Khamis, September 23

Nama samaran

Dolok masa mula-mula berkecimpung di alam maya tok, rami sik tauk aku tok rempuan.
Gara-gara nickname yang aku pakei.
Sampei rami juak lah rempuan nak nekel aku.
Hahaha.. sampei juak oh nangga nama jak alu nak nekel.
Bulak ajak ya.
Boh cayak.

Bila dah semakin dewasa (yerdeh).
Aku rasa sik guna nak menyamar-nyamar agik.
Tambah gik dengan kemunculan laman-laman web sosial.
Yang macam cendawan tumbuh lepas ujan.
Bila dipikir-pikir kenak sign in laman web sosial ya.
Mestilah sebab nak keep in touch & encarik member-member lamak.
Then? Kenak nak makei nama samaran nak?
Ginelah urang nak kenal ngan kita?
Bah.. bah..

Bukannya aku nak ngerepak.
Tapi aku sebenarnya sik suka bila urang makei nama pelik-pelik dalam FB ya.
Selalunya aku sikkan approve sebarang bila nama pelik-pelik nak mintak add.
Mintak mahap adik kakak ah.
Ya nang prinsip aku.

Pernah, kazen kepada jiran sebelah umah.
Yang dikenali dari kecik gik.
Ngantar mesej lam FB, nanyak kenak sikmok approve nya jadi kawan.
Paduhal koh intan payung. Kitak duhal.

Ne lah kamek tauk kitak makei nama pelik gilak.
Profile picture pun makei gambar yang kamek sik kenal.
Yah..yah... salah sapa dik?

Selalunya miak generasi mudak lah suka makei nama pelik-pelik.
Macam student yang banyak nak add aku, mostly nang makei bukan nama sebenar.
Mintak mahap.
Aku sikmok approve melainkan miak ya ada kes.
Kes apa?
Apa-apa kes lah.
Hehehe.

Kenak nak malu dengan nama?
Nanglah untuk security juak kita sik mendedahkan identiti sebenar di alam maya tok.
Tapi bila jadi blogger, di sia kita nangga keikhlasan & kejujuran seseorang.
Bukan nak ngata bila makei nama nickname terus pebulak.
Tapi, at leastlah tauk nama.
Nama nak ditunggah urang ari-ari bah.
Malu juak kah?
Mun malu, nakpa asak maok nulis blog nyuruh urang maca?
Sik malu ya?

Oh, nama kamek Mira.
Tunggah jak lah Mira kah, Kak Mira kah.
Blog tok pun dah nama kamek, mim ya - MI, ra alif -RA.

Ya jaklah, iboh kecik ati.
Ne tauk ada urang terasa nak.
Hak masing-masing bah, sekda nak menafikan hak ya juak koh.
Terpulanglah nak mun nak berahsia.

Bah, selamat ari raya.
Maap ah mun bahasa tajam gilak.



Catat Ulasan