Jumaat, Julai 30

Sila duduk diam-diam

Jahatnya Ibu.
DIsebabkan Iman yang semakin meliar bila di dalam kereta.
Nampak jer offer yang best, Ibu dan Ayah terus angkat 1 untuk Iman.

Tadaaa...
Iman duduk di car seat nya sendiri.
Memang dah lama plan nak beli untuk Iman.
Tapi masih meriki-riki harga yang tidak terlalu mahal dan tidak terlalu murah.
Bila dah jumpa, siap ada less lagi 20% apalagi car seat tersebut terus jadi milik Iman.

Pada mulanya Iman rimas duduk dalam car seat barunya.
Orang dah biasa bebas dalam kereta tetiba terkongkong dengan seat belt car seat.
Lepas kereta jalan, bagi toy, Iman dah ok.
Memang good girl anak Ibu ni.

Kalau tak, sebelum ni ada jer yang Iman nak kerjakan.
Kalau dok depan, dia akan main-main gear, ganggu Ayah driving jer.
Kalau tak pun, nak tekan-tekan chanel radio.
Kalau letak kat arm rest, suka tarik telinga dan cermin mata Ayah.
Kesian Ayah jadi mangsa kalau kuku Iman tajam.
Dicakarnya muka Ayah sebab nak tanggalkan spec hitam Ayah.
Ibu?
Kesian jugak, sebab kekadang Iman suka lap cermin kereta.
Kalau bagi tisu, dia nak lap, bagi towel, dia nak lap jugak.
Kalau dok belakang, lagi la dia bebas.

Iman semakin aktif sekarang.
Kalau tengok orang makan, mesti dia kejar.
Kalau tak bagi, dia marah, nak gigit orang tu.
Iman... Iman...

Iman marah, aaaaaaargghhhhhh.....!


Rabu, Julai 28

Bukan mudah nak menjadi jurugambar profesional

Hari tu Iman pergi sesi photoshoot .di Emart Matang.
Dengan setiap pembelian produk Johnson & Johnson, baby akan dapat free photoshoot.
Gambar tu pulak digunakan untuk masuk contest Johnson & Johnson.
Saya malas sebenarnya sebab kesihatan yang tak berapa memuaskan.
Tapi nenek Iman beria-ria untuk mencuba nasib.
So, kami anak-beranak pun pergi lah ke Emart.

Posing dulu di rumah sebelum ke emart.

Memang sah, seperti yang dijangka, memang ramai orang berduyun-duyun di Emart.
Semua dengan anak masing-masing nak ambik gambar.
Bosannya menunggu, Iman dapat giliran ke 71.
Sedangkan masa register tu baru no 63.
So kami jalan-jalan dulu cuci mata.

Iman tengah sebok memilih toy.

Ibu pun sebok sama.

Iman yang dah keboringan.

Akhirnya tibalah masa yang ditunggu-tunggu.
Iman pun berposing la di 'mini studio' tu.
Kebetulan masa Iman tu bertukar photographer pulak.

Yang ni Ayah Iman yang snap.

 Sama la dengan yang ni.

Hasil photoshoot tersebut?
Punyalah lama saya menunggu tapi saya hampa, terkilan dan kaciwa.
Ada 6 jer gambar Iman yang dia shoot.
Anak orang lain sampai berbelas-belas saya tengok.
Dah la pose tak menarik langsung.
Shoot tahap amatur tingkat bawah sekali.
Elok sangat la gambar-gambar yang adik saya ambik sendiri di rumah.

Ok jer kan yang ni.
Daripada yang orang Johnson & Johnson tu shoot, entah pape.
1 pun pose Iman tak menarik.
Saya main hentam keromo jer pilih untuk dihantar masuk contest.
Geram sangat!

Gambar-gambar yang dishoot sendiri jauh lebih elok daripada yang dishoot oleh photographer tu.
 
Bukan mudah sebenarnya nak jadi pro dalam bidang fotografi ni.
Apatah lagi nak shoot gambar baby.
Lain skillnya, kena sabar dan kreatif.
Bukan tunggu baby tengok kamera baru nak shoot.

Masih tak puas hati sebenarnya.

DSLR sekarang dah menjadi trend.
Ramai yang mampu membeli, tapi tak ramai yang mampu menguasainya!


Selasa, Julai 27

Singgahsana Merah Hitam

Pilihan warna tema yang berani.
Kerusi trend zaman kini.
Ilham sentuhan Santubong Bridal.
Bestnya kalau saya dan dia duduk di atas kerusi merah itu lagi.

Jangan nak berangan lah ye.
Ini persandingan ex-student saya.


Kachewa

Musim puasa dah hampir tiba.
Bermakna raya pun dekat.
Makanya baju pun mesti akan bertambah.
Baju-baju lama mesti di-5S-kan sekarang.
Kalau tak, tak tau lah kebanjiran baju nanti di rumah.

