Rabu, April 28

Ketakpuasan Hati

Dalam hati tok nang rasa sik puas lah, geram, tapi sik tauk sine gik nak mengadu. Mun urang lain boleh berkira bila diassign dengan sigek-sigek keja, kenak sik aku? Aku pun nak berkira juak lah! Walaupun aircond sejok nak mampus dalam bilit aku tok, hati tetap ada panas woo. Mun dapat tukar department suka ati, mok jak aku nak mintak tranfer. Dah sik best suasana keja di sitok. Huh.


post signature

Ahad, April 25

Lazititis

Kadang-kadang idea banyak tapi utak malas nak nyusun ayat, makanya sekda entri baru yang dapat diupdate. Kerja banyak, tapi malas lah nak mikir semua.

Sindrom lamak berulang kembali. Oh, please.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Sila baca INI, INI dan INI, mun rajin lah. Makseh.


post signature

Selasa, April 20

Ceria

Yuhuuuu...! Sekarang saya berblogging dari lab, ganti member yang ada function kat luar, so masuk kelas die untuk amali kemahiran mendengar. Syok jugak subjek ni. Now tengah on ceramah motivasi Dr Fadzillah Kamsah yang bertajuk 'Ceria', budak-budak plak tengah catatkan isi-isi penting daripada ceramah tu. Sesambil tu saya pun turut mendengar.

Kata Dr Fadzillah Kamsah, kalo nak ceria kena pakai baju-baju yang berwarna ceria. Hari ni saya pakai baju merah. My favourite colour. Memang ceria pun sebab Firaun takde pagi ni. Hihihi. Kalo nak ceria dan penuh kasih sayang, pakai baju warna biru muda, nak ceria dan nampak matang, pakai warna coklat. Hmm... tu jer yang saya sempat ingat. Nampaknya saya pun kena ambik isi-isi penting petua-petua untuk ceria ni dari mula lagi.

Kalo stress, peluk baby, cium baby. Yeay! Sebab tu kalo balik kerja tak sabar nak peluk Iman Madihah. Memang hilang stress. Lupa semua masalah. Kalo ada haiwan kesayangan, pun peluk. Hilang segala kemurungan. Ada orang yang bela kala jengking sebagai haiwan kesayangan, tapi kalo dah binatang tu yang buat dia ceria, why not? Janji ceria.

Orang yang ceria akan memotivatekan dirinya untuk ceria. Kenapa memilih untuk bermurung sedangkan kita boleh memilih untuk ceria. Kita dah diberi pilihan. So pilih la. Pilih untuk ceria. Ya. Malas la nak pikirkan sangat masalah kerja pasni. Sebab orang yang murung akan terus-terusan akan bermurung. Suka berdendam, bersangka buruk, berfikiran negatif, bla bla bla.. semua-semua yang negatif lah.

Kita tak perlu menang all the time untuk ceria. Kekadang kita perlu berada di bawah, yakni kalah. Orang yang tinggi sangat semangat daya saingnya selalunya tidak selalu ceria. Ye la, bila kalah sikit, terus down, masam muka, murung, takleh menerima kenyataan. Tak salah kan sekali-sekala kita mengalah untuk lebih ceria kan? Biar bersederhana, jangan terlalu angkuh ego diri. Itu amalan syaitan.

Tu jer lah petua-petua yang berngiang-ngiang di telinga saya ni. Tapi pemilihan warna untuk ke tempat kerja tu memang penting. Sebab tu lah saya pantang pakai baju merah atau oren ke tempat kerja pada hari Isnin. Merah tu. Panassss. Hehehe.

Makanya, pilihlah untuk CERIA hari ini jugak!

Gambar hiasan semata-mata, takde kaitan dengan entri. Gambar diambil di Laman Padi Langkawi masa honeymoon pregnant Iman 2 minggu. Memang ceria lah masa ni. Hehehe. Rasanya kali ke-2 upload pic ni di sini sebab ni antara my fav pic. Suka tengok padi yang menghijau walaupun tengah panas terik masa tu.


post signature

Isnin, April 19

Minggu Yang Baru

Setelah seminggu bercuti, ari nih aku kembali menjalankan rutin 8 to 5 seperti biasa. Hari ni memang tak prepare langsung nak mengajar, prepare mental nak kena marah dengan Firaun jer. Dan seperti yang disangka, tetiba Firaun nak buat meeting JK Induk untuk konvo. Menjawab ler aku. Karena cuti, banyak gak kerja tak setel, aku dah bagi-bagikan tugas dengan AJK under aku, takkan aku nak buat semua kot. Aku dah buat part aku, aku dah korbankan cuti aku sehari. Bak kata Wonderpets, apa yang penting, KERJASAMA. Sib baik aku dapat AJK yang ok, mestilah ok, aku sendiri yang pilih pun. Hehehe.

