Isnin, November 29

Oh, si dia amat cemburu!

Dia semakin cemburu


Kadang-kadang aku rimas
Kadang-kadang aku letih
Dan semakin letih
Mengejar dan terus dicemburui


Kadang-kadang aku suka kecemburuan ini
Yang semakin menjadi-jadi
Menyebabkan aku semakin bersemangat
Mengakhiri 2010 ini


Oh, tidakkkkk..
MASA semakin mencemburui aku
Aku capekkkk...!!!



Jumaat, November 26

Pimp My Header by Encik FnF

Wow wee... nampak tak? Nampak tak?
Terima kasih Encik FnF sebab design header kat atas tu tanpa caj.
Hehehe.

Adalah 2-3 minggu jugak saya kena tunggu header saya dipimp.
At last di pagi Jumaat yang mulia ni, dia telah membuat blog saya ni bertukar header.
Terima kasih sekali lagi.

Ada tak sesape yang teringin nak kena pimp?
Silalah ke blog Encik FnF ye.

Kalau stok masih ada la.
Hehehe.


Kerna terbiasa

Ala,  pepatah pun ada mengatakan, alah bisa, tegal biasa..
Kerna dah terbiasa, bila nak cuba sesuatu yang baru pun kekok
Biasalah manusia

Pagi ni tetiba jer rasa nak guna Google Chrome (GC)
So saya mula browsing guna GC
Adeh.. kekoknya
Sebabnya bila guna MF, dah banyak bookmark kat atas tab tu
Bila guna GC tercari-cari plak favourite tab

Semalam ada member yang baru reformat lappy ke Window 7
Member pun bising la, bengong sebab tak biasa
Saya plak memang dah terbiasa dengan W7
Dulu saya suka Vista
Ramai orang tak suka sebab slow
Kalau guna XP, memang rasa lembap sangat
Tapi saya memang suka W7

MO2007 pun saya suka..
Kalau terpaksa guna MO2003 balik, memang terkial-kial


Ye lah, dah hari-hari kan... memang lah sebati dengan diri
Senyum... (tak perlu kata apa-apa)


Khamis, November 25

Pengorbanan seorang Ayah

Bagus tak bagus punya isteri?
Suami disuruh cuti, sebab anak demam.
Haa.. aku lah tu.
Sedih tau.


Nasib baiklah Encik Suami jenis yang tak berkira.
Bukannya aku takmo cuti.
Risau tau tengok anak demam.
Tak sedap hati nak gi kerja.
Tapi minggu ni turn aku driving.
Takkan nak ponteng sehari plak.
Dah ler bulan lepas aku ada ponteng gak.
Kesian lah kawan.


Mudah-mudahan Iman Madihah cepat sembuh.
Malam tadi, kol 9 macam tu, suhu dah sampai 39 dah.
Terus aku mandikan air sejuk.
Masa tu Encik Suami tak balik kerja lagi.
Nak gitau dia, takut dia risau pulak.
Masa tu dia tengah entertain Pengarah-pengarah datang ke jabatan.
Pengarah ni pun satu, datang tu biarlah time kerja.
Nasib baik lepas tu, panas pun semakin turun dan dia berselera makan.


Tapi kol 4 pagi, aku bangun, badan Iman panas lagi.
Rasa nak nangis jer.
Terus aku dan Encik Suami tuamkan badan dan kepala dia dengan tuala basah.
Alahai anak Ibu.
Ibu cuba balik awal hari ni yer, sayang.

Gambar yang diupload Ayah di FB tadi

Yang, sorry and thanks for everything!
Love u so much!



Panas! Panas! Entri ke-500

Well, marek lagik aku dah madah, nektok aku tengah mode final exam untuk amali.
Ari tok ari ke-4.


Pagi tok, awal-awal pagi agik, aku dah sik tahan!
Mesti dilepas juak marah tok!
Dan aku baruk lepas ngerepak miak.


Ada 3 orang miak bongok yang aku geram, tapi aku paling panas ngan sorang.
So aku nunggah nya lam bilit, aku nanyak, apa yang nya polah masa exam.


