Rabu, Ogos 25

Serikin ada roti jala kah?

Sapa suka pergi Serikin? Angkat tangan lok!


Aku eh.. sik pian nak pergi Serikin.
Bukan bunyi nak lawa, tapi tiap-tiap ari jak makei jeraya nak pergi ke Serikin.
Biuk nyawa ku.
Ada juak rasa nak pergi tapi dah ngenang ari Senin sampei Jemat dah ke Bauk.
Sikkan ari Sabtu, Minggu nak ke Bauk agik.


Entri tok bukan berkaitan Serikin.
Tapi berkaitan tempat kerja aku yang jauh dari tempat manusia bersosial.
Boring aih.
Mun ari Jemat sik dapat nak ngerayo sine-sine.
Mun keja di area Kuching ajak, dah jak panjang kaki.
Duit pun kempis juak alu.


Bila time macam tok, ngenang lah tek nak berbeli barang di India Street.
Nak meli perkakas pakei molah kueh.
Mun keja di Kuching nak kah dapat nyelepat mun sikda kelas.
Mun di sitok, mun nak nyelepat ya terus ngular balit umah lah jawabnya.
Nak pergi ari Sabtu, Minggu, kompom manusia bersesakan di sia.


Aku terasa ingin jak nak molah roti jala.
Tapi sikda berisik cuan pakei molahnya.
Mun dapat nyelepat sine-sine nak kah best.
Polah kari ayam, polah roti jala, nak kah nyums.
Walaupun aku sik pernah molah, tapi aku kompiden senang jak molah nya.


Di Serikin ada ka cuan lubang-lubang pakei molah roti jala?
Edeh, kedong Serikin tek bukak ari urang bekerja time tok.


Sian ngan dirik pun eh.
Sampei tua kah aku di sitok?



Catat Ulasan