Masalah yang paling besar, fishtail untuk publisiti takleh digantung minggu ni. Terketar-ketar gak aku nak menjawab dalam meeting. Semuanya kerana MSAM minggu ni. Matilah aku kalo besok pun DBKU tak bagi respon. Camne aku nak emnjawab Firaun, printing company lagi dah sebok nak print. Ha, tu lah ko Firaun, wat kerja last minit, apa ko ingat kami ni 'robert' ke? (FYI, Firaun pronounce robot as ROBERT. Ntah ape-ape lah dapat bos ego mamcam tu. Dah bape kali ditegur pun amsih takmo mengakui kesilapan)

Ok, stop. Sok plak pikir sal kerja. Sedari aku balik kerja kol 6 suku tadi, aku tak  dapat nak peluk cium Iman lagi sebab Iman dah masuk dalam buai dia. Awal lak anak Ibu ni tido ari ni. Iman ni kalo pas mandi, kenyang minum susu, mesti tido. Pastu nanti kalo hari tak bertukar tarikh, die tak tido. Kol 12 ke atas tu memang mainan die, takdenya nak tido awal.

Seperti biasa, every weekend bawak Iman jenjalan. Biarpun kat area Kuching jer, janji bawak die keluar dari rumah dan itu dah cukup membuatkan Iman Madihah happy. Suka sangat die bawak jenjalan. Hmm...

Ibu dan Iman

Ayah dan Iman.

 Ayah, Iman dan Ibu.

Semalam Ayah dan Ibu bawak Iman menghirup udara segar di Tebingan Sungai BGS (Boyan, Gersik, Surabaya). Sampai tertido-tido Iman dibuatnya. Ye la ditiup angin sepoi-sepoi bahasa. Tak sabar nak tunggu weekend ni plak. Nak ke mana pulak ye?


post signature

Jumaat, April 16

Jiwa Kacau

Tajuk gempaq eh. Jiwa kacau. Kenak? Sapa yang ngaco? Hmmm...

Kitak orang ada fesbuk? - Ada? 

Ada blog? - Ada yang ada, ada yang sik da.

Tauk apa perbezaan fesbuk ngan blog? - Tauk? Sik tauk?  Malas nak ambik tauk.

Kitak orang pernah jiwa kacau? - Pernah? Sik pernah? Ngaco jiwang urang jak pernah?

Dolok kazen ku pernah ngepak aku, tegal aku salu tension-tension dengan environment di opis. Gine nya tauk? Dari status fesbuk. Yup. Nang aku salu update status fesbuk ku bila sik puas ati dengan jajahan Firaun di opis. Fedap aih. Sikda tempat melepas geram, fesbuk lah jadi mangsa. Ooo tedah fesbuk.

Kekadang aku takut juak nak jadi terlalu open dan laser di fesbuk. Sik tauk lah kenak tapi dalam blog aku rasa bebas. Yeah, aku merdeka di blog. Aku rasa best sebab urang sik tauk sapa Firaun ya, maybe certain urang tauk tapi rami yang sik tauk.

Sapa Firaun oh? Yahh. Malas ku nak madah. Dah namanya Firaun mestilah olah nya cam Firaun juak. Berangan nak jadi Tuhan. Adoh heh. Ada ati nya lok nak menentukan hidup urang. Nak menentukan bila kita patut beranak, bila kita nak confirm kerja, sampei bila nak dihold confirmation kita, bla bla bla lah. Semua nya yang mesti menentukan. Eh, layak kah nya?

