Ahad, Ogos 15

Sticker untuk mengingati pembelian aset

Dolok masa mek orang adik beradik kecik², mun mak ngan bapak ada beli barang baru, mesti bapak akan polah sticker yang ada "MFBN/tarikh barang dibeli" kat barang ya. Sticker ya bukan macam sticker yang mcam kat Wisma Hopoh ya, lain! Sticker ya boleh kita polah dirik pun. Macam tok rupanya.



Hampir setiap barang mek orang seperti walker, uyut, mainan mesti bersticker tok. Even barang-barang umah pun dilekat ngan sticker cam atas ya.

Tapi nektok sekda gik makei sticker ya. Bapak madah sticker ya siktauk sine nak beli ataupun sikda nemu kedei berjual ya agik. Nektok bapak pun dah beralih makei sticker yang di Hopoh ya. Tapi sik bertarikh agik la barang nya, cuma ada "MFBN & alamat umah jak". So mun urang nak berpinjam kipas angin ka, oven ka, apa ka barang umah, senang la nak detect. Nangga sticker ya dah tauk mek orang pun.

Iman Madihah, anak sulung, cucu sulung, of course banyak beli barang baru ngan nya. So far sikda 'bertanda' cam barang mek orang gik kecik dolok. Yang paling best bersticker ya kita dapat ingat umur barang ya sebab nya bertarikh. Barang² Iman? Tedah nya, Ibu lupak jak nak molah sticker kat Hopoh ya ngan nya. Mostly barang nya dibeli tahun 2009 tek, masa nya lom lahir ya, ada yang masa umur nya sebulan (macam stroller). So nak ngingat nektok dengan gambar ngn blog jak lah. Ada gambar masa 1st time Iman outing akan mengingatkan Ibu masa stroller dibeli di Anakku The Spring. Hmmm...

Tok baby chair Iman, dibeli 7 Ogos 2010 sebab ngenang bulan posa semua urang sungkei, sikda urang nak jaganya. Dibeli di Parkson Riverside.

Car seat Iman dibeli di Upwell Kubah Ria. Beli ujung bulan 7 kali before birthday Ibu. Sik ingat tarikhnya. Mok nangga lam FB coz yang diingat pas beli terus upload kat FB gambar nya 1st time duduk dalam car seat.

So kinek tok cara nak ngingat bila aset² Iman dibeli  ialah dengan nangga gambar rah FB atau kat blog jak lah. Kat blog pun jarang juak nak update pasal barang² yang dibeli untuk Iman.

Kitak orang ada cara lain kah nak ngingat/key-in aset² yang kitak orang beli? Kira macam molah surat beranak la pakei aset ya. Macam salu dipolah di opis eh! Haha..



Catat Ulasan