Rabu, Jun 30

Contest Ibu bersama si comel

Ibu Iman dah kena tag.
So kena juga la masuk contest ni.
Kalau tak, nanti dicop dahi tak sporting pulak.
Tapi, takpe, banyak faedah kalau join.
Menambahkan teman-teman blogger sekalian alam.

Tadaa.. here we go.
Saya copy-paste jer entri untuk join contest ni.
Contest apa?
Contest bersama si comel, dianjurkan oleh mamaRina aka mrsBifa.


1- contest ni terbuka untuk semua peringkat umur....

2- mesti jadi my follower...tapiiii untuk 2 blog..
a) ~my lovelly life~
b) ~bIFA'S collezion~

3- wat 1 entry khas utk join contest ni, copy paste banner rasmi tu, pastu link kan terus ke sini yer...

4- 1 penyertaan, 1 pic sajer ok...no over2 pcs..nnt byk2 kite jadi miong nk pilih..

5- gambar mestila bersama si comel..mcm gambar kite kat atas 2...
xkisahla..adik ke, jiran ke, pinjam ank sesape pun..hehehe..janji chummmelll...


So inilah gambar yang dipertaruhkan.
Bersama Iman Madihah yang tengah ngantuk time nih.
Tengok muka dia pun serius macam nak makan orang.
Serius pun tapi tetap comel di mata Ibu.


6- senang bukan??? n 1 more thing!!! jangan lupe tag rakan anda sekurang2nyer 3orang..
make sure la ye org yg anda tag 2 tau yg die telah ditag...hehehe...
wokehh????
 
Mereka yang bertuah ialah:
(Gambar dengan sapa-sapa pun boleh, janji si kecil yang comel)

Senang jer kan syarat2 die?? ape lg..mai ler joinn.....
hadiah 2pcs clothes from bIFA'S collezion

knape sampai 2pcs?? sbb u'all kne jadi follower utk 2blog..
my lovelly life
bIFA'S collezion

mudah sajer.....tarikh penyertaan tamat pada 30 june 2010...so,cpt2la yer...

 p.s: Maaf sebab main copy-paste jer sebab kesuntukan masa

Selasa, Jun 29

8 bulan dah rupanya...

Hari ini dan semalam saya bercuti.
Orang lain semua dok cuti panjang.
Saya? Cuti 2 hari jer.
Nak save cuti untuk hujung tahun konon.
Baki cuti rehat sekarang ada 21 hari lagi.

Besok 30hb Iman Madihah genap 8 bulan.
Seronok melayan Iman Madihah sekarang.
Dia dah pandai salam.
Pandai bye-bye.
Pandai mengajuk orang batuk.
Pandai duduk.
Pandai meminta-minta bila tengok orang makan.
Pandai kecik-kecikkan mata.
Pandai tepuk tangan Ibu bila Ibu nyanyi pok amai-amai.
Pandai memilih orang yang dia suka.
Dan pandai menyuap Ibu!

Iman, Ibu mintak sikit.

Nah Ibu, Iman suapkan.

Thank you Iman. Sekarang Ibu pulak suapkan Iman minum air ye.

Alhamdulillah. Iman dah kenyang dah Ibu. Thank you Ibu.

Indahnya perasaan seorang Ibu.
Tatkala melihat anak membesar di depan mata.
Mudah-mudahan Iman Madihah senang dibentuk.
Dan menjadi semakin cerdik.
Amin.


Khamis, Jun 24

Strawberry Hemangioma

SECARA umum, tanda lahir pada bayi yang baru dilahirkan bukan masalah besar. Ia jarang berlaku tetapi mungkin mengejutkan ibu bapa yang selama ini tidak pernah terfikir, bayi mereka lahir dengan tanda di leher, muka atau belakang tengkuk.

Tanda lahir boleh terjadi sebelum dia dilahirkan atau selepas kelahiran. Sebenarnya tidak ada cara menghalang tanda lahir. Ia juga bukan disebabkan genetik tetapi bagaimana ia terjadi tidak dapat dipastikan secara khusus.