Kinek tok, semua staf especially yang direct salu berurusan dengan si Firaun dah makin memberontak. Dalam fesbuk jak. Di luar masih belom ada kekuatan. Sampei ke ari tok, aku terbaca komen dari staf kolej lain, sidak perasan yang staf mek orang sedang tenat dan kritikal, semakin teruk kali luahan hati dan jiwa di fesbuk. Mungkin status macam merana, menderita. Adoh, nang kesian mek orang. Sik sanggup agik dah rasanya di sia. Kerja dah semakin merudum kerana nya. Nang sikda gik motivation, coma keji, caci dan maki-hamun. Kerja dah rasa macam makan gaji butak. Tunggu 25hb cucuk duit. Ya jak tujuan kerja. Sikda gik kepuasan. Sikda gik keseronokan. Ah! Kenak nya semakin menggila?


Jiwa kacau, di opis jak. Di rumah, bahagia. Kan bagus mun selama-lamanya cuti camtok tapi cuti pun mikir kerja juak. Mun sik mikir terimak lah maki-hamun dan sumpahan si Firaun kelak.

Sampei bila Firaun akan berkuasa? Esok? Lusak? Minggu depan? Bulan depan? Tahun depan? Tupei oh tupei. Bila gik kawu nak gugok?

Sapa yang berani ke depan nerengak ENOUGH depan Firaun kelak? Sapa? Kenak sik ada yang berani? Kenak aku sik berani? Kenak kita sik bersatu? Kenak kita sik bersatu menjatuhkannya? Kenak? Kenak? Kenak?

Sampei bila kita harus menahan semua rasa tok? 

Coba. Coba carik jalan supaya kita semua dapat keluar dari cengkaman Firaun. Kita? Sapa nak dengar luahan hati aku tok? Ergh.. Kita sepatutnya bersatu. Lemah nyawa ku nak madah last word ku ya tek.

Tauk apa perbezaan blog ngan fesbuk tek? Dalam fesbuk aku terpaksa kontrol word sikit. Dalam tok, sukati aku lah. Hahahaha... aku empun blog bah!



post signature

Yang Terbaik

Princess Ibu dah tido. Rasa macam magic jer sebab Iman tido awal malam ni. Selalunya pukul 12-1 barulah mata Iman macam garfield. Baru keletihan nak tido.

Sleeping Beauty Iman Madihah

Masa Iman tido ni lah masa Ibu nak bloghopping sana-sini. Minggu ni Ibu cuti so siang hari tu takde lah online 8-5, kalo free update gak status kat FB. Tapi hari ni langsung tak pegang pc or lappy langsung. Baru malam ni on lappy, tu pun sebab Iman tido awal, kalo tido cam biasa takdelah entri ni kot.

Hmmm.... Princess Ibu sekarang dah tido dalam baby cot dia sendiri. Tetapi kekadang Ibu letak jugak Iman tido bawah ketiak Ibu. Kesian gak tengok dia dalam baby cot tapi dalam masa yang sama Ibu dan Ayah nak train dia supaya independent. Biar dia berani. So far takde masalah masa Iman dalam baby cot cuma masa dia terjaga awal pagi dia akan menangis. Mungkin nakkan perhatian. Kalo tido dengan Ayah dan Ibu, takdenya dia nak menangis. Bangun-bangun jer, Iman celik mata, Ayah terus cakap, "Good morning, sunshine" apalagi si Iman akan gelak dan senyum selebar-lebarnya. Itulah saat-saat terindah di awal pagi. Dengan wajah yang putih bersih, perasaan kasih tu semakin membuak-buak melihat puteri kecil  kami memberi senyuman manis buat Ayah dan Ibu, rasa macam nak peluk taknak lepas anak Ibu ni tapi Ayah dan Ibu ada tanggungjawab lain, demi sesuap nasi untuk Iman jugak. Indahnya perasaan menjadi seorang Ibu.

Suka dalam stroller.

