Jumaat, Januari 29

Never Shake Your Baby...!

Baca entri ni di blog BabyIbu.  Menakutkan. So Ibu Iman mintak permisi untuk copy paste info ni di sini.

December 4th, 2007, Jessica Sherwood had to do something no mother should ever have to do.

At 2:29 pm Jessica made a very tough, but the right decision to take her little 3 month old daughter off life support.

In memory of little London Marie, i thought id start a little forward..
Jessica had a message that i want every one to know.. This is what Jessica said:

"If anyone has kids, make sure that you keep them with you the whole time. Don't give then to anyone that you don't trust. Trust me, I thought that I trusted Josh. But now as of December 4, 2007 at 2:29 AM, she is gone. My one & only baby . & He is going to pay FOREVER, even if he gets out of jail scott free, he will be dead no matter what. & To all my friends that know London , I am very angry & upset that I lost the love of my life, my babygirl. She died on her three month birthday .

London had six fractured ribs, both of her legs were fracture, & her brain was so damaged that if she were to live she would be a vegetable
So I did what was right & what was best for her & took her off life support

That's what you call Shaken Baby Sydrome [SBS]"

For those of you who dont know what Shaken Baby Syndrome check out the facts ;

-Shaking, jerking and jolting can cause blood vessels in the head to tear or burst.

Shaken Baby Syndrome is the shaking of an infant or child by the arms, legs, or shoulders with or without impact of the head.

This trauma can result in bleeding and brain injury with no outward signs of abuse

Often frustrated caregivers feel that shaking a baby or small child is a harmless way to make the child stop crying. However, a baby's brain and blood vessels are vulnerable to whiplash motions, such as shaking, jerking, jolting, and impact.

The neck muscles of an infant or small child are weak, so the child's head is relatively heavy and the neck cannot support the stress of shaking or impact

-Shaking a very young child, with or without impact of the head, can cause irreversible brain damage, blindness, cerebral palsy, hearing loss, spinal cord injury, seizures, learning disabilities, and even death.

It is tragic that healthy, intelligent babies are suffering these disabilities simply because their caregivers don't know about the dangers associated with Shaken Baby Syndrome. An estimated 1,200 to 1,400 cases of Shaken Baby Syndrome (SBS) occur each year in the United States. Only 1 out of 4 babies dies of Shaken Baby Syndrome

HOWEVER, the other three babies will need ongoing medical attention for the rest of their short lifespans

London in the hospital

London after she passed

If you have any heart at all, you would forward this.



post signature

Khamis, Januari 28

Cupcake Class

 Gambar dicilok dari FB Naz. Apa la Ibu Iman lupa nak bawak digicam.

Last week, hari Sabtu Ibu Iman telah dikorbankan demi untuk belajar mendekorasi cupcake. Sebelum ni asik order je kan, teringin gak nak merasa buat sendiri.

Hasilnya:

 
 10 cupcake untuk dibawa balik. Interesting memang interesting tapi Ibu Iman ni kurang sabar orangnya, dah ler tak kreatif pastu mengantuk plak. Boleh tengah bentuk-bentukkan fondant mata ini mengantuk. Isk isk isk..

Yang nih guna nozzle dan butter cream jer nak bentukkan bunga dan daun. Memula tu tak jadi jugak daunnya. Haha.

Yang nih guna edible image jer. Tapi edible image ni kena order, takde kat area Kuching nih.

 
Nih guna fondant. Ada 1 lagi fondant itik tapi lupa nak amik gambar sebijik-sebijik sebab itik tak menjadi sangat terus malas nak siapkan cupcake itik dalam air tu. See, tak sabar, cepat give up lak tu. Hihi.

