Isnin, Ogos 16

Haih.. ingga ku koh

Aok, nang menar. Tok bulan posa. Mesti kurangkan ngumpat, nganok, buruk sangka, dan yang lain yang sewaktu dengannya. Mun sik, tebik posa. Rugi wooo...


Tapi, aku perlu luahkan dalam bentuk perkataan juak. Mun sik, nak terbeluwek nyawa ku ingga. 


Sedar sik sedar 1 ari bulan 8 tek duhal 3 tahun dah aku jadi ahli keluarga KK. Dah 3 tahun juak rupanya aku ngajar. Dah 6 semester miak dah ku ajar.1st batch yang ku ajar pun dah grad bulan 4 ya tek. Sik sangka.


Walaupun aku dah 3 tahun kerja ngan KK tapi ku rasa experience ku masih lom cukup banyak. Aku lom dapat erti kepuasan bekerja sebenar. Kerja nektok nang ada kepuasan tapi lom ke tahap yang dapat membanggakan ku dirik pun. Paham? Sik paham? Aku sorang jak lah paham.


Bukan aku nak loba, lawa kedirik, tapi rami staff baru nektok ku rasa nang lawa. Diassign kerja sikit, sik maok, nulak, ngerepak. Mun zaman mek orang dolok, apa jak diberik senior, ambik. Polah. Cabaran bah. Haih.. ingga ku ngan miak nek tok. Boleh sebab sik suka ngan miak alu sikmok ngajar subjek ya. Boleh kah camya? Profesional kah gia? Haihh... ingga ku koh.


Ya lah tek koh. Kotan senang gilak dapat kerja kali. Baruk abis belajar alu dapat offer di KK. Senang idup kitak orang oh. Mun aku dolok, macam² kerja jak dah dipolah ku baruk lah dapat tetap. Ya pun nunggu setahun juak baruk dilantik. Pasya nunggu pengesahan gik, mok berintebiu. Isk... haruslah geng mek orang menghargai apa yang mek orang ada ari tok. 


Ada juak yang kali murah gilak rezeki, kerja tek salu ngagak nya, senang nak berejecy ya reject tok, lalu di opis bila dah kerja sik perlu lah belajar prosedur dari senior oh. Ego ka bodoh sombong? Aku DH41 juak sik juak ku nak malu nak belajar dari sidak yang rendah dari aku. Mun sidak yang 41 ke dibah ya ada banyak experience sikda salah mun kita belajar ngan daknya nak? Apa nak dimalu.


Heran ku eh. Bukan nak madah aku bagus tapi aku sedar rami yang dah lupak tanggungjawab nektok. TANGGUNGJAWAB. Sikpa lah, mungkin kepuasan bekerja sidak bila 25hb ajak. Bila dapat gaji. Tapi aku maok lebih dari ya!


Last week ada ex-student datang madah sidak dah further study. Alhamdulillah, jadi juak duhal miak yang diajar ku. Walau aku tok mudak, masih lom banyak experience tapi ya lah tek, jadi orang juak sidaknya.


Ada juak terselit rasa bangga sikit. Walau ku tauk ya bukanlah usaha aku sepenuhnya. Tapi yang penting, jadi juak urang.


Dah. Ku rasa cukup lah takat tok ajak.



Catat Ulasan