Pages

Haih.. ingga ku koh

Aok, nang menar. Tok bulan posa. Mesti kurangkan ngumpat, nganok, buruk sangka, dan yang lain yang sewaktu dengannya. Mun sik, tebik posa. Rugi wooo...


Tapi, aku perlu luahkan dalam bentuk perkataan juak. Mun sik, nak terbeluwek nyawa ku ingga. 


Sedar sik sedar 1 ari bulan 8 tek duhal 3 tahun dah aku jadi ahli keluarga KK. Dah 3 tahun juak rupanya aku ngajar. Dah 6 semester miak dah ku ajar.1st batch yang ku ajar pun dah grad bulan 4 ya tek. Sik sangka.


Walaupun aku dah 3 tahun kerja ngan KK tapi ku rasa experience ku masih lom cukup banyak. Aku lom dapat erti kepuasan bekerja sebenar. Kerja nektok nang ada kepuasan tapi lom ke tahap yang dapat membanggakan ku dirik pun. Paham? Sik paham? Aku sorang jak lah paham.


Bukan aku nak loba, lawa kedirik, tapi rami staff baru nektok ku rasa nang lawa. Diassign kerja sikit, sik maok, nulak, ngerepak. Mun zaman mek orang dolok, apa jak diberik senior, ambik. Polah. Cabaran bah. Haih.. ingga ku ngan miak nek tok. Boleh sebab sik suka ngan miak alu sikmok ngajar subjek ya. Boleh kah camya? Profesional kah gia? Haihh... ingga ku koh.


Ya lah tek koh. Kotan senang gilak dapat kerja kali. Baruk abis belajar alu dapat offer di KK. Senang idup kitak orang oh. Mun aku dolok, macam² kerja jak dah dipolah ku baruk lah dapat tetap. Ya pun nunggu setahun juak baruk dilantik. Pasya nunggu pengesahan gik, mok berintebiu. Isk... haruslah geng mek orang menghargai apa yang mek orang ada ari tok. 


Ada juak yang kali murah gilak rezeki, kerja tek salu ngagak nya, senang nak berejecy ya reject tok, lalu di opis bila dah kerja sik perlu lah belajar prosedur dari senior oh. Ego ka bodoh sombong? Aku DH41 juak sik juak ku nak malu nak belajar dari sidak yang rendah dari aku. Mun sidak yang 41 ke dibah ya ada banyak experience sikda salah mun kita belajar ngan daknya nak? Apa nak dimalu.


Heran ku eh. Bukan nak madah aku bagus tapi aku sedar rami yang dah lupak tanggungjawab nektok. TANGGUNGJAWAB. Sikpa lah, mungkin kepuasan bekerja sidak bila 25hb ajak. Bila dapat gaji. Tapi aku maok lebih dari ya!


Last week ada ex-student datang madah sidak dah further study. Alhamdulillah, jadi juak duhal miak yang diajar ku. Walau aku tok mudak, masih lom banyak experience tapi ya lah tek, jadi orang juak sidaknya.


Ada juak terselit rasa bangga sikit. Walau ku tauk ya bukanlah usaha aku sepenuhnya. Tapi yang penting, jadi juak urang.


Dah. Ku rasa cukup lah takat tok ajak.



Kakmim

Blogger since 2008. On off blogger since 2013. Blogging is my passion. Now and forever.

13 comments:

Jai Ryn Nie said...

mira..bukan kita suma lapor dirik 16hb kah? heehhe

Ibu Iman said...

Sik..kmk report duty 1/8..kmk sorg jak time ya

Faizal n Fashitah said...

Junior nektok kira nang pemalas kali hoh..

f.i.e.z.a said...

sabar sis aaa.wpun sik tauk jong pangkal tp ya jak mek dapat padah hehe
mesti suk jd cikgu/pensyarah ooo kmk lok cita2 gya dari kecik. :)

kal jis (im not carl zeiss) said...

