or CAT scan.) - a diagnostic imaging procedure that uses a combination of x-rays and computer technology to produce cross-sectional images (often called slices), both horizontally and vertically, of the body. A CT scan shows detailed images of any part of the body, including the bones, muscles, fat, and organs. CT scans are more detailed than general x-rays.
  • magnetic resonance imaging (MRI) - a diagnostic procedure that uses a combination of large magnets, radiofrequencies, and a computer to produce detailed images of organs and structures within the body.

Treatment for developmental dysplasia of the hip (DDH):

Specific treatment for DDH will be determined by your baby's physician based on:

  • your baby's gestational age, overall health, and medical history
  • the extent of the condition
  • your baby's tolerance for specific medications, procedures, or therapies
  • expectations for the course of the condition
  • your opinion or preference
The goal of treatment is to put the femoral head back into the socket of the hip so that the hip can develop normally.

Treatment options vary for babies and may include:

  • Non-surgical positioning device or placement of a Pavlik harness
    The Pavlik harness is used on babies up to 6 months of age to hold the hip in place, while allowing the legs to move a little. The harness is put on by your baby's physician and is usually worn full time for at least six to eight weeks, then part-time (12 hours per day) for six weeks. Your baby is seen frequently during this time so that the harness may be checked for proper fit and to examine the hip. At the end of this treatment, x-rays (or an ultrasound) are used to check hip placement. The hip may be successfully treated with the Pavlik harness, but sometimes, it may continue to be partially or completely dislocated.
  • casting
    If the hip continues to be partially or completely dislocated, casting or surgery may be required. 
  • surgery
    If the other methods are not successful, or if DDH is diagnosed at age 6 months to 2 years, surgery may be required to put the hip back into place manually, also known as a "closed reduction." Children older than 2 years may require an "open surgery" to realign the hip, followed by spica cast. If successful, a special cast (called a spica cast) is put on the baby to hold the hip in place. The spica cast is worn for approximately three to six months. The cast is changed from time to time to accommodate the baby's growth and to ensure the cast's rigidity, as it may soften with daily wear. The cast remains on the hip until the hip returns to normal placement. Following casting, a special brace and/or physical therapy exercises may be necessary to make the muscles around the hip and in the legs stronger.

What is a short leg hip spica cast?

A short leg hip spica cast is applied from the chest to the thighs or knees. This type of cast is used to hold the hip in place after surgery to allow healing.

Cast care instructions:

  • Keep the cast clean and dry.
  • Check for cracks or breaks in the cast.
  • Rough edges can be padded to protect the skin from scratches.
  • Do not scratch the skin under the cast by inserting objects inside the cast.
  • Use a hairdryer placed on a cool setting to blow air under the cast and cool down the hot, itchy skin. Never blow warm or hot air into the cast.
  • Do not put powders or lotion inside the cast.
  • Cover the cast during feedings to prevent spills from entering the cast.
  • Prevent small toys or objects from being put inside the cast.
  • Elevate the cast above the level of the heart to decrease swelling.
  • Do not use the abduction bar on the cast to lift or carry the baby.

When to call your baby's physician:

Contact your baby's physician or healthcare provider if your baby develops one or more of the following symptoms:
  • fever
  • increased pain
  • increased swelling above or below the cast
  • drainage or foul odor from the cast
  • cool or cold toes

Long-term outlook for a baby with developmental dysplasia of the hip (DDH):

While newborn screening for DDH allows for early detection of this hip condition, starting treatment immediately after birth may be successful. Many babies respond to the Pavlik harness, and/or casting. Additional surgeries may be necessary since the hip dislocation can reoccur as the child grows and develops. If left untreated, differences in leg length or a duck-like gait, and a decrease in agility may occur. In children 2 years or older with DDH, deformity of the hip and osteoarthritis may develop later in life. DDH can also lead to pain and osteoarthritis by early adulthood.