Ibu sekarang tengah cuti semester, so Ayah pun ambik cuti jugak 3 hari, nak spend masa dengan Ibu dan Iman. Semalam walaupun cuti Ibu kena pergi kolej settlekan kerja, Ayah plak baru start cuti semalam. Dengan rasa bersalahnya Ibu tinggalkan Iman dengan Ayah di rumah. Ingatkan dapat settlekan kerja awal tapi kena tunggu Firaun, pukul 4.30 gak Ibu bergerak keluar dari kolej. Memang rasa bersalah dengan Ayah. Kesian Ayah kena jaga Iman sorang-sorang kat umah. Dah la Iman sekarang makin lasak. So malamnya Ibu ajak ayah tengok movie. Buat julung-julung kalinya selepas 9 bulan pregnant dan Iman 5 bulan, Ayah dan Ibu pergi tengok movie lagi. Lamanya berpuasa nengok wayang. Hehehe. Memang excited sangat sebab dah lama sangat tak kuar nengok movie. Tapi abis jer movie Ibu terus ajak Ayah balik, dah teringat Iman kat umah. Alahai... hebatnya penangan Iman Madihah ni. Sebab tu lah ke mana-mana pun Ayah dan Ibu tetap jugak bawak Iman, even tengok student main bola kat stadium pun Ibu bawak Iman. Takpe, Iman dah biasa dengan crowd, alhamdulillah dia tak takut pun. Pergi kenduri pun dia tak nangis. Ibu pernah terbaca dalam majalah Pa & Ma, kita kena latih baby kita bawak ke tempat crowd supaya dia dapat membiasakan dirinya dan tak takut dengan suasana yang bising macam tu. Ha... Itulah yang Ayah dan Ibu praktikkan. Ayah dan Ibu memang nak yang terbaik untuk princess kami. Insya Allah.

Ayah, Ibu dan Iman Madihah di The Spring.

Masa Ayah dan Ibu cuti ni la time untuk bawak Iman jalan-jalan. Tapi masalahnya dah tak tau nak ke mana. The Spring setiap minggu dah jadi rutin rasmi bawak Iman pusing-pusing kat situ, nak bawak Iman tengok nature, Iman belum tau apa-apa lagi. Tunggu dia besar sikit, nak bawak dia pergi tengok crocodile, tengok bird, tengok cat. Hmm... kena bawak Iman jelajah Kuching dulu baru boleh bawak dia fly ke KL. Nanti nak 2nd honeymoon dengan Iman sekali. Mesti best.

Ibu dan Iman yang suka si-ri-yes.

 Cari persamaan antara Ayah dan Iman. Mestilah DAHI..! Haha

post signature

Kempen Kami Prihatin

Sekiranya anda rasa anda seorang blogger yang prihatin, tampal banner ni kat sidebar blog masing-masing. Jemput kawan-kawan anda untuk turut serta dalam kempen ini.... 

Sayangilah Anak-Anak Kita.

 

MATLAMAT KEMPEN:

MENINGKATKAN KESEDARAN ORANG RAMAI TENTANG GEJALA PENDERAAN KANAK-KANAK DAN PEMBUANGAN BAYI......

Lagu Tema Kempen: Harapan Tanpa Suara 

Di dalam kandungan ibuku tersayang
Amannya kurasakan
Degupan jantungmu, jantungku
Irama penuh syahdu

Kuingin rasai kehangatan pelukan
Belaian kasih sayang
Kujaga kau di hari tuamu
Andai panjang usiaku

Korus
Namun hanya harapan tanpa suara
Di dunia cuma seketika
Jasad kaku dibaluti kertas usang
Terbiar bagai sampah terbuang

Dimanakah ibu, dimanakah ayah
Bonekakah atau manusia
Anak tidak berdosa menjadi mangsa
Oleh hawa nafsu yang serakah

Lagu : S. Atan
Lirik : Habsah Hassan

Untuk Klip Video Klik SINI.

Semoga usaha kita sedikit sebanyak dapat selamatkan mereka yang tidak berdosa. Berikanlah mereka peluang yang sama seperti apa yang pernah kita dapat dari orang tua kita......  

Jom Banteras Penderaan dan Pembuangan Bayi

Maklumat lanjut kempen, Klik SINI

Info Penting:
Untuk join kempen ini, memadai anda menggantung banner di atas di sidebar blog masing-masing dan tinggalkan komen tanda sokongan anda di SINI. Sekiranya berminat untuk copy paste keseluruhan n3 ini, usaha anda amatlah dihargai.

Thanks in Advance.


post signature

Khamis, April 15

Kisah sedih baby Hana

Lagi kisah sedih seorang ibu. Demi kasih seorang ibu terhadap anak yang dikandung selama 9 bulan, seorang ibu memohon belas daripada kita semua agar mendoakan kesihatan anaknya supaya pulih dan sihat seperti bayi normal yang lain. Saya cukup tersentuh pabila melihat gambar-gamabr baby Hana. Semoga baby Hana dan keluarganya tabah menerima dugaan Allah. Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. Bersama-samalah kita mendoakan agar baby Hana sihat dan dapat menjalani hidup seperti bayi normal yang lain.