Tapi.
Saya kachewa.
Lebih baik tak tau daripada tahu.
Bila dah tahu, tapi tak dapat, buat saya kachewa.

Saya kecewa ni.
Sungguh!


Jumaat, Julai 23

Jalan-Jalan-Jalan

Tadi member cakap ada promosi Air Asia.
Travel period pada tahun depan.
Terus kepala fikir nak bawak Iman pergi Langkawi.
Langkawi lagi?
Ye la dulu masa Iman kat Langkawi, Iman baru jer besar kacang peas.
Kalau tahun depan Mesti Iman dah pandai jalan.
Mesti syok bawak Iman jalan-jalan di UnderWater World.
Tengok penguin makan.
Mesti Iman suka.


Tapi tempat yang paling best bergambar ialah di Dataran Lang.
Mungkin tu la tempat yang first sekali Ibu dan Ayah jejak semasa sampai di Langkawi.
Suka sangat snap-snap picture kat situ.
Macam tak sah jer pergi Langkawi kalau  tak tangkap gambar burung helang tu.



Tapi.
Tiba-tiba pulak terasa nak pergi Bandung lagi.
Rasa macam tak puas jer shopping masa pergi tahun 2008 dulu.
Ye la zaman tu zaman nak kahwin.
Pergi masa tu pun konsentret nak beli barang-barang kahwin jer.
Kalau ada rezeki nak jer pergi Jakarta & Bandung lagi.
Nak merasa pegang duit juta-juta lagi.
Hehe.

Masa baru sampai di Jakarta, belon merah delay.

Ha, saya pergi ramai-ramai tau. Bukan pergi berdua je.

Best kan kalau ada duit juta-juta.
Boleh pergi mana-mana kita nak.
Teringin sangat nak ke Tembok Besar China.
Hmmmm...



Perang 1

Kalau betul nak berperang, aku tak kisah.
Aku tak rugi apa-apa pun kalau kau nak berperang dengan aku.

Dari segi seniority, aku lagi senior.
So banyak benda aku dah belajar.
Aku tak malu nak belajar.
Even dengan orang bawahan pun aku tak kisah.
Walaupun gred rendah dari aku tapi dah memang mereka lebih banyak pengalaman.
Itu tak salah kan?

Kau?
Baru buat sedikit benda dah terasa bodoh sombong nak mintak guide dari orang lain.
Kau pandai sangat buat kerja kan?
Buat lah.

Kau jadilah anak kesayangan bos yang tak digemari ramai tu.
Iman tak kisah.
Bos dengan kau pun 2 x 5.

Aku takkan peduli dengan kau.
Kalau kau ada rasa tanggungjawab, kau teruskan usaha kau dulu tu.

Jangan kerana ex-Boss dah tak wujud di sini.
Semua kerja kau tak buat.


Argh! Meluat.


Perang bermula

22 Julai 2010

Dia telah mengisytiharkan perang.
Titik.

Khamis, Julai 22

Wow.. politik di ofis ku

Dulu kami berapa kerat je
Aman damai takde sengketa
Sekarang bila dah makin ramai
Ada je yang tak kena
Yang tak tahan tu ada sesetengah yang suka bawa kepala sendiri
Kalau nak bawa kepala sendiri tapi tak kacau orang takpe gak
Ni melibatkan orang lain


Hai... nak fikir kesenangan dan keselesaan sendiri je


Aku rasa..
Aku nak buat kerja sendiri je lah pasni
Dan..
Nak bawa kepala sendiri gak


Tapi...


Itu bukan aku lah
Aku ni kan kaki penyibuk
Ye ke?
Hahaha


Aku nak jadi jahat lah
Tapi.. tak reti
Adoi..


Jadi baik pun mesti ada orang tak suka
Hmmm... mesti ada
Makanya?
Aku nak jadi apa...?


Aku akan jadi diri aku sendiri
Ya.. aku dah tau


Rabu, Julai 21

Dilemma Ibu Bekerja

Adik Ibu dah report duty minggu lepas.
So dah takde orang nak jaga Iman sekarang.
Iman sekarang dok umah nenek Ibu, merangkap moyang kepada Iman.
Dulunya ada sepupu Ibu, merangkap makcik Iman yang babysit Iman.
Tapi makcik Iman tu pun dah kerja.
Risau sekarang nak letak Iman kat mana.
Bukan taknak letak Iman umah Nek Atuk.
Tapi ye la Nenek Ibu dah tua, dah lemah.
Iman pulak lasak semacam, kus semangat pulak tu nak dukung.
Mana la larat orang tua tu nak jaga.
Atok ada jugak nak tolong tapi ye la orang lelaki tak biasa nak jaga budak.
Tambahan lagi dah lama tak jaga baby.
 