Selasa, Disember 28

14 purnama

Alhamdulillah Iman dah almost 14 bulan.
30hb nanti genaplah Iman setahun 2 bulan.
Macam-macam dah perangai Iman sekarang.
Dah pandai merajuk.
Pandai marah.
Kalau merajuk, takmo layan orang tu.
Pergi dok jauh dekat dinding.
Kalau marah, dia akan jerit.
Hari tu dia marah, dia gigit tangan sendiri.
Lepas tu, marah lagi, terus pakcik dia cakap, "haa..gigit... gigit tangan sendiri lagi"
Iman tengok kat lengan yang ada kesan gigitannya sendiri, tengok jer.
Tak jadi gigit.
Pandai pun tau sakit.


Mulut, memang bising lah.
Nak nenen, dia akan cakap "menom-menom"
Nak makan,  "menom-menom" jugak.
Tengok orang lain makan, dia nak jugak, dia "menom-menom" jugak.
Kalau orang lambat buatkan dia nenen, mulut dia takkan berhenti "menom-menom".
Sampai berbelit-belit lidah dia dan kepala angguk-angguk.


Hari tu dia makan dengan Mak Ngah.
Ibu pun tegur lah.
Ibu: Iman makah kah nak?
Iman: Erk... (sambil kepala angguk-angguk).. menom.
Kelakar jer, tengah makan nasi pun masih jugak nak 'menom'

Sekarang sebelum tido suka bacakan Iman buku.
Kalau dia suka, dia akan suruh baca part tu lagi sambil kepala dan badan goyang-goyang.
Mulut macam nyanyi-nyanyi kecil (ngajuk Ibu la tu)
Ibu baca sambil nyanyi-nyanyi.
Pastu kalau kita tak konsentret ajar dia, dia akan tarik rambut kita dekat dengan buku.
Ganas betol.

Kalau tengok gambar haiwan dalam buku.
Kucing ke, burung ke, dog ke, mouse ke.
Dia akan tunjuk sambil buat bunyi ayam berkokok.
Padahal gambar ayam takde.
Tengok kucing kat luar umah pun buat macam bunyi berkokok.
Dah ajaran sesat plak Iman ni.
Kalau nenek dia tanya, "mana siti?"
Iman akan tunjuk gambar tikus dalam buku, pastu tunjuk siling kat dapur.
Nenek lah punya ajaran sesat ni, tikus = siti.

Tengok gambar bath tub dengan ada baby mat salih mandi kat dalam.
Dia tunjuk gambar tu, tepuk dada sendiri.
Dia gitau dia yang dalam gambar tu.
Iman.. Iman.
Seronok tengok dia membesar.
Cepat jer ikut kalau kita ajar.

Kalau arahan yang mudah-mudah, Iman dah faham sekarang.
"Iman, tolong ambik handphone Ibu"
Dia pergi ambik, pass kat Ibu.
"Ibu basuh botol dulu eh pastu baru buat nenen"
Dia akan "Erk" dan angguk-anggukkan kepala.
Malam sebelum tido, masok bilik, tengok Ayah.
Terus cakap "menom-menom" sambil angguk-anguk kepala.
Bangun tido, terus duduk, senyum, "menom-menom"
Nak nenen lah tu.
Hehehe..

Iman nak gi main dengan kawan ni.

Sekarang petang-petang Iman mesti main ngan anak jiran kat depan umah.
Dah menampakkan ciri-ciri suka bersosial.
Alhamdulillah Iman cepat menyesuaikan diri bila ada keramaian.
Berkat selalu bawak Iman jalan-jalan sejak umur 30 hari lagi.
Hehehehe.

Penatnya.

Isnin, Disember 27

Iman dan iPhone Mak Ngah

Iman suka sangat dengan handphone.
Pantang tengok handphone mesti dia terus ambik dan letak kat telinga,
"Oyyo! oyoo!"

video

Layankan Iman sedang bergayut.
Hehehe.


Jalan-jalan Kerja di Melaka

Ada orang, kalau blogwalking tak suka baca entri.
Mereka lebih suka tengok gambar.
Termasuklah saya, masa tengah serabut banyak kerja tu, layan gamabar je masa blogwalking.

Betul kan?


Ini lah barisan kontijen kami masa sukan di Melaka 12-15 Disember hari tu.