Eh, berani nya jawab aku, ada molah ya, ada molah tok.
Aok, ada.
Tapi, jawapan ko salah!!!!
Dan jawapan ko seciput lah gilak!
Arum bulak banyak gik taik Iman.
Dah la nang sikda dalam skema pemarkahan!
Sikit pun sik ada!!!!!!!!
Ko tauk sikkkkk???!


Alasan ko agik tek, ko sik sempat save jawapan yang ko polah lam folder.
Nak drag dalam folder pun bertahun kah????
Lu pikir lah sendirik.
Mun adik aku sekolah rendah madah nya sik pandei save lam folder dapat juak tek ku terimak.


Lepas ya, soalan senang nak mampus.
Berik alamat URL Maxis ngan Politeknik.
Ko sik tauk kah camne nak makei browser.?
Ok, ko sik tauk browser ya apa.
Search engine?
Ok lah, sik tauk.
Google? Yahoo?


Eh, hello!
Apa yang ko belajar lam kelas????
Masa aku ngajar ko nangga muka aku tang menar jak.
Muka ku kacak sikda jerawat kah?
Atau shawl ku kacak kah?
Atau gigi ku ada cabik kah?
Sampei menar gilak macam paham jak nenung muka aku.


Aaarghhh...
Nang nyuruh aku panas.
Jantng ku masih berdegup kencang tok!!


Sabar... sabar...


**ooops... sik perasan tok entri ke-500 rupanya!



Rabu, November 24

Saya bukan seperti dulu!

Oh, ini entri saya yang ke-2.
Saya baru jer habis jaga exam, so dah free.


Kadang-kadang kan saya hairan jugak, orang boleh publish lebih dari 1 entri dalam sehari.
Diorang ni takde kerja ke asyik nak update entri jer?
Ker diorang dah siap taip banyak-banyak entri kemudian auto-publish?
Kalau saya buat yang auto-publish pun cuma entri yang saya copy-paste jer.


Hmmm... camne ek?


Kalau saya di umah, lagilah saya takkan update.
Kalau kat ofis, ada masa jer baru leh nak mengarang.


Saya masih memikirkan ni.
Ye lah, saya bukan blogger tegar.
Saya bukan seperti dulu lagi.


Banyak benda nak dishare tapi...

Bila bukak jer Blogger Dashboard, tangan terus kaku, terus taktau nak mula dari mana, nak cerita part mana. Terkena sumpahan agaknya.

Nak bloghopping pun malas. Mungkin banyak kerja jugak kot. Tak larat nak fikir bab kerja so bila balik umah memang tak pandang pun Mozilla, cuma FB jer lah, tu pun guna cik BB, kalau takde cik BB, malas jugak la kot nak online. Baik layan Iman Madihah jer.

Sekarang memang tengah musim final exam. Entahlah tak sabar nak habiskan semester ni. Taktau sem depan macam mana. Rasa nak resign 1 post tu pun ada jugak. Entahlah....



Isnin, November 22

Kenapa menyepi ni?

Wow wow wow!
Rupanya dah hampir seminggu saya tak update blog ni.
Sibuk sangat ke?
Jap.. nak ingat balik apa yang saya dah buat minggu lepas.

Oh,ya!
Rabu tu hari raya haji.
Padan ler tak online pun.
Gambar pun takde amik.
1 ni jer yang ada.
Tu pun guna BB jek.


Kenapa takde mood?
Saket gigi!
Adui!

Hari Khamis.
Aha... memang sebok.
Dok siapkan proposal dan menguruskan permohonan LPO.
Lepas tu petang ada meeting ALK 2010.
Patut la takde mengadap lappy.

Hari Jumaat.
MC cabut gigi.
Cukup la sekali tu jer merasa sakit gigi.
Lepas on antibiotik, dah tak sakit terus cabut hari tu.

Sabtu, Ahad.
Kenduri dan kenduri.

2x hujung minggu dah bermalam di umah baru.
Walaupun belum bergrill dan kosong!
Ah, tak sabarnya!


Selasa, November 16

Bukan mudah nak menjadi jurugambar profesional 3

Hai Auntie-auntie dan Uncle,

Pernah  tak Ibu cerita Iman pergi photoshoot untuk baby contest hari tu?
Hmm... Ibu cerita kat sini.