Kebanyakan tanda lahir akan hilang apabila kanak-kanak berusia lima atau sembilan tahun tetapi ada juga tanda lahir yang bersifat dramatik dan menyebabkan masalah kosmetik dan kemungkinan ia adalah tanda barah.

Jenis tanda lahir

1) Tanda lahir merah.

Ia disebabkan salur darah yang berada dekat dengan permukaan kulit. Ia juga dikenali sebagai ‘vascular birthmarks’ (tanda lahir vaskular). Tanda lahir jenis ini boleh dibahagikan kepada dua jenis; macular dan hemangioma.

Macular – Ia juga dikenali sebagai ‘stork bite kisses’. Ia biasanya muncul di belakang tengkuk dan sangat biasa bagi bayi baru lahir. Tanda lahir begini tidak memerlukan rawatan khusus kerana pada kebiasaannya ia akan hilang dengan sendirinya.

Hemangiomas – boleh dibahagikan kepada beberapa jenis. Satu daripadanya ‘strawberry hemangioma’. Tanda lahir ini selalunya berwarna merah cerah dan kelihatan menonjol pada permukaan kulit. Ada sesetengah ‘strawberry hemangiomas’ akan hilang dengan sendirinya apabila kanak-kanak itu mencecah usia lima tahun. Tetapi kebanyakan strawberry hemangiomas akan hilang pada usia sembilan tahun.

Strawberry Hemangioma pada pipi sebelah kanan Iman Madihah. Mula disedari ketika Iman berusia 30 hari. Mulanya macam titik merah (macam terkena ink pen merah) dan mula membesar sedikit demi sedikit.

Satu lagi jenis hemangioma yang kelihatan di bawah kulit. Ia dikenali sebagai ‘cavernous hemangioma’. Warnanya agak berlainan dan ia tidak boleh hilang dengan sendirinya.

Port-Wine Stains – satu lagi jenis hemangiomas. Ia tidak tertonjol atau tidak berada di bahagian dalam kulit. Port-wine stain biasanya berwarna seakan-akan ungu bercampur merah atau merah gelap. Ia biasanya kelihatan di bahagian tengkuk atau muka.

2) Tanda lahir pigmen

Ia merujuk kepada sebahagian kecil kulit yang warnanya berbeza dengan warna kulit dominan. Tanda lahir ini juga selalu dirujuk sebagai ‘cafe-au-lait’ kerana selalunya ia lebih gelap dari kulit dominan.

Tanda lahir begini kadang kala boleh dikaitkan dengan penyakit keturunan yang menyebabkan pertumbuhan tisu saraf. Jika tanda begini kelihatan pada anak anda, pertimbangkan untuk membawanya berjumpa pakar.

Satu lagi tanda lahir yang lebih dikenali sebagai tahi lalat. Tahi lalat muncul selepas bayi dilahirkan dan selalunya ia tidak mengundang masalah. Tetapi jika ia membesar, kemungkinan ia adalah tanda barah.

Kaedah Rawatan

Jika tidak mendatangkan sebarang masalah, tanda lahir sebenarnya tidak perlu dibuang. Tetapi jika ibu bapa berpendapat sebaliknya, kebanyakan pengamal perubatan mengakui program rawatan biasanya lebih berkesan ketika masih kanak-kanak. Bagaimana pun ia bergantung kepada usia pesakit, saiz tanda lahir dan kedudukannya.

Amalan biasanya yang dilakukan adalah dengan rawatan laser. Bagi kebanyakan tanda lahir seperti hemangiomas dan port wine stain misalnya boleh dirawat menggunakan rawatan laser, Intense Pulsed Light (IPL) yang menawarkan kesan lebih baik dan kekal.

Kaedah rawatan ini biasanya akan mengenal pasti saluran darah yang mengembang di bawah permukaan kulit bagi menghapuskan akar tanda lahir. Ia tidak menyakitkan dan hanya mengambil masa sekitar 30 minit dan kadang kala rawatan susulan diperlukan.


psst: ch@, bagaimana? dah terjawab tak merah di pipi Iman?