Budak-budak yang MENANGgung kekalahan tapi MENANG gaya. Haha


Dan pegawai pengiring pun MENANG jalan, puas jalan daripada budak sendiri. Huhu


Dan kesimpulannya... Melaka memang best, makan pun sodap. Hihihi


Khamis, Disember 23

Apa Artinya Cinta

Mode sedang mengimbau zaman-zaman bercinta.
Sukanya lagu ni.
 
Besok cuti sampai tahun depan.
Yeahooo...!
Eh, takde kaitan pulak kan?
Takpe.. saje je nak gitau takut-takut menghilang.
Hehehehe.







Tiba-tiba engkau ada
Kemudian engkau hadir
Laksana kerdil ku memeluk
Lihat aku lebih dalam

Di matamu ku melihat
Ada cinta yang tersirat
Sirami hati merebak

Barangkali aku salah
Ku terdiam bukan bisu
Tahu engkau besar malu
Tutupi rasa gelisah

Biar saja waktu nanti
Yang menikmati kisah ini
Bersamamu aku senang

Belum juga kah kau menyadarinya
Akulah yang pantas untuk kau cintai
Di bawah langit biru aku bersumpah
Diriku tanpamu apa artinya cinta

Arti cinta ini sudah menelan waktuku
Siang malam hanya untuk pikirkan engkau
Sejuta kali aku berani bersumpah
Diriku tanpamu apa artinya cinta

Biar saja waktu nanti
Yang menikmati kisah ini
Bersamamu aku senang

Belum juga kah kau menyadarinya
Akulah yang pantas untuk kau cintai
Di bawah langit biru aku bersumpah
Diriku tanpamu apa artinya cinta


Workstation & KPI

Workstation di ofis ialah tempat saya yang menurut perintah melaksanakan tanggungjawabnya kepada anak bangsa yang telah diamanahkan kepada saya. Cukup berinfo dan berdedikasi sekali bunyi ayat tu kan? Tapi sebenarnya macam tidak. Baru jer 3 tahun kerja, dah macam kurang motivasi dah. Macam mana lah ni?

Saya suka renung balik diri saya. Rupanya banyak faktor yang menyebabkan perkara macam ni terjadi (kurang motivasi). Antaranya:

  • Lokasi tempat kerja yang jauh - pergi kerja dah sejam, boring tau... kalau mengantuk tu, masok ofis terus jer mood merudum.
  • Buat rutin kerja yang sama. 
  • Boss yang tak suka memotivasikan staff, sebaliknya semakin merudumkan mood staff.
  • Boss yang tak pandai manage staff. 
  • Boss yang tak tau prosedur kerja, hanya tau mengarah.
  • Boss suka marah-marah?
  • Perlu tukar bos?

Hmmm.... macam tak aci jer semuanya nak salahkan boss. Sebenarnya semua tu bermula dari diri sendiri. Betul tak? Kalau nak, 1000 daya, kalau tak nak, memang lah 1000 alasan dan faktor.

Oklah, sebab tu nak ambik mood baru sempena semester baru bulan Januari nanti, feng shui baru, layout workstation pun dah bertukar wajah. Tukar posisi dah takmo mengadap pintu, student bukak pintu terus aaarrghhh... stress pulak. Erk.. entah apa-apa, tiba-tiba stress teringatkan student yang bakal masuk semester depan. Oh, not my favourite batch.

Makanya... kena ikhtiar awal sebelum student masuk. Jangan cari pasal dengan diri sendiri ok. Ingat KPI, KPI. Sebut KPI teringat dengan member (Puan Liu). KPI 2011. Mudah-mudahan tercapai.

Inilah Puan Liu yang selalu mengingatkan saya tentang KPI 2011 yang mesti dicapai.

Dan inilah workstation saya yang telah berubah posisi.
Semoga tahun 2011 nanti akan mengukir lebih banyak kenangan manis dalam sejarah perkhidmatan saya. Erk, awalnya memasang impian. Insya Allah, kami boleh.


Memilih nama untuk 2nd baby

Wow! Bunyinya macam kontroversi jer. Tapi sebenarnya Iman Madihah belum ada rezeki lagi nak dapat adik. Memang merancang pun, mesti la takde rezeki. Hehe.

