Khamis, Oktober 28

Holiday Mode

1
Pagi ni bawak Iman injek setahun
Tapi Iman lusa baru setahun
Seperti biasa Iman ok, nangis sekejap jer.
Pastu salam ngan nenek nurse dan balik.
Selesai.

2
Pergi Upwell beli flask untuk pi traveling.
First time bawak Iman naik belon
Berdebar-debar gak, takut Iman meragam dalam flight nanti.

3
Balik umah, masak yang simple² ajer.
Lunch.
Kemas² dapur.
Packing susu dan stok makanan Iman.
Selesai.

4
Packing baju² plak
Plan asal bawak 1 beg besar
Pastu nengok cam penuh jer, tambah lagi 1 beg kecik khas untuk Iman
Selesai

5
Flight ke Penang 9.05 malam
Hmm...
Tik tok tik tok...

6
Penang! Here we come!


Rabu, Oktober 27

25 perkara tentang Ibu Iman

Sila baca arahan tag:
Once you've been tagged, you are supposed to write a note with 25 random things, facts, habits, or goals about you. At the end, choose 25 people to be tagged. You have to tag the person that tagged you.
If I tagged you, it's because I want to know more about you.


Saya dah lama benor dah tak jawab tag.
Sementara ada masa ni saya nak jawab tag daripada Amni ni.





Ini jawapan kepada tag '25 perkara':


  1. Nama sebenar Ibu Iman seperti dalam kad pengenalan ialah Mira Faizura
  2. Menjadi isteri yang sah kepada Abdul Nizam pada 13 Disember 2008
  3. Berkahwin pada usia 27 tahun
  4. Mendapat puteri sulung yang diberi nama Iman Madihah pada 30 Oktober 2009
  5. Melahirkan Iman Madihah secara c-section (elective LSCS kerana kedudukan baby songsang)
  6. Seorang pegawai kerajaan, iaitu tenaga pengajar di Kolej Komuniti
  7. Berasal dan menetap di Kuching
  8. Anak sulung daripada 6 orang adik beradik
  9. Berkulit sangat cerah daripada biasa, orang selalu cakap putih mayat
  10. Memiliki Kelisa biru
  11. Disyaki menghidap psoriasis
  12. Suka tomyam
  13. Pencinta keju
  14. Boleh hidup tanpa TV
  15. Tak pandai mekap
  16. Benci asap rokok
  17. Penggemar handbag
  18. Tak minum kopi
  19. Pencinta merah
  20. Suka memasak
  21. Mempunyai niat untuk membuka bisnes catering
  22. Mudah mesra dan menyesuaikan diri
  23. Penagih tegar coklat Cadbury
  24. Tak pandai makan tempoyak
  25. Nickname pertama di alam maya ialah nagacute

Dah cukup 25 dah
Kalau ada soalan lagi, sila klik Comment dan ajukan soalan
Insya Allah akan dijawab selagi mampu menjawab


Sekarang nak tag kepada siapa?

  1. Amni
  2. Cha @ Ummi Cik Oni
  3. Nyza @ Mama Nabihah
  4. Fieza
  5. Vivi Mrs Nurulazmi
  6. Kak Siti @ Mama Fiyan
  7. Mem Rini
  8. Mbok Ema
  9. Cikgu BB Laura
  10. Vivian @ BSI
  11. Ztie
  12. Kak Eida  @ Mama Danish
  13. Ngegeh Babe
  14. Kaljis
  15. FnF @ Audio
  16. .
  17. .
  18. .
  19. .
  20. .
  21. .
  22. .
  23. .
  24. .
  25. .

Dan sesiapa jua yang nak menjawab tag ni.
Dah taktau dah nak tag sesiapa.
Maklum lah suka jadi silent reader jer, jarang nak komen.
Tak berapa nak bertegur-sapa di blog, takkan nak tag pulak.


Hmmm...
Apabila ketandusan idea nak mengupdate, ok jugak jawab tag kan?

Sila silalah menjawab k.

Terima kasih




Kucing menjejas kehamilan..?

Membela kucing boleh memberikan kesan negatif kepada kandungan. Ia berkait dengan sejenis parasit iaitu protozoa Toxoplasma gondii yang membiak di dalam usus kucing dan didapati di dalam najisnya dan tanah.