Menangani Anak Hiperaktif

Anak hiperaktif seringkali dikaitkan dengan anak yang tak reti duduk diam. Ianya merungsingkan ibu bapa khususnya golongan ibu. Ibu bapa yang memiliki anak hiperaktif tentu sangat arif tentang sifat-sifat mereka. Kadang-kala kita terpaksa berfikir 2-3 kali kalau nak bawa mereka ke majlis-majlis tertentu, takut-takut dia buat hal lagi. 

Di sini ingin kami kongsikan 10 tips mudah, sedikit sebanyak ianya boleh membantu menangani masalah anak hiperaktif. Semoga ianya bermanfaat. Insyaallah.

10 tips menangani anak hiperaktif:
  1. Disiplinkan anak hiperaktif dari awal dan jangan terlalu mengikut kecenderungan mereka supaya sikap hiperaktif mereka tersebut tidak terarah kepada perkara yang negatif.
  2. Sentiasa berwaspada dalam mengawasi anak-anak hiperaktif kerana ada kalanya tindakan mereka boleh membahayakan. Segera menegur dan menasihati anak hiperaktif sekiranya apa yang mereka lakukan bakal mendatangkan akibat buruk.
  3. Meluangkan lebih banyak masa untuk berkomunikasi dengan mereka. Jangan sekali-kali menampakkan kebencian kita terhadap mereka walaupun sikap dan tingkahlaku mereka tersebut kadang-kala memalukan serta mencetuskan perasaan marah (bengang!!)
  4. Bersabar dan tidak bertindak memukul mereka sekiranya melakukan kesalahan atau melanggar peraturan yang kita tetapkan. Sebaliknya cuba memberi nasihat secara rasional (kena banyak sabar).
  5. Tukar perkataan 'jangan' kepada ayat yang lebih mendorong mereka mengikut arahan; Contohnya apabila mereka berlari-lari di dalam rumah, biasanya ibu bapa akan menjerit 'jangan lari', cuba tukarkan kepada perkataan "Farid, boleh tak berjalan, kalau lari nanti jatuh". Dia akan ikut kejap, pastu lari lagi, jangan jemu memberi teguran!!
  6. Jangan mengungkap kata-kata negatif seperti "kenapa la kamu ni nakal sangat", bodoh atau seumpamanya kepada anak hiperaktif kerana kata-kata ibu bapa merupakan doa kepada mereka.
  7. Pelbagaikan aktiviti bagi mengelak kebosanan. Ibu bapa perlu kreatif untuk menyediakan aktiviti atau memberi tugas mudah bagi menyibukkan mereka di dalam aktiviti yang bermanfaat. Contoh pelihara ikan, tanam bunga dan seumpamanya.
  8. Cari kelebihan dalam diri mereka dan garap ke arah yang betul. Contohnya jika mereka bijak menghafal dialog di dalam tv, ajak mereka menghafal ayat-ayat pendek di dalam Al-Quran. Hafal ikut gaya iklan kegemaran atau ikut rentak nasyid (untuk permulaan hafalan).
  9. Usaha berterusan mendidik anak hiperaktif hendaklah dilakukan tanpa jemu walaupun ianya lebih sukar dan mencabar berbanding kanak-kanak lain. jangan ˉgive upˇ bercakap perkara yang sama kepada mereka
  10. Dapatkan nasihat pakar sekiranya tahap hiperaktif anak kita membimbangkan.

Walaupun demikian, kebiasaannya sifat hiperaktif beransur berkurangan ketika usia mereka mencecah 12 tahun.

Berdoa tanpa jemu dan akhir sekali bertawakkal kepada Allah SWT

Sumber: Rahsia Anak Pintar (MJaafar & Azlina)

Iman Madihah menjadi model untuk hiasan entri semata-mata.


Memasang button 'LIKE' seperti di FB di Blogspot

Seronoknya bila boleh klik-klik button LIKE di entri kalau malas nak komen kan?
Macam tu lah yang saya selalu amalkan di FB kalau malas nak komen.
Klik 'Like' jer cukup.

Saya pun baru jumpa tutorial ni di blog ni.
Kredit kepada blogger tersebut.
Di sini saya pun nak share kepada anda yang dah terbaca entri ni.