Nak bercerita mengenai sejarah nama Iman Madihah dulu, sebelum nak bercerita mengenai nak cari nama untuk adik Iman. Sebenarnya dulu, masa pregnant, saya dan suami suka cari nama baby boy. Orang tua-tua kalau nampak jer perut saya, mesti akan cakap, 'lelaki anak ko tok'. Sampai saya pun mengidam-ngidamkan baby boy. Nama untuk baby boy memang dah ada 5 pilihan. Setiap malam sebelum tido, bukak buku dulu cari nama yang best. Tup-tup bila lepas ceaser tu, tengok baby yang nurse tunjuk tu, baby girl! Alhamdulillah... memang suka pun baby girl, biasalah kan senang nak hias cantik-cantik, beli baju lawa-lawa. Hehehe... tapi sekarang baju baby boy pun boleh tahan gak lah stylo. Tapi kena beli online je la ek.

Nak dijadikan cerita, hari tu saya dan Encik Suami keluar dating tanpa Iman Madihah. Tak ingat ler pulak kenapa tak bawak Iman. So kami sembang-sembang dalam kereta, cerita pasal Iman, Iman tu la, ni la, geram la, comel la, terus masuk ke bab cerita adik Iman yang tak wujud lagi. Kalau adik Iman lelaki, nak bagi nama apa ek?

Ibu Iman: Dulu kan dah ada list name untuk baby boy. Apa kata Ammar Zuhair? Hmm... tetap suka nama tu.

Ayah Iman: Kan nak nama IMAN. So kena la cari nama bermula dengan huruf  'I'.

Kalau nak tau, nama Iman Madihah, Iman Madihah Abdul Nizam = IMAN. Planningnya semua nama adik Iman pun kenalah bermula dengan huruf 'I' dan 'M' so semuanya IMAN.

Ibu Iman: Hmmm... apa yek?

Macam-macamlah nama yang terkeluar dari mulut kami. Iman Marikh la, Iman Musytari la,  Iman Matahari la, sampai ke nama planet-planet pun dah terkeluar ni.

Tiba-tiba.....

Ayah Iman: Haaaaaaa.....! (Tiba-tiba jer dengan muka yang sangat excited dan senyum melebar sekali). Apa kata, IMAN MAHERZAIN....!

Ibu Iman: Hah...?!!!! (Kami berpandangan dan ada ketawa pecah di situ)

Mentang-mentang masa tu kami tengah dengar cd Maher Zain. Ada-ada jer lah idea Encik Suami. Memang kelakar sangat masa tu.

Apa-apapun, kami bersyukur telah mempunyai Iman (kepercayaan) Madihah (yang terpuji) yang dapat menyambung zuriat kami dan menjadi cahaya mata kesayangan penyeri rumahtangga kami. Alhamdulillah.


Selasa, Disember 21

Semuanya dihadiahkan oleh....

Saya menulis ni secara rambang. Takde kaitan dengan yang hidup atau pun yang mati. Cuma kekadang buat saya terfikir. Ada ke dalam dunia ni, yang kita dapat, yang kita nak, yang kita idam-idamkan semuanya dihadiahkan oleh orang kesayangan. Tak kisah ler, suami ke, isteri ke, tunang ke, boyfriend ke, girlfriend ke. Ada ke macam tu ek?


Bagi saya, benda yang kita dapat dari titik peluh kita sendiri tu lebih 'syorga', kalau boleh sampai bila kita memang sayang nak buang. Kalau benda yang orang bagi, kasih sayang terhadap benda tu ada kureng sedikit. 


Orang yang tak kawen lagi, baru jer bercintan-cintun, memang senang ke nak bagi benda yang mahal-mahal? Gadget yang macam DSLR, laptop, smartphone, PS, memang senang ye nak bagi as a present? Ke pasangan tu yang request sendiri? Kalau request sendiri, memang tak malu betol la. Nanti tak jadi kawen, clash, pastu mengungkit. Sape nak menjawab.


Orang baru bertunang, bagi present mahal-mahal, mesti anak orang kaya kan? Tak perlu saving untuk kawen. Bestnya dapat tunang macam tu.