Iman dan Nek Atok (moyang)

Dilemma, dilemma.

Nak hantar umah mertua, boleh, dekat je.
Tapi masalahnya kalo nak ke umah mertua awal pagi, jem!
Bayangkan nak pergi jem, nak balik dari sana pun jem.
Mun sesapa yang familiar ngan area Sukma ke Bandar Baru, nang tauk lah.
So bayangkan kol bapa nak gerak dari Sukma dan nak turun balit ke Kuching?
Nak punch before  8 pagi!

Dekat umah ada nursery.
Tapi tak pernah dalam sejarah keluarga kami ditinggalkan di nursery.
Alahai kesiannya Iman Madihah.

Pilihan lain?
Nak cuba tanya jiran.
Manalah tau ada yang free tu nak jaga budak.

Risau ni, kesian Iman Madihah Ibu.



Selasa, Julai 20

Rahsia Anak Pintar

BUKAN sedikit ibu bapa yang mengidamkan anak seperti Sufiah Yusof, 24, yang memasuki universiti pada usia 13 tahun dan Adi Putra Abdul Ghani yang mengejutkan ramai pihak kerana kemampuan menyelesaikan masalah matematik. Tidak kurang juga yang mengidamkan anak seperti Muhammad Ahmad Zahid yang bergelar hafiz muda pada usia 13 tahun.


Semua pasti mahukan zuriat yang pintar kerana inilah ‘tiket’ kepada masa depan lebih cerah. Penat lelah membesarkan mereka seakan berbaloi apabila si anak membawa pulang kejayaan. Namun, apakah mereka ini pintar, berbakat, genius atau pun prodigy? Jangan keliru kerana inilah takrifan sebenar keupayaan mereka berdasarkan istilah psikologi.


Seperti kata-kata ‘serupa tapi tak sama,’ pakar linguistik dan Pengasas PTS Publications and Distributors Sdn Bhd, Ainon Mohd, berkata masih ramai yang tidak dapat membezakan istilah sebenar ini. 


“Semua anak dilahirkan pintar tetapi yang memberi impak ialah cara kita merangsang mereka. Ibu bapa mesti mempunyai misi jelas iaitu menanam tekad membentuk masa depan anak”


Fadzilah Kamsah – Pakar motivasi

“Aspek berbakat, pintar dan genius adalah antara perkataan yang kerap digunakan untuk menggambarkan kebolehan seseorang anak kecil mengatasi usia tanpa menyedari ia sebenarnya merujuk kepada makna yang kurang tepat.


“Genius adalah individu normal, tetapi mempunyai kebolehan menyelesaikan masalah teknikal yang sukar atau tidak dapat diselesaikan pakar lain. Contoh paling tepat menggambarkan seseorang yang dianggap genius ialah Albert Einstein dalam bidang sains fizik manakala Thomas Edison dalam bidang elektrik,” katanya yang berkelulusan ijazah sarjana muda linguistik Universiti Malaya dan sarjana dalam bidang sama Leeds University.


Beliau yang pernah mengikuti kursus kedoktoran dalam bidang psikologi, berkata seseorang itu disebut genius apabila dapat menyelesaikan masalah yang tidak mampu diselesaikan mereka yang normal. Justeru Einstein dan Edison layak digelar genius disebabkan mereka berjaya menyelesaikan masalah yang gagal diselesaikan saintis dan jurutera lain.


“Kanak-kanak yang layak digelar genius adalah kanak-kanak dapat menyelesaikan masalah yang gagal diselesaikan orang dewasa. Jika tidak, mereka setakat digelar berbakat atau pintar, bukan genius. Mereka yang dapat menghafal al-Quran pada usia tujuh tahun adalah berbakat, bukan genius.
“Istilah genius tidak boleh digunakan kepada kanak-kanak kerana belum ada kanak-kanak dapat menyelesaikan masalah setaraf orang dewasa. Einstein menyelesaikan masalah teori relativiti pada usia 25 tahun, selepas lulus universiti,” katanya.


Ainon mendakwa, disebabkan genius adalah pakar dalam sesuatu bidang, tiada kanak-kanak genius kerana anak kecil itu tidak mempunyai kepakaran ilmu. Oleh itu, baginya, tiada kanak-kanak genius dalam bidang sains, kejuruteraan, kedoktoran ataupun perfileman atau yang bergelar pakar bedah.
Satu lagi istilah ‘prodigy’ yang merujuk keupayaan kanak-kanak melakukan perkara yang hanya dapat dilakukan orang dewasa.