Langkah 1 - Macam biasa, anda perlu log in Blogger >> Dashboard >> Design >> Edit HTML

Langkah 2 - Kemudian, dekat bahagian Edit Template tu klik Expand Widget Templates

Langkah 3 - Anda kena cari (Ctrl-F) coding <data:post.body/> di dalam coding HTML yang banyak tu

Langkah 4 - Lepas tu, copy koding kat bawah ni dan paste di  bawah coding <data:post.body/>       

<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>

Langkah 5 - Last but not least, klik Preview, kalau ok, takde error so boleh SAVE. 

Langkah 6 - DONE! 
    Senang kan? Kalau suka, silalah klik 'LIKE' tu.
    Terima kasih.

    Selasa, Jun 22

    Double A Lucky Draw Contest

    Well, lama jugak dah tak join contest.
    Tadi saya buat kunjungan balas ke blog Azreen ni.
    Seorang Sabahan blogger.
    Dan saya sangat suka info di blognya.

    Syarat untuk contest ini.
    Lelaki kena follow blog Azreen, perempuan kena follow blog Aleng.
    Tapi saya dah follow ke2-2nya.
    2-2 pun nice. Saya suka.
    Menambahkan bahan bacaan di kala takde kerja macam ni.

    So kalau ada di kalangan anda yang nak join, silalah menjenguk ke blog yang berkenaan k.
    Tarikh tutup adalah pada 12 Julai 2010.
    Sempat lagi tu.
    Apalagi..


    Isnin, Jun 21

    Sushi King Tak Halal..?

    Sejak saya kenal dia, saya suka mencuba.
    Mencuba makanan baru.
    Makanan jer tau.
    Sucikan kepala anda okeh.
    Grrr...

    Aktiviti kami di hujung minggu ialah mencari kedai-kedai makan yang baru.
    Yang belum pernah diterjah untuk sesi makan-makan.
    Dan sampai sekarang, bila dah jadi suami-isteri pun masih macam tu jugak.
    Cuma sekarang sukar sikit la nak makan kat tempat yang crowded.
    Sebabnya dah ada Iman Madihah.
    So tempat untuk makan mestilah yang baby-friendly.
    Yang selesa untuk baby seusia Iman Madihah.
    Yang boleh tolak stroller.
    Yang berhawa dingin.
    Yang takde asap rokok.
    Semua tu penting.
    Kalau Iman Madihah tak selesa, makanya kami Ayah dan Ibu pun tak kenyang makan.
    Boleh pulak macam tu ye?
    Pentingkan diri betul Ayah dan Ibu Iman ni.

    Sushi King.

    Makanan Jepun ni.
    First time makan masa bertunang.
    Lepas try sekali, gian.
    Suka sangat golden ball kat situ.
    Peminat Sushi King mesti tau golden ball nih.
    Lama jugak dah tak makan sushi.
    Masa pregnant memang haram tak masuk Sushi King dah.
    Sebab ibu mengandung tak baik makan sushi (menurut pembacaan saya)

     Inilah Golden Ball kegemaran saya.


    Baru sekejap tadi saya terbaca di FB. Berdasarkan email dari seorang pengguna.

    Question:
    Dear Marilyn,
    Another element of halal is on the use of alcohol in food preparation / cooking or the presence of alcohol in the ingredient use such as sauces etc.
    Can you tell me whether Sushi King use alcohol or use materials
    (such as sauces) that content alcohol?

     Ini pulak respon kepada email tersebut.

    Dear Mr. Abdul Rahman Omar,
    Thank you for your email. For your information, we are not a Halal restaurant as we do not have certification from JAKIM, but we only can claim us as Pork free. All our meat based products like chicken and beef are Halal Certified and we do not use any pork or pork derivatives in our restaurant.
    Sushi King is not certified ‘Halal’. This is due to some of our food contains ‘Mirin’.
    Mirin is derived from fermentation of rice and it is commonly used in Japanese cooking to enhance the taste of food.
    Following are products that contains Mirin:
    1. Unagi Kabayaki
    2. Unagi Slice
    3. Karei Nitsuke
    4. Saba Misoni
    5. Mamakari
    6. Ikura
    On top of that, some of our restaurants do sell beer
    However, our meat materials such as chicken, beef and seafood are from Halal Certified source.
    Hope this clarifies your concern.
    Thank you.
    Warmest Regards,
    Marilyn Lim
    Marketing Department
    Sushi Kin Sdn. Bhd.
    Tel: 03-56319060 Ext: 283
    Hmm..
    Sekarang ni kalo dah was-was nampaknya tak jejak situ lagi la gamaknya.

