Pages

Iman suka ngulat

Bingong juak bila Iman sik maok nyusu botol. Dah la sebulan gik cuti tok. Tetiba jak nya nulak susu botol bila nya dah sebulan ari ya tek. Tuija juak anak Ibu tok eh. Mun urang lain embak sikda nya berolah tapi mun Ibu embak mesti nya nangis, palak nya terus mencarik 'sasaran'. Nampak gaya macam anak Ibu tok dah pandei encerik tangan. Ibu embak jak mesti nak ngulat, Ibu dokong nya jak mesti nak ngulat.

Iman.. Iman... geram na Ibu ngan nya.

post signature

Kakmim

Blogger since 2008. On off blogger since 2013. Blogging is my passion. Now and forever.

5 comments:

Mdm.Nyza said...

sama ngan pengalaman kmk. masa mek mula2 masuk keja balit, mak mek nang berpujuk nak nyusu nabihah. dlm tdur, mak mek salu berik nabihah susu. w/pun susu perah, nabihah x mok isap lalu. dolok kmk keja x tentu masa mira, kesian juak nangga nabihah. ya pun kmk nang berusaha juak bf nabihah coz susu ibu tok byk khasiat bah.

dah 2 bulan mcm ya keja, mek gik sedih coz nabihah x mok ngulat, apa nya dah salu isap pepet botol. pepet botol kan keras x sama ngan "pepet" kita, licak. hehehe.. sampey demam2 mek nahan bengkak susu, ya pun mek paksa nabihah isap sikit k ngurang sakit, then mek pump. p lamak2 alu kering susu sebab nabihah nang sik mok isap lalu. nabihah cam gelik jak.

sampey nektok mek kesal aih coz mek sejap jak bf nabihah, sampey umur nya 5 bulan ajak. mek rasa mcm ktk keja ofis hour, agik ok dpt polah jadual bf.kmk dolok keja sik tentu masa ne ndak nabihah alu merajuk.

mun dpt mira, time tok ktk stock kan susu ktk. mun iman x ngulat, breast ktk penuh, ktk pump. ktk trn keja lak, at least ada stock susu ktk pun k tinggal ngan iman.

trust me, set kan mind ktk, tanamkan azam nak bf baby. mun ktk campurkan susu formula, cepat baby berenti bf. tapi, yalah, mun bf baby, memang xpat makan nak tentu.

b4 bf or pump, gentil2 puting ngan jari (stimulate), sak susu laju. then mun maok hasil susu byk, setiap 1 jam pump susu. dolok mek sik tauk kaedah ya mira, kinek tok bok mek tauk.

hehehe... pjg coleteh, saja nak share info yg mek tauk. gud luck. cium baby iman ngan mek.. heheh..

Mira said...

makseh nyza for the sharing.. nang kmk pn azam nk exclusively bf tp mek rs cm x dpt jak bila dh ngenang kerja... mmg kmk keja ofis hour tp kmk salu travelling.. kursus.. mun rah kch tok ajak x juak pahal.. kmk selalu traveling ke kl nun... kmk takut mun simpan stok, stok x cukup... gine gaya ya.. lak la mikir gik gine cara..

odah said...

kitak gik ada sebulan cuti nak? masa tok nang sesuai untuk simpan stok susu dalam freezer. pas baby nenen, kitak try pump. Biar lah sikit, yg penting ada, pas ya terus engkah di bahagian cool dlm peti ais. polah cam ya dalam sehari 4-5 kali. Mun susu ya dah sama2 sejuk, baruk kitak campur dalam sigek botol, pas ya engkah dalam freezer. hari2 giya, so sebulan dpt lah 30 botol

Mira said...

tq odah.. kmk dh ekot kata ktk ya tp ada sikit kemusyikilan... apa maksud ktk "Mun susu ya dah sama2 sejuk, baruk kitak campur dalam sigek botol, pas ya engkah dalam freezer".. mula2 simpan rah bhgn dibah lok ka?

Mr Aan said...

comelnye ank kak mira...