“Kanak-kanak pada usia lapan tahun yang dapat mengikuti pelajaran matematik peringkat universiti atau mencipta muzik seperti pemuzik dewasa, selayaknya digelar ‘prodigy.’ Mereka ini hanya ada dalam dua bidang iaitu matematik dan muzik. Kanak-kanak prodigiy mempunyai kepintaran orang dewasa dalam bidang matematik ataupun muzik saja. Dalam lain-lain hal, mereka adalah kanak-kanak seperti budak lain,” katanya.
Persoalannya, apakah ada sebarang petua mendapatkan anak pintar ini? Pakar motivasi terkenal, Datuk Dr Mohd Fadzilah Kamsah, berkata ini terletak kepada usaha ibu bapa mencari dan memperbaiki kelemahan diri terlebih dulu selain mengamalkan doa dan ajaran berlandaskan al-Quran dan Sunnah.


“Doa adalah senjata umat Islam dan sebaik kandungan mencecah empat bulan, ibu digalakkan bacaan surah al-Fatihah, ayat Kursi dan surah al-Inshirah. Bapa juga perlu mengambil tanggungjawab membaca surah berkenaan dan dihembuskan ke perut isteri.


Surah Fatihah adalah ibu al-Quran, ayat Kursi bertujuan menghalau gangguan syaitan manakala surat al-Inshirah untuk melapangkan hati dan fikiran. Apabila hati terang dan lapang, anak mudah menerima pelajaran. Ibu juga digalakkan membaca surah berkenaan ketika menyusukan anak dan dihembuskan di kepala. Ia boleh diteruskan sehingga anak cukup umur,” katanya.
Katanya, satu perkara perlu diingati oleh semua ibu bapa iaitu semua anak dilahirkan pintar cuma cara merangsang yang membezakan impaknya. Ini wujud dalam bentuk pakej iaitu mesti membetulkan hati, otak, makanan, persekitaran dan didikan.


Beliau menegur sikap kebanyakan ibu bapa yang tidak mempunyai misi jelas dalam usaha memulakan keluarga.


“Semua anak dilahirkan pintar tetapi yang memberi impak ialah cara kita merangsang mereka. Bagi tujuan itu, ibu bapa mesti mempunyai misi jelas iaitu menanam tekad membentuk masa depan anak sebagai doktor misalnya. Ibu dan bapa perlulah memupuk minat anak menjadi doktor dengan membaca buku berkaitan perubatan sejak hamil.


“Wanita Yahudi misalnya, mendidik anak sejak dalam kandungan. Sebaik hamil, mereka akan membuat latihan matematik, mendengar muzik dan bermain muzik untuk merangsang perkembangan anak. Ia terbukti berkesan dan jangan hairan jika anak-anak Yahudi dilahirkan bijak. Kita juga boleh berbuat demikian. Malah sebagai orang Islam kita mempunyai 1,001 cara untuk membentuk anak menjadi pintar dan soleh pada masa sama,” katanya.


Dr Mohd Fadzilah Kamsah berkata, dia sendiri pernah bertemu dengan seorang wanita yang tidak pernah lalai membaca sehingga satu juzuk al-Quran setiap hari sepanjang hamil.


“Jika dia keletihan, suaminya akan menyambung membaca dan pahala dihadiahkan kepada bayi dalam kandungan. Anak itu dilahirkan dan membesar menjadi seorang lelaki yang bijak, pintar dan tinggi akhlaknya. Ini bukti betapa ayat Quran dan doa cukup berkesan dalam usaha membentuk anak pintar. Jika tidak berkesempatan mendidik anak dari dalam perut, belum terlambat untuk berbuat demikian walaupun mereka sudah menjejak alam persekolahan,” katanya.


Malah, baginya, antara saat paling mustajab mendidik anak ialah ‘hypnagogic moment’ iaitu masa antara anak berada dalam keadaan antara sedar dan tidak ketika hendak tidur.


“Ketika itu, mereka seolah-olah terpukau dan apa saja yang disebutkan ketika itu akan meresap masuk ke dalam hati. Rebut peluang untuk membisikkan kata-kata nasihat, pujian dan pesanan ketika mereka dalam keadaan itu dan Insya-Allah anak-anak akan menurut apa yang dikatakan.


“Waktu lain yang turut memberi impak besar kepada usaha ibu bapa memberi didikan ialah sebelum anak-anak tidur, sedang tidur dan baru bangun tidur. Ambil masa seminit, dua untuk membacakan doa sambil mengusap kepala mereka selain memberikan nasihat,” katanya.


Beliau turut menegur tindakan ibu bapa yang selalu terlanjur mengeluarkan perkataan negatif ketika marah.
“Kata-kata itu satu doa. Anak boleh dimarah dan kena dimarah tetapi biarlah marah itu berunsurkan positif. Jangan sesekali keluarkan perkataan degil, keras kepala kepada anak. Sebaliknya jika mereka melakukan sesuatu kesilapan, katakan kepada mereka: “Kamu anak baik. Kamu anak bijak. Mengapa lakukan perkara itu,” katanya.