    Gambar ni diambil bersama colleague semasa mengular sebab nak menyelinap ke Sushi King beberapa hari status Cik bertukar ke Puan.

    Sekarang dah tak boleh nak mengular ke bandaraya Kuching lagi sebab tempat kerja sangat terpencil.
    Kalau nak mengular, harus balik rumah terus.
    Itu dah namanya ponteng!
    Ooops..


    Sayang semuanya

    Anda sayang suami anda?

    Takpe, sila jawab dalam hati jer.
    Saya bukan mahukan jawapan anda sekarang.

    Kenapa anda sayang suami anda?

    Oh, takpe.
    Tak payah bagitau kat sini.
    Anda tahu kenapa anda sayang suami anda kan?
    Dan semua orang tahu seorang isteri tempatnya di sisi suami.
    Dan seorang isteri sepatutnya mencintai suaminya sepenuh hati.
    Tanpa ragu.

    Dan.
    Tak payah jugak lah saya canangkan di sini.
    Betapa dalamnya kasih sayang saya sebagai seorang isteri kepada suami saya.
    Dan kadang-kadang saya masih tidak percaya yang saya seorang isteri.
    Isteri kepada suami saya.
    Punya anak berusia 7 bulan.
    Indahnya kehidupan.
    Semoga saya dan dia berbahagia hingga ke akhirnya.

    Saya bersyukur di atas nikmat kehidupan yang bahagia ini.
    Walaupun bersifat duniawi dan sementara.
    Tetapi sebagai seorang hambaNya kita layak mengecap nikmat kehidupan berkeluarga.
    Dan berbahagia.

    Alhamdulillah.

    Saya sayang semuanya.


    Rasa macam best

    Saya suka bloghopping dari satu blog ke satu blog.
    Memang banyak isu yang saya baca pabila melompat-lompat dari satu blog ke satu blog.
    Macam biasalah, banyak orang banyak lah ragam.
    Seronok, kadang-kadang sedih, kadang geram.
    Kadang-kadang meluat.

    Kenapa meluat?
    Sila jawab sendiri dalam hati.

    Tapi saya akan tolong jawabkan untuk diri saya sendiri.
    Di sini, ya, saya akan menaip, di blog saya ini.

    Ada blogger suka syok sendiri.
    Saya suka baca.
    Sebab blogger ni ingat dia ramai peminat.
    Dia suka.
    Saya layankan ajer.
    Memang ramai follower pun.
    Tapi isu takdelah best sangat pun.
    Bukan ulasan tentang isu semasa.
    Atau gosip artis.
    Cuma cerita aktiviti seharian dia.
    Tapi yang tak tahannya tu lah.
    Macam syok sendiri.
    Takpe, itu blog dia kan.
    Nanti dia akan tulis kat blog, kalau tak suka baca, sila tekan butang X.
    Ya, ya, memang blog dia, itu hak dia.
    Tapi ini hak saya sebagai pembaca dan follower.
    Kalau terbaca di sini, sila jangan marah saya ya.

    Sebenarnya kan.
    Dari dulu lagi saya mengelak untuk menghasilkan 1 entri syok sendiri.
    Tapi kadang-kadang sekarang saya telah dapat merasakan.
    Saya juga telah hampir terjerumus ke lembah syok sendiri, bila berblog.
    Mungkin sebab idea yang bernas nak mula pupus agaknya.
    Idea, idea, datanglah.
    Datanglah, kembalilah padaku.

    Bagaimana agaknya entri yang syok sendiri?
    Takpelah, biar saya seorang je yang tau.
    Tak baik mengaibkan blog orang kan?
    Macamlah entri saya di sini sempurna sangat.