Insya Allah nanti Ibu Iman nak try buat sendiri tapi guna buttercream jer la ek. Fondant? ?Malas ku. Huhuhu. Leceh macam main plastisin. Hehehe. Entah bila la nak buatnya.

post signature

Jumaat, Januari 22

Siriyes



Anak dara ku ini sejak lahir lagi dah menunjukkan ciri-ciri keseriusan Ibunya, suka mengerutkan dahi. Sib baik la ikut muka Ayah, cuma siriyes jer ikut Ibu. Alahai anak Ibu.. rindu plak.




post signature

Selasa, Januari 19

Kch-KL-Kch

Hari ini dalam sejarah.
Fly to KL flight 6 am then fly back to Kuching flight 3.15 pm.
Dalam mesyuarat cuma Ibu Iman jer berstatus 'Ibu', lelain 'Ayah'.
Dah meeting pasal bola, tak heran la semua lelaki.
Hmm.... 


post signature

Selasa, Januari 12

Cabaran Baru

Hari ni pendaftaran pelajar baru. First time tak terlibat langsung dengan pendaftaran dan minggu suai kenal secara langsung. Teringat dulu masa mula-mula masuk, berapa sem pegang JK Program. Penat otak nak fikir nak buat aktiviti apa untuk student baru tapi puas hati bila boleh kenalpasti pelajar yang menonjol dan berkebolehan.

Tapinya sem ni pegang JK Pengacaraan Majlis. Something new for me. Satu cabaran baru, kena jadi MC. Takpe takpe, belajar. Konfiden tetap konfiden tapi sense of humor tu takde la. Camne ek nak build sense of humor dalam diri?

Beruntungnya kalo jadi orang yang memang dah 'gifted'. Hmmm...

post signature

Sabtu, Januari 9

Kisah Benar: 1001 Caesarian

Di awal pagi yang indah dan ceria ini, saya nak berkonsi sedikit lah tentang pengalaman saya semasa melahirkan Iman Madihah. Saya pun tak tau, boleh ke idak dikatakan 'melahirkan'. Mungkin orang-orang yang merasakan diri mereka HEBAT akan MENIDAKKAN term 'melahirkan' yang saya gunakan. Al-maklumlah kan, saya ni bersalin kaedah caesarian, bukan normal seperti ibu-ibu yang lain. Nah, perasaan rendah diri saya sudah tiba kembali.

Alhamdulillah. Itu saja yang mampu saya ucapkan sebelum saya meluahkan apa yang tak terluah di bibir saya selama ini. Hanya kepada Encik Suami tempat saya bercerita, meluahkan perasaan, menitiskan air mata, jika sebaris dua kata daripada orang-orang yang HEBAT ketika melahirkan diajukan kepada saya. Oh, kenapa tiba-tiba saya begitu sensitif?

Perasaan ini, perasaan rendah diri ini, sudah terbit di lubuk hati saya semenjak saya diberi pilihan oleh pakar perubatan untuk bersalin secara caesarian, ataupun sesiapa yang tak tau apa itu ceasarian, iaitu melahirkan anak secara pembedahan. Ya! Bayi saya keluar ikut 'tingkap', bukan ikut 'pintu' seperti biasa tapi saya juga telah mengendong bayi saya selama 39 minggu atau 9 bulan 21 hari. Saya juga merasa pengalaman morning sickness, bengkak kaki, pening-pening, ya, saya merasa semua itu. Itu normal kan? Cuma pabila tiba saat melahirkan, kepala bayi saya tidak turun ke bawah seperti biasa, maka sebab itulah saya diberi pilihan untuk c-section. Seperti kata pakar perubatan, jika dulunya kes seperti saya ini boleh melahirkan secara normal tapi sekarang mereka tidak menggalakkan kaki bayi yang keluar dahulu kerana ini membahayakan nyawa bayi dan boleh menyebabkan kematian. Tambahan lagi, jika kes anak sulung seperti saya, yang tiada pengalaman ataupun lebih tepat lagi tidak tahu meneran, memang mereka tidak akan benarkan bersalin secara normal. Maka, siapa yang nak menanggung risiko? Pengamal perubatan pun tak mahu menanggung risiko apatah lagi saya. Bayi saya yang pertama,cahaya mata penyeri hidup keluarga, saya takmo kehilangan bayi saya tanpa sempat saya mencium dahinya, tanpa sempat ayahnya untuk mengazankannya. Saya tak mahu.