‘Formula Adi Putra berasaskan kiraan Islam’

IMPIAN untuk bertentang mata dengan Adi Putra Abdul Ghani, 11, tidak kesampaian kerana dia berada di kampung neneknya yang baru meninggal dunia. Namun peluang bertemu ayahnya memberi kesempatan mengenali siapa sebenarnya Adi Putra yang mendapat pengiktirafan antarabangsa dan sehingga kini sudah mencipta 228 formula menyelesaikan masalah matematik.


Kisah kepintaran Adi Putra menyelesaikan masalah matematik sudah terlalu banyak diperkatakan tetapi kali ini penulis dihidangkan dengan sisi lain budak cerdik itu.


Menerusi paparan cakera padat, Adi Putra hanya menonjol dalam matematik tetapi pelbagai bidang lain yang melampaui usia sebenarnya.


“Ia satu anugerah Allah yang wajar kita syukuri. Ia juga satu bukti kehebatan Allah yang mampu memilih sesiapa saja untuk diberikan keistimewaan biarpun makhluk itu semuda Adi Putra,” kata Abdul Ghani ketika ditemui baru-baru ini.


Menariknya mengenai Adi Putra ialah semua formula matematiknya berasaskan cara kiraan Islam 100 peratus dan cara penyelesaiannya berdasarkan cakerawala, peredaran bulan, matahari, bumi serta menggunakan semua ciptaan Allah SWT di muka bumi ini seperti bukit dan tidak ketinggalan mengguna pakai perkiraan orang dulu.


Abdul Ghani mendakwa, kaedah pengiraan itu diiktiraf pakar antarabangsa malah di luar negara satu formula Adi Putra dinilai bersamaan RM1 juta dan modul sifir yang dihasilkannya bernilai berbilion ringgit.


“Jangan anggap Adi Putra budak kecil kerana selain pintar dalam matematik, dia juga mampu mengajar, petah berbicara walaupun ketika ditemubual stesen televisyen antarabangsa malah tidak kekok bersama dengan pembesar negara,” katanya.


Katanya, anaknya itu juga diiktiraf memiliki pengetahuan ilmu matematik berusia 400 hingga 500 tahun dulu yang pernah dikuasai ilmuwan Islam. Adi Putra bukan hanya menguasai formula matematik sebaliknya mengkaji setiap nombor.


“Kita dianugerahkan jari dan pelbagai bentuk bantuan semula jadi untuk mengira. Adi Putra juga menggariskan tiga perkara yang merosakkan dan melemahkan minda umat Islam iaitu terciptanya kalkulator, Sistem Pesanan Ringkas (SMS) dan permainan video.


“Matematik dan sains tidak dimonopoli sesuatu bangsa sebaliknya terpulang kepada kita untuk menguasainya. Ilmuwan Islam terdahulu sudah membuktikan betapa kita sebenarnya menguasai matematik, bukan orang lain.
“Apa yang penting ialah bukan sekadar anak kita bijak tetapi juga kreatif. Adi Putra mengajar budak lain untuk turut kreatif mencari penyelesaian kepada masalah matematik dengan tempoh paling cepat,” katanya.
Malah, kata Abdul Ghani, salah seorang pelajarnya cuma mendapat satu markah daripada 50 soalan matematik dan selepas mengikuti kelas Adi Putra, dia mampu memperoleh 100 peratus selepas dua hari.


INFO: Tip untuk ibu bapa
  • Sebaik kandungan mencecah empat bulan, ibu digalakkan baca surah al-Fatihah, ayat Kursi dan surah al-Inshirah.
  • Surah Fatihah adalah ibu al-Quran, ayat Kursi bertujuan menghalau gangguan syaitan manakala surat al-Inshirah untuk melapangkan hati dan fikiran.
  • Selepas bersalin, baca surah berkenaan ketika menyusukan anak dan dihembuskan di kepala. Ia boleh diteruskan sehingga anak cukup umur.
  • Waktu ketika anak antara sedar dan tidak. Rebut peluang bisikkan kata-kata nasihat, pujian dan pesanan. Ambil masa seminit, dua untuk membacakan doa sambil mengusap kepala mereka selain memberikan nasihat.
  • Doakan kejayaan anak, rakan anak mereka, anak rakan dan jiran.


FAKTA: Rahsia pemakanan ilmuwan Islam


  1. Madu – Madu adalah makanan yang sangat berkhasiat. Al-Quran mengiktiraf ia ‘shifa’ iaitu penyembuh penyakit. Madu didapati berkesan untuk merawati penyakit dan boleh menghindarkan kepenatan kerja otak seperti berfikir, membaca, merancang dan bermesyuarat. Ia perlu diambil dua sudu teh (gunakan sudu plastik) pada waktu pagi dan malam.