*
*
*
*
*
*
 
"Saya Mohon Belas Kasihan Dari Kalian"

Saya Rohaiza Bte Ishak. Saya merupakan guru Kemahiran Hidup di MRSM Muar. Tujuan saya menulis email ini ialah untuk memohon belas kasihan dari pembaca kerana anak kedua saya yang bernama NurHannah Bte Mohamed Helmi berusia 3 bulan tidak sihat.

Ketika bersalin, anak saya lemas kerana tali pusat keluar lebih kurang 40 minit sebelum saya bersalin. Ini menyebabkan anak saya lemas kerana tidak mendapat oksigen kerana tali pusat sudah terkeluar. Apabila doctor scan (MRI) otak anak saya, doctor menyatakan bahawa anak saya terencat akal kerana sel-sel otak telah mati kerana kekurangan oksigen. Hanya Allah yang tahu apa yang saya rasa ketika itu. Kaki bagaikan tidak jejak ke bumi. Muka saya pucat bagaikan tiada darah lagi. Hampir 3 minggu saya mengambil masa untuk terima hakikat apa yang doctor terangkan mengenai anak saya. 

Hari-hari saya menangis. Saya rasakan hati saya kosong. Selepas 3 minggu saya cuba berkongsi masalah dengan teman sekerja. Semangat saya mula datang apabila ada rakan yang mengalami situasi yang sama seperti saya iaitu anak mereka lemas ketika bersalin. Doktor juga menyatakan anak mereka terencat akal. Tetapi kuasa Allah mengatasi segalanya dan anak mereka alhamdulillah sihat. Tetapi saya akui bahawa saya hanya insan yang lemah. Kadang-kadang saya kuat, kadang-kadang saya lemah sangat.

Rakan menasihati saya agar perbanyakkan solat hajat,baca yassin dan bersedekah. Alhamdulillah. Saya melakukan semua nasihat yang mereka berikan.

Perkembangan terbaru tentang anak saya ialah dia masih lagi belum boleh menghisap dan menelan. Minum susu menggunakan tiub yang dimasukkan terus ke perut. Suction machine pula digunakan untuk menyedut air liur kerana anak masih tidak boleh menelan.

2 minggu lepas anak dimasukkan ke hospital kerana jangkitan kuman pada paru-paru. Ketika itu keadaan anak terlalu lemah menyebabkan doctor sukar mencari urat anak. Pilihan kedua ialah masukkan line hingga ke tulang. Sekali lagi anak saya diduga iaitu selepas 3 hari kaki anak bengkak. Apabila doctor buat x-ray, rupanya kaki anak saya patah kerana dicucuk ketika memasukkan line.

Pergerakan anak saya tidak seaktif bayi kerana kesan kurangnya oksigen di otak ..tambahan pula kaki kanan anak bersimen. Hanya Allah tempat saya mengadu. Jika boleh, biarlah saya yang menanggung semua kesakitan itu, bukan anak saya yang berumur 3 bulan. Minum guna tiub, tak tahu menelan…kaki pula bersimen.

Kalian bayangkanlah bagaimana perasaan seorang ibu yang menjaga janin dalam kandungan bagaikan menatang minyak yang penuh. Tetapi selepas lahir, begitu besar ujian untuk anak saya.Terus terang saya katakan bahawa ini adalah ujian yang maha-maha besar dalam hidup saya. Saya bersyukur kerana Allah menguji saya kerana Dia sayangkan saya dan anak.

Di kesempatan ini saya memohon, merayu dan menagih simpati agar kalian dapat meluangkan masa untuk melakukan sembahyang hajat agar kesihatan anak saya pulih dan jauhkanlah anak saya dari sebarang kecacatan. Andainya terlalu berat permintaan saya, bacakanlah Al-Fatihah. Jika permintaan ini juga berat, cukuplah kalian mengucapkan INSYAALLAH agar anak saya sihat, dijauhkan dari kecacatan dan dipulihkan kerosakan pada otaknya. Mudah-mudahan dengan keikhlasan kalian, doa kalian dimakbulkan. Hanya Allah yang mampu membalas budi kalian. (bersambung di bawah)

Saya juga memohon agar kalian dapat forwardkan email ini kepada rakan-rakan kalian agar dapat membantu anak saya. Kesihanilah anak saya kerana dia terlalu kecil untuk memahami erti kesakitan. Jika ada nasihat, pengalaman dan ilmu.. emailkanlah kepada saya, rozex_3056@yahoo.com.my. Di sini saya sertakan panduan sembahyang hajat. Mudah-mudahan bolehlah kalian amalkan jika ingin memohon sesuatu hajat. Percaya dan yakinlah bahawa Allah maha mendengar doa dari hambaNya.

