Selasa, Mac 30

Isnin, Mac 29

Projek

Hujung minggu ni ada sepupu bertunang. Plannya nak bagi fondant cupcake sebagai hantaran. What say you? Hehehe.
Ini ialah hasil cubaan pertama saya membuat cupcakes selepas belajar tak sampai setengah hari dengan pakar cupcakes.
Seronok sebenarnya buat cupcakes ni. Macam main masak-masak jer. Main dengan kaler. Tapi kreativiti tu mau ada maa. Dan juga, kemahuan dan ongkosnya. Hehehe.

Bila dah ada kemahuan tu, pasti hasilnya pun akan mendatangkan kepuasan kepada diri kita sendiri. Seronoknya bila budak-budak berebut-rebut nak pilih cupcakes air tangan kita.

Saya tak makan pun bila dah didecorate dengan buttercream yang kalerful. Kalau saya nak makan, saya makan yang fresh from the oven. Yang hitam berkilat macam ni.

 Hmm.. baunya pun dah tak tahan. Rasa macam lalu kat Famos Amos pun ye. Yo yo oo je kan. Hihi. Dan hasil cupcakes kedua saya pula theme merah + putih. Saya tak berniat pun nak buat bisnes tapi kawan yang nak beli, so saya buat untuk dijual. Tak confident lagi dengan hasil tangan sendiri. Orang lain buat lagi lawa.

Pencahayaan kurang menarik menyebabkan kaler cupcakes tidak menyerlah. Atau memang tak cantik pun? Hehehe. Gambar 2 yang last ni tangkap pakai henpon jer. Yang gambar atas tuh semua DSLR. Beza tak beza kualitinya.

Member yang bernama Ema order 10 set tapi saya bagi 2 free so cukup 1 dozen. Lepas tu adik Ema pulak nak order tapi saya plak tak dapat buat sebab pergi kursus BTN dan lepas tu terus sibuk dengan kenduri-kendara. Harus saya tolak rezeki. Hmm..

Hujung minggu ni insya Allah projek fondant pulak. Wish me luck...!



post signature

Khamis, Mac 25

Iman & Moyang

Niat di hati nak join contest ni tapi tak jadi ler pulak. Apapun, saya tetap bersyukur sebab Iman masih lagi dapat kenal moyangnya. Hmm... tok wan dan tok ki kepada saya.

Iman bersama tok ki saya.

 Nenek saya, mak saya, anak saya dan saya.

post signature

Rabu, Mac 24

Iman pun nak join Sleeping Cutie Contest

STICKY MODE
Sila scroll ke bawah untuk entri terkini.

First time nih saya masuk contest kat alam blog. Tetiba lak rasa teruja nak cuba nasib. Senang jer syaratnya, just upload gambar anak sedang tido je. Mudah kan? Meh meh kita join ramai-ramai. Kalah menang belakang cerita, yang penting penyertaan tu. Hehehe. Boleh tambah ramai kawan, kan? So sesiapa yang nak join boleh usha-usha kat blog ni ye.

Nama anak: Iman Madihah binti Abdul Nizam
Tarikh lahir: 30 Oktober 2009 (4 bulan)
Email ibu: mfaizura@gmail.com

Lagu untuk dodoikan Iman plak. Ehem.. ehem... sound check, sounck check..

(Sila nyanyi ikut rentak lagu 'Iman Mutiara' - Raihan)
Iman adalah anak Ibu
Sangat comel dan juga gebu
Hanya satu dalam seribu
Dalam hati Ayah dan Ibu
Tidurlah Iman tidurlah sayang
Dah besar nanti rajin sembahyang
Supaya Allah sentiasa sayang
Ayah dan Ibu lagilah sayang
Sekian saja, entri untuk Sleeping Cutie Contest anjuran Papamama Zakwan. Sangat teruja nih tau. Tahap maksimum. Hehehehe. Ibu sayang Iman Madihah. Muah emmuahz.

post signature

Selasa, Mac 23

Emosi Kerna Firaun

Saya perlukan motivasi kerana saya dapat merasakan performance kerja saya semakin menurun. Dengan kerja yang banyak, yang tak tau bila nak habis, saya semakin sukar untuk memberikan yang terbaik demi kepuasan diri sendiri. Masalah pengurusan juga menjadi faktor, saya semakin meluat dengan pemerintahan kuku besi Firaun di kolej saya ini. Ah, bosan! Malas nak fikir.

Apa yang selalu bermain di fikiran saya? Cuti cuti cuti. Besok saya berjaya mendapat cuti rehat daripada pemerintahan Firaun tetapi tu pun kena bagi bukti. Saya ambik cuti rehat sebab Iman ada appointment di SGH, bukannya cuti suka-suka berehat di rumah. Boleh pulak Firaun yang hatinya hitam penuh dengan hasad dengki mengatakan kami (saya la tu termasuk salah seorangnya) mintak cuti rehat dengan mengada-adakan alasan yang tak ada. Saya, memang ada bukti pun, fotostat jer kad temujanji klinik pakar SGH Iman. Nak sangat kan? Geram. Benci.