  1. Kismis – Mengandungi zat besi yang amat diperlukan untuk membina darah bagi memastikan bekalan oksigen yang mencukupi untuk disalurkan ke otak. Adab memakannya ialah dengan mengadap Kiblat, membaca Bismillah dan selawat tiga kali diikuti doa penerang hati. Ia perlu dimakan seperti memakan gula-gula kerana dikatakan tidak berkesan jika dikunyah dan diambil satu persatu sebanyak 21 biji setiap hari.
  2. Susu segar – Susu berguna untuk kesihatan otak, mempertajamkan ingatan, membekalkan tenaga mental dan fizikal. Susu mengandungi tiga unsur semula jadi iaitu keju, lemak dan air yang amat diperlukan untuk pertumbuhan badan dan otak. Susu yang terbaik untuk ketajaman minda ialah susu kambing, biri – biri dan lembu yang segar. Ia diminum segelas pada sebelah pagi dan malam.
  3. Telur – Bermanfaat untuk menambah kekuatan otak, badan dan menjaga kesihatan keseluruhannya. Ahli – ahli kesihatan mengakui ia adalah makanan yang lengkap dan berkhasiat. Telur yang terbaik ialah telur ayam kampung dan yang masih baru.
  4. Halia – Ia sangat mujarab untuk menghindar masalah lupa. Ia boleh dimakan mentah atau dibuat halwa. Halwa ialah halia yang dijadikan Dimakan sedikit saja pada waktu pagi.
  5. Buah Delima – Mujarab untuk penerang hati seperti sabda Nabi Muhammad SAW: “Sesiapa yang memakan buah delima keseluruhannya, sesungguhnya Allah menerangkan hatinya selama 40 hari.”


Isnin, Julai 19

Isnin, Minggu baru, Semester baru

19 Julai 2010

Hari Isnin, minggu baru di semester baru
Perkara pertama yang saya buat hari ni, daftar modul yang diajar dalam sistem
Selepas tu mestilah buat senarai nama pelajar yang diajar pulak
Dan cuba nak ingat nama pelajar semester 1
Tertanya-tanya pada diri sendiri, apa strategi semester ni pulak
Dah bosan dengan masalah yang sama pada setiap semester

So, excuse me, bagi saya ruang untuk brainstorming diri sendiri ye....


Khamis, Julai 15

Another advance gift for birthday?

Ehem.. ehem..


Saya dah dapat hadiah untuk birthday.
Birthday yang ke?
*Tettt*


Tapi tarikh lahirnya 2 Ogos nanti.
Awal kan?
Dah 2x dah dapat hadiah awal.
Masa ni pun dapat hadiah awal jugak.


Thanks Mr Hubby.
Sayang kitak gilak-gilak.


Ooops.
Hadiahnya?
Tunggu la 2 Ogos nanti.
Daaa...

Apa motif pegang my tummy tu? Isk isk... takde apa-apa tau dalam tu. Hihi


Gaun lagi

Entah kenapa sekarang saya gila tengok baju gaun untuk Iman.
First time beraya dengan anak perempuan ler katakan.


Rasa macam nak jer yang ni.


Selasa, Julai 13

Jangan Lupa Jadi Isteri Setelah Bergelar Ibu

Menurut Dato’ Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah kebanyakkan lelaki yang berumahtangga mahukan seorang isteri. Suami tidak peduli samada isterinya melahirkan seorang anak atau 10 orang anak, yang penting baginya dia masih memerlukan isteri. Tetapi,sambungnya, ramai isteri selepas mempunyai tiga atau empat orang anak menjadi ibu dan kurang menjadi isteri.


Peringkat awal mungkin suami boleh bertahan, menyenduk nasi sendiri,ambil nasi sendiri ambil air sendiri sebab isteri sibuk melayan anak-anak tetapi lama-kelamaan suami menjadi bosan. 


Penat di pejabat dan di rumah pula tidak mendapat layanan isteri. Beliau menekankan, ramai suami tidak tahan apabila isterinya menjadi ibu sehingga suami merasa terpinggir. Di luar banyak terdapat gejala-gejala yang mengambil alih tugas isterinya di rumah untuk melayan makan-minumnya.
Ada wanita lain dengan ramah akan bertanya, “Encik nak minum, saya siapkan kopi, encik nak makan nanti saya hidangkan nasi….”. Ini akan membuatkan suami merasa wanita itu melayannya dengan baik sedangkan di rumah dia hanya mendengar kata-kata, “You buat sendirilah, I sibuk nak layan budak-budak ni. I penatlah…”


