Isnin, November 30

30 hari


Iman Madihah dah sebulan.
Dah 4.5 kg dah.
Ari tok nya kena injek Hepatitis B.
Nyerin ada jak sora rempuan ya nangis.
Muka alu merah padam.
Sib bait kejap jak nya nangis.
Pas sumbat ngan susu Ibu alu diam.

Iman.. Iman... cepat besar nak ah.


post signature

Jumaat, November 27

Salam Aidil Adha

Salam Aidil Adha
Sekda prepare apa pun untuk beraya
Al-maklum masih dalam 'ari'
Nak tolong bermasak pun sik dapat
Bukan sik dapat, dapat sebenarnya tapi dah pantang tek nak?
Hehehe
Bukan selalu sik ke dapur oi
Seperti biasa Mak akan masak kari kambin
Nyuruh terliur jak nangga kambin
Mak masak kurma ayam jak pakei urang amben
Ooo tedah..

Sik terpikir pun nak prepare baju raya k Iman dolok
Dolok sik banyak pun beli baju
Pakei baju dibeli auntie nya jak la
Dah survei-survei juak baju online
Tapi lom nemu yang sesuai
Kejeron juak la rasa nak shopping baju Iman tok
Baju baby girl cute-cute jak eh
Geram nangga
Rasa semua maok
Hihihi

Last but not least
Selamat menyambut Hari Raya Aidil Adha 1430H
Renung-renungkanlah apa pengorbanan yang dah dilakukan oleh dirik kita pun


post signature

Isnin, November 23

Hipokrit itu kadang-kadang PERLU

Aku tok mun dah sik suka ngan urang, sik ku suka.
Tapi yang teruknya aku masih dapat bersabar.
Masih dapat ku nak 'berpura-pura' depan urang ya.
Sebenarnya aku sik suka hipokrit kedak ya.
Tapi in real life kekadang hipokrit ya perlu juak.


post signature



Sabtu, November 21

Lumpuh

Masih cerita pasal caeserian.

Kan aku elective LSCS dolok coz baby breech then failed ECV. Nak dijadikan cerita, tapi nang cerita benar lah, sik ku bulak, kat opis aku ada rami juak la urang pregnant. Masa aku nunggu ari, 2 orang dah selamat, tinggal sorang gik la nunggu ari. Dan rempuan yang sorang tinggal tok lepeh. Baruk beberapa bulan juak la report duty. Aku nang sik berapa suka la ngan rempuan tok. Nya tok penauk, semua nya tauk, pemandey, semua nya pandei, bagus, semua nya bagus. Nang pun nya semua lah. Mulut nya suka muncung. Bukan aku dengki tapi nang perangei nya ya rami urang sik suka ngan nya. Ooops, bukan perangei jak tapi urang sik suka mulutnya juak.

Aku kekadang mun rajin berbekal ke opis. Coz kelas aku dari pagi sampei tengah ari. Bila aku abis kelas, urang lain dah makan, so aku terpaksa makan sorang. Mun ku berbekal aku suka makan di pantri. Dan rempuan lepeh tok suka juak makan di pantri. Nya sikda geng bah, mun nya ngajak urang makan di kedei semua urang berik alasan, termasuk urang laki. Sampei urang laki koh sik suka ngan nya.

Suatu hari tek di pantri,

Rempuan lepeh: Mira confirm ke caeser nanti?

Aku: Kalo baby tak jugak turun, confirm la.

Rempuan lepeh: Tak takut ke? Sakit tau.

Aku: Dah terpaksa nak buat camne.

Rempuan lepeh: Ada kawan dekat umah saya dulu, die bersalin caeser, lepas bersalin tu die lumpuh sebab die takleh nak bangun.

Aku: Tu depend dengan orang la. %$#@?{+*& (aku bengang!)

Gila sik rempuan ya? Nya nak nakut aku. Sekali balit umah terus ku cerita ngan Encik Suami, percoma kena anok BODO oleh laki ku. Rami urang yang tauk aku nak caeser, sik pernah yang men'down' aku gia gilak, semuanya supportive. Rempuan lepeh ya jak la gila. Aku ignore jak kata-katanya sebab rami urang yang caeser yang aku kenal, ok jak. Sik pun yang jadi OKU.

Huh.


post signature

Jumaat, November 20

21 hari

Iman dan Ibu.

Pejam celik pejam celik dah 3 minggu dah. Sik berasa aih. Ari Rabu ya tek embak Iman gi check di MCH clinic agik. Nurse timbang Iman dah 3.8 kg. Alhamdulillah, anak Ibu dah makin membesar. Minggu ya 3.4, seminggu nait 400 g. Ok lah. Dah berik baju gaun pun masa gi klinik. Ibu nya gik kejeron koh. Hehehe.