Sepanjang tempoh kehamilan saya, alhamdulillah kesihatan saya begitu memberansangkan. Tiada kes serius, cuma sekali paras HB saya turun ke 10 (sekali je), sekali sembelit (5 hari jer). Semasa di trimester pertama, morning sickness saya pun terkawal cuma saya ada gatal-gatal di kulit (berparut tapi saya redha). Tapi pabila masuk ke trimester kedua, semuanya ok. Pertambahan berat badan pun normal dan berkadar linear. Perut saya mula membesar dan tak boleh disembunyikan lagi ketika kandungan berusia 28 minggu atau 7 bulan. Ramai yang mengatakan perut saya kecil. Ya. Perut saya kecil, tak besar, tak macam orang mengandung yang lain. Mungkin emak saya pun macam tu(mungkin gen), atau mungkin jugak sebelum mengandung memang perut saya FLAT atau istilah kawan-kawan di kampus dahulu, tidak berperut. Bukan salah saya perut saya tidak membesar. Yang saya tahu bayi di dalam kandungan saya sihat dan pertambahan berat saya juga berkadar linear, naik dengan perlahan-lahan seperti di dalam graf. Saya punya perut saya tau lah,bayi saya pun bergerak dan memberi respon secara aktif semasa dalam kandungan, saya tak heboh pun.

Mungkin hikmah perut saya kecil, saya boleh bergerak aktif semasa di ofis. Saya ke sana, ke mari tapi pabila naik tangga jer, itu sedikit melenguhkan. Bab-bab berjalan saya ok lagi, tawaf The Spring berkali-kali walaupun kaki saya bengkak di kala kandungan 7 bulan. Driving pun no problem, kandungan 37 minggu saya masih driving seorang dari Sukmaville ke Bau. Bayi tidak meragam, itulah Iman Madihah kesayangan saya.

Semasa 7 bulan, bayi saya disahkan dalam keadaan breech ataupun songsang. Walau bagaimanapun doktor memberi peluang sampai kandungan saya mencecah 36 minggu untuk kepala bayi turun. Pabila kandungan 37 minggu, kepala bayi masih jugak di atas. Doktor menyarankan saya melakukan ECV. Mulanya saya berkeras, enggan tapi at last saya mengalah. Tak salah berusaha dan mencuba, tapi bayi memang degil. Emak juga berusaha membawa saya berurut dengan mak bidan walaupun nurse berulang-ulang kali melarang, tapi saya dengar jugak cadangan emak, ye la, mana la tau berkat dengar kata mak. Tapi bila buat scanning selepas berurut 2 hari sebelum c-section, bayi masih juga breech, Doktor juga mengatakan sekiranya saya bukan elektif c-section berkemungkinan besar saya juga akan 'disiang' kerana bayi saya sedikit besar dan tulang pelvik saya kecil. Tak kisahlah, yang penting selepas tu saya memang bersedia dari segi fizikal dan mental untuk 'disiang' demi nyawa seorang anak kecil yang telah saya bawak dari Sarawak ke Kedah, ke Terengganu ke Miri ke Pahang, sepanjang tempoh 39 minggu. Nyawa itulah bayi saya, Iman Madihah.

"Kawan saya selepas ceasar terus lumpuh, dia tak boleh bangun." Kata-kata itulah yang saya tidak akan lupakan sampai bila-bila. Tiada sokongan moral, cuma ayat menakutkan dan ayat sungguh tak blah, annoying sungguh perempuan itu. Akan saya ingati sampai bila-bila.Tapi, saya kuatkan iman, berserah kepada Tuhan Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyanyang. DIA lebih mengetahui qada' dan qadar' umatNya. Bukan perempuan yang rasa BAGUS itu. Oh, bukan.

"Ceasar pun keluar darah ke?". Oh,kecewanya saya. Saya kecik hati tau!

"Caesar takde rasa kena 'seluk' kan?". Eh, ada lah. Saya pun ada uterus.

"Potong menegak ke?". Hello, potong melintang ok, potong di lipatan bawah perut.