Saya, masa bertunang benda yang paling mahal tunang saya bagi ialah handphone SE dan jam tangan. Jam tu memang saya sayang pun sampai sekarang.


Masa kawen, lain cerita lah. Semua benda kita share bersama. Lagi-lagi bila dah bergelar Ibu, suami akan lebih sayang kita. Nak bagi smartphone ke, gelang emas ke, rantai berlian ke, memang hak kita sebagai isteri. Itulah penghargaan suami kepada seorang isteri di samping kasih-sayang yang tak berbelah bagi. Wow, macam bahagia je. Tapi memang bahagia pun macam tu, ada give and take. Memang macam tu pun sepatutnya bila melayari bahtera rumahtangga. Kan? Kan?


Kalau saya, walaupun kita ni tanggung jawab suami, tapi sebagai manusia kita masih ada hak sebagai seorang manusia. Biasalah wanita ni, 1 akal, 9 nafsu! Kalau benda yang saya nak, sebolehnya saya akan guna wang sendiri untuk mendapatkannya. Sebab kepuasannya memang ketara di situ!



 

Isnin, Disember 20

Akan kembali tak lama lagi

Ibu akan kembali bersiaran tak lama lagi.
Tunggu ye Auntie-auntie.



Yang benar,
Iman Madihah



Selasa, Disember 14

Kerja-kerja-cuti

Masih di Melaka, berjauhan dengan orang-orang tersayang. Embak miak sukan tapi lecturernya ngegeh raon. Nang bagus.

Balit kelak ada gik meeting di Sinar Serapi Ecosystem apa entah. Aku pun sik tauk sine ya. Boring eh. Dah plan sikmok check-in, balit ari jak lah. Report k present masa meeting gik lom polah! Haiyaaa..

Tapi sikpa, lepas krismas cuti sampei tahun depan. Yeahooo!!

Sent by Maxis from my BlackBerry�A�. smartphone

Isnin, Disember 13

Happy Anniversary!

Alhamdulillah.

Happy Anniversary to both of us! Semoga famili kami sentiasa berada di bawah lindungan-Nya dan ceria-ceria selalu.


Sent by Maxis from my BlackBerry�A�. smartphone

Jumaat, Disember 10

Testing from my BB

Setelah sekian lama nak try update guna BB, so this is my first try!



Sent by Maxis from my BlackBerry�A�. smartphone

Diam

Sesekali kita harus diam
Tapi diam tak semestinya kita akur
Diam-diam ubi pun tak semestinya berisi

Saya diam sebab ..................................................

1.
2.
3.
.
.
.
.
.
.
.


Harap maklum


Isnin, Disember 6

Kangen si budak kecik ini!

Tiba-tiba rindu sangat masa Iman masih baby dulu.
Masa Iman masih lembik dan merah.

Semuanya gambar masa Iman masih di SGH - Day 0


Khamis, Disember 2

Iman dan buku

Iman sangat gemar katalog tupperware & brochure yang berwarna-warni.
Kalau jumpa buku, memang taknak lepas buku tu.
Pastu baca buku tu siap tunjuk-tunjuk dengan jari lagi.
Macam orang pandai baca betol jer.


Sekarang, kalau marah, tak puas hati, orang takmo layan dia, dia suka jerit-jerit.
Sebab tu atok cakap,
"Mentang-mentang Ibu Iman cekgu, Iman pun suka nerais-nerais urang."


Haha.


Ibu suka nerais-nerais urang ke?
Eh, tidak lah.



Iman, pen & kertas

Iman Madihah sekarang pantang jumpa pen, mesti cari kertas.
Kalau jumpa kertas, mesti cari pen.
Kalau dah jumpa 2-2 benda tu, macam-macam posing plak dia menconteng kertas.


Dicilok dari FB Mak Ngah
Inilah buktinya.



Tentang Ayah, Bapak, Daddy, Yan, Walid

Bergenang air mata bila membacanya tapi terpaksa kontrol sebab ada member-member di sebelah. Pak, mek sayang kitak!