    Kalau pedas, tak suka baca, silakan klik 'X' di penjuru kanan.
    Di sebelah atas tu.
    Sila, sila. Saya minta maaf.


    Jumaat, Jun 18

    Teruskanlah..

    Sejak 13 Disember 2008, bermulalah kehidupan saya sebagai seorang isteri.
    Status CIK juga telah bertukar kepada PUAN.
    Selepas kelahiran Iman Madihah, pegang status IBU pulak.
    Namun status BLOGGER tetap juga BLOGGER.
    Masih bertahan sehingga kini.

    Tapi.
    Sejak 13 Disember 2008.
    Status saya layak ditukarkan kepada blogger tipikal.
    Kalau update, cerita pasal suami, pasal anak, pasal jalan sana, makan itu.
    Boring kan.

    Alahai.
    Kenapa susah sangat nak mengulas tentang sesuatu isu.
    Kenapa idea dah tak macam mula-mula berblog dulu.
    Saya sendiri pun bosan.

    Apapun hidup mesti diteruskan.

    Dulu saya ada mimyara.com.
    Tapi tiada komitmen.
    Tiada kesungguhan.
    Dot com tinggal kenangan.
    Cuma setahun bertahan dengan dot com itu.

    Ya.
    Hidup sebagai blogger mesti diteruskan.

    Entah kenapa saya sedih hari ni.


    Khamis, Jun 17

    Bebel dan bebel

    Biasalah, time-time macam ni FB dah kena block, so ni lah masanya nak update blog. Sib baik ler saya memang dah ada blog, ada la jugak kerja sampingan yang nak dibuat masa cuti-cuti macam ni. Hehehehe.

    Iman sekarang kan dah 7 bulan plus-plus. Mulutnya pun dah semakin bising. Asyik nak membebel ataupun 'ngerepak' kalo bahse Serawaknya. Hari tu sebelum saya out-station ke Sungai Petani, Iman kena sore throat. Kesian dia, hilang suara sekejap. Sunyi ler jugak. Dia tak 'membebel' kecuali nangis jer sikit-sikit. Nangis pun suara serak sangat-sangat. Sib baik pas pegi klinik suara dia pun kembali pulih lepas on antibiotic.

    Kebolehan Iman Madihah yang terbaru, baru semalam ditemui oleh ayahanda saya. Hehehe. Bila atok dia panggil, "Miraaaaa...", serta-merta Iman menoleh. Ayahanda saya pun terkejut la. Try lagi panggil, "Nizammmmmm...", Iman pun menoleh jugak. How sweet la anak Ibu dah tau nama ayah dan ibunya. So bila saya balik kerja petang semalam, saya bagi salam. So Ayahanda pun try lagi panggil, "Miraaaaa...", spontan Iman pun pandang atoknya dan terus tertoleh-toleh seolah-olah mencari dari mana arahnya bunyi suara Ibu. Hehehehe.

    Iman.. Iman... semakin kiut plak ragamnya. Semakin Ibu sayang.

    Iman dan Ibu serba kuning.

    Ayah dan Ibu pun serba kuning.

    Iman try anak tudung syria Ibu. Hehehe.


    post signature

    Rabu, Jun 16

    Pesanan buat para suami

    Saya telah melayari web ini secara tidak sengaja dan mendapati web ini  adalah sangatlah berguna. Makanya di sini saya ini berkongsi dengan blogger lain.

     Di antara entri yang saya jumpa sangat menarik ialah:  

    Pesanan Buat Para Suami

    1. Selalu menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.

    2. Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.

    3. Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda..

    4. Jangan demand sex sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.

    5. Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak juga.. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing n berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.

    6. Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga sedangkan suami lepas tangan.

    7. Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utk isteri. Jangan bedal semua sampai turn isteri yang tinggal cuma ekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh.

    8. Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritau isteri dulu, kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi maggi saja.

    9. Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang semakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.

    10. Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut?

    11. Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda cuma main wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.

    12. Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga.

    13. Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Selagi boleh, jangan bebankan isteri dengan masaalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami “degil” tak nak minta pertolongan, selagi itulah dia rela nak tolong.