Wahai kawan-kawan, saya bukanlah orang yang HEBAT, saya bersalin secara ceasarian. Tahukah kawan-kawan bagaimana kaedah ceasarian ni mendapat nama? Pernah dengar nama Julius Caesar? Pernah? Tak pernah? Kalo tak pernah, sila google sendiri. Julius Ceasar ialah orang pertama yang dilahirkan dengan kaedah pembedahan dengan menggunakan teknologi perubatan pada zamannya. Dan semenjak itu, bersalin dengan kaedah pembedahan dinamakan caesarian.

Kawan-kawan kenal Adi Putra? Kanak-kanak yang bijak Matematik yang pernah menggemparkan Malaysia suatu ketika dulu? Adi Putra dilahirkan dengan kakinya keluar dahulu iaitu berada dalam keadaan songsang semasa di dalam perut ibunya. Adi Putra keluar dalam keadaan bersujud! Tetapi dia berjaya dilahirkans ecara normal kerana Adi Putra merupakan anak ketiga, dan ibunya berpengalaman meneran. keluar bayinya sebelum ni. Nah, bayi songsang juga boleh menjadi 'sesuatu', bayi songsang juga bayi normal, cuma kaedah dia keluar yang tidak normal dari biasa. Saya sayang bayi saya, walaupun semasa di dalam rahim dia selesa 'duduk' tetapi dia tetap nyawa saya. Dia Iman Madihah saya. Kepercayaan Yang Terpuji, itulah Iman Madihah.

Makanya kawan-kawan, sekiranya kawan-kawan dinasihatkan dan diberi pilihan untuk bersalin secara c-section, janganlah berasa rendah diri, ramai yang bersalin c-section sekarang. Siapa yang tak ralit jika tak merasa pengalaman meneran tu, tapi keadaan tak mengizinkan. Redha dan pasrah lah. Semoga semuanya berjalan lancar. Bercerita pengalaman saya semasa di OT (operation theatre), semuanya berlaku sekelip mata sahaja, janji kuatkan semangat, berserah kepada Allah, basahkan mulut dengan zikir dan selawat, insya Allah kesakitan itu tak lama. Saya sendiri selepas keluar dari OT memang tak boleh blah la sakitnya bila ubat bius hilang, tapi teknologi perubatan kan dah moden, alhamdulilah, keesokkan harinya saya dah boleh bangun dan berjalan. Itu la kena kuatkan semangat, think positive, itu yang paling penting. C-section belum pernah membunuh! Ingat tu.

Penjagaan selepasc-section, memang agak sukar tetapi jangan sapu apa-apa pada luka jahitan. Itu yang penting. Biarkan luka jahitan tu kering dan sembuh sendiri. Pastikan makan ikan haruan atau amalkan pengambilan pati ikan haruan untuk penyembuhan dalaman. Lain-lain biar luka sembuh sendiri. Selepas 2 bulan bolehlah sapu jeli gamat atau apa-apa yang dicadangkan pengamal perubatan untuk penyembuhan parut di luar. Dan, think positive, itu yang penting. Jangan lupa dalam pantang, jangan terlalu memanjakan diri, bergeraklah, berjalanlah di dalam rumah, jangan hanya baring jer, dengan bergerak penyembuhan luka jahitan lebih cepat tapi janganlah sama sekali jalan membongkok. Berdiri dengan postur badan yang lurus supaya penyembuhan jahitan luka lebih baik.

Kepada yang mengandung tu, jangan takut jika mendengar perkataan caesarian, sebenarnya ia tidak menyakitkan. Just think positive. Good luck!

Bayi saya yang dilahirkan secara ceasarian seberat 3.17 kg sekarang telah berusia 2 bulan 10 hari. Sekarang beratnya telah mencecah 5.4 kg. Alhamdulillah.

Selepas kahwin berat saya 44 kg, kali terakhir timbang sebelum bersalin berat saya 57 kg, sekarang berat saya telah turun ke 44 kg kembali. Alhamdulillah.