Parasit ini menyebabkan sejenis jangkitan yang sering ditemui - toksoplasmosis yang tidak membahayakan orang dewasa tetapi boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius kepada bayi di alam kandungan.

Ibu yang mengandung boleh mendapat jangkitan apabila menyentuh najis kucing. Jangkitan ini boleh juga timbul akibat memakan masakan yang tidak dimasak dengan sempurna.

Wanita yang mula-mula mendapat jangkitan toksoplasmosis semasa mengandung mempunyai lebih kurang 40 peratus peluang memindahkan jangkitan tersebut kepada bayi di dalam kandungannya.

Apabila ibu dijangkiti dalam trimester (kehamilan berusia tiga bulan) pertama, sebanyak 15 peratus daripada bayi mereka turut dijangkiti berbanding 30 peratus semasa trimester kedua dan 60 peratus trimester ketiga.

Kesan akibat jangkitan adalah lebih teruk jika ia berlaku di peringkat awal mengandung. Adalah dianggarkan, satu dalam 10 daripada bayi yang dijangkiti mengalami toksoplasmosis yang teruk.

Mereka mendapat jangkitan mata yang boleh menyebabkan buta, pembengkakan hati dan limpa, penyakit kuning dan jangkitan paru- paru. Sebahagian mereka mengalami kehilangan deria pendengaran.

Janin yang mengalami jangkitan toksoplasmosis yang terlalu teruk boleh meninggal dunia semasa dalam kandungan atau ibu mengalami keguguran. Jika dilahirkan hidup, mereka akan menderita kecacatan otak seperti palsi serebral dan sawan.

Jika doktor mengesyaki yang ibu mempunyai jangkitan toksoplasmosis aktif, ujian darah boleh dilakukan untuk mengesan kehadiran antibodi yang mengesahkan jangkitan ini.

Jika ibu disahkan mendapat jangkitan, ujian lanjutan seperti amniosentesis dan ultrasound dilakukan untuk memastikan sama ada bayi dalam kandungan juga telah dijangkiti.

Ibu akan diberi ubat khusus jika bayi disyaki telah dijangkiti, agar gejala-gejala yang akan dialami oleh bayi apabila lahir dapat dikurangkan. Rawatan ini diteruskan ke atas bayi selepas dilahirkan.

Sebaliknya, jika bayi dalam kandungan belum dijangkiti, ibu akan diberi ubat antibiotik khusus supaya risiko jangkitan kepada bayi dapat dikurangkan sehingga 50 peratus.

Bayi-bayi yang baru dilahirkan oleh ibu-ibu yang mendapat jangkitan toksoplasmosis haruslah diuji agar bayi-bayi yang tidak mempunyai sebarang gejala semasa dilahirkan tidak akan tercicir daripada menerima rawatan khusus, jika mereka sebenarnya juga telah dijangkiti.

Ini kerana mereka mungkin dianggap sihat sehinggalah mereka mendapat jangkitan mata dan sebagainya setelah berusia beberapa bulan mahu pun beberapa tahun selepas dilahirkan.

Oleh kerana toksoplasmosis merupakan penyakit jangkitan yang boleh menjejaskan kesihatan bayi dengan serius, langkah-langkah pencegahan seperti berikut dapat mengurangkan insiden ia berlaku. Antaranya:

* Membasuh tangan sebelum mengendalikan makanan
* Mengelakkan pemakanan daging mentah atau tidak sempurna dimasak
* Membasuh dengan teliti buah-buahan dan sayur-sayuran yang tidak perlu dimasak sebelum dimakan
* Menggunakan sarung tangan semasa berkebun atau semasa mengendalikan tanah dan akhir sekali elakkan daripada menyentuh najis kucing.

Sebaik-baiknya, elakkanlah daripada membela kucing semasa mengandung, tetapi jika ini amat sukar untuk dilakukan, hendaklah berhati-hati dan mempraktikkan langkah-langkah pencegahan seperti di atas agar risiko jangkitan berada pada tahap minimum.