Apa yang sik best masa amben? Makan. Lapar da perut koh. Tang semua jak sik boleh. Lejuk nangga pusuk ajak. Ada la juak makan ayam tapi ayam goreng jak, sik bait ayam KFC OR mak nyuruh makan. Dapat la juak makan whipped potato ngna wedges. Nyelepat. Hahaha. Terasa nak makan chocolate cheese cake SR gik. Rasanya macam boleh. Hehehe.

3 minggu lepas, time ya nang sik dapat lupak masa hari Iman lahir. Walaupun sik normal cam urang lain tapi Iman tetap juak stay 39 minggu dalam perut Ibu ooh. Sik apa lah. Mungkin ada hikmah. Ne kita tauk. Mun sik nektok, kelak-kelak la Tuhan nunjuk. Masa mula-mula doc molah decision mok polah elective LSCS, pandei rasa rendah dirik indah. Pandei rasa kenak la aku sik dapat normal cam urang lain? Kenak mesti 'berambik'? Tapi lepas meluah rah sitok, then kekawan berik support baruk la rasa OK, SIK APA, TUHAN NAK NGUJI AKU AJAK. Dan lepas ya aku prepare mental & fizikal yang aku akan masuk dewan bedah untuk melahirkan baby dalam kandungan ku. Dan alhamdulillah semuanya dah dipermudahkan. Mungkin juak aku dah prepare awal mental dan fizikal, aku rasa caeser tok sikda lah sakit gilak seperti nak dikata urang cuma nak 'jaga' nya jak sakit. Aku rasa 2nd day aku dah ok dah. Masa baru kuar OT aku steady gik tapi bila ubat bius abis ya nang sikpat tahan lah. Dah la mata sikmok nak tido, sampei aku terpaksa mintak painkiller nyuruh aku tido. Bila nangga video yang diambik bapak. petang lepas kuar OT ya muka ku sembap jak embak tido, dah la muka time ya gik 'kembang', sik macam nektok muka dah kembali seperti sebelum pregnant lok. Rindu juak rasa badan gik 'montok-montok' dolok. Hehehe. Nang lain pembawakan ibu mengandung tok duhal. Bak kata Ayah Iman, "masa pregnant nang muka kitak berseri-seri jak, lain dari ari biasa." Mesti lah dah bahagia nunggu urang baru.

Apapun, masih rasa sik cayak Iman dah 3 minggu. Sik lamak gik sebulan. Sik lamak juak dah nak abis cuti. Malas rasa nak keja bila ngenang tempat kerja jauh gilak.

Isk.. boh dipikir lok eh pasal kerja. Pikir tentang Iman jak. Iman yang kuat nenen, kuat ngulat, kuat tido. Hehehe.

Engkah atas kerusi pun sikmok juak bangun Iman tok.

Sikpalah Iman tido jak dapat cepat besar. Yeay..!

post signature

Khamis, November 12

Perubahan

Ari tok Iman dah 14 ari dah. Gambar di atas masa Iman umur 6 hari. Ari Isnin tek embak Iman gi Klinik Malaysia Jaya untuk nursing Iman ngan Ibu, terus nurse timbang Iman. Iman dah 3.4 kg dah. Alhamdulillah. Iman dah makin besar. Geram ngan Iman. Sik lejuk nengok muka Iman. Ya paduhal rasa jadi Ibu. Rasa masih sik cayak ada juak especially masa breastfed Iman, nengok muka Iman, cam sik cayak jak dah ada anak kedirik.

Dah 2 minggu dah jadi Ibu, kekadang rindu juak masa-masa pregnant dolok. Makan macam-macam, minum air ais. Nektok sedih da jak. Gik mula-mula ria nang jaik ati ngenang nasib dirik. Dah la makan nasik lembik. Terimak jak la janji cepat bait.

Wound lepas caeser rasa cam dah ok dah. Nurse kat Malaysia Jaya pun madah ok. Sidak madah kemas jahit doktor ya. Alhamdulillah. Dari lepas discaj dari hospital sidak observe wound ya. Dah minggu ke-2 tok memang dah semakin ok rasanya. Pati ikan haruan baruk 3x diminum tapi ikan haruan fresh dah berapa ari dah makan. Bila makan ikan fresh, pati sik minum dolok. Harap-harap cepat la bait. Sik sabar nak menghabiskan pantang tapi tapal belum berpakei gik. Gine mok abis pantang? Huhu. Mesti panas mun makei tapal. Tapi perut tok rasa sedih jak nangga. Ada strechmark, maka dah disapu bio-oil dah dari awal. Dah la, flat! Rindu saat masa Iman masih dalam perut.

