Khamis, September 30

Kegagoan

Ooo kawan-kawan,
Nang gago lah rasa minggu tok.
Hari Isnin jak sikda kelas.
Selasa, Rabu, kelas dari pagi sampei petang.
Ganti kelas.
Ne ndak 2 ari berturut-turut kol 4 baruk ngoder makanan di kedei depan.

Ri tok ingat tek nak rilek sikit.
Nak tranfer gambar masa travelling minggu ya tek.
Tapi jadi panel pakei inteviu anugerah pelajar gik.
Ingatkan sekejap, alu lah melelat.
Mana nak pakei tetak, tetak lok lah.
Lawak juak nemiak tok bila inteviu.

Minggu tok turn driving ke kolej.
Mala jak ngantok.
Pagi ngantok, petang pun ngantok.
Hutang tido masa overnight di LCCT ria rasa lom terbayar jak.
Nang sikkan dapat dibayar agik.
Ya lah, umur dah dekat 30 dah.

Adeh, banyaknya keja lom setel tok.
Program miak minggu depan lom clear gik.
Program petang tok nang arap miak jak.
Alu sik dilalek.
Mata ngantok, makin itam bulat-bulat rah mata.

Adeiiii.....

Meja yang mengambor menandakan kegagoan melanda. 


Rabu, September 29

Kerna Kasih Kita, kasih seorang Ibu

Sungguh!
Saya amat tersentuh membaca blog Ibu kepada Adik Rayyan Ariff ni.
Sungguh!
Mungkin kerana naluri seorang Ibu.

Semoga Allah mempermudahkan dan sentiasa melindungi Adik Rayyan Ariff
Amin.


Kerna Kasih Kita, kerna kasih kita sebagai Ibu.



Wonder Pets, Ini Siwius!



Rancangan TV yang menjadi kegemaran semasa berpantang bulan 11 & 12 tahun lepas.
Yeaaaaa.... Wonderpets!!!

Antara trademark yang selalu menjadi mainan bibir kanak-kanak & dewasa ialah:

Ini siwius!

Apa yang penting? Kerjasama!


Sangat cumil, saya suka!


Selasa, September 28

Pengakuan Ikhlas Seorang Wanita

Sebenarnya kawan-kawan..
Kamek sik pandei bermekap
Teringin juak rasa nak pergi kerja dengan muka bermekap
Tapi...
Sedih dan ikhlasnya kamek sik pandei

Naif jak rasa koh
Nama jak rempuan tapi bendalah mekap pun sik pandei nak makei
Nak conteng-conteng rah muka.. nang sik reti
Kesian juak rasa ngan dirik

Nak pergi pengilan
Ingin nak ngesep macam urang lain
Sik juak pucat muka
Berseri juak ikit
Tapi...
Ya lah
Sedih nak madah

Mun dah nyuruh urang nyonteng muka kelak
Dirik pun pandei rasa ingga kedirik
Tapi..
Best juak sebenarnya oh

Teringin nak meli barang-barang mekap koh
Macam best jak
Tapi mun dah dibeli lak sapa nak makei?

Ada juak rasa nak ekot short course hal-hal kedak tok
Kedong kolej mek orang boleh molah depends on demand tek nak
Tapi bila dipikir balit, nyuruh rasa ingga kedirik jak
Lain gik malu bila urang negur
Sik pernah-pernah mekap tetiba buang tebiat nak bermekap

Sikboh jak lah....
Alu sedeh

Masa nikah jak lah muka tok encerik kena conteng


Oooo tedah Ibu Iman!
Setiap wanita mesti mok selalu kacak nak?
Normal nak?



Black Circle

Ketua Program: Ko perasan sik semua lecturer IT mesti makei spec.
Ibu Iman: Sik, aku sik.

(Ketua Program diam)

Aok, nang menar, I'm not specky walaupun kerja ngadap komputer.
Tapi majoriti member-member di sitok nang specky lah cuma ditipu oleh contact lense jak.