Hari tu kan Ayah yang pilih gambar untuk Iman masuk  Baby Cuties Photo Contest anjuran Mummycare, Kuching.  Ibu kan kerja jauh. Ayah yang dekat je lah pergi studio untuk pilih gambar. Masa pilih gambar tu Ayah ada beli pakej gambar-gambar Iman.


Auntie-auntie dan Uncle tengoklah, ni sebahagian daripada gambar tu. Gambar yang dihantar untuk masuk contest tu biarlah rahsia. (Ibu  yang cakap). Nanti kalau dah publish untuk divote, Auntie-auntie dan Uncle tengok lah sendiri k. Mungkin publish kat FB kot.

 Heee... Iman ada lollipop giant


Nanti jangan lupa vote untuk Iman ye.



Ini kesayangan Iman, Ayah dan Ibu.


Kredit  untuk Michael Photography, semua gambar di atas diambil oleh beliau.


Yang benar,
Iman Madihah


Jumaat, November 12

Mencari idea untuk rumah baru

Kunci rumah dah dapat.
So sekarang masa untuk mencari perabot dan kabinet yang sesuai.
Konsep?
Modern design, of course.
Bersesuaian dengan rumah kami yang tidak terlalu besar.
Tema warna masih dipertimbangkan lagi.
Kalau boleh nak merah dan hitam.
Tapi tak confirm lagi.

Lepas tu nak cari idea untuk kabinet dapur.
Pun nak yang simple dan praktikal.
Kalau boleh lebih kurang macam gambar kat bawah ni.
Tema putih so nampak bersih.



Kalau mampu, nak buat macam ni jugak, takde la nampak berselerak dapur.
Kalau lah Kuhing ni ada Ikea.
Semuanya DIY.
Best.


Kalaulah semua yang kita impikan menjadi kenyataan.
Bahagianya...

Nanti nak study lagi kat sini Senihias.com



Khamis, November 11

Sifat bagi orang yang lahir bulan Ogos

Siapa yang lahir bulan Ogos, angkat tangan!
Berikut ialah kajian sifat bagi orang yang lahir bulan Ogos.
Yang telah dijalankan oleh Yang Berbahagia Dato' Dr. Fadzilah Kamsah.


Ada yang sama, ada yang tak.

  • Suka berlawak.
  • Mudah tertawan padanya.
  • Sopan santun dan mengambil berat terhadap orang lain.
  • Berani dan tidak tahu takut.
  • Orangnya agak tegas & bersikap kepimpinan.
  • Pandai memujuk orang lain.
  • Terlalu pemurah & bersikap ego.
  • Nilai harga diri yang sangat tinggi.
  • Dahagakan pujian.
  • Semangat juang yang luar biasa.
  • Cepat marah & mudah mengamuk.
  • Mudah marah apabila cakapnya dilawan.
  • Sangat cemburu.
  • Daya pemerhatian yang tajam & teliti.
  • Cepat berfikir.
  • Fikiran yang berdikari.
  • Suka memimpin & dipimpin.
  • Sifat suka berangan.
  • Sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk.
  • Cepat sembuh apabila ditimpa penyakit.
  • Belajar untuk bertenang.
  • Sikap kelam kabut.
  • Romantik, pengasih dan penyayang.
  • Suka mencari kawan.

Ada sesiapa yang nak bagi ulasan?



10 Jenis Sayuran Terbaik Untuk Dimakan

Sharing is caring, ya kawan-kawan.
Kita hidup bukan untuk makan, tapi makan untuk hidup.
So make sure apa yang kita makan tidak memudaratkan kita.
Sila semak ye sayuran yang boleh diamalkan.


1. Timun

Biji timun pula mengandungi racun alkoloid jenis hipoxantin - berkesan untuk merawat kanak-kanak yang kecacingan.
* Timun masak dimakan mentah - berkesan merawat penyakit sampu pucat iaitu sejenis penyakit pening berterusan sehingga boleh menurunkan berat badan.
* Rawatan tradisional, timun dikatakan berkesan mengubati penyakit disenteri iaitu keluar darah semasa membuang air besar.


2. Bendi

Banyak ditanam di negara beriklim panas lembap.
* Kaya dengan zat galian, vitamin dan kalsium.
* Baik untuk perkembangan otak.
* Dalam perubatan - digunakan sebagai perangsang buangan air kecil, merawat gonorea, sifilis dan bengkak saluran kerongkong serta hidung.