Solat Hajat
1) Niat Ushalli sunnatal hajati rak’ataini lillaahi ta’aala.
2) Tiap-tiap 2 rakaat sesudah membaca al-fatihah, baca Ayat kursi 1x, dan Kul huallah huahad sebanyak 1x.
3) Sehabis salam yang terakhir, sujud semula. teruslah meminta hajat kepada Allah dengan khusyuk.Insyaallah Allah makbulkan.

Ayat Kursi

Allahu laa ilaaha illaa huwal hayyl qayuum, la tak khu-dzuhuu sinataunw walaa naw-um, lahuu maa fis samawaati wamaa fil-ardhi, man dzal-la-dzii yasy-fa-‘u indahuu illaa bi-idz-nihii, ya’-lamu maa bayna aydiihim, wamaa khal-fahum walaa yuhii-thuuna bi-syai-inm min’ilmihii illa bimaa syaa-a, wasi-‘a kursiy-yuhus samaawaati wal-ar-dha, walaa ya-uu-duhuu hifzhuhumaa wahuwal ‘aliy-yul azhim.


Gambar ini diambil pada hari ke-2 kelahiran Hana. Waktu ini Hana di ICU nursery. Hana bernafas menggunakan mesin kerana ketika lahir, denyutan jantung sudah terhenti. Doktor melakukan CPR untuk mendapatkan semula nyawa Hana. Allah Maha Berkuasa. Alhamdulillah.


Ini gambar 2 minggu lepas ketika di wad knk2 tiba2pernafasan Hana laju. Doktor memberi saya 2 pilihan. Pilihan pertama untuk mendakap Hana buat saat terakhir kerana Hana terlalu sukar bernafas. Pilihan kedua pula ialah masuk ke ICU dan memasukkan kembali tiub pernafasan. Doktor menerangkan jika tiub sukar di masukkan ke mulut, mereka akan masukkan melalui leher dengan menebuk leher Hana. Dengan kuasa Allah tiub berjaya dimasukkan melalui mulut.


Ini gambar ketika Hana dimasukkan ke ICU selepas tiub pernafasan dimasukkan melalui mulut. Hanya air mata saya yang menemani Hana ketika di ICU kerana saya tidak dibenarkan menjaga Hana ketika di ICU


Ini gambar selepas kaki Hana disimen. Tiub di mulut Hana digunakan untuk menyusu. Belum lagi pandai menghisap, kaki pula patah. Alhamdulillah atas ujian yang diberikan. Saya redha. Saya berharap dengan melihat gambar Hana, lahirlah sedikit simpati dari kalian. Cuma doa yang saya pohon dari kalian agar Hana boleh membesar seperti kanak-kanak yang sempurna. 

Jauhkanlah Hana dari kecacatan. Mudah-mudahan Allah gantikan sel yang rosak diotak Hana dengan sel yang baru dan dipilih di kalangan sel yang terbaik untuk Hana. Inilah doa yang tiap kali saya baca setiap sujud yang terakhir, setiap kali lepas solat fardu dan solat hajat. Mudah-mudahan Allah makbulkan segala doa dan Allah berkati segala usaha saya. Selebihnya saya bertawakal. Amin.



post signature

Selasa, April 13

JK Publisiti

Banner untuk promo konvokesyen.

Fishtail

Malasnya nak mengadap Firaun. Selagi tak mengadap kerja ni takkan selesai. Lepas mengadap confirm ada yang tak puas hati. Pas edit sikit baru dapat buat LPO. Cuti pun nak kerja. Boringlah Kuching - Bau -Kuching.

post signature

Isnin, April 12

Muka Garang Si Kecil Contest

2nd time Iman join contest yang dianjurkan oleh blogger. Kali ni "Muka Garang Si Kecil Contest". Iman kalo bergambar memang selalu serius dan garang pun, memang tak susah nak carik gambar untuk dipertandingkan. Hehehe. Tapi yang paling garang gambar bertudung hitam ni la kot. Chewahh.