Mungkin saya akan cuba menambahkan berat badan saya sedikit selepas ni. Wish me luck.

post signature

Jumaat, Januari 8

Tick tock tick tock



Tick tock tick tock....Beberapa jam lagi... Tak sabarnya nak balik, jumpa Iman Madihah.

post signature

Khamis, Januari 7

Khamis, Jumaat..... cepatlah Sabtu

Adoi. Sakit sungguh mata guna notebook Ayah Iman ni. Tapi nak hilangkan buhsan, Ibu Iman gagahkan jugak mata ni untuk stay online. Takde la teringat si kecik yang jauh di mata. Hmm...

Biasa la kalo meeting semuanya sendiri, bayar bilik sendiri, makan pun sendiri. Dalam bilik pun sendiri sebab tak jumpa pun pegawai pempuan lain yang attend meeting ni. Kalo kursus, asyik, semuanya dipakejkan, tak riso pun bab-bab makan. Menyesal Ibu Iman tak bawak stok makanan dari umah. Malas punya pasal ler ni. Malas nak kuar dari bilik untuk makan.

Tapi dengan tak semena-mena, tetiba perut Ibu Iman terasa lapar ler pulok. Dalam flight tengah hari tadi pun makan sikit jer. Nak tak nak Ibu Iman harus jugak keluar dari bilik untuk mencari bahan santapan. Huhu. Sib baik sebelah Mutiara ni ada Parkson, tak kurang mesti ada KFC. Makanya Ibu Iman pun membetis ke bangunan sebelah. Ala.. tak sampai 5 minit dah sampai dah. Saje jer Ibu Iman masuk dalam Parkson. Entah kenapa kaki terus jer ke baby department. Ku turutkan jugak langkah kaki ku ini. Chewah.. apalagi. Aktiviti sambar-menyambar secara solo la gamaknya. Hasilnya...


Stokin kuning dan pink. Yeay!


Topi kaler krim ada bunga kicik.



Baju blouse, leh pakai dengan jeans untuk jenjalan.


Baju seksi tak tau nak cakap pesen ape.


Dan baju tidur.

Semuanya hanya untuk memenuhkan almari anak Ibu. Hihi.
Semuanya jenama Pigeon. Nak buat koleksi yek?
Semuanya murah. Ibu jumpa yang berlonggok-longgok murah. Hehehe.
Semuanya melekakan. Pilih jangan tak pilih, Ibu selongkar habis tau.
Semuanya sebab Ibu takmo ingat Iman sangat tapi beli semua ni mesti la tetap ingat.

Kenapa Ibu takmo ingat Iman?
Orang cakap kalo diingatkan sangat, dikenangkan sangat nanti yang diingat tu meragam lak.



Takmo tanya lebih-lebih pasal Iman bila call umah tapi mintak MMS gambar jer. Tengok, Iman tido diselimuti baju Ibu. Rindunya nak gomol-gomol Iman. Tak sabarnya nak tunggu malam besok dan pagi lusa. Leh terus ke airport dan terbang jumpa Iman.

Ibu rindu Ayah Iman jugak. Lama sangat dah tak berjauhan camni. Sabar.. sabar..


post signature

Mutiara JB

Rupa-rupanya Ibu Iman berada di JB. Meetingnya di Pasir Gudang so Ibu ingatkan stay kat hotel area situ la. (Pasir Gudang). Huhu. Macam rusa masuk kampung plak, dengan airportnya yang tengah renovation. Last time sampai ke JB pun 3 tahun lepas kot. Psst.. Pasir Gudang tu memang dalam JB kan? Hahaha. Failed Geografi nih. Jangan marah ek orang Johor.

1st time travelling dengan Big Boss. Bosan. Dah la ahli-ahli meeting confirm ramai lelaki, bapak-bapak orang dan pengarah-pengarah kolej. Isk.. Stay kat bilik pun sengsorang. Rasanya takdenya orang nak share bilik sebabnya full claim. Agaknya bosan ke tak ek? Kalo kat KL, tadi dah aku gagahkan diri naik LRT ke Masjid Jamek terus ke Jalan TAR. Ahaks.


post signature

Rabu, Januari 6

Indahnya..