3. Seleri

Dikatakan merawat penyakit kulit seperti jerawat, ruam, dan ekzema atau geli-gata.
* Kandungan garam galian dalam seleri bertindak menghapuskan pengumpulan asid yang berlebihan dalam darah, sekali gus memulihkan sifat alkalinnya.


4. Kacang botor

Daunnya juga elok untuk nutrisi - proses pemasukan dan pengolahan makanan oleh tubuh kerana kandungan 5-7 peratus protein, selain vitamin A, vitamin C dan garam galian.
* Daunnya dimakan mentah dan sedap dibuat sayur, manakala ubinya boleh dimakan sebagai ulam mentah.


5. Asparagus

Kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, sodium, potasium, vitamin A dan C dan niasin.
* Mengandungi elemen baik untuk kelenjar tiriod, pineal, dan adrenal, jantung, hati, paru-paru, limpa, pankreas dan kulit.


6. Cili, cabai, atau lada

Kaya dengan vitamin A, B, dan C kompleks, serta komposisi vitamin lain seperti protein, karbohidrat, serta karotin.
* Lagi tinggi kandungan capsaicin, cili semakin pedas.


7. Jering

Tumbuhan asli di negara ini
* Mengandungi protein 3.5%, lemak 0.1% , karbohidrat 1.7%, kalsium, fosforus, besi, dan vitamin A, B, dan C.
* Biji jering enak dimakan sebagai ulam dengan pelbagai sos pencicah tempatan mengandungi sejenis sebatian alkoloid yang boleh memberi rangsangan membuang air besar. Tetapi biji jering juga mengandungi bahan toksid yang dikenali sebagai asid jengkolik.
* Penawar yang berkesan bagi pesakit kencing manis Kandungan sebatian alkoloid di dalamnya mampu meneutralkan kandungan gula dalam badan.

8. Petai

Untuk merawat penyakit hati, buah pinggang, kencing manis dan untuk mengeluarkan cacing daripada kanak-kanak yang kecacingan.


9. Terung pipit

Mengandungi alkoloid jenis steroid yang dikenali sebagai solasodin
* Menghasilkan pil perancang keluarga.
* Akar terong pipit boleh digunakan untuk mengubati retak kulit pada kaki, mencuci darah dengan meminum air rebusannya, melegakan kesakitan, penawar racun ular dan serangga serta menjadi ubat meredakan sakit perut.


10. Pegaga

Dalam bidang perubatan tradisi, digunakan sebagai agen antialergi, antikanser, antidisenteri, peransang pembuangan urin, hipotensif, stimulan, tonik, menyejukkan badan, mengeluarkan batu karang, penawar kencing berdarah, kusta, gonorea, luka, kudis, dan sakit kerongkong.


Kredit : Blog Mommy Icha


Cinta Ada - Jaclyn Victor/Sheila Majid/Karen Kong



Halwa telinga di pagi hari Khamis.
2 hari ni macam ketagih jer dengar suara Sheila Majid.


Rabu, November 10

Manusia mudah lupa sehingga menyakiti diri

Kadang-kadang bila terlalu gembira
Manusia akan mudah lupa

Kadang-kadang bila terlalu leka
Manusia juga mudah lupa

Kadang-kadang ingin mengejar kepuasan diri
Manusia sengaja  melupakan

Saya memang terlupa
Setahun berlalu
Tapi program hujung minggu tu membuatkan saya telah mengangkat kerusi
Segerombolan kerusi

Dan..
Saya menanggung sakitnya

Menyesal kemudian tiada gunanya
Saya sungguh menyesal...



Wali Band - Cari Jodoh




Lagu yang agak humor dan catchy.
Enjoy bila karaoke lagu ni bersama Mr Hubby.



Dia by Sheila Majid



Alahai sweetnya suara Sheila Majid untuk santapan di awal pagi ni.



Selasa, November 9

Home Sweet Home version 3

Ingat entri Muka ada senyum, hati ada taman ni tak?
Nak tau tak kenapa?
Ni lah jawapannya...







 






Kami baru jer dapat kunci rumah minggu lepas.
Sebab tu muka ada banyakkkkk senyum itu hari.

Dan sayalah bakal mem besar.


Kerana tiket murah itu

Buat aku bengang jerk!