Hmm.. weight progress? Last cek di Malaysia Jaya, timbang 57 kg. Lepas discaj, timbang 51 kg. Lepas seminggu turun ke 47 kg. Hari tok dah 2 minggu turun 46 kg. Memang terasa perubahan yang mendadak. Jari-jari kaki yang doloknya mengembang telah menyurutkan diri seperti macam bukan jarik aku. Nampak tulang! Gia kah kaki ku dolok...? Macam sik percayak koh.

Apapun nang banyak perubahan lepas dapat Iman. Tidur malam dah sik selena dolok. Masa pregnant urang salu ngadu susah nak tido malam tapi aku alhamdulillah, lena jak tido. Kekadang memang ada juak rasa sakit ya tapi maybe aku tired, keja pun jauh, letak jak palak rah bantal mesti terus tido. Nektok? Iman nyusu badan sejam sekali. Then lepas nya nyusu nya sikmok tido. Layan nya kelakar lok sampei Ibunya tertido, bukan Iman tido. Hehehe. Then baru Ayah pun turn bila Ibu tido. Dah pagi lepas urang bang Subuh dah embak Iman tranfer umah dibah nyuruh nya nyenyak tido. Mun di bilit mek orang panas gilak kali ya la Iman selalu bangun. Sikmok membiasakan Iman tido lam aircond, susah kelak bila pegi umah urang yang sik beraircond. Biar jak la tido berkipas angin jak walaupun aku ngan Ayahnya nang kepanasan, dah biasa beraircond ne ndak. Biarlah Iman kepanasan jangan nak merentah dah besar kelak, nak ke sine-sine susah mok carik aircond. Sikmok Iman gia eh.

Dah sik sabar tunggu Iman besar kit, dapat berik Iman k baju gaun gik. Hehehehe.

post signature

Jumaat, November 6

Kronologi Kelahiran Iman Madihah

Khamis - 29 Oktober 2009

Bertolak ke Sarawak General Hospital seawal 7.00 pagi walaupun dalam recommendation letter dari doc kena admit jam 7.00 pagi.

Setibanya di SGH 7.30 pagi, terus naik ke Labour Ward, tunjuk semua dokumen sekali. Saya datang bukan sebab dah nak beranak tapi dah direkomen doc untuk admit. Tanda-tanda memang belum ada. Tapi nurse bertugas cakap belum ada bed yang kosong so kena tunggu lepas patient discaj. Tunggu punya tunggu jam 9.00 pagi, lepas register semua baru buat CTG sampai 9.30 pagi. Kemudian scan pulak. Pastu graf dari CTG diorang cakap aktiviti uterus macam ada contraction so kena cucuk. Jangan cakap saya caeser tak pernah rasa kena cucuk, diorang cek jugak takut dah bukak. Kalo dah bukak memang straight away kena sorong ke OT. Huhu. Then jam 10 pagi buat CTG lagi sampai 10.30. Lepas ambik darah, saya mintak permisi dari nurse nak makan sebab dah lapar giler. Tadi dari umah memang tak sempat nak makan apa-apa pun.

Lepas makan, makan kat area GH jer, saya dan Encik Suami naik lagi ke Labour Ward dan nurse cakap dah boleh masuk wad, dah ada bed kosong. So 12.30 tengah hari saya menjejakkan kaki ke Maternity 1 (Mat 1) yang terletak di Level 1. Sampai jer di situ, nurse bagi baju kaler pink suruh tukar. Auww.. merasa jugak pakai baju hospital, tak pernah pun pakai sebelum ni. Dan lepas tu saya pun berehat. Tunggu 5.30 petang barulah masa melawat. Tunggu Encik Suami dan parents datang.

Malam pun menjelang. Saya telah disuruh berpuasa bermula pukul 12 tengah malam. Alhamdulillah layanan nurse di Mat 1 semuanya bagus. Ada jugak JM yang pernah kerja bersama dengan Encik Suami so ok la, diorang memang layan macam kawan. Malam tu saya tak nyenyak tidur. Ada MO yang cek cakap kes saya ni semi-emergency so kalo ada emergency kemungkinan besar saya tak masuk OT hari Jumaat tu. Macam-macam yang bermain di fikiran saya. Kalo tidur pun, setiap setengah jam mesti tersedar. Sesungguhnya penantian suatu penyiksaan. Rasanya seperti banduan menunggu ke tali gantung. Bayangkan perasaannya. Cuma doa Nabi Nuh di dalam perut ikan nun yang dapat menenangkan hati dan perasaan saya.