Tu baru bab lahiriah yang dipinta.. kalau alasan tu juga dibagi waktu berkehendakan hubungan badan.. hmmmm tak tau la cek nak kata.. takut nanti ada isteri2 yang makan hati akhirnyer bila suami menyatakan keinginan utk beristeri satu lagi…:).. Senantiasalah beringat bahawa seorang suami yang menyimpan perasaan marah atau tak puashati terhadap tolakan kita… sepanjang malam kita akan dilaknati oleh malaikat… sehinggalah suami kita memaafkannya. . Kerna itu.. seboleh2nya. .jangan biarkan si suami tertidur sendirian kerna menantikan kehadiran kita menemaninya .. kalau boleh, hentikan dulu kerja2 yang dilakukan.. temani suami buat seketika utk memenuhi keperluan dirinya.. tak semua semua inginkan seks semata2.. ada yang hanya mau lena dipelukan anda atau sebaliknyer. ..


Suami yang longgar pengetahuan agamanya dan tidak tahu tanggungjawab akan mudah berlaku curang walaupun sepatutnya dia membantu dan faham keadaan isteri. Pesan beliau, “Isteri jangan lupa menjadi isteri”. Sambut suami balik dari pejabat, ambil begnya, layan sekejap, tuangkan air dan berikan sentuhan sayang walaupun hanya dua atau tiga minit walau sibuk bagaimana sekalipun. Jangan disebabkan dua atau tiga minit ini, akhirnya suami lebih senang dilayan oleh wanita lain. Jangan sesekali ambil remeh perkara begini..biasernyer bagi lelaki yang sudah berumahtangga, satu cara utk dier lepaskan bebanan kepala setelah seharian bekerja.. adalah dengan menerima layanan baik dari isteri..sekalipun hanya dengan senyuman isteri dimuka pintu… tatkala itu..dihatinya pasti rasa sungguh gembira kerana ada yang menanti dan meringankan bebanan emosi nya..


Ramai wanita, menurut beliau, selepas mendapat dua atau tiga orang anak akan mulai terlalu yakin diri dan bongkak. Mereka merasakan sudah lama berkawin dan tidak perlu menjaga tubuh badan atau bahasa tuturan. Mereka lupa kebanyakkan lelaki mudah tertarik pada yang cantik dan lemah-lembut. Mereka juga selalunya atau kebanyakkannyer berasa suami harus faham keadaan mereka yang senantiasa diperlukan oleh anak2..ini silap.. sekalipun berapa anak yang diperolehi.. .suami tetap merupakan “Anak Sulung”… walau sayang banyak mana pada anak pun.. suami harus senantiasa didahulukan. …;)


Lelaki berumur atau tua tetapi kalau melihat wanita muda mereka boleh terlupa yang diri sudah bergelar suami. Walaupun sudah tua tetapi jiwa muda keluar kembali kecuali di tabir oleh keimanan yang tebal. Yang ada “pendinding” akan sengaja membahasakan diri tua dengan perempuan dibahasakan dirinya ‘Pak cik’ adalah dengan sengaja di lakukan demikian untuk memadam segala keinginan.


Seperti yang sering beliau nyatakan, orang lelaki mudah perasan bilamana keadaan dirinya tak tenteram…dan dikala ini apabila ada wanita muda menunjukkan minat, berbuat baik, lelaki yang berumur akan mudah perasan. Malah tambahnya lagi, ada wanita lain yang menghargai dirinya lebih dari isteri yang dirumah yang sentiasa mengomel dan memperkecilkan diri suami.


Kredit to Opida


Pendaftaran pelajar baru

Hari ni pendaftaran pelajar baru bagi semester baru.
Hopefully semuanya berjalan lancar semester ni.
Amin.


Isnin, Julai 12

Retro style


Baju polka dot ala-ala retro. Ada hair band lagi tu. Ok tak?


ESQ165 haram?

Bagi yang pernah membeli dan membaca Mingguan Wanita, kolum ESQ bukanlah satu yang asing bagi anda. Tapi, baru² ni isu ESQ menjadi 1 topik panas pulak di media. Benar ke ESQ haram? Kenapa? 

Saya cuma membaca dan belum pernah menjalani latihan ESQ. Bagi saya, benda² yang melibatkan spritual macam ni takkan terlalu mudah untuk mempengaruhi kita sehingga menyeleweng dan memesongkan akidah. Setiap manusia dikurniakan akal untuk memikirkan seuatu yang baik atau buruk, sama ada boleh diterima akal ataupun tak. Dan yang menjadi tunjang kepada semua tu, mestilah IMAN. Kekuatan iman itu adalah asas untuk kita menilai sama ada sesuatu tu menyalahi hukum Allah ataupun tak. Lain-lain, tepuk dada, nilaikanlah iman anda.

Itu hanya pendapat saya. 

Masih tak tahu apa it ESQ? Sila layari laman web ESQ di SINI atau di SINI.