Nama penuh anak: Iman Madihah binti Abdul Nizam
Nama manja: Iman
Tarikh lahir: 30 Oktober 2009
Nama ibu/ayah: Mira Faizura / Abdul Nizam
Email untuk dihubungi: mfaizura@gmail.com

Tak mengharap pun untuk menang. Join sekadar suka-suka di samping dapat menambah kenalan di blogsphere ni. Salam kenal ye Puan Lina.

Kepada blogger lain yang nak join contest anjuran Puan Lina ni, sila ke my.little.one : My First Ever Contest : Muka Garang Si Kecil


post signature

Jumaat, April 9

Kepak

Kepak. Dalam bahasa Serawaknya ialah letih atau tired bahasa omputihnya.

Dah. Berik masa kit nak blogging lok. Hari Jumaat jak ada boleh curi masa kit.

Yup. Ari tok ari Jumaat, sok lusak sik keja. Minggu depan pun sik keja, cuti. Mid sem break. Semua staf akademik DIARAHKAN oleh si Firaun untuk bercuti. So, cuti lah nak? Tapi... sebenarnya kerja banyak! Ah, malas nak mikir. Mun nak ngerepak pasal kerja lak alu sik terpolah kerja-kerja ya. Kerja boring tapi perlu RM, RM, RM. 

Ri marek ada meeting  konvo. Mala jak nangga jam, kol 4 lom juak dapat molah laporan pakei jawatankuasa ku. Panjang gilak huraian Firaun eh. Dah la posa, bingong balit aher. Cek-cek menar juak, 5 sengah baru abis. Dah sunyi-sepi dah kolej. Ari dah la petang cam mok ujan. Pas Asar baru bertolak ke Kuching. Sempat la tek sungkei, sungkei lam keta jak, dekat Normah. Sekpa, dah prepare awal beli air tin jak mek orang. Ya la k sungkei.

Sampei jak di umah, bukak pintu, terus nunggah Iman. Adik ku tengah embak nya time ya Yang menghilangkan semua penat-lelah, Iman tetak, suk-suk jak nya nangga Ibu nya, melonjat-lonjat mintak ambik. Yarabbi, suk ada jak. Mesti lamak nya nunggu Ibu nya balit. Semua muka di umah ya dah ditangga nya kecuali Ibu, apa Ibu balit aher ya. Hii.. geramnya ngan Iman juak. Makin lebih nya kinek tok.


Dalam keta pun dah berpusin-pusin dah. Mok berdiri nangga depan juak, sikmok diduduk.  Digurin apatah agik, sekda nya nak diam, mesti nak angkat, bukan cam nya gik sebulan 2 bulan dolok. Tauk reti juak nak nangga permandangan. Iman.. Iman..

Tang tuija jak nya berdiri. Sik tauk bila masa adik ku mrojek nya berposing camtok. Nang jadi model sik berbayar ajak lah Iman tok. Tedah nya.

Ari tok result contest kuar eh. Hehehe. Rindok ati ajak antar gambar Iman.


post signature

Selasa, April 6

Allah lebih sayangkan dia

Sejak menjadi seorang Ibu hati saya memang amat mudah tersentuh. Pernah semasa pantang saya menonton drama tv di mana seorang perempuan yang derhaka kepada ibunya sukar untuk melahirkan, sukar sangat, berjam-jam meneran tak jugak baby keluar. At last Ibunya datang dan mengampunkan perempuan tu barulah baby keluar. Sungguh tragis. Memang merah-merah la air mata bila nengok drama tu.

Dan sekejap tadi, saya bloghopping sana sini mencuci mata dengan dress-dress untuk Iman, secara tak sengaja terbaca entri yang amat menyentuh hati ni di SINI. Air mata memang tak dapat ditahan-tahan. Saya tak boleh nak imagine kalau benda ni terjadi kepada saya. Ya Allah, selamatkanlah suami dan anakku. Sukar rasanya nak menjalani hidup tanpa mereka. 