Wei, Firaun, mun aku sengaja nak cuti rehat sik aku nak mintak cuti ari Rabu. Pasya ari Khamis ngan Jemat turun agik. Pakei apa? Bagus aku ambik cuti ari Jemat then terus sambung Sabtu, Minggu. Baruklah cuti sakan. Ngokkk..! Dasar urang dengki nang gia. Bencik eh! Kawu lah penyebab demotivation tok semua. Kawu! Kawu! Kawu!

Takpe, hari ni Firaun takde, aman sikit. Besok Firaun ade, Saya tak ade. Haha. Confirm, mesti ada tu mengutuk saya dari belakang. Ala, Firaun, saya dah tau perangainya, suka tikam dari belakang. Masa orang takde masa tu la die nak smash orang tu habis-habis. Memang hati hitam tak berdarah. Oops.. terlebih sudah.

Sabarlah ye hati. Selepas besok, kita menghitung hari untuk cuti Good Friday plak ye. Sabar, sabar. Iman, Iman jugak yang best, takde masalah nak fikir. Walaupun muka serius, tapi hati tetap lapang. Alalala... rindunya Iman Ibu. Iman, Iman dah besar jangan kawan dengan anak Firaun ye. Hahahaha.....

Pic Iman Madihah masa pergi kenduri kahwin hari Sabtu lepas. Tengok air liur Iman. Hehehe.

post signature

Jumaat, Mac 19

Bank soalan x siap lagi

Pagi ni saya korbankan masa bergosip di CT Cafe depan kolej semata-mata nak siapkan draf soalan cepat. Boleh ke?

On jer lappy, makan nasik lemak seringgit yang student jual, check email-email, FB dan terus mengupdate blog.

Lepas ni start buat kerja. Sikit lagi nak siap. Chaiyok chaiyok Ibu Iman.


post signature

Khamis, Mac 18

Anak Solehah

Mudah-mudahan anak Ibu akan menjadi anak yang solehah. Amin.

Iman dengan gaya tudung Indon.

Iman bergaya dengan selendang.

post signature

Iman 3 Bulan

Pic ni diambil sebelum Ayah dan Ibu nak bawak Iman pergi beraya Cina di umah salah seorang bos Ibu. Kebetulan adik Ibu yang ambik AD kat UITM ada assignment iklan, merasa la Iman jadi model lollipop. Bahaya jugak Iman ni sekarang, semua benda dia nak capai dan masukkan dalam mulut. 

Nih antara pic yang Ibu suka.

Ibu pun taknak ketinggalan jadi model bersama Iman. Hehehe. Iman ni memang serius orangnya, tengok tu muka ada susah mau senyum. Isk isk isk..



post signature

Rabu, Mac 17

Mayuhnya kerja

Banyak kerja la sekarang. 8-5 kat ofis rasa tak mencukupi jer. Kalo kolej dekat jer dengan umah senang gak nak stay back, balik jam 6 ke. Sedih. Risau pun ye sebab kerja-kerja tertangguh ni.

Minggu ni saya kena abiskan semua ni:
  • Draf bank soalan 
  • Soalan latih-tubi untuk minggu depan
  • Laporan Tahunan dan Laporan Program
  • Surat nak hantar ke jabatan kerajaan yang merangkul piala pusingan hari tu
  • Kertas kerja untuk pertandingan pelajar
  • Semak kuiz pelajar minggu ni dan minggu lepas
  • Semak laporan latihan industri pelajar
Balik umah confirm takleh nak buat keja. Dengan Imannya, dengan urusan umah, dengan letihnya. Ngantuk balik dari BTN pun tak abis lagi ni. Takde la lasak sangat pun aktiviti cuma tak cukup tido jer kot. Tiap hari bangun 4.30 pagi, tidonya jam 12. 

Dulu saya pernah gak kerja BTN, sama jugak rutin yang saya buat. Tapi, pelik la, saya macam tak biasa jer. Mungkinkah sebab orang yang dah pernah melahirkan anak cepat berasa letih?

Bukan saya sorang jer tau, kawan-kawan lain yang sama gi BTN ari tu pun sama gak. Sepanjang perjalanan ke kolej tido jer memanjang. Kesian kawan yang turn driving minggu ni. Sunyi-sepi jer takde teman sembang sebab 3-3 dan tido. Isk isk isk...


post signature

Selasa, Mac 16

Mungkin Benar

Muka saya dah naik merah-merah, macam mula-mula selepas kawen dulu. Mungkinkah saya alergik dengan alat-alat mekap?

Hmmm...

Saya baru balik dari kursus BTN semalam. Masa kursus tu tempat tu memang banyak nyamuk. Mungkinkah sebab nyamuk kulit saya merah-merah dan gatal.

Tapi saya jugak ada meminta kawan saya 'menconteng' sedikit muka saya dengan blusher. Sikit jer, takde efek langsung. Mungkinkah sebab itu? Simptom yang sama dengan selepas kawen. Gatal-gatal di muka.

Rasa macam nak nangis. Tak suka.

post signature

Rabu, Mac 10

Berhibernasi

Maaf ya saya semakin sibuk sekarang. Iman saya juga semakin besar. 4 bulan, 6.7 kg. Alhamdulillah.


post signature