Tahniah kerana mengekalkan prestasi dan integriti.. yalah hoh.. org baru jaman nektuk ada pemalas sikit.. yahh.. alu kuar statement kmk hehehe.. Mun sik polah kerja ya giney nak tauk pencapaian dikpun hoh..

Beautiful Stranger said...

kmk lapor dirik 1/8 juak..sama background keja kita..just bukan jd lecturer..tp ngerepak juak dgn mbiak n staff..ada staff mek ctok kedak ya..shhh...nya attachment jak..kan byk attachment kedak JKM,GEMS or pa gik..tapi loba dan banyak demand!! muka sik malu..

RaMa-RaMa Fareeza said...

saba banyak2 ibu iman...hehe salu baca blog ktk baruk nektok mek komen.....anak kitk kiut sekali geram nangga..owh aok..KK ya kolej komuniti ka?...bln 5 ria mek da interview di spp koh yalah utk post kat sia..tp....xda kptsan lagik mungkin bukan rezeki kmk kali heheh

ztie said...

ng byk juak org cmya bah. ya mek kadang2 amik jak keja.. k mek belaja.. mun mek sik amik. ujong2 sik pandey mek molah. biarpun nang la tensen.. huhu..ngerepak nang la ngerepak juak.. tp.. kadang2 best juak.. semadi sekda keja dok cangok2

Ibu Iman said...

odio,
x lah semua.. mana yg senang dpt masuk government ya nang gia upa nya..

fieza,
mun ktk minat, best.. mun ktk 'terpaksa' sbb perlu msk government tek carik sesuap nasik, bahaya... leh jd salu lupak tanggungjawab... hehhee

kaljis,
makseh... :)

BS,
hehehe.. ya lah...

rama2,
menar.. gine pandei rasa nk ngomen tek? hehehhee.... aok, kolej komuniti... ya lah, xda juak staff baru tok masok... kk tok angol nek tok... bertukar2 jak koh...

ztie,
bagus lah camya... yg penting kita belajar bah..

Anonymous said...

First time kmk ngomen tok. Sebab berkaitan juak kesah tok ngan kmk koh. Nang jak menar miak nek tok cemya. Mikir dirik bagus gilak sampey bodoh sombong, sik maok ngakuk sik tauk. Saknya terkapak2 kakya, pas ya ngondem kerja urg, ngakuk kerja urg ya nya molah. Yahh..tebik posa ku ritok. Byk gik sebenarnya, tapi takat tok jakla, salah ribulan alu duak mukasurat komen kmk klk. :))

Ibu Iman said...

Anon,

yah yah.. alu la kita semua terkeluar.. hehehe... mun x diduli susah juak sbb keja sidak nya akn effect keja kita juak.. susah bah ooh.. makseh lah sbb komen.. lak da masa komen gik sitok

Mama_Nabihah said...

terjadi juak t tpt keja kmk.. hahaha.. new officer la especially belagak gia, mintak jaoh kmkm jadi kedak ya koh... mun ktk nak tauk, sukarelawan kedak mek org berempas-pulas keja, plh report, plh minit meeting. sepatutnya kmk org tok assist officer, tok sik, officer relax jak, makan gaji butak tiap bulan. kmk org sampey mlm bok balit kotan nak nyiap keja. nasiblah supervisor kmk ok, nya tauk mek tensi oleh org bawahannya, tp bos mek salu berik kata semangat. bab banyak keja, x hal mek molah, kmk lebih byk dpt ilmu. malas mek nak madah org nektok eh. mentang2 dah officer dah berdengah. bok setahun jagung keja ya dah bujat. hahahaha...

Ibu Iman said...

nyza,

kmk dolok penah jd sukarelawan juak... kmk tauk cmne keja ya... kmk dolok biasa juak balit smpei kol 12.. tp so far tmpt yg kmk diattach ya staf x rami semuanya rajin2 belaka walaupun kmk sukarelawan sorang dirik jak sia.. so far mek enjoy juak la walau kekadang nang juak tension... tp salu mkn free ya lah best... bos pun salu x lokek ngulur kfc ka pizza hut ka... ya kekadang mek rindu juak suasana cmya... hehehehe