Walaupun saya sik specky, tapi mata saya macam urang makei spec juak.
Kenak?
Haaaa....  black circle under the eyes sangatlah gelap koh.
Baruk tadi merati balit dari Ladies, adeh, lesu na juak muka saya tok.
Dengan black circle ya gik.
Adoh.
Sib bait dah beranak, mun sik, sapalah sudi nak nangga muka saya tok agik.

Menar nak kawan-kawan?
Bagi yang kenal ngan Ibu Iman atau pernah jumpa Ibu Iman idup-idup.
Menar nak?

Dari dolok especially masa student dolok suka lah engkah uncang teh la, timun la.
Makei product Avon la, Garnier la the latest tok.
Tapi sekda perubahan koh.
Kali mata nang dah camya kali.
Coz dolok dari kecik gik dibah mata nang dah lebam dah!

Oh, kesian.
Tapi, ya lah trademark saya.
Kali lah.


Sekpalah ho.
Janji ada laki yang tetap sayang saya sampei bila-bila.
Amin.


Isnin, September 27

Iman Madihah & boyfriends



Gelagat si kecil

Suka sangat gelagat Iman semasa berziarah di umah saudara nan sorang nih.
Mula-mula sampai tu dia langusng tak hiraukan sesiapa.
Dia asyik dengan 'nen-nen' dia jer.

Macam-macam style.

Sekarang Iman Madihah dah nak masuk 11 bulan.
Tengoklah Strawberry Hemangioma Iman sekarang.
Jadi pemanis pipi si dara sunti Ibu pulak.


psst: banyak kerja la sekarang...


Khamis, September 23

Anak Dara Ibu

Anak dara Ibu dah membesar.
Sekarang rasa menyesal lak beli baju saiz 1T untuk dia.
Semuanya ngam-ngam.
Mesti tak lama pakai.



Baju ni sah-sah lepas ni kena pakai hari-hari. Fit jer Iman pakai tapi comel sangat baju ni.

Baju Burberry pink ni dah lama Ibu beli, masa tu bila fitting panjang lagi, bila raya, ngam-ngam dah.


Baju ni pun sama, dah lama beli. Pasni kena jadi baju harian ler gamaknya.

Semua baju Iman yang kat atas dibeli online, beli yang saiz 1 (untuk budak setahun)
Nampaknya lepas ni senang ler Ibu nak membeli, beli saiz 2T, banyak sangat.
Dulu saiz 1T jarang-jarang jugak jumpa.
Tu la bila jumpa jer Ibu terus book untuk Iman Ibu.

Masa raya hari tu ramai yang tegur Iman besar, tak macam budak 10 bulan.
Alhamdulillah.
Anak Ibu membesar bagaikan johan.
Perkembangan Iman pun ok, cepat dan membanggakan.
Sekarang dia dah boleh sebut, 'mam-mam' kalau lapar.
'Nen-nen' kalau nak susu.
Kalau Ibu cakap, 'sayang Ibu', cepat-cepat dia cium pipi Ibu.
Kadang-kadang tak payah cakap, terkejut dia tiba-tiba cium pipi Ibu.
Masa Ibu travelling ni, dalam phone Ibu cakap, 'sayang Ibu', dia cium handphone Ayah.
Kelakar pun ada jugak anak dara Ibu ni.

Rindunya.
Tak sabar nak gomol Iman balik nanti.


Nama samaran

Dolok masa mula-mula berkecimpung di alam maya tok, rami sik tauk aku tok rempuan.
Gara-gara nickname yang aku pakei.
Sampei rami juak lah rempuan nak nekel aku.
Hahaha.. sampei juak oh nangga nama jak alu nak nekel.
Bulak ajak ya.
Boh cayak.