Sumber: Email


Selasa, Oktober 26

Mendownload VC dari YouTube untuk dijadikan cd edutainment si kecil anda

Mengikuti perkembangan pembesaran anak-anak adalah suatu pengalaman yang sangat berharga, yang tidak dapat dinilai dan ditukar ganti, terutamanya bagi ibu-bapa muda seperti saya dan suami. Sebolehnya kita inginkan semua yang terbaik untuk anak-anak kita. Pendidikan awal anak-anak sangatlah penting dan seharusnya ditekankan sejak bayi masih dalam kandungan lagi. Sekiranya bayi masih dalam kandungan, kita boleh memberi pendidikan secara tidak langsung kepada mereka. Apabila bayi semakin membesar, kita sebolehnya ingin memberi pendedahan awal kepada anak-anak untuk menggalakkan perkembangan sel-sel otak mereka.

Salah satu cara mudah untuk meransang perkembangan sel otak bayi ialah dengan kaedah edutainment. Di mana kita mengajar sambil berhibur. Sebagai ibu-bapa yang bekerja, dan blogger terutamanya, yang memang  selalu online 24 jam, kita boleh menggunakan apa yang free di internet untuk edutainment anak-anak. Kalau nak yang terbaik, memang kita perlu melabur lebih tapi bila benda dah free di depan mata, tak salah kalau kita ambil peluang tu kan? Dapat la jugak save bajet dekat situ, buat cd edutainment sendiri.

Nak tau caranya? Mudah jer.

Mula-mula....

Pergi ke laman web YouTube. Search video klip yang anda inginkan, contohnya siri tv Barney. Kemudian copy alamat url video tersebut, (Rajah 1)


Kemudian pergi ke laman web untuk mendownload video klip tersebut iaitu di keepvid.com. Paste alamat url di YouTube ke bar url untuk mendownload di keepvid.com (Rajah 2) dan tekan 'Download'.


Tunggu beberapa saat sehinggalah beberapa link akan muncul. Pilih link yang mempunyai high quality sebelum mendownload. (Rajah 3)


Lastly, 1 window arahan untuk save fail tersebut akan terpapar. Save di lokasi yang anda senang untuk access balik (Rajah 4) Tunggu sehingga download tamat.


Ok tak? Senang kan? Apa lagi cubalah. Lepas ni tak payah la beli nursery rhyme cd lagi ek? Sebab anda dah boleh download, kumpul dan burn! Jadilah 1 cd edutainment untuk si kecil anda.


Selamat mencuba.


Iman 11 bulan, 4 minggu

Kalau tengok pen, mesti akan sibuk carik kertas/buku.

Pas conteng-conteng, konon-konon buat aksi penat pulak.


Hari tu tanpa disedari Iman telah berjaya menconteng buku nota sekolah Usu.
Patut la masa tu Iman senyap jer, Ibu pun terus serang hendap.
Tengok-tengok dia tengah sebok menconteng buku orang.
Nasib baik Usu tak menangis dan marah.


Bila Ibu marah-marah sayang kat Iman, Iman buat muka blur jer.
Muka innocent budak kecik yang tak bersalah.
Iman.. Iman...


Saya perlukan button 'LIKE' seperti di FB!

Adik-adik, kakak-kakak, pakcik-pakcik,

Seriously saya memerlukan button 'LIKE' seperti di FB tu di blog anda.
Bukannya apa, adik-adik, kakak-kakak, pakcik-pakcik.
Saya suka sangat membaca tetapi saya amat malas untuk mengomen.
Kalau ada button 'LIKE' tu kan senang?
Saya boleh klik jer kalau saya suka.
Mudah kan?

Hmm... tak tau macam mana nak pasang button 'LIKE' tu kat blog?
Takpe.
Dulu saya ada kongsikan cara untuk memasangnya.
Rajin-rajinkanlah jari anda untuk mengklik link di bawah ni yer.


Memasang button 'LIKE' seperti di FB

 


Terima kasih dan semoga berjaya.
(Saya menyusahkan ke?)


Nak keluar dari zon ini!

Sejak semalam aku tak buat langsung pun 1 kerja!
Semalam hari aku blogwalking.
Hari ni tak tau jadi hari apa.

Sekarang aku dah takde Pengarah.
Yang ada Pemangku jer.
Tu pun yang tak berapa tahu apa-apa!

Aku bengang berada dalam situasi macam ni!