Ahad, Julai 11

Mencari kelainan untuk si kecil

Kredit to Nafyda

Cantik tak kasut ni?
Saya plan nak beli 1 untuk Iman Madihah.
Tapi yang ni kena booking dulu.
Tapi mak saya cakap terlalu awal nak beli kasut raya Iman Madihah.
Tapi kalau tak beli sekarang nanti habis pulak kasut ni.
Memang lah tak lawa sangat tapi saya suka.
Sebab?
Sebab unik.
Ala² retro gitu.
Lepas tu saya nak Iman pakai dress warna hitam.
Mesti vouge Iman Madihah nanti.
Saya suka sangat dressing anak Sharifah Shahira masa ABH dulu.
Wahhh... masih ingat tu sampai sekarang.
Saya nak Iman Madihah pakai macam tu la.
Takpe, usaha tanga kejayaan kan Iman.
Ibu mesti kena selalu usha² kat blog shoping online.
Pernah jumpa dress warna hitam tapi tak berkenan pulak.
Bestnya dapat anak perempuan.
Saya jadi perunding fesyen tak berbayar untuk anak sendiri pulak.
Hehe.

Mencari kelainan?

Ya. My favourite dress, polka dot warna coklat. Suka sangat. Nampak matured pulak.

My favourite pose. Capture the moment.

Iman Madihah saya comel sebab dia selalu pose buat muka serius & garang. Itu yang membuatkan Iman Madihah comel semacam daripada baby² lain. Ini saya quote daripada seorang kawan saya, yang dah ada 2 orang anak. Bukan saya yang cakap.

Kalau orang nak cakap saya perasan anak saya comel, itu terpulang lah. Tapi bagi saya anak yang saya kandung 39 minggu memang comel, memang tetap saya sayang. Saya rasa semua ibu pun akan berperasaan macam saya. Siapalah yang tak saya darah daging sendiri. Hmm...


Jumaat, Julai 9

Give Away I Love You


Saya suka Iman Madihah posing macam ni.
Comel, macam ulat rimau yang kesejukan.
Gambar ni diambil minggu lepas, masa saya dan famili check-in di Damai Beach Resort.
Kiranya first time Iman jalan-jalan.
Masa masuk hotel pun matanya meliar tengok kiri-kanan.
Semua muka orang diperhati seorang demi seorang.
Agaknya dia ingat tempat lain, orang pun lain jugak.
Cerdik anak Ibu ni, semakin peka dengan perubahan sekeliling.
I Love You, Iman Madihah.


Sebenarnya gambar Iman Madihah jadi ulat rimau tu adalah untuk Give Away I Love You
Anjuran blog Umi Dania Yasmine.
Kalau nak join, silalah klik di SINI ye.
Jom la kita meramaikan kenalan blogger.
Kalau termenang, dah nasib baik dah tu.
Hadiahnya, watermark pulak tu.
Best tu.



Macaroni goreng versi Ibu Iman

Kerana ketandusan idea, tak tau nak masak apa malam tadi.
Inilah hasilnya, macaroni goreng versi Ibu Iman.

Macaroni Goreng


Bahan-bahannya:
  • 1 bungkus macaroni (tak kira bentuk dan rupa - direbus, masuk minyak & sedikit garam)
  • 1 mangkuk daging cincang
  • 5 ketul daging burger (tak kira brand - digoreng dan dicincang)
  • 4 biji telur
  • 1 mangkuk fishball (dipotong 2)
  • 1 biji carrot (dipotong halus)
  • Setengah biji bawang besar (dipotong halus)
  • Sedikit mozarella cheese (diparut)
  • Sos cili
  • Sos tomato
  • Kicap masin/manis
  • Minyak (untuk menggoreng)
  • Lada hitam

Bahan-bahan (ditumbuk/diblend):
  • 7 tangkai cili kering (kalau nak pedas boleh tambah lagi)
  • 2 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • Setengah biji bawang besar

Cara-cara membuatnya:
  • Pecahkan telur dan goreng hancur, masukkan lada hitam, asingkan.
  • Tumis bawang besar yang dipotong halus sehingga wangi.
  • Masukkan daging cincang, masukkan sedikit garam, ajinomoto, sos cili, kicap (secukup rasa)
  • Masukkan macaroni yang telah direbus, gaul rata
  • Masukkan daging burger, carrot, fishball dan telur
  • Gaul rata dan angkat untuk dihidangkan
  • Taburkan mozarella cheese sebelum dimakan

Kalau nak modified boleh ajer, sebab yang menu kat atas ni untuk orang yang pantang makan ayam.
Pastu saya gunakan bahan-bahan yang ada dalam fridge jer.


Kalau dah takde idea tu, boleh la cuba malam ni.
Selamat mencuba.