Bila dah semakin dewasa (yerdeh).
Aku rasa sik guna nak menyamar-nyamar agik.
Tambah gik dengan kemunculan laman-laman web sosial.
Yang macam cendawan tumbuh lepas ujan.
Bila dipikir-pikir kenak sign in laman web sosial ya.
Mestilah sebab nak keep in touch & encarik member-member lamak.
Then? Kenak nak makei nama samaran nak?
Ginelah urang nak kenal ngan kita?
Bah.. bah..

Bukannya aku nak ngerepak.
Tapi aku sebenarnya sik suka bila urang makei nama pelik-pelik dalam FB ya.
Selalunya aku sikkan approve sebarang bila nama pelik-pelik nak mintak add.
Mintak mahap adik kakak ah.
Ya nang prinsip aku.

Pernah, kazen kepada jiran sebelah umah.
Yang dikenali dari kecik gik.
Ngantar mesej lam FB, nanyak kenak sikmok approve nya jadi kawan.
Paduhal koh intan payung. Kitak duhal.

Ne lah kamek tauk kitak makei nama pelik gilak.
Profile picture pun makei gambar yang kamek sik kenal.
Yah..yah... salah sapa dik?

Selalunya miak generasi mudak lah suka makei nama pelik-pelik.
Macam student yang banyak nak add aku, mostly nang makei bukan nama sebenar.
Mintak mahap.
Aku sikmok approve melainkan miak ya ada kes.
Kes apa?
Apa-apa kes lah.
Hehehe.

Kenak nak malu dengan nama?
Nanglah untuk security juak kita sik mendedahkan identiti sebenar di alam maya tok.
Tapi bila jadi blogger, di sia kita nangga keikhlasan & kejujuran seseorang.
Bukan nak ngata bila makei nama nickname terus pebulak.
Tapi, at leastlah tauk nama.
Nama nak ditunggah urang ari-ari bah.
Malu juak kah?
Mun malu, nakpa asak maok nulis blog nyuruh urang maca?
Sik malu ya?

Oh, nama kamek Mira.
Tunggah jak lah Mira kah, Kak Mira kah.
Blog tok pun dah nama kamek, mim ya - MI, ra alif -RA.

Ya jaklah, iboh kecik ati.
Ne tauk ada urang terasa nak.
Hak masing-masing bah, sekda nak menafikan hak ya juak koh.
Terpulanglah nak mun nak berahsia.

Bah, selamat ari raya.
Maap ah mun bahasa tajam gilak.



Selasa, September 21

Diari Syawal 1431

Syawal 1
Bersalaman di Sukmaville then ke umah mentua then baruk ke umah nenek. Lepas solat Jumaat baruk ke umah mentua agik.

Syawal 2
Beraya di Kpg Semera, Kota Samarahan. Masa banyak diabiskan nunggu feri & on the road ajak.

Syawal 3
Pergi sebuah jak open house umah member then ngabas member dan kazen beranak. Berjarah di KL, balit umah dan stay ajak sampei malam. Sik keluar sebab umah kena 'serang'.

Syawal 4
Berjarah di Kpg Bako seberang air then ke kampung sebelah kilir.

Syawal 5
Berjarah di sebelah Gita & Matang dengan mak ngan bapak.

Syawal 6
Lepak umah mentua jap then petang gi open house umah kazen. Malam lepak umah Wa.

Syawal 7
Masak untuk open house dari awal pagi. Khas untuk member-member opis.

 Member-member opis (sik semua datang)

Then terus diserang non-stop sampei malam. Nang kepak. Yang bestnya, malam bapak, Ayah Iman ngan adik-adik berpasang mercun panjang. Sekali meletup 20 minit 41 saat baruk reda. Rasa Gong Xi Fa Cai jak. Hehehe.


Syawal 8
Masih kepak,umah masih mengamboran. Close house ri tok. Petang gi pasar tiket, apa tek Ayah Iman nak ekot pergi travelling tapi sik nemu tiket. Tiket ke KL semua dah sikda.