Ada ketua tapi tak macam ketua.
Macam takde fungsi.
Banyak yang aku kena buat keputusan sendiri.
Tanpa perlu diskusi.
Kalau ada pun, macam tak perlu jer.
Sebab keputusan atas kehendak kita.

Hah? Tak faham?
Tak faham, sudah!



Kebaikan kurma ketika mengandung dan bersalin

Selalunya, buah kurma ini hanya dimakan sewaktu bulan puasa sahaja. Tapi bagi ibu yang sedang hamil, buah kurma sememangnya amat bagus untuk dijadikan makanan harian. Rasulullah s.a.w. pernah bersabda, "Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya."

Buah kurma semenangnya baik untuk diamalkan pemakanannya semasa mengandung kerana ia akan memudahkan proses bersalin nanti. Selepas bayi dilahirkan, buah kurma juga bagus untuk dicalitkan sedikit di lelangit bayi. Ingat tak kisah dimana Maryam hanya memakan buah kurma semasa melahirkan nabi Isa A.S.

Buah kurma tidak mengandungi gula yang merbahayakan malah ia merupakan makanan Rasullullah S.A.W. Jadi anda tidak perlu risau atau takut diserang kencing manis, apa yang harus dibuat, hanyalah menjauhkan makanan manis-manis yang lain.

Buah kurma tidak merbahayakan kesihatan kerana ianya mengandungi banyak khasiat. Antara kelebihan-kelebihan dan khasiat buah kurma ialah:-

1. Kaya dengan zat besi - sangat sesuai dimakan, terutama bagi wanita sedang haid dan orang yang mengalami masalah anemia (kekurangan sel darah merah).

2. Boleh dimakan pada bila-bila masa kerana ia tidak mengandungi kolesterol.

3. Kaya khasiat: Protein (1.8 hingga dua peratus), serat (dua hingga empat peratus), glukosa (50 hingga 57 peratus), Vitamin A dan C, sodium dan potassium.

4. Kandungan gulanya mudah diserap badan dan memberi tenaga segera apabila berbuka puasa. Berbuka dengan kurma membuatkan kita berasa cepat kenyang dan secara tidak langsung mengelakkan kita makan secara berlebihan.

5. Kandungan potasium penting untuk sistem saraf yang merangsang daya ingatan, membangkit nafsu kelamin (aprodisiak) dan meningkatkan sistem pertahanan badan khususnya untuk mencegah barah buah dada dan rahim.

6. Kurma diberikan kepada bayi boleh mengurangkan kesakitan dan kadar degupan jantung.

7. Kurma juga boleh membantu memudahkan proses bersalin dan mengecutkan rahim kerana ada bahan boleh membantu proses berkenaan, sebagaimana dilakukan Maryam as yang memakan buah kurma selepas melahirkan Nabi Isa A.S.

Disebabkan kelebihan-kelebihan tersebut, maka minta suami puan dapatkan sekotak buah kurma di kedai-kedai yang berhampiran.

Semoga ia dapat memberikan kecerdasan serta kesihatan kepada puan serta kandungan puan.


Sumber: Email


Isnin, Oktober 25

Biarlah gambar bicara

Sepetang di Kuching Waterfront

Potong kuku sebelum jalan-jalan k. Ibu potong. Sayang Ibu.

Setibanya di Waterfront Ibu terus suruh Ayah snap gambar.

Ayah, tengok bird ya, Ayah.


Ibu, Iman sik mok gambar!

Boring lah, Ibu. Dah laa..

Baa baa.. cak

 Hehehe...

Ibu, Iman suka!

Ibu, iboh masam, Iman posing senyum tok.

 Hari Isnin Ibu kerja, sik best.

Yang benar,
Iman Madihah


50 bloggers diperlukan!

9:27 am
Setelah singgah di blog Amni.
Saya terfikir.
Adakah saya boleh menjadi salah seorang daripada 50 blogger itu?
Boleh kah?
Layak kah?

Hmmm... best tak?
Macam menarik jer offer tu tapi blog saya takde yang menariknya.
Cuma catatan harian sebagai seorang pegawai kerajaan dan seorang ibu jer.
Mungkin saya tak diperlukan kot.

Eh, siapa yang memerlukan sampai 50 orang blogger tu?
Sila refer ke sini ya, 50 bloggers diperlukan!