Biasanya, bagi seorang anak perempuan yang sudah dewasa, yang sedang bekerja diperantauan, yang ikut suaminya merantau di luar kota atau luar negeri,yang sedang bersekolah atau kuliah jauh dari kedua orang tuanya...Akan sering merasa rindu sekali dengan ibunya..Lalu bagaimana dengan AYAH?


Mungkin kerana ibu lebih sering menelefon untuk menanyakan keadaanmu setiap hari, tapi tahukah kamu, jika ternyata ayah-lah yang mengingatkan ibu untuk menelefonmu?


Mungkin dulu sewaktu kamu kecil, ibu-lah yang lebih sering mengajakmu bercerita atau berdongeng, tapi tahukah kamu, bahwa sekembalinya ayah dr bekerja dan dengan wajah lelah ayah selalu menanyakan pada ibu tentang khabarmu dan apa yang kau lakukan seharian?


Pada saat dirimu masih seorang anak perempuan kecil.Ayah biasanya mengajari putri kecilnya naik basikal .Dan setelah ayah mengganggapmu sudah boleh menunggangnya, ayah akan melepaskan roda bantu di basikalmu .Kemudian Ibu bilang : "Jangan dulu ayahnya, jangan ditanggalkan dulu roda bantunya", itu kerana ibu takut puteri manisnya akan terjatuh lalu terluka....


Tapi sedarkah dikau?Bahwa ayah dengan yakin akan membiarkanmu, menatapmu, dan menjagamu mengayuh basikal dengan seksama kerana dia tahu puteri kecilnya PASTI mampu melakukannya.


Pada saat kamu menangis merengek meminta alat permainan yang baru, ibu menatapmu hiba.Tetapi ayah akan mengatakan dengan tegas : "Boleh, kita beli nanti, tapi tidak sekarang" Tahukah kamu, ayah melakukan itu kerana ayah tidak ingin kamu menjadi anak yang manja dengan semua tuntutan yang selalu dapat dipenuhi.
Saat kamu ditimpa sakit , ayah lah yang terlalu khawatir sampai kekadang sedikit membentak dengan berkata: "Sudah di beritahu! kamu jangan minum air sejuk!".Berbeza dengan ibu yang memperhatikan dan menasihatimu dengan lembut.Ketahuilah, saat itu ayah benar-benar mengkhuatirkan keadaanmu..


Ketika kamu sudah beranjak muda remaja..Kamu mulai menuntut pada ayah untuk mendapat keizinan keluar malam, dan ayah bersikap tegas dan mengatakan: "Tidak boleh!".Tahukah kamu, bahwa ayah melakukan itu untuk menjagamu?Kerana bagi ayah, kamu adalah sesuatu yang sangat - sangat luar biasa berharga..Setelah itu kamu marah pada ayah, dan masuk ke kamar sambil membanting pintu...


Dan yang datang mengetok pintu dan memujukmu agar tidak marah adalah ayah.Tahukah kamu,bahwa saat itu ayah memejamkan matanya dan menahan gejolak dalam batinnya, Bahwa ayah sangat ingin mengikuti keinginanmu, Tapi lagi-lagi dia HARUS menjagamu?


Ketika saat seorang teman lelaki mulai sering menelefonmu, atau bahkan datang ke rumah untuk menemuimu,ayah akan memasang wajah paling cool sedunia.... :') ayah sesekali menguping atau mengintip saat kamu sedang berbuall berdua di ruang tamu..Sedarkah kamu, kalau hati ayah merasa cemburu?


Saat kamu mulai lebih dipercaya, dan ayah melonggarkan sedikit peraturan untuk keluar rumah untukmu, kamu akan memaksa untuk melanggar jam malamnya.Maka yang dilakukan ayah adalah duduk di ruang tamu, dan menunggumu pulang dengan hati yang sangat khuatirdan bimbang.Dan setelah perasaan khuatir itu berlarut - larut.Ketika melihat puteri kecilnya pulang larut malam hati ayah akan mengeras dan memarahimu..Sedarkah kamu, bahwa ini kerana hal yang di sangat ditakuti ayah akan segera datang? "Bahwa puteri kecilnya akan segera pergi meninggalkannya"


Setelah lulus SPM, Ayah akan sedikit memaksamu untuk menjadi seorang Doktor atau Engineer. Ketahuilah, bahwa seluruh paksaan yang dilakukan ayah itu semata - mata hanya karena memikirkan masa depanmu nanti.Tapi ayah tetap tersenyum dan menyokongmu saat pilihanmu tidak sesuai dengan keinginan ayah.
 