Syawal 9
Bangun awal sebab nak pergi Unimas nangga student training kayak. Malam ke umah mentua, ada meeting adik ipar nak nikah 10.10.10 kelak.

Syawal 10
Pergi open house umah kazen the ke The Spring, reunion geng-geng sekolah Ayah Iman. Balit umah packing barang pakei travelling.

Syawal 11.
Start kerja tapi dah travelling ke Teluk Intan. Polah meeting jauh-jauh. First time ambik shuttle dari KLIA ke bandar lain, alone!

Sekian sahaja Diari Syawal.
.
.
.
.
.
.

Sik puas rasa beraya tahun tok koh. Banyak umah sik dipegi. Sorilah kawan-kawan sik sempat mek nak ngagak umah kitak orang. Rasa ati maok jak berjalan dari pagi sampei ke malam tapi ada Iman, Ayah Iman pun sik tahan juak berjalan lamak.

Tahun depan insya Allah akan beraya di umah dirik pun. Macam ne kah rasanya oh?


Salam Aidil Fitri

Masih belum terlewat lagi rasanya untuk kami sekeluarga mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri kepada follower blog mimyara dan juga silent reader yang sudi berkunjung di sini. Semoga lebaran tahun ini lebih bermakna dan terkesan di hati saudara dan saudari sekalian. Kami di blog mimyara merendah diri memohon seribu kemaafan sekiranya ada entri di sini yang mengguris perasaan saudara dan saudari secara langsung atau tidak langsung.

Sekian dari Ayah, Ibu dan Iman Madihah.


Mood bekerja belum kembali

Saya di Teluk Intan.
Masuk jer kerja terus kena attend meeting.
Di Teluk Intan pulak tu.
Kerja kerja kerja.
Mood raya masih on lagi.
Tak sabar nak tunggu hari Khamis.

Saya rindu dia dan Ayah dia.


Isnin, September 6

Jumaat, September 3

Iman 10 bulan

30 Ogos tek genap Iman Madihah 10 bulan.
Beratnya 9.1 kg
Sik tauk besar kah sik, tapi urang rami madah nya besar.
Bagi kamek orang di umah yang tiap ari nangga nya, sikdalah besar nei.
Kus semangat ya sik dapat lah dinafikan.
Sik larat gik mun nak embaknya berjalan ke pasar.
Harus ada stroller.
Atau ada Ayah.

Perkembangan Iman Madihah 10 bulan.
Gigi dah ada 5 igek.
2 dibah.
3 atas, 2 gigi di atas macam jarang jak, sigek macam tumbuh ke belakang.
Macam ada potensi nak jadi macam gigi Ayah.

Berjalan belom pandei, tapi bertetey pandei.
Nekik tanggak lagik lah pandei.
Nurun peningkah di umah, pass.
Beranggong apatah agik lah nang laju.

Megang botol susu, pandei, kekadang sebelah tangan jak.
Sebelah gik main toy.
Minum makei baby-cup, pandei menar.
Pegang 2 belah tangan atau sebelah jak.
Suka minum air mati.

Kinek tok dah pandei makan nasik putih biasa (sikit).
Mun diberik nasik buburnya, geleng palak.
Geleng palak tanda sik maok lah tek.
Mun nya sik maok diembak urang ya, nya geleng palak.
Sik maok nenen, geleng palak.
Sik maok makan agik, geleng palak.
Mun kita madah 'NO NO NO', nya geleng palak.
Mun nya maok, nya akan goyangkan perutnya.

Iman Madihah suka dengar lagu Wa Ka Ka.
Bila nangga vc Wakaka dalam BB Ibu, perut terus start goyang.
Bukan ya ajak.
Mun nangga iklan TV3 atau iklan yang bermontaj rancak, perut automatik goyang.

Sangat suka berbungkar.
Bukak almari, baju-baju berlipat nak dikurak nya.
Bungkar handbag, kegemaran nya dan ketekunan nya.
Tekun gilak bila part berbungkar.
Muka serius macam muka Ibu alu.