Isnin, November 8

Bayi Songsang

Pada kali ini saya ingin berkongsikan tentang info bayi songsang. Sewaktu saya masih muda remaja dahulu, apabila terdengar sahaja cerita mengenai bayi songsang, pastinya ianya adalah suatu cerita yang mengerikan buat si ibu. Saya tidak pasti apa yang mengerikan, tetapi dari cerita yang saya dengari, ianya adalah seperti sesuatu yang sangat menakutkan dan menyakitkan.

Benarkah? Jadi, pada kali ini saya ingin berkongsi dengan  anda tentang info sebenar berkenaan bayi songsang dan apakah jalan penyelesaiannya.

Kedudukan bayi songsang sebenarnya adalah normal pada peringkat awal kehamilan, 20% ibu yang mengandung, biasanya akan mengandungkan bayi songsang pada peringkat awal. Kedudukan bayi songsang tersebut biasanya akan berubah pada pringkat pertengahan kandungan. Proses peralihan kedududukan kandungan ini akan berlaku secara automatik pada minggke ke-28 hingga minggu ke-32 usia kandungan.

Namun begitu, jika usia kandungan sudah mencapai 36 minggu dan kedudukannya masih songsang (iaitu kedudukan kepada berada di atas) , maka pada waktu itu, barulah dapat diputuskan yang diri anda, kemungkinan besar akan melahirkan bayi songsang.

Sebenarnya anda mempunyai 3 pilihan apabila mendapati kandungan anda adalah bayi songsang :-

1.Cuba mengalihkan kedudukan bayi kepada kedudukan normal
Prosedur ini dipanggil ECV (External Cephalic Version) dan ia boleh dilakukan oleh doktor pakar di hospital. Jika berjaya, si ibu boleh melahirkan anaknya secara normal. Tetapi, jika tidak berjaya dan berlaku komplikasi, si ibu perlu melahirkan bayinya pada waktu itu juga. Sebab itulah prosedur ini hanya boleh dilakukan apabila usia kandungan sudah melebihi usia 36 minggu. Jika tidak dilahirkan pada waktu itu juga, ia boleh membahayakan kesihatan ibu dan anak. Antara risiko komplikasi yang akan dihadapi ialah seperti pendarahan bayi dan juga bayi lemas.

2.Cuba melahirkan bayi songsang secara normal
Untuk melakukan perkara ini, beberapa kriteria perlu dipastikan terlebih sahulu, antaranya,
a. songsang jenis punggung dahulu,bukan kaki
b. berat bayi dianggarkan kurang daripada 3.5kg
c. kedudukan kepala bayi menunduk dan bukan mendongak
d. ruang tulang pelvis ibu tidak sempit
e. ada doktor pakar bagi kelahiran bayi songsang

3.Melahirkan anak secara pembedahan
Jika pada minggu ke-39 kedudukan bayi masih songsang, prosedur pembedahan sudah boleh dirancang. Ini adalah lebih selamat jika hendak dibandingkan dengan pembedahan kecemasan. Oleh itu, anda perlu berbincang dengan doktor anda untuk melakukan prosedur ini lebih awal, jangan tunggu sampai nak ter"beranak" baru nak berbincang dan buat keputusan.. :)

Jadi sekarang, terpulang kepada anda untuk membuat pilihan. Mungkin anda boleh berbincang dengan doktor anda mengenai pilihan manakah yang terbaik untuk melahirkan bayi anda dengan risiko yang paling rendah dengan keadaaan anda.

Nampaknya, tidaklah mengerikan sangat bukan?


Sumber: Email dari SetBersalin.com


Ahad, November 7

Bukan mudah nak menjadi jurugambar profesional 2

Semalam Ibu pakaikan Iman baju cantik.
Ibu cakap nak bawak Iman pergi photoshoot.
Mula² Iman tak tau apa itu photoshoot.
Rupa-rupanya ambik gambar.
Ibu suruh Iman posing cantik-cantik sebab Iman nak masuk Baby Cute Contest.
Iman ikut ajer, Iman tak kesah.