    14. Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah guna cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah, bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang simpan balik ditempat asal, dah berak flush. Susah sangat ke nak buat macam tu? Semua nak kena ajar ke?

    15. Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah/menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.

    16. Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteri pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.

    17.. Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate, jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?

    18. Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur? Jiran sebelah rumah awak?

    19. Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya.

    20. Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbangrasa dan saling menghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.

    21. Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga. Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga.Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang ustaz.

    22. Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali

    23. Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sensitif. Kalau kami rasa suami tak ambil kisah, perasaan bagai dihiris-hiris. Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri. Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja.

    Allah s.w.t. berfirman, “Dan ketahuilah bahawasanya Allah mengetahui apa yang di dalam hatimu, sebab itu berhati-hatilah dengan Tuhan”

    Sumber: http://feryco.com/

    p.s: I Love YoU..!


    post signature

    Jumaat, Jun 11

    Kch - KL - Aloq Staq - Sg Petani

    Saya berada di Cinta Sayang Beach Resort sekarang. Menghadiri bengkel sampai hari Isnin. Rindunya kat Iman saya dan juga semestinya rindu kat Ayah Iman jugak.


    post signature

    Khamis, Jun 10

    Social Networking

    Psst.. ko nak tau tak? Blogspot pun dah diblok jugak jap tadi... (cakap cam berbisik)... macam FB. Reason adalah kerana 'social networking'. Pastu aku gi ngadu kat Ketua Program. Ye la.. sebabnya takleh nak masuk sistem IDMS, ye la host untuk IDBMS.NET tu blogspot.Takleh nak login kat main page camne nak key in markah bla bla bla.

    Kalo ye pun, jangan ler dengki sampai macam tu sekali. Hihihi. Aku bukannya blogging pasal 'office politic'. Aku blogging kisah hidup aku jer. Nama pun dah 'Ceritera Ayah, Ibu dan Iman. Kan Iman kan?

    Semasa melawat rumah baru kami. Dah nak siap dah, tinggal nak cat jer lagi. Pasni kalo developer dah kunci pintu, takleh lah nak masuk lagi, kena tunggu penyerahan kunci ler pulak.

    Lihatlah wajah serius anak daraku yang tidak berperasaan ini. Hehehe

     Masih luas dan kosong. Bercakap pun berdengung.

    post signature

    Rabu, Jun 9

    Iman Madihah = 7 bulan

    Pejam, celik, pejam, celik... Iman Madihah dah 7 bulan. Alhamdulillah.


    Dah terer meniarap, merangkak belum, cuma pandai nak angkat-angkat bontot. Gigi dah ada 2 kat bawah. Rambut dah makin panjang tapi rambut depan masih gak seciput. Mulut makin bising. Dah kenal orang sekeliling, pandai hulurkan tangan bila nak mintak dukung. Suka makan yogurt dan ikan bilis. Tak suka lelaki.

    Kalau tengok Ibu balik kerja, terus excited, senyuman pun melebar siap buat-buat suara excitednya. Iman ni kalo excited dia reti tukarkan suaranya. Sekarang suara Iman serak tapi tetap comel gak. Rindu Iman Madihah Ibu. Muahs muawcks.


    post signature

    Selasa, Jun 8

    On - Off


    Makluman utk semua Kakitangan KKMG:

    Mulai 7 Jun 2010, akses terhadap laman-laman web sosial akan DIBUKA/DITUTUP pada waktu-waktu seperti berikut, untuk kegunaan kakitangan KKMG.

    8am-9am (BUKA)
    9am-12pm (TUTUP)
    12pm-2pm (BUKA)
    2pm-4pm (TUTUP)
    4pm-5pm (BUKA)

    Mohon maaf atas segala kesulitan yang dihadapi. Kerjasama drp semua pihak adalah amat dihargai.

    Sekian, harap maklum.

    -UNIT ICT-
    KKMG

    Bermakna tak boleh on FB straight 8-5 ok? Selamat menyesuaikan diri dan selamat bertugas. 

    Ibu sibuk marking exam paper sekarang nih. Jumaat nih nak travelling plak, so kena setelkan semua before fly. Daaa...


    post signature