Comelnya muka arwah tetapi Allah ternyata lebih sayangkan dia. Sama-samalah kita menyedekahkan Al-Fatihah untuk arwah Dzafri Hisyam bin Khairulanwar. Al-Fatihah.


post signature

Isnin, April 5

Untukmu Sayang

Semua ibu-bapa mahukan yang terbaik untuk anak-anak. Saya pun begitu. Saya mengimpikan anak yang solehah, cerdas, sopan-santun, menghormati orang tua dan semua yang baik-baik. Saya rasa semua ibu-bapa pun macam saya dan suami. Sejak Iman dalam kandungan lagi saya selalu mendoakan agar anak yang bakal dilahirkan sempurna dan cerdas fikiran.

 Sejak dalam kandungan lagi Iman dah berjalan hampir ke seluruh Malaysia ikut Ibu bekerja.

Sejak disahkan pregnant saya juga gemar membaca artikel yang berkaitan dengan perkembangan janin sehinggalah dilahirkan. Bila Iman dah lahir, makinlah galak saya memerhati perkembangan pembesarannya. 2 tahun pertama adalah masa yang sangat penting untuk pembentukan diri seorang bayi. Sebab itulah seawal Iman berusia 30 hari lagi saya telah membawanya untuk keluar ke shopping complex. Bukan saya tidak takut akan virus-virus jahat yang mudah menjangkiti bayi di luar sana. Bukan. Saya cuma ingin mendedahkan Iman dengan persekitaran yang bising dengan harapan Iman akan biasa dengan suasana hiruk-pikuk orang ramai. Saya bersyukur kerana mak saya juga sangat sporting, dia tidak menegah malahan menggalakkan pabila saya menyatakan saya ingin membawa Iman ke shopping complex. Orang kata bayi yang lahir secara ceasarian lambat pertumbuhan antibodinya. Benar, tapi saya yakin selagi bayi masih menerima susu ibu selagi itulah bond antara ibu dan anak kuat dan bond itulah yang meransang pertumbuhan antibodi bayi. Alhamdulillah, Iman baru sekali demam, tu pun cuma sehari dan saya berjaya menurunkan panasnya tanpa perlu memberi ubat, cuma susu ibu sahaja. Pergi klinik memang pergi tanpa Ayah Iman menasihatkan agar cuba tidak memberi ubat dan antibiotik kepada Iman. Biarkan antibodinya bertindak sendiri dan alhamdulillah berhasil.

 Wajah sugul Iman semasa demam. Nasib baik sehari je.

Semasa Iman berusia 3 bulan, saya mula memberikan Iman buku yang meransang fokus bayi. Sepanjang pemerhatian saya, semasa Iman berusia 2-3 bulan dia amat gemar memerhati rambut saya dan menurut pembacaan memang sah bayi ketika umur tu sangat gemar melihat sesuatu yang ada kontras. Maka, saya telah menemui buku ini untuk Iman saya. Dan Iman amat suka melihat helaian-helaian buku ini.


Mungkin Iman suka melihat bentuk-bentuk yang pelbagai dengan warna hitam dan kuning. Semasa Iman 4 bulan, saya dan Ayah Iman membelikannya pula dengan flash card dan glitter book. Walaupun masih terlalu awal tetapi saya suka melihat Iman excited pabila dibelek-belekkan buku tersebut di depannya.


Walaupun suka tapi Iman ni pantang diberikan barang, semuanya nak dimasukkan ke dalam mulut.Ingatkan nak belikan soft book sebab hard cover ni takut pulak dia ketuk kepala sendiri dengan buku tapi soft book mahal la. Hehehe. Buku-buku kat atas ni pun ok dah, bukan harga jadi ukuran, yang penting usaha tu. Dengar tu Iman, usaha tangga kejayaan.

Ha.. dengar tu Ayah sebut, Iman ikut ye. Anak Ibu rajin-rajin belajar ye. Jangan malas-malas. Insya Allah Ibu dan Ayah akan jaga dan didik Iman Madihah jadi anak yang berguna. Ibu nak yang terbaik hanya untuk anak Ibu.

Panduan untuk Ayah dan Ibu. Tak rugi membaca. Membaca menambahkan pengetahuan.

Sayangnya anak Ibu. Ibu akan pastikan anak Ibu mendapat didikan yang sempurna. Nanti dah besar sikit Ibu sendiri yang akan mengajar anak Ibu mengaji. Jangan degil ok sayang.


post signature