Ibu cakap dengan Ayah, appointment photoshoot tu pukul 3.45 pm.
Kami gerak dari umah jam 3 sengah.
Nasib baik kami sempat sampai di Crown Square tu sebelum pukul 4.
Sampai jer kat 'studio' tu Ibu terus jumpa amoi cantik.
Ada seorang photographer lelaki, cina jugak dekat situ.
Mereka memang menunggu ketibaan kami.
Lelaki tu pun suruh Ibu letak Iman kat lantai.


Tengok, Iman tak takut pun.


Iman tak takut, Iman terus duduk tengok lelaki cina tu.
Dia ada kamera besar.
Iman suka kamera besar tu.
Macam Mak Dek punya, tapi lagi panjang.


Iman ada giant lollipop, pinjam jer sebagai props.
Boringnya lollipop ni tak boleh makan.


Baru jer nak bukak plastik, nak masuk mulut Ibu dah cakap 'NO!'. Boring lah Ibu ni.

Lepas beberapa shot & snap, Iman rasa macam banyak jer.
Banyak jer flash, pancar-memancar.
Ibu pun sebok jugak ambik gambar Iman.
Kecoh lah Ibu.
Sebelum balik, Ibu suruh Mak Dek ambik gambar Iman, Ayah dan Ibu.


Kecoh Ibu ni, nak jugak bergambar.

Kat bunting tu pun Ibu ajak Ayah bergambar, Ayah pun nak  jugak. Iman ikut ajer.

Ngantok dah Iman layan kerenah Ayah dan Ibu ni. Suka sangat ambik gambar Iman. Letih tau, Ibu!


Kami kat bawah, Mak Dek kat atas. Bergambar lagi sebelum balik.

Iman dengar Ibu cakap photographer tu bagus.
Tak macam Iman photoshoot kat Emart dulu.
(Kalo nak baca yang 1st photoshoot tu, auntie² dan uncle klik ler kat sini)
Alaa.. ni bukan 1st time Iman photoshoot.
Dulu pun ada jugak, tapi Ibu tak puas hati dengan photographer tu.
Tapi Iman tengok cina lelaki semalam tu  memang bagus.
Dia sampai meniarap kat lantai nak tunggu shot terbaek dari Iman.
Iman pun bagi lah yang terbaek walaupun Iman masih tak sihat sangat.


Iman pun tak tau apa jadi dengan gambar Iman tu nanti.
Takpe, Iman ikut ajer, Iman tak kesah.


Yang benar,
Iman Madihah


Jumaat, November 5

Diari Penang 2

29 Oktober 2010

Kami 3 beranak selamat chech-in di Grand Continental Hotel, Penang
Masa check-in Iman Madihah dah tido dah, dalam cab lagi dah tido
Sampai di bilik, letak atas katil, dia pun terbangun
Pastu main-main takmo tido
Alahai anak Ibu
Dah ler pagi-pagi nak gerak awal, ronda Penang
Sib baik la paksa-paksa tido, dia terlelap jugak


Muka tension bangun awal pergi breakfast

Pas breakfast kitorang 3 beranak pun jalan-jalan kat area Komtar tuh
Sementara nak tunggu check-out kol 1

Kami tangkap gambar kami sendiri, tengok muka Iman yang ngantok tu

Model Komtar, ayah dan anak

Pastu kami jalan lagi sampai ke Prangin Mall
Iman sempat lagi tido kat situ
Ye la orang tu jenis yang bangun lambat, tetiba bangun awal plak
Mesti la badmood, tapi yang bagusnya Iman ni bukan jenis baby yang meragam
Tengok-tengok dah tertido di bahu Ayah
Pastu kami naik beca balik ke hotel
Seram gak naik beca, kiri kanan kereta besar
Rasanya 1st time naik beca ni, hihihi




Lepas check-out kami pun pergi ke Queensbay
Naik Rapid Penang, hihi
Lamanya tak naik bas


Tunggu bas di bawah Komtar

Barang-barang kami tinggalkan di hotel dulu
So kami pergi berlenggang untuk shopping
Shopping di mana?


Semestinya di Jusco!

Jangan heran Jusco memang favourite shopping place bagi saya
Kalau kat KL, Jusco Mid Valley tu ialah tempat yang MESTI pegi
Kenapa Jusco?
Mungkin barang-barangnya taste saya dan harganya berpatutan kot
2-3 jam di Jusco memang tak cukup
Hmm... bila nak ke Jusco lagi ek?