Isnin, Jun 21

Sushi King Tak Halal..?

Sejak saya kenal dia, saya suka mencuba.
Mencuba makanan baru.
Makanan jer tau.
Sucikan kepala anda okeh.
Grrr...

Aktiviti kami di hujung minggu ialah mencari kedai-kedai makan yang baru.
Yang belum pernah diterjah untuk sesi makan-makan.
Dan sampai sekarang, bila dah jadi suami-isteri pun masih macam tu jugak.
Cuma sekarang sukar sikit la nak makan kat tempat yang crowded.
Sebabnya dah ada Iman Madihah.
So tempat untuk makan mestilah yang baby-friendly.
Yang selesa untuk baby seusia Iman Madihah.
Yang boleh tolak stroller.
Yang berhawa dingin.
Yang takde asap rokok.
Semua tu penting.
Kalau Iman Madihah tak selesa, makanya kami Ayah dan Ibu pun tak kenyang makan.
Boleh pulak macam tu ye?
Pentingkan diri betul Ayah dan Ibu Iman ni.

Sushi King.

Makanan Jepun ni.
First time makan masa bertunang.
Lepas try sekali, gian.
Suka sangat golden ball kat situ.
Peminat Sushi King mesti tau golden ball nih.
Lama jugak dah tak makan sushi.
Masa pregnant memang haram tak masuk Sushi King dah.
Sebab ibu mengandung tak baik makan sushi (menurut pembacaan saya)

 Inilah Golden Ball kegemaran saya.


Baru sekejap tadi saya terbaca di FB. Berdasarkan email dari seorang pengguna.

Question:
Dear Marilyn,
Another element of halal is on the use of alcohol in food preparation / cooking or the presence of alcohol in the ingredient use such as sauces etc.
Can you tell me whether Sushi King use alcohol or use materials
(such as sauces) that content alcohol?

 Ini pulak respon kepada email tersebut.

Dear Mr. Abdul Rahman Omar,
Thank you for your email. For your information, we are not a Halal restaurant as we do not have certification from JAKIM, but we only can claim us as Pork free. All our meat based products like chicken and beef are Halal Certified and we do not use any pork or pork derivatives in our restaurant.
Sushi King is not certified ‘Halal’. This is due to some of our food contains ‘Mirin’.
Mirin is derived from fermentation of rice and it is commonly used in Japanese cooking to enhance the taste of food.
Following are products that contains Mirin:
1. Unagi Kabayaki
2. Unagi Slice
3. Karei Nitsuke
4. Saba Misoni
5. Mamakari
6. Ikura
On top of that, some of our restaurants do sell beer
However, our meat materials such as chicken, beef and seafood are from Halal Certified source.
Hope this clarifies your concern.
Thank you.
Warmest Regards,
Marilyn Lim
Marketing Department
Sushi Kin Sdn. Bhd.
Tel: 03-56319060 Ext: 283
Hmm..
Sekarang ni kalo dah was-was nampaknya tak jejak situ lagi la gamaknya.

Gambar ni diambil bersama colleague semasa mengular sebab nak menyelinap ke Sushi King beberapa hari status Cik bertukar ke Puan.

Sekarang dah tak boleh nak mengular ke bandaraya Kuching lagi sebab tempat kerja sangat terpencil.
Kalau nak mengular, harus balik rumah terus.
Itu dah namanya ponteng!
Ooops..


Catat Ulasan