Ketika kamu menjadi gadis dewasa. Dan kamu harus pergi kuliah dikota lain.ayah harus melepaskanmu di bandar.Tahukah kamu bahwa badan ayah terasa kaku untuk memelukmu? Ayah hanya tersenyum sambil memberi nasihat ini - itu, dan menyuruhmu untuk berhati-hati.Padahal ayah ingin sekali menangis seperti ibu dan memelukmu erat-erat.Yang ayah lakukan hanya menghapus sedikit air mata di sudut matanya, dan menepuk pundakmu berkata "Jaga dirimu baik-baik ya sayang".Ayah melakukan itu semua agar kamu KUAT....kuat untuk pergi dan menjadi dewasa.


Di saat kamu kesempitan wang untuk membiayai perbelanjaan semester dan kehidupanmu, orang pertama yang mengerutkan kening adalah ayah. Ayah pasti berusaha keras mencari jalan agar anaknya boleh merasa sama dengan teman-temannya yang lain.Ketika permintaanmu bukan lagi sekadar meminta alat mainan yang baru, dan ayah tahu ia tidak mampu memberikan apa yang kamu inginkan...


Kata-kata yang keluar dari mulut Ayah adalah : "Tidak.... Tidak boleh!" Padahal dalam batin Ayah, Ia sangat ingin mengatakan "Iya sayang, nanti ayah belikan untukmu".Tahukah kamu bahwa pada saat itu Ayah merasa gagal membuat anaknya tersenyum?


Saatnya kamu berjaya sebagai seorang sarjana. Ayah adalah orang pertama yang berdiri dan memberi tepuk tangan untukmu.Ayah akan tersenyum dengan bangga dan puas melihat "puteri kecilnya yang tidak manja berhasil tumbuh dewasa, dan telah menjadi seseorang" Sampai saat seorang teman Lelakimu datang ke rumah dan meminta izin pada ayah untuk mengambilmu darinya.Papa akan sangat berhati-hati memberikan izin..Kerana Ayah tahu.....Bahwa lelaki itulah yang akan menggantikan posisinya nanti.


Dan akhirnya....


Saat ayah melihatmu duduk di kerusi pelaminan bersama seseorang Lelaki yang di anggapnya mampu menggantikannya, Ayah pun tersenyum bahagia..Apakah kamu mengetahui, di hari yang bahagia itu ayah pergi kebelakang pentas pelaminan sebentar, dan menangis? Ayah menangis karena ayah sangat berbahagia, kemudian ayah berdoa....Dalam lirih doanya kepada Tuhan, Ayah berkata: "Ya Allah tugasku telah selesai dengan baik....Puteri kecilku yang lucu dan kucintai telah menjadi wanita solehah yang cantik....Bahagiakanlah dia bersama suaminya...rahmatilah kehidupan mereka Ya Allah"


Setelah itu Ayah hanya mampu menunggu kedatanganmu bersama cucu-cucunya yang sesekali datang untuk menjenguk...Dengan rambut yang telah dan semakin memutih....Dan badan serta lengan yang tak lagi kuat untuk menjagamu dari bahaya....Ayah telah menyelesaikan tugasnya....Papa, Ayah, Bapak, atau Abah kita...Adalah sosok yang harus selalu terlihat kuat...Bahkan ketika dia tidak kuat untuk tidak menangis...Dia harus terlihat tegas bahkan saat dia ingin memanjakanmu.Dan dia adalah yang orang pertama yang selalu yakin bahwa "KAMU MAMPU" dalam segala hal..
Bersama ayahanda tersayang - Aidil Fitri 2010


Sumber: Blog Ibu Chem



Rabu, Disember 1

Mr December

Hi and hello
Please welcoming Mr December




Nice to meet u, Mr December