Sesungguhnya bila dah bergelar Ibu, bond di antara anak dan Ibu tu memang sukar nak dinafikan. Iman, walaupun baru berusia 2 bulan tapi dia dah tahu merasa tangan Ibu. Bila Ibu jer dukung Iman, Iman automatically akan pusingkan kepalanya ke arah dada means dia nak mengulat ler tu. Kalo Iman nangis masa Ayah atau nenek dia dukung tapi bila Ibu ambik, Iman mesti diam. Perasaan tu sangat terharu bila mengenangkan saat-saat tu.

Sekarang Ibu dah start kerja dah. Tempat kerja Ibu dari umah agak jauh so Ibu terpaksa gerak dari umah before kol 7. Selalunya 6.30 Ibu dah ready nak gerak dah. Dan masa tu kekadang Iman masih tido atau baru jer tido lepas mengulat tapi ada jugak hari dia dah bangun. Bila nenek bawak Iman ke muka pintu untuk hantar Ibu, Iman tunjuk muka sedih. Alahai, sedihnya. Pernah Iman cebik muka dan nangis bila Ibu tinggalkan dia dengan nenek. Kalo masa Ibu tengah siap dan Iman bangun mesti dia perhatikan jer pergerakan dan perbuatan Ibu, dan at last mesti dia gelisah mintak ambik. Comel sangat kalo Iman dah boring mintak dukung. Sekarang ni Iman dah tak suka sangat baring, kalo baring pun sekejap jer pastu dia akan gelisah dan boring, gerakkan kaki dan tangan macam kayuh basikal 180km/jam. Ha.. tu tandanya Iman nak mintak dukung ler tuh. Hehe.


Iman ngomel dalam hati, buhsannya dok dalam ni.

Iman sekarang dah selalu pi jalan-jalan kat shopping complex. Tapi masalahnya bila Iman bukak jer mulut, nangis, Ibu mesti bawak Ayah balik. Tak aman rasanya kalo Iman nangis kat tempat awam. Iman ni rasanya jenis yang cepat boring. Rasanyalah. Kalo dia tido jer dalam stroller, ok, tak kisah, selamat. Boleh lagi nak shopping sikit-sikit. Tapi kalo dia dah bangun tu, sekejap jer mesti dia gelisah. Dia boring baring dalam stroller, pastu dia tak suka jugak pakai hairband masa baring. Mesti dia gelisah dan gosok-gosok kepala dia sampai hairband jadi spec jatuh kat mata dan nangis la. Alasan nak nangis ler tu. Huhu. Iman.. Iman.


Iman buat muka bengang if dok dalam stroller lelama.

First time bawak Iman jalan-jalan pakai stroller. Perasaan tu berdebar-debar, teruja pun ada, malu pun ada. Haha. Macam-macam. Yang paling kelakar tak reti camne nak bawak Iman dalam stroller turun naik eskalator. Ya ampun, takutnya. Ayah peratikan dulu camne orang lain sorong stroller anak diorang naik eskalator, pastu barulah kitorang naik. Naik ok sikit tapi bila bab nak turunnya, takutnya mak oi. Sampai Ibu pun tolong pegang stroller kat depan. Takutnya Iman jatuh. Huhuhu. kalo orang perasan dan tengok mesti tau first time tolak stroller tuh. Hahaha. Ye la,, baru jer beranak sulung, manade pengalaman lagi.


Iman gelisah dalam stroller.

Pernah sekali tu, beli PC baru, so lama la nak tunggu orang kedai tu install itu ini. Nak jenjalan window shopping kat kedai lain, Iman gelisah dalam stroller. Kena hiburkan dan bawak dia berbual-bual baru dia ok. Tapi tak lama, pastu dia merengek, susu botol dah abis. Nak buat malas walaupun dah bawak semua air panas segala, at last mengulat la Iman di khalayak ramai. Sib baik masa tu pakai shawl. Leh gak sorok-sorok sket. Isk.. terus malam tu melepak kat depan kedai komputer tu jer ngulatkan Iman. Pastu balik. Pergi Spring semata-mata Iman nak mengulat. Huhuhu. Pengalaman tu.