Jumaat - 30 Oktober 2009

Pagi-pagi lagi dah bising. HO sibuk check patient sebelum diorang punya MO in charge datang melawad patient di wad. Saya pun tidak ketinggalan dicek dan buat CTG lagi. Lepas habis CTG datang pulak sekumpulan trainee nurse dan lecturer diorang ke arah saya. Saya dijadikan bahan PnP. Ye la memandangkan kes baby saya yang breech. It's ok, saya tak kisah, saya tau benda-benda ni semua perlu praktikal. Diorang perlu tau camne nak puppet baby dalam perut untuk tau kedudukan kepala bayi sama ada di atas di bawah. Saya biarkan jer diorang puppet tummy saya.

Lepas sesi PnP ringkas, JM (kawan Encik Suami) datang melawat di wad. Oh, bed saya no 21, bilik 7. Hehehe. JM yang bernama Kak Lati tu mencadangkan agar saya mandi sebab lepas operate mungkin lama tak boleh mandi. So dengan gigihnya saya membawa drip masuk ke shower room untuk mandi. Susah tau bila ada drip di tangan. Nak bukak baju susah, semua susah. Tapi alhamdulillah saya dapat juga membasahkan diri, siap mandi rambut lagi. Pastu problem nak pasang baju plak. Huhu. Walaupun lama tapi berjaya jugak. Hehe.

Keluar jer saya dari shower room saya terdengar ada nurse yang suruh patient bed 21 tukar baju untuk masuk OT. Ooops, saya ler tu. Kak Lati datang mendekati saya suruh tukar baju OT, siap dengan cap sekali. Berdebarnya tapi masih tetap maintain cool. Nurse tanya mana suami saya, saya cakap ada di luar. Ok,nurse cakap, serahkan handphone dan jam dekat suami ye. Purse semua saya dah bagi mak bawak balik umah petang semalam. Nasib baik.

Lepas tu saya disorong ke OT, perasaan semakin dub dab dub dap tapi la illa ha illa anta subha na ka inni kuntu minaz zalimin sentiasa di bibir saya. Di luar Mat 1, kelibat Encik Suami tidak kelihatan. Saya call Encik Suami, oh, dia sudah pun bertukar baju dan berada di OT.

Di luar OT suasana sangat hiba sekali. Saya menyerahkan hp dan jam tangan kepada Encik Suami dan minta maaf dan bersalam dengannya. Air mata hiba tidak dapat ditahan-tahan lagi. Tapi Encik Suami tetap memberi sokongan dan memberitahu bahawa dia akan selalu ada memerhati dari luar OT. Dan saya terus disorong ke dalam OT.

Di dalam OT suasana sangat sejuk sekali, apatah lagi setelah diinjek dengan ubat bius. Oh, menggeletar badan saya. Di OT, yang bekerja pun staf yang kenal dengan Encik Suami, semuanya baik-baik belaka. Diorang menyarankan agar Encik Suami masuk tapi saya tau Encik Suami tidak sanggup melihat saya dibedah hidup-hidup. Doc yang membedah saya ialah Dr. Jenny Kiu dan dibantu oleh Dr. Priyanka. Semuanya pantas sekali. Seingat saya, saya tiba di luar OT pada jam 9.00 pagi dan 9.32 pagi baby girl saya telah selamat dikeluarkan. Oh, terharunya. Macam tak percaya bila melihat baby saya diangkat dan dibawa ke bilik sebelah untuk dibersihkan. Saya sempat bertanya kepada staf baby boy or girl tetapi diorang enggan memberitahu. "Nanti puan check sendiri". Oh, ok. Tak sabarnya nak tau.

Sambil Dr Jenny menjahit perut saya, ada seorang lagi doc datang membawa baby ke arah saya. Saya dikehendaki menyebut no ic saya untuk diletakkan di kaki baby. Dan bila dah sure, confirm betul barulah baby didekatkan ke arah saya dan kain hijau yang membaluti baby dibuka. Oh, girl. Alhamdulillah. Saya cuma tersenyum. Perasaaan masih tak percaya. Dan kemudian doc menyurh saya mencium baby. Hmm....

Gambar Iman Madihah yang pertama beberapa minit selepas dilahirkan di OT, SGH. Encik Suami tak sempat nak mengazan dan mengqamatkan Iman di OT sebab Iman telah dikerumuni oleh staf-staf OT yang lain. Saya dipindahkan ke recovery room pada jam 10 dan 10.20 saya disorong semula ke Mat 1. Di situ barulah Encik Suami dapat mengazan dan mengqamatkan baby Iman. Terharunya. Anak kami yang pertama. Air mata menitis lagi tanpa dapat ditahan-tahan.

Semoga Iman Madihah menjadi anak yang baik dan solehah. Permata hati Ayah dan Ibu. Alhamdulillah semuanya telah selamat dan berjalan lancar. Syukur ke hadrat Illahi.


post signature