Henfon pun Iman Madihah suka.
Henfon murah sik suka.
Mok Iphone atau BB jak.
Mun nangga smart phone, henfon biasa alu dilepas nya.

Remote TV pun sangat suka.
Sik dapat nangga remote TV.
Suka tekan-tekan remote.

Bila dalam bilit, nemu remote aircond
Terus angkat remote ke arah aircond, konon tek macam urang on aircond

Mun nenek anok nya, konon-konon lah tek.
Nenek tepuk lantei, nya akan tepuk lantei juak.
Mun nenek tepok paha Ibu, nya tepuk paha Ibu juak.
Suka nak morah apa dipolah urang.

Bila part nya nak ngerepak, sik renti-renti.
Bisin jak mulut nya ngerepak.

Ayah suka madah, vava vava baaa...
Nya akan reply juak, vava vava  baa...

Mun urang gurin, nya suka gurin di perut urang
Tido aher, kol 11-12 tapi bangun ngando

Nenen 8 oz... abis, mun sikit, berlalak
Sebelum tido mesti nenen lok
Sikpat tido mun sik nenen

Breastfeeding sampei 8 bulan jak
9 bulan Ibu dah makan Yasmin, Iman pun terus stop juak bf

Iman Madihah nyusu Anmum... kesinambungan Ibu pregnant minum Anmum Materna
Bila iklan Anmum Essential atau nangga Tom Tom Bak
Dan keluar "sel-sel otak mula berkembang"
Nya akan terus stuck, mata terus lekat di TV
Suka gilak sampei sik terkata

Nengar jak lagu intro Upin Ipin, nya terus nerais
Suk
Bila Upin ngan Ipin keluar, nerais agik sampei goyang-goyang tangannya
Tepok-tepok tangan nya
Suka gilak nangga nya 2 adik beradik ya

Sebut jak 'bye'
Tangan terus babai

Nangga urang ngesep, bertudung, terus sikmok lepas

Nangga keta berjalan, tangan automatik babai

Bila urang ngenjok tangan bersalam, nya salam
Mun nya sik maok, nya akan geleng palak

Mun urang flying kiss
Nya flying kiss juak tapi belakang tapak tangan di mulut

Lagu pok-pok-amai, nya tepok tangan
Lagu Negaraku, nya dangdi tegak jak

Bila nya suka makan sesuatu yang baru, nya tepok tangan
Bila nya macam dah sik mok makan, berik suduk nya sapik dirik nya pun
Tapi dengan bantuan urang, nasik nya abis juak ahernya

Mun nangga urang embak baby-cup nya, nya nerais
Mun urang sik berik, nya marah
Nerais agik

Suka whipped-potato KFC without gravy
Yang homemade buatan Ibu, sik maok
Terus molah muka nak mutah tanda protes

Suka makan pusuk diblend alus campur bubur

Padah jak, 'bau eh'
Terus merik muka jaik nya

Suka mandik, sik takut gelap, sik suka sunyi
Suka meriah dan rami

Bila urang rami, suka merati urang dolok
Lamak-lamak baruk lah bisin

Tido mengirin
Selalunya palak melungak ke atas
Lincah atas katil

Sigek jak, Iman lom pandei berjalan
Baruk pandei bertetey
Mungkin kah sebab nya breech dolok
So kaki nya lom koat?
Kinek tok pun masih follow-up dengan Prof di Ortho Ward di GH
Kelak mun nya pandei berjalan Prof nak nangga gik perkembangannya
Tapi so far Prof madah ok

Mudahan anak Ibu jadi anak yang pintar dan bijak
Amin





Muka ada senyum

Yes.
Ari tok last keja
Esok dah boleh melapis kueh.
Yeay!

Harus lah muka ada senyum ari tok.


Yes.
Hari nih last kerja.
Besok dah boleh melapis kek.
Yeay!


Harus lah muka ada senyum hari ni.