Susukan Iman.



Tak cukup, mengulat lagi.

Dan sekarang, kalo nak jenjalan susah tol tanpa assistant. Kalo Ibu, Ayah dan Iman jer mesti kacau-bilau jer rasanya. At least ada Mak Usu, ok sket. Kalo berdua jer dengan Iman, gerenti takleh nak itu ini. Masih tak dapat sesuaikan diri lagi kot. Atau Iman masih terlalu kecil untuk dibawa berjalan-jalan.

Tapi. Takkan nak tinggalkan Iman. Nenek Iman pun suka jenjalan gak. Better bawak Iman explore benda baru kat luar. Iman kalo dalam keta mesti diam, dia suka peratikan lampu jalan, pokok-pokok dan traffic light. Hehehe.


Seronoknya tengok Iman membesar di depan mata sendiri.



post signature

Selasa, Januari 5

Kerja pun bermula..

Semalam Ibu Iman dapat email jemputan mesyuarat di Pasir Gudang, Johor. Lepas tu Ibu Iman terus cek di pigeon hole manalah tau faks telah diterima dan surat telah diminitkan. Harap-harap Big Boss tak kasi pergi memandangkan duit dah abis, hujung tahun, dah tutup akaun ler katakan. Risau la kalo terpaksa meninggalkan Iman. Sedih.

Hari ni. Colleague gitau surat dah diminitkan dan Ibu Iman akan pergi ke mesyuarat tersebut bersama-sama Big Boss. Glurp. Iman! Itu jer yang terlintas di fikiran Ibu.

Ibu Iman pun pergi jumpa cik puan yang menempah tiket flight. Ibu nak pergi pagi dan balik malam tu jugak. Tapi...

Cik puan si pengebook tiket: Kitak gi ari Khamis balit ari Sabtu

Ibu Iman: Aih, sikpat ka balit ari?

Cik puan si pengebook tiket: Sekda flight. Sehari sigek flight jak. Makei MAS. Mun kitak maok, abis meeting kol 5 ya kitak gi KL ambik flight dari KL.

Ibu Iman: Isk.. menyusahkan gia eh.

So Ibu Iman dengan kecewanya pergi menelefon Ayah Iman. Ayah Iman lak kerja EOH ari Jumaat tu. Kalo boleh dia nak jugak pergi. Sedih lagi.

Sekarang Ibu Iman tengah prepare dokumen yang perlu dibawak ke mesyuarat. Lupakan dulu Iman dan Ayah Iman. Takwim 2010 dah setel. Cuma nak tambah aktiviti baru, dah call Unimas tunggu follow-up jer. Laporan 2010 pun separuh jalan lagi nak siap. Nasib baik dah buat awal-awal dulu, tinggal nak tambah aktiviti hujung tahun jer. Tapi gambar-gambar aktiviti belum edit lagi. Takpe takpe, slowly.

Jangan stress yer Ibu Iman. Hmm....


post signature

Isnin, Januari 4

Reformat

Hari pertama kerja di tahun baru.
Dah masuk kerja baru nak reformat semua pendrive masuk ke dalam external.
Dok cuti 2 bulan kat umah takde masa langsung nak buat keja leceh ni.
Huhu.
Takde masa kunun.
Leh cayer ke?
Lama tol menunggu semua folder kat dalam pendrive 8GB transfer ke external.
Buhsan.
Ni yang buat rindu Iman ni.



Tadi.
Iman tak bangun lagi masa Ibu pergi kerja.
Tapi Iman dah bangun kol 4 pagi untuk 'ulat time'.
Bagus betol anak Ibu ni kejutkan Ibu pergi kerja yer.
Nanti 6 petang baru Ibu sampai umah yer sayang.
Baru boleh mengulat lagi.


post signature

Jumaat, Januari 1

Salam 2010



Salam Tahun Baru 2010 daripada Ayah, Ibu dan Iman Madihah.
Semoga kehadiran 2010 lebih bermakna buat kalian.



post signature