Sesiapa yang dah join tu, tahniah ya!
Takpelah, biar saja saya di sini.
Saya berblog atas urusan peribadi jer.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

10:04 am
30 minit kemudian...

Setelah ditimbang kilo, ditimbang gram, ditimbang kati...
Akhirnya saya memutuskan untuk mencuba nasib.

Kenapa ek saya tiba-tiba berubah fikiran?

Sebenarnya.... saya dah lama dalam blogsphere ni. Saya mula berblog sejak tahun 2005 lagi. Dulu saya ada ramai member blogger tapi sekarang ramai yang dah lost contact kerana saya bertukar identiti. Blog pun dah tukar. Blog lama pun dah delete. Oleh itu, saya teringin sangat kalau member blogger saya yang dulu-dulu tu baca blog saya sekarang dan contact saya semula. Oh, ya! Nickname saya masa mula-mula dalam alam blog ni ialah 'nagacute'. 

Baiklah, kawan-kawan.
    Itulah sebabnya kenapa saya bertukar fikiran. Dan rasanya itu sajalah alasan kukuh  kenapa saya teringin untuk tersenarai sebagai salah seorang 50 orang blogger tu. Saya rindu sangat dengan member-member blog saya dulu.

    Kangen banget!


    Latih Anak Sulung Sebagai Pemimpin

    Tatkala ibu mengandungkan anak kedua, si ibu mula terhidu perubahan sifat anak pertama. Kebiasaannya sifat anak pertama tersebut akan berubah menjadi lebih agresif sedikit daripada biasa, lebih sensitif dan mudah merajuk. Sikit-sikit nak menangis, sikit-sikit merajuk, sesetengah orang memberi istilah sebagai ‘chengeng’, ‘ciwek’ dan sewaktu dengannya. Sifat-sifat tersebut boleh berlarutan sehinggalah kelahiran adiknya kelak.

    1. Selepas Kelahiran Anak Kedua,

    Perasaan cemburu si abang terhadap si adik kecil semakin ketara. Si abang seolah-oleh bimbang akan kehilangan kasih sayang daripada ibu bapa terutama ibunya. Tambahan pula apabila melihat ibunya memangku adiknya ketika menyusu, malah menukarkan lampin adik pun dia cemburu… Ia bayangkan seolah-olah dirinya sudah tidak disayangi lagi oleh ibunya lagi. Itulah sebabnya sesetengah anak yang dah boleh bercakap, apabila ditanya ‘nak adik?’, dengan spontan dijawabnya ‘tak nak’ (macam rokok la pulak :) ..).

    2. Tukar Sifat Cemburu Kepada Kasih Sayang!!

    Biasanya anak tua kita itu akan menunjukkan rasa cemburu dengan keadaan emosi yang kurang stabil, memukul adik tanpa sebab, cubit dan sebagainya apabila ‘lepa’ daripada pandangan ibu atau bapa.. Anda boleh cuba kaedah kami ini iaitu: ..Ibu memegang tangan si anak sulung, kemudian sama-sama menyentuh dengan sentuhan lembut bahagian badan si adik kecil (pipi, lengan, kaki dan sebagainya). Lakukan perbuatan tersebut sekerap mungkin. Cerita pada si abang bagaimana pada ketika dulunya si abang pun diperlakukan perbuatan yang sama. Sambil menyusukan si kecil ibu juga perlu memperbanyakkan mengusap kepala dan menyentuh sekerap yang boleh tubuh si abang supaya ia merasakan dirinya masih disayangi.

    3. Panggilan Membentuk Sifat

    Ajar si abang supaya memanggil adiknya dengan panggilan ‘adik’ atau seumpamanya dan bukan dengan panggilan nama sahaja. Perkataan ini mampu membina sifat tanggungjawab si abang terhadap adiknya.

    4. Pimpin Tangan Adik

    Ketika sudah besar sedikit, iaitu adik dan abang sudah boleh berjalan sendiri, latih si abang untuk memimpin tangan adiknya. Pegang tangan abang dan lekapkan kepada tangan adik ketika berjalan. Kaedah ini dapat menimbulkan rasa tanggungjawab dan kasih sayang abang terhadap adiknya. Sifat sebagai pembela, mempunyai peranan dan rasa tanggungjawab mula terbentuk, iaitu lebih awal daripada kebiasaan. Keadaan ini sekurang-kurangnya dapat meringankan ibu bapa mengendalikan ragam anak-anak.

    5. Perkongsian

    Kebiasaannya ibu bapa membeli sesuatu khusus untuk seorang anak. Contohnya jika beli kereta mainan untuk dua orang anak, dibelikan dua buah iaitu seorang satu buah. Jika beli air kotak, juga dibelikan 2 kotak. Cuba tukar kaedah biasa ini kepada bentuk perkongsian. Ajar mereka berkongsi. Jika beli kereta mainan, pastikan berlainan supaya dapat berkongsi. Begitu juga minuman, beli satu kemudian berkongsi, kalau boleh bukan setakat kongsi tetapi abang yang suapkan kepada adik.

    6. Bersikap Adil

    Jangan pukul abang jika dia berkasar dengan adiknya. Dia akan menyimpan sifat dendam sekiranya kita memarahi atau memukul sebaliknya latih, pujuk dan didik. Peluklah sambil memberi nasihat kepadanya sebagai suatu kaedah mendidik. Ramai ibu bapa berpendapat bahawa anak sulung perlu mengalah. Perlu memahami masalah dan memahami keperluan si adik, malah ada kalanya perlu memikul kesilapan si adik. Adakah ini wajar? Keadaan begini tidak adil kepada anak sulung, malah menyebabkan jiwanya memberontak dan tertekan. Seterusnya akan menjejaskan misi kita menjadikan anak sulung sebagai pembela yang bertanggungjawab dengan ikhlas.

    Hasil daripada penggunaan kaedah-kaedah yang dicadangkan memerlukan masa yang lama. Ibu bapa perlulah mempraktikkan secara berterusan dengan sabar… Insya Allah, Dengan izin Allah akan berhasil.

    ~ Mendidik Menuntut Pengorbanan Pendidik ~





    Sabtu, Oktober 23

    Sabtu kah ri tok..?

    Pagi tok bangun awal sebab miak ku ada friendly match dengan KK Kuching.
    Dah bangun awal tapi ngengon si kecik alu aher juak ku turun.
    Terit jak dalam surat 8.30 tapi aku turun dari umah 8.20.
    Dah la keta sikda minyak!

    "Sik sempat nak singgah Petronas tok. Aher kelak.".
    Aku berkira-kira lok molah keputusan sebelum nekan minyak nuju ke Sejingkat.

    Tawakal jak aku.
    Mala jak nangga meter minyak masa dereb.
    Sik senang jak rasa ati.
    Ya lah ku sik suka nunggu minyak E baruk nak berkareh carik Petronas.
    Tapi, aku sikda driving ri marek, ne lah ku tauk nak?
    Sekpalah, benda dah jadi.

    Sampei di sia sib bait miak ku baruk datang juak.
    Cuma sidak dari KK Kuching jak datang awal.
    Pengadil jemputan ku pun dah datang juak.
    Nasib lah aku janji Melayu.


    Main-main, kelakar-kelakar ngan pengadil, bincang-bincang.
    Game pun abis.
    Aku nunggu bas ambik miak ku lok, baruk ku balit.
    Sik nyaman ati ku ninggal miak di tempat urang gia jak.
    Dah la sekolah ya sunyik.

    Pas ku balit terus aku pecut ke Shell.
    Sebab aku cucuk dindin lok yang terdekat nak isik minyak, Shell lah.
    Dah berisik minyak ku baruk lah nyaman ati, terus pecut balit ke umah.

    Sampei di umah si kecik, baruk pas mandik.
    Baruk bangun tido.
    Pagi tadik, aku bangun, nya bangun,
    Aku turun, nya tido.

     Aih, manaskah pok? Kenak tinggal. Muka seriyes kali jak.

    Aku balit, nya baruk pas mandik.
    Main-main ngan si kecik.
    Si kecik gurin nenen, aku pun gurin juak.
    Alu lah tertido.
    Sampei dekat nak kol 2!
    Sib bait sidak adik ada nulong mak bermasak.
    Aku tek pas mandik alu makan.

    Laki ku ngadu sakit perut.
    Dari ari jemat ria.
    Heran ku.
    Ya lah nya tido jak.
    Aku pun atok-atok juak alu.

    Jarang bah ari Sabtu aku ngan laki ku lepak di umah!
    Ya lah menjadi persoalan nektok.

    Sabtu kah ri tok...?!



    Jumaat, Oktober 22

    Kadang-kadang...

    Kadang-kadang,

    Bila otak dah penat
    Badan dah penat
    Bosan..
    Asyik buat kerja yang sama

    Rasa nak pergi jauh
    Jauh dari 'sini'..



    Birthday Ayah

    22 Oktober 2010
    Birthday Ayah yang ke 34 tahun.

    Happy birthday, Ayah!
    Iman sayang Ayah.
    Ibu pun sayang Ayah.

    Nanti bawak Iman jalan-jalan k.

    Wajah-wajah kesayangan Iman Madihah, Ayah & Ibu

    Yang benar,
    Iman Madihah


    Rabu, Oktober 20

    Push Car baru Iman

    Iman ingat lagi masa tu Ibu baru balik travelling dari Teluk Intan.
    Lepas hari raya hari tu.
    Sampai jer umah Ibu terus tido sebab malam tu Ibu overnight di LCCT.
    Lepas Ibu bangun tido, Ayah dan Ibu pun pergi bawak Iman makan di The Spring.
    Iman makan fries jer masa tu.
    Iman suap ayah makan fries.

    Pandai tak Iman suap Ayah?

    Lepas tu kan Auntie-auntie.
    Kami pergi Parkson.
    Seperti biasa, Ibu mesti ajak Ayah pergi Baby Department.
    Jalan-jalan tapi tak beli apa pun.
    Ibu tengok-tengok jer baju Iman.
    Ayah pulak yang sibuk beli baju.

    Ni masa nak fitting baju Ayah, sempat lagi bergambar. Iman tengok apa ntah masa tu.

    Pastu gi Toys Department plak.
    Best sangat kat situ.
    Macam-macam toy ada.
    Pastu Ayah dan Ibu macam sibuk berbincang.
    Rupanya Ayah dan Ibu nak belikan Iman pushcar.
    Yeay!
    Tak sabar Iman nak main kat umah.

    Jangan kacau, Iman tengah try pushcar baru ni.

    Best gak pushcar ni dapat bertukar-tukar. Iman tengah belajar berjalan ni.

    Eh, eh... kenapa pulak pushcar ni. Mana enjinnya?

    Boring pulak asyik sorong jer macam ni.

    Argh.. boring lah.

    Nanti Iman cerita lagi k.
    Ta-ta.


    Yang benar,
    Iman Madihah


    Semakan Status Halal di Laman Web Halal Malaysia

    Masih ragu dengan status halal premis-premis yang selalu anda kunjungi?
    Sekarang anda bolehlah menyemak di laman web Halal Malaysia.
    Sila klik link dan anda boleh semak berdasarkan Produk, Syarikat, Menu, Rumah dan Sembelihan.


    Ibu sikda cerita ngan Iman hal kerja koh

    Auntie-auntie,

    Ibu tekanan hal kerja.
    Tapi Iman sik tauk hal apa.
    Ibu sikda cerita ngan Iman.
    Mun balit kerja, Ibu mesti tido.
    Dah malam baruk Ibu main ngan Iman.
    Sik tauklah kenak Ibu penat.


    Ada sik Ibu cerita ngan Auntie?

    Yang benar,
    Iman Madihah


    Selasa, Oktober 19

    Tips Dan Doa Untuk Membentuk Peribadi Anak

    Antara langkah-langkah yang boleh dilakukan seperti berikut. Doa mestilah disusuli dengan tindakan yang hikmah dalam cara kita membentuk peribadi anak.

    1.Selalu amalkan baca 'Ya Latif' sebanyak tujuh kali dan hembuskan di kepala anak sewaktu mereka sedang atau hendak tidur.

    2.Banyak bersabar dan yang utama,jangan cepat melenting jika anak melakukan sesuatu yang di luar dugaan.Cuba berbicara dengan baik dan gunakan kaedah memujuk.

    3.Banyakkan berdoa kepada Allah dan minta dilembutkan hati anak-anak.

    4.Bila bangun pagi, peluk anak sebanyak tiga kali,usap kepalanya dan berselawat sambil berniat dalam hati(bergantung pada niat kita untuk di anak).

    5.Baca Surah al-Fatihah,surah Taha ayat 1 sehingga 5,diikuti doa Nabi Daud sebanyak 3 kali.Doanya,"Ya Allah,lembutkanlah hati anakku(sebut namanya),seperti mana Engkau lembutkan Nabi Daud akan besi.(sebut namanya)."Kemudian hembuskan pada makanan dan minuman.Kalau anak masih menyusu,hembuskan pada susu.

    6.Untuk membantu anak mudah belajar dan menelaah pelajaran,baca zikir Ya Latif sebanyak 129 kali diikuti ayat 19 daripada surah as-Syura bermaksud"Allah Maha Lembut kepada hamba-Nya;Dia memberi rezeki kepada sesiapa yang Dia kehendaki,dan Dialah Yang Maha Kuat,Lagi Maha Kuasa"Sebaik-baiknya dibaca selepas Subuh,baca pada semua botol air untuk minuman dan masakan seisi keluarga.

    7.Ketika memasak,sentiasa basahkan lidah dan bacakan doa ayat 200 dari Surah Ali Imran yang bermaksud:"Wahai orang yang beriman!Bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaran kamu,dan bersedialah serta bertakwalah kepada Allah supaya kamu berjaya."

    Diikuti pula dengan memperbanyakkan zikir'Ya Hayyu,Ya Qayyum,Ya Latiff dan Ya Rahman'berulang-ulang.Semua ini Insya-Allah adalah da pelembut hati.Begitu juga,Surah Toha ayat 1hingga 8,surah ar-reahman ayat 1 hingga 4 dan surah al-Insyirah dibaca dalam kegiatan lain seperti ketika menemani anak menelaah buku dan membaca al-Quran.

    8.Bagi ibu yang bercita-cita mendapat zuriat yang baik,amalkan ayat 38 daripada Surah Ali Imran iaitu doa Nabi Zakaria yang bermaksud,"Ketika itu Nabi Zakaria berdoa kepada Tuhan-Nya,katanya:Wahai Tuhanku!Kurniakanlah kepadaku dari sisi-Mu zuriat keturunan yang baik;sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar(menerima)doa permohonan."

    9.Kita juga digalakkan menyentuh lembut ubun-ubun anak dengan tangan kanan sambil berdoa dan menyatakan harapan.Sebaik-baiknya setiap malam ketika anak dalam keadaan baru hendak tidur,ketika ini otak mereka sedang berehat dan lebih cepat mendengar kata.

    10.Selepas solat lima waktu,amalkan doa daripada ayat 74 daripada Surah al-Furqan yang bermaksud,"Dan juga mereka yang berdoa dengan berkata:Wahai Tuhan kami,berilah kami beroleh daripada isteri-isteri dan zuriat keturunan kami perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya,dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang yang (mahu)bertakwa."

    Amalkan juga ayat 40 daripada Surah Ibrahim yang bermaksud,"Wahai Tuhanku!Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang,dan zurait keturunanku.Wahai Tuhan kami,perkenankan doaku."Jadikanlah doa cara berkesan membentuk peribadi anak-anak. Doa itu senjata orang mukmin.

    Sumber : Internet

    Semoga anak Ibu mudah dididik dan dibentuk. Insya Allah, Aminn...


    Isnin, Oktober 18

    Ibu kamboh

    Auntie-auntie,

    Hari tok hari Isnin.
    Ibu kamboh jak ri tok.
    Bukan kamboh apa, kamboh nak molah online payment.
    Ibu ada order antisock k Iman, ya Ibu nak bayar.
    Tapi dalam akaun Ibu sikda cash, Ibu mintak tolong kawan nya transfer.
    Tapi TAC lambat sampei.

    Auntie-auntie,

    Sik lamak gik birthday Iman.
    30hb tok genaplah Iman setahun.
    Tapi Iman lom pandei jalan.
    Banyak urang suka embak Iman, ya Iman malas nak jalan.

    Heheheh...
    Cantik sik Iman pakei topi koboi? Iman pinjam topi Usu.


    Yang